Ogólne dyskusje
No obejrzałem i nic. Mówią o hologramie, że program przedstawia córkę twórcy systemu. Gdzie mówią, że tym twórcą jest Ashford?? Gdzie mówią, że ten hologram to Angie?? Barry tobie też się chyba coś pomyliłoTen wątek z Red Queen został wyjaśniony w pierwszej części filmu Resident evil podczas pierwszej próby jej wyłączenia. Obejrzyjcie a się dowiecie dokładniej.
Obie mają ten charakterystyczny angielski akcent wiec to pewnie stąd, a co do powiązania, Ashford całe życie poświęcał na uratowanie swojej córki w Apocalypsie jest to dobrze wyjaśnione. poza tym ma ktoś jeszcze wątpliwości? Na potwierdzenie:
The Red Queen is a state of the art super computer, whose holographic avatar was modeled after Angela Ashford, daughter of Dr. Charles Ashford, the head programmer, and was designed to monitor the Hive's activities, employees, experiments, and the T-virus.
The Red Queen is a state of the art super computer, whose holographic avatar was modeled after Angela Ashford, daughter of Dr. Charles Ashford, the head programmer, and was designed to monitor the Hive's activities, employees, experiments, and the T-virus.
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Ja nie zaprzeczam, że to fajnie pasuje, żeby Red Queen była stworzona przez Ashforda na podobieństwo córki, ale nie dopowiadajmy faktów
W filmie o tym nie ma mowy...
A cytaty z wikipedii
hmm... to tak z przymrużeniem oka trzeba czasami traktować. Żeby przynajmniej na jakiejś oficjalnej stronie filmu to pisało, albo żeby było to słowa reżysera, wtedy fakt byłby potwierdzony. Resident już taki jest, że tu można dopowiedzieć niemal wszystko...
A cytaty z wikipedii
W filmie Genesis było powiedziane przecież że hologram został zrobiony przez projektanta Red Queen na wzór swojej córki, boże tyle dowodów na to macie, dajcie mi numer do Paula Andersona 
Skoro Ashford był najważniejszym naukowcem projektantem który stworzył i zaprojektował UL to chyba łatwo się domyśleć?
Poza tym:
I te zdania z Wiki mają sens i prawdziwość
Poza tym:
I te zdania z Wiki mają sens i prawdziwość
Nie chcę być złośliwy, ale czy w filmie gdzieś jest mowa, że to Ashford zaprojektował UL??? Czyżbym nie oglądał dokładnie, albo znowu WDL coś sobie dopowiadaSkoro Ashford był najważniejszym naukowcem projektantem który stworzył i zaprojektował UL to chyba łatwo się domyśleć?
Mnie się zdaje, że w pierwszej części Resident Evil nie pada nazwisko Ashford ani razu, a w Apocalypsie o ulu opowiada tylko Alice na początku i to jest wszystko. Ashford mógł tam być zwykłym naukowcem pokroju Birkina badającym wirusy i tyle. Musi być od razu projektantem tego wszystkiego?
To, że Ashford był jednym z ważniejszych naukowców nie oznacza, że musiał wszystko zaprojektować.
Zaś co do Wikipedii - Wikipedia ma ten minus, że każdy, dosłownie kazdy może tam pisać, co mu się podoba. Wystarczy więc, że ktoś sądzi, że Ashford zaprojektował Red Queen i pisze to na Wikipedii.
O ile nigdzie nie ma tego oficjalnie powiedzianego (w filmie czy też jakichś materiałach o filmie) to informacja jest nieważna. A tak jak powiedział Diadem, w Genesis o Ashfordzie nic nie było wspomniane.
Zaś co do Wikipedii - Wikipedia ma ten minus, że każdy, dosłownie kazdy może tam pisać, co mu się podoba. Wystarczy więc, że ktoś sądzi, że Ashford zaprojektował Red Queen i pisze to na Wikipedii.
O ile nigdzie nie ma tego oficjalnie powiedzianego (w filmie czy też jakichś materiałach o filmie) to informacja jest nieważna. A tak jak powiedział Diadem, w Genesis o Ashfordzie nic nie było wspomniane.
Nie denerwuj mnie tekstami zę coś sobie dopowiadam, sugeruje się filmem oraz tekstami jakie zapodałem, no sorry ale kilkanaście osób nie może się mylić
Nie chcę być złośliwy, ale czy w filmie gdzieś jest mowa, że to Ashford zaprojektował UL??? Czyżbym nie oglądał dokładnie, albo znowu WDL coś sobie dopowiada![]()
Diadem pisze:Błąd, podczas rozmowy Alice z Angie ona wszystko opowiada, jaką przechodziła chorobę i kto wymyślił wirus TSkoro Ashford był najważniejszym naukowcem projektantem a w Apocalypsie o ulu opowiada tylko Alice na początku i to jest wszystko.
Widać nie uwarznie patrzysz, zwykłym?Diadem pisze: Ashford mógł tam być zwykłym naukowcem pokroju Birkina badającym wirusy i tyle.twórca wirusa T, którego później wykorzystano na cele broni biologicznej?, odpowiedź j.w
W Apocalypsie dokadnie znał rozplanowanie całego Ula a nawet miasta, kiedy używał karty również było napisane kim jest i nie pisałe, wszystko bo kible w korporacji pewnie robił ktoś innyMr_Zombie pisze:To, że Ashford był jednym z ważniejszych naukowców nie oznacza, że musiał wszystko zaprojektować.
Aha w Genesis kiedy pojawia sie hologram, Kaplan mówi "Wzorem była córka programisty", programistą jak i twórcą samego virusa był (poraz kolejny już to mówię) Charles Ashford
Kolejne teksty:
The T-Virus was engineered by Dr. Charles Ashford to make his daughter Angela Ashford walk again.
After Umbrella learned of his discovery the virus was taken away, and it was later used to create biological and viral weaponry. Dr. Ashford was instructed to oversee the design and construction of the Hive, and was given the Hive's leadership duties. He designed a supercomputer called the Red Queen (with a holographic representation of his daughter as an user interface) to automatically control the Hive
Link: http://xahlee.org/Periodic_dosage_dir/t ... girls.html
kolejne:
Tym razem z Chud
Olivera also hooks up with them, having made a similar deal with Ashford. It’s here that Alice discovers that Angela was the model for the Red Queen supercomputer from the first Evil and that, like her, she’s been massively infected by the T-virus. Ashford had developed the virus in order to cure Angela, who had a degenerative condition that paralyzed her
tutaj Krytyków
The inclusion of Sophie Vavasseur's Angie Ashford (echoing the first film's "Red Queen")
Ostatnio zmieniony czw 02 sie, 2007 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 3 razy.
WDL napisał wypracowanie, czas na sprostowanie...
a.) nigdzie nie jest powiedziane, że Red Queen powstała na wzór Angie. Nigdzie Wes!!!
b.) nigdzie nie jest powiedziane, że to Ashford zaprojektował UL, ba... nigdzie nie jest powiedziane, że zaprojektował system komputerowy w Ulu. Nigdzie Wes!!! Z filmu wynika tylko, że zna się bardzo dobrze na komputerach (łamie hasło dostępu, aby zlokalizować Angele) i tylko tyle!!
Chodziło mi o to, że mógł przejść drogę podobną jak Birkin, od początkującego naukowca w Ulu do najważniejszego z nich wszystkich. Mnie się to wydaje prawdopodobne, ale nie będę bronił swego zdania jak lew, bo w filmie też nie ma historii jego życia.
To czy było tak jak myślę, czy też tak jak myśli Wesker, że to Ashford zaprojektował/stworzył Ul to każdy forumowicz odpowie sobie sam...

Znał rozplanowanie miasta? Ja też znam. Rozplanowanie swojego
I co to ma do rzeczy?
Ja też sądzę, że jest duże prawdopodobieństwo, że Red Queen stworzył Ashford. W końcu dobrze znał się na komputerach, a pomysł aby hologram przedstawiał jego córkę jest OK, ale DOWODU w filmie na to nie ma. To, że program przedstawia córkę twórcy systemu, nie mówi, że hologram powstał na wzór Angeli Ashford.
Dalej przedstawiasz teksty/linki (lepsze to niż wikipedia), które i tak nie są w stanie mnie przekonać, bo dla mnie liczy się FAKT Z FILMU. Ewentualnie słowa wypowiedziane przez scenarzystę filmu.
Teraz czy komuś czerwony, niewyraźny bądź co bądź hologram, przypomina Angie czy nie przypomina to już każdy subiektywnie ocenia tylko dla siebie.
A co do głosu to powtórzę zdanie Mr_Zombie. Głosu Red Queen użyczyła inna dziewczynka, nazywa się Michaela Dicker. Angie Ashford to Sophie Vavasseur. Czyli tym samym głosem na pewno nie mówią.
Podsumowanie:
W filmie nie ma mowy, że Ul i Red Queen zostały stworzone przez Ashforda. Nigdzie nie jest powiedziane, że Red Queen powstała na podobieństwo Angie. Takie są fakty jak 2+2=4.
I po co tak nerwowo? Przecież grzecznie pisałem, że nie chcę być złośliwy... Trzeba umieć się pogodzić z tym, że ktoś myśli inaczej, co Weskerowi przychodzi z wyraźnym oporem...Nie denerwuj mnie tekstami zę coś sobie dopowiadam
No właśnie cały problem jest w tym, że nie sugerujesz się filmem!!! Tylko o to mi chodzi!!! Bo w filmie:sugeruje się filmem oraz tekstami jakie zapodałem, no sorry ale kilkanaście osób nie może się mylić
a.) nigdzie nie jest powiedziane, że Red Queen powstała na wzór Angie. Nigdzie Wes!!!
b.) nigdzie nie jest powiedziane, że to Ashford zaprojektował UL, ba... nigdzie nie jest powiedziane, że zaprojektował system komputerowy w Ulu. Nigdzie Wes!!! Z filmu wynika tylko, że zna się bardzo dobrze na komputerach (łamie hasło dostępu, aby zlokalizować Angele) i tylko tyle!!
I co to ma w ogóle do rzeczy? Tego, że Ashford badał wirusa T nikt nie kwestionuje...Błąd, podczas rozmowy Alice z Angie ona wszystko opowiada, jaką przechodziła chorobę i kto wymyślił wirus T
Przed odkryciem wirusa, Ashford był tam pewnie ZWYKŁYM naukowcem, jakich wielu. Wiadomo gdy odkrył wirusa, stał się najważniejszy.Widać nie uwarznie patrzysz, zwykłym?twórca wirusa T, którego później wykorzystano na cele broni biologicznej?, odpowiedź j.w
Chodziło mi o to, że mógł przejść drogę podobną jak Birkin, od początkującego naukowca w Ulu do najważniejszego z nich wszystkich. Mnie się to wydaje prawdopodobne, ale nie będę bronił swego zdania jak lew, bo w filmie też nie ma historii jego życia.
To czy było tak jak myślę, czy też tak jak myśli Wesker, że to Ashford zaprojektował/stworzył Ul to każdy forumowicz odpowie sobie sam...
Znał dokładnie rozplanowanie Ula? No musiał, przecież był tam najważniejszym naukowcemW Apocalypsie dokadnie znał rozplanowanie całego Ula a nawet miasta, kiedy używał karty również było napisane kim jest i nie pisałe, wszystko bo kible w korporacji pewnie robił ktoś inny
Znał rozplanowanie miasta? Ja też znam. Rozplanowanie swojego
No właśnie Wes... To mówisz Ty, a nie scenariusz filmu... I przykro mi, że nie potrafisz przyznać, że w filmie nie jest powiedziane kto stworzył Red Queen i Ul.Aha w Genesis kiedy pojawia sie hologram, Kaplan mówi "Wzorem była córka programisty", programistą jak i twórcą samego virusa był (poraz kolejny już to mówię) Charles Ashford
Ja też sądzę, że jest duże prawdopodobieństwo, że Red Queen stworzył Ashford. W końcu dobrze znał się na komputerach, a pomysł aby hologram przedstawiał jego córkę jest OK, ale DOWODU w filmie na to nie ma. To, że program przedstawia córkę twórcy systemu, nie mówi, że hologram powstał na wzór Angeli Ashford.
Dalej przedstawiasz teksty/linki (lepsze to niż wikipedia), które i tak nie są w stanie mnie przekonać, bo dla mnie liczy się FAKT Z FILMU. Ewentualnie słowa wypowiedziane przez scenarzystę filmu.
No i tu jest przykład, że klawiatura przyjmie wszystko, tak samo jak papier... Komuś się coś wydaje, a inni uznają to za dogmat.The inclusion of Sophie Vavasseur's Angie Ashford (echoing the first film's "Red Queen")
Teraz czy komuś czerwony, niewyraźny bądź co bądź hologram, przypomina Angie czy nie przypomina to już każdy subiektywnie ocenia tylko dla siebie.
A co do głosu to powtórzę zdanie Mr_Zombie. Głosu Red Queen użyczyła inna dziewczynka, nazywa się Michaela Dicker. Angie Ashford to Sophie Vavasseur. Czyli tym samym głosem na pewno nie mówią.
Podsumowanie:
W filmie nie ma mowy, że Ul i Red Queen zostały stworzone przez Ashforda. Nigdzie nie jest powiedziane, że Red Queen powstała na podobieństwo Angie. Takie są fakty jak 2+2=4.
Po pierwsze to odebrano mu wirusa który stworzyłDiadem pisze: Przed odkryciem wirusa, Ashford był tam pewnie ZWYKŁYM naukowcem, jakich wielu. Wiadomo gdy odkrył wirusa, stał się najważniejszy.
To że wkońcu był wysoko postawiony w Korporacji i tylko o to mi chodziło, ty jak i ja nie mamy możliwości przez komputer monitorować wszystkiegoDiadem pisze: Znał dokładnie rozplanowanie Ula? No musiał, przecież był tam najważniejszym naukowcem
Znał rozplanowanie miasta? Ja też znam. Rozplanowanie swojegoI co to ma do rzeczy?
tu się zgadza bo dokłądnego dowodu na to nie ma, nikt w filmie nie nakreślał tego gdyż chyba każdy mógłby się domyślić (podobnie jest z serią RE wielu nazw czy to stworów czy drugich imion w grze nie znajdziesz), ale chyba nie trudno sie domyśleć mając tyle faktów zarówno z Genesis jak i z ApocalypsyDiadem pisze: Ja też sądzę, że jest duże prawdopodobieństwo, że Red Queen stworzył Ashford. W końcu dobrze znał się na komputerach, a pomysł aby hologram przedstawiał jego córkę jest OK, ale DOWODU w filmie na to nie ma. To, że program przedstawia córkę twórcy systemu, nie mówi, że hologram powstał na wzór Angeli Ashford.
W wielu Resach również masz wiele nazw czy to stworów czy drugich imion ale w grze ich nie znajdzieszDiadem pisze: Dalej przedstawiasz teksty/linki (lepsze to niż wikipedia), które i tak nie są w stanie mnie przekonać, bo dla mnie liczy się FAKT Z FILMU. Ewentualnie słowa wypowiedziane przez scenarzystę filmu.
No to wiadomo choćby z listy płac ale cytat z tego serwisu dotyczył samej osoby Angie jako hologramu bo to kto grał daną osobę to wiemDiadem pisze: Angie Ashford to Sophie Vavasseur. Czyli tym samym głosem na pewno nie mówią.
Widać że nie dojdziemy do porozumienia, ja mam swój scenariusz a ty swój, choć teoretycznie (prawdopodobieństwo) zakładasz ten sam
Ostatnio zmieniony czw 02 sie, 2007 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 2 razy.
W trzeciej odsłonie filmu ma być Carlos Oliviera i również z tego faktu się cieszę, przynjamniej rozwiną jego wątek bo w Apocalypse było go ciut za mało, moim zdaniem oczywiście 
Ale znajdziesz je w oficjalnych (oficjalne dokumenty, DVD, wywiady, artworki, making of i inne) bądź pół-oficjalnych (np. pudełka od oficjalnych figurek) materiałach. Tymczasem to, o czym w tej chwili jest rozmowa to czysto teoretyczne domysły. Nikt nigdzie oficjalnie nie potwierdził, że Ashford stworzył Ul (zresztą, cóż to musiałby być za geniusz - zaprojektować całe hi-tech laboratorium plus stworzyć wirusa stanowiącego jedną z najgroźniejszych broni biologicznych i środków leczniczych w jednymW wielu Resach również masz wiele nazw czy to stworów czy drugich imion ale w grze ich nie znajdziesz
No tego chyba nie podważasz?Mr_Zombie pisze:stworzyć wirusa stanowiącego jedną z najgroźniejszych broni biologicznych i środków leczniczych w jednym)
- Nemesis US
Ja nie rozumiem po co ta dyskusja, dla mnie było to jasne, że hologram w Genesis jest wykreowany na wzór Angie.WDL musiał się tyle rozpisywać i kłócić w słusznej sprawie, dlatego w 100% go popieram, zwłaszcza, że zapodał niezbite dowody.
Ostatnio zmieniony pt 03 sie, 2007 przez Nemesis US, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobra, przed chwilą przejrzałem cały scenariusz Apocalypse (w Genesis nie przypominam sobie, by kiedykolwiek padało nazwisko Ashford'a, bo bym to zapamiętał). I... nie ma tam nic, dosłownie nic powiedziane, że miałby zaprojektować Ul; nie ma też nigdzie tego zasugerowane (to, że potrafi się włamać do programu oraz zna rozmieszczenie kamer w mieście jeszcze o niczym nie świadczy).
Jedynie tylko:
Jak ktoś nie wierzy, proszę bardzo: RE Apocalypse script
Jedynie tylko:
orazHis name is Dr. Ashford and he...
Runs the genetics and viral research
division of Umbrella Corporation.
Ani słowa o jakimkolwiek projektancie Ula.It's the antivirus,
the cure to the T-virus.
(...)
My daddy.
My daddy made it for me.
He's sick.
And someday, I'll get sick too.
He just wanted to stop that.
When I was little...
...I had to walk on crutches.
They said I'd never get better, just worse.
He found a way to make me stronger.
The T-virus.
Then they took the invention away from him.
Jak ktoś nie wierzy, proszę bardzo: RE Apocalypse script
Nie, tego nie. Podaważam jednak że ktokolwiek mógłby być geniuszem w dziedzinie współczesnej technologii oraz geniuszem w dziedzinie biologii -- a Umbrella byłaby w stanie się go pozbyć bez większych wyrzutów sumienia. Nawet takie filmy jak RE muszą mieć mimo wszystko jakąś logikę.No tego chyba nie podważasz?
Ostatnio zmieniony pt 03 sie, 2007 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
Było to jasne!!! Dlaczego było to dla Ciebie jasne, że hologram Red Queen powstał na wzór Angeli Ashford??? Przecież nigdzie w filmie, nikt tego nie powiedziałNEMESIS US pisze:Ja nie rozumiem po co ta dyskusja, dla mnie było to jasne, że hologram w Genesis jest wykreowany na wzór Angie.WDL musiał się tyle rozpisywać i kłócić w słusznej sprawie, dlatego w 100% go popieram, zwłaszcza, że zapodał niezbite dowody.
A może dowiedziałeś się tego z Apokalipsy. Może dasz cytat z filmu gdzie to mówią?
Chyba bym umarł ze śmiechu gdyby tak w trzeciej części filmu przedstawiono nam twórcę Red Queen, który będzie jednocześnie "ojcem" nowej White Queen. Nie zaprzeczycie, że coś takiego jest możliwe. Można wymyślić jeszcze masę innych opcji...
A co się tyczy NIEZBITYCH DOWODÓW takie są tylko w scenariuszu filmu!!!
Mogę teraz napisać, że akcja gry RE5 będzie się działa w północnej Afryce. Część ludzi z forum przyzna mi rację. To widać na trailerze powiedzą... A fakt jest taki, że może dziać się w 100 innych miejscach na Ziemi i dopóki oficjalnie nam tego nie potwierdzi Capcom możemy się tylko tego DOMYŚLAĆ.
I tak samo jest z hologramem Red Queen, dopóki scenarzysta tego nie potwierdzi, możemy sie tylko tego domyślać. Czy tak ciężko to zrozumieć?
Ja też się mogę domyślać, że literki US w twoim nicku znaczą United States
Mr_Zombie dokładnie ujął mój punkt widzenia. Ashford nie był przecież Bogiem, tylko człowiekiem z krwi i kości.Mr_Zombie pisze:Podaważam jednak że ktokolwiek mógłby być geniuszem w dziedzinie współczesnej technologii oraz geniuszem w dziedzinie biologii -- a Umbrella byłaby w stanie się go pozbyć bez większych wyrzutów sumienia. Nawet takie filmy jak RE muszą mieć mimo wszystko jakąś logikę.
Jak teraz oglądam sobie początek Apokalipsy i widzę ile czarnych vanów jedzie do Raccoon to myślę, że oprócz Ashforda było jeszcze wielu cennych dla Umbrelli ludzi. Jeden wymyślił wirusa T, inny innego wirusa, jeszcze inny zaprojektował coś tam itd. To chyba jest bardziej prawdopodobne niż jeden człowiek geniusz "biologiczno-komputerowo-techniczny".