[Pomoc] Problem z przejściem gry

Salvin
Posty: 1517
Rejestracja: czw 18 wrz, 2008

Post autor: Salvin » wt 08 lis, 2016

QTE to jest coś, co powinno zostać zakazane w grach :D

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator
Posty: 1767
Rejestracja: czw 02 kwie, 2009
Lokalizacja: Wola

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Szakal » śr 05 maja, 2021

Znacie jakiś mod, który usuwa Shevę z gry :P . Ależ mnie ona irytuje :P. Przydałby się jakiś mod, który zmienia ją w nieśmiertelnego tragarza czy coś :P .
Złe oko moderacji czuwa.

Awatar użytkownika
Deus Ex
Zarząd
Posty: 3100
Rejestracja: sob 17 lis, 2007
Lokalizacja: Cidade de Deus

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Deus Ex » śr 05 maja, 2021

Daleko byś bez niej nie zaszedł ;)

A czym konkretnie Cię irytuje? Włącza się do walki w złych momentach?

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator
Posty: 1767
Rejestracja: czw 02 kwie, 2009
Lokalizacja: Wola

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Szakal » śr 05 maja, 2021

Tym, że głupio obrywa, albo niepotrzebnie marnuje ammo i leki. Przydałaby się jakaś komenda nakazująca jej zostać w miejscu. Wtedy przywoływałoby się ją tylko do otwierania drzwi i dźwigania rzeczy :P . Ale z tego co widzę można jej tylko wybrać nakaz ataku, albo ochrony.
Edit: Narzekam trochę, ale w sumie nie idzie mi jakoś tragicznie. Jestem już na bagnach, po walce z Ndesu. Gram na weteranie
Złe oko moderacji czuwa.

Awatar użytkownika
Deus Ex
Zarząd
Posty: 3100
Rejestracja: sob 17 lis, 2007
Lokalizacja: Cidade de Deus

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Deus Ex » śr 05 maja, 2021

Szakal pisze:
śr 05 maja, 2021
Ale z tego co widzę można jej tylko wybrać nakaz ataku, albo ochrony.
Dokładnie, nie jest tak źle :)

Na pewno będziesz mieć spory problem na poziomie pro podczas walki z Ndesu. Sheva sterowana komputerem nie jest w tej walce dostatecznie wydajna.

Salvin
Posty: 1517
Rejestracja: czw 18 wrz, 2008

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Salvin » czw 06 maja, 2021

Przejście tej gry z botem na najwyższym poziomie trudności jest chyba niewykonalne.
Jest spokojnie do przejścia. Najważniejsze to to, że musisz siebie chronić, nie możesz doprowadzać do "dying", bo Sheva na bank cię nie uleczy, chyba że jest faktycznie bardzo blisko, ale to naprawdę sporadyczne sytuacje. A prawie każde trafienie przeciwnika to od razu "dying", nawet na pełnym zdrowiu. Z samą Shevą jest kilka momentów, gdzie nie mamy na nią za bardzo wpływu. Jak wspomniał Deus z Ndesu i też mocno przeszkadza przy walce z Jill i Weskerem, bo tutaj nie działa na stałe komenda ochrony i pomimo przywołania ona po chwili odbiega.

W ogóle odnoszę wrażenie, że ten poziom został chyba zrobiony właśnie pod kooperację, gdzie liczy się refleks. A komputerowy kompan się po prostu nie sprawdza.

Awatar użytkownika
Deus Ex
Zarząd
Posty: 3100
Rejestracja: sob 17 lis, 2007
Lokalizacja: Cidade de Deus

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Deus Ex » czw 06 maja, 2021

Przeszedł ktoś Desperate Escape na Pro grając z botem? Ja nie dałem rady, mimo naprawdę wielu prób. Ostatni etap mnie przerósł, mimo że w RE5 skilla mam nienajgorszego. I o ile dobrze pamiętam, jedyna znajdźka z RE5, której nie dałem rady zdobyć bez pomocy "żywego" kooperanta, była związana właśnie z tym trybem :)

Awatar użytkownika
RVRE
Posty: 817
Rejestracja: ndz 07 wrz, 2014
Lokalizacja: ---

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: RVRE » czw 06 maja, 2021

Szakal pisze:
śr 05 maja, 2021
Tym, że głupio obrywa, albo niepotrzebnie marnuje ammo i leki. Przydałaby się jakaś komenda nakazująca jej zostać w miejscu. Wtedy przywoływałoby się ją tylko do otwierania drzwi i dźwigania rzeczy :P . Ale z tego co widzę można jej tylko wybrać nakaz ataku, albo ochrony.
Edit: Narzekam trochę, ale w sumie nie idzie mi jakoś tragicznie. Jestem już na bagnach, po walce z Ndesu. Gram na weteranie
Moim sposobem na nią było nie dawanie jej amunicji. Podczas gry i tak sobie zbierze coś tam sama. Dawałem ze dwie roślinki i niech sobie biega samopas. Ja grałem sam i tylko wołałem aby przyszła coś otworzyć. Na wyższych poziomach dawałem jej nieskończoną amunicję aby mogła się coś bronić i dawało radę.

Aż w sumie nabrałem ochoty aby w to pograć.

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator
Posty: 1767
Rejestracja: czw 02 kwie, 2009
Lokalizacja: Wola

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Szakal » pt 07 maja, 2021

Chyba na razie nie zdążę już ukończyć piątki. RE8 się właśnie instaluje i wieczorem po pracy będę je chciał po raz pierwszy uruchomić. Może jak się sprężę to dotrę dzisiaj do Weskera i na tym poprzestanę do czasu aż ogram Village.

U mnie Sheva chodzi z pistoletem, którego ja praktycznie nie używam i daje jej całą amunicję do niego jaką znajdę. Plus roślinki i robi za tragarza.
Złe oko moderacji czuwa.

PSKING
Posty: 1216
Rejestracja: ndz 18 sty, 2015

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: PSKING » czw 20 maja, 2021

Przechodzisz to teraz pierwszy raz czy jak? Najłatwiejszy sposób na bota to dać mu jakąś jedną, mocną broń z nieskończoną amunicją, zdecydowanie nie pistolet, nie na tym poziomie. Boty są irytujące, dlatego preferuję kooperacje(choć wtedy poza najwyższym poziomem trudności, gra staje się o wiele łatwiejsza). Bot wręcz irytująco stara się oszczędzać amunicje, nie wie jeśli jakaś dajmy na to mocna broń ma nieskończoną i albo zacznie używać słabszej limitowanej, albo będzie strzelać oszczędnie...
Nauczyłem się tego gdy jeszcze na X360 na trzecim poziomie trudności dałem jej skorpiona z nieskończoną amunicją a ona strzelała bardzo krótkimi seriami. Biada też ci, jeśli dasz jej niezmiksowane zioła, bo ten tępy bot(nie Sheva, bot, oboje są tak samo ,,zaawansowani") leczy cię od razu gry będziesz lekko ranny, marnując je.

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator
Posty: 1767
Rejestracja: czw 02 kwie, 2009
Lokalizacja: Wola

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Szakal » pt 21 maja, 2021

Pisałem przecież, że grałem w to drugi raz, a moje poprzednie sejwy i tak poszły się...Dlatego grę przechodziłem od zera. Po drugie ja i tak nigdy nie używałem i nie mam zamiaru używać broni z nieskończoną amunicją, bo dla mnie to rujnuje fun z gry. Jedyny powód dla którego miałbym to robić są speedruny, a te mnie nie interesują.
A jeśli chodzi o Shevę to nie zauważyłem aby z pistoletu strzelała jakoś szczególnie rzadko. Mimo iż dałem jej całą amunicję do pistoletu jaką miałem to rzadko miała jej jakiś większy zapas.
Złe oko moderacji czuwa.

PSKING
Posty: 1216
Rejestracja: ndz 18 sty, 2015

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: PSKING » pt 21 maja, 2021

Wybacz, odpisywałem na bardzo dużo postów i przeoczyłem.
Przyznaje, infinite dość mocno rujnuje trzeci poziom trudności, ale na czwartym jest praktycznie wymagany.
Nie wiem więc co mogę dodać, radził bym się może skupić na shotgunie dla niej i ewentualnie sniperce. Choć pamiętaj że mogą się lagować z celowaniem jeśli się nie skupia na jednym celu. Taki łuk z którego strzela Sheva, mający tylko nieskończoną amunicje, to też dla ciebie oszustwo? Jest całkiem mocny, ale nie wiem jak się sprawdza w rękach bota.

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator
Posty: 1767
Rejestracja: czw 02 kwie, 2009
Lokalizacja: Wola

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Szakal » pt 21 maja, 2021

Nie nazywam tego oszustwem. W końcu gra na to pozwala. Po prostu z tego nie korzystam. Z tym łukiem to mogę przymknąć oko, bo to bardzo klimatyczna broń, a amunicji do niego nie ma.
Złe oko moderacji czuwa.

Awatar użytkownika
Arc
Posty: 268
Rejestracja: wt 14 lut, 2017
Lokalizacja: z szafy

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Arc » sob 03 lip, 2021

Właśnie Sheva dobrze robi za snajpera, do tego pistolet i dużo amunicji do niego (sama sobie nazbiera przy komendzie by parła przed siebie na ataku), no i przechowalnia na ammo, do której broni akurat nie zabraliśmy ze soba (np. do magnum). To wszystko oczywiście poniżej pro. Z tą snajperką naprawdę potrafi być szybka, celna i przydatna więc nie zaszkodzi tej broni dla niej zapgrejdować).
Obrazek

PSKING
Posty: 1216
Rejestracja: ndz 18 sty, 2015

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: PSKING » sob 03 lip, 2021

I tak i nie. Nauczyłem się tego gdy jakiś czas temu mój kuzyn drugi raz przechodził Re5 na X360(nostalgia...), no i fakt, celny jest i szybki. Sęk w tym że jeśli wróg albo wrogowie są blisko, to przez specyficzny rodzaj celowania bot co chwilę przykłada i odkłada broń, bo nie zdąży przycelować do kogoś stojącego obok. W ogóle to znaczy że boty nie potrafią chyba celować lewo i prawo, tylko odkładają broń i celują znowu. AI tam było naprawdę podstawowe...

Awatar użytkownika
Arc
Posty: 268
Rejestracja: wt 14 lut, 2017
Lokalizacja: z szafy

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Arc » czw 08 lip, 2021

Chyba jako jedyny chwalę sobie współpracę z Panną Alomar ;)
Widziałeś kiedykolwiek demka z Quake 3 albo przełączałeś podczas rozgrywki na widok z oczu bota? Można oczopląsu dostać ale to inne czasy, zwłaszcza przewidywalnosc trasy bota na nightmare. Zmiana poziomu trudności przeciwników odbywala się poprzez zwiększenie/zmniejszenie ich precyzji co szczegolnie bawi jak widzą świat poruszając się po mapie.
Obrazek

PSKING
Posty: 1216
Rejestracja: ndz 18 sty, 2015

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: PSKING » czw 08 lip, 2021

Wiem że pewnie piszesz to w żartach, ale podkreślam kolejny raz...
Chris, Jill, Josh...
Każdy bot jest tak samo głupi, nie tylko Sheva. Ja za czasów X360 też nie narzekałem na AI.

Awatar użytkownika
RVRE
Posty: 817
Rejestracja: ndz 07 wrz, 2014
Lokalizacja: ---

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: RVRE » czw 08 lip, 2021

A mi się wydaje że jednak w piątce Sheva była głupsza od Chrisa. Wygodniej mi się grało z Chrisem jako botem niż Shevą.

PSKING
Posty: 1216
Rejestracja: ndz 18 sty, 2015

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: PSKING » czw 08 lip, 2021

Więcej czasu spędza się z Shevą, gra się najpierw jako Chris. To mylne wrażenie. Nie tak dawno jeszcze było mi dane zobaczyć jakim Chris jest idiotą...

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator
Posty: 1767
Rejestracja: czw 02 kwie, 2009
Lokalizacja: Wola

Re: [Pomoc] Problem z przejściem gry

Post autor: Szakal » pt 09 lip, 2021

Nie jestem na 100% pewien, ale nie sądzę aby bot Chrisa różnił się poziomem AI od bota Shevy.
Złe oko moderacji czuwa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 5”