Resident Evil 1.5

Awatar użytkownika
kamil12697

Post autor: kamil12697 »

CO? :szok3: To naprawdę Resident Evil 1.5? Czy mam zwidy?
molte volte
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

He, udało mi się w końcu namówić pada od PS2 do współpracy z ePSXe i jednocześnie do RE 1.5. Znacznie lepiej to działa niż kręcenie się korzystanie z klawiatury :)

Pograłem sobie troszkę. W zasadzie to tylko pozwiedzałem tereny bo trudno to nazwać grą choćby z późniejszych wersji beta jakie wychodziły RE2. Gra ma wiele błędów ale to nawet ciekawe doświadczenie :) Animacja otwierania drzwi jest wszędzie taka sama, zombiaki przechodzą przez tekstury, nie mogłem podnieść żadnej rzeczy w grze (przykładowo amunicja), pojawiające się i znikające pomieszczenia też się zdarzają. Najlepsze jest to, że jedna postać ma inne pomieszczenie za tymi samymi drzwiami :D

Kilka fajnych spostrzeżeń jakie zauważyłem podczas skakania pomiędzy lokacjami.

Pamiętacie psiarnię w RE2? W RE 1.5 również jest, ale tutaj mała niespodzianka. Klatki dla psów są podpisane imieniem psiaka. Jeden z nich nazywa Claire.

Marvin ma znacznie bogatszy epizod niż w finalnej wersji gry. Natrafiłem na dwie lokacje, gdzie towarzyszy Leonowi i nie jest to bynajmniej posterunek policji.

Ada wygląda jakby pracowała w laboratorium. Może we wczesnej wersji gry miała zupełnie inne przeznaczenie...

Skrzynie w RE 1.5 wyglądają jak jakieś sejfy.

Ogólnie wygląd i sceneria gry strasznie mi przypomina inny tytuł Capcomu o podobnej tematyce, Dino Crisis. Miejscami można nawet znaleźć pewnie nawiązania.
Ostatnio zmieniony wt 19 lut, 2013 przez RON!N, łącznie zmieniany 1 raz.
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

WESKER-DL pisze:Patrząc na pryzmat popularności to jak podszlifują kod pod konsole to mogą spokojnie wydać za kase na Psn :)
Ze względów prawnych nie mogliby tego zrobić, bo jakby nie patrzeć, przerabiają nielegalnie zdobyty kod, który pierwotnie należy do Capcom. I tak cud, że jak na razie Capcom się tym nie zainteresował i nie wysłał do zespołu swoich prawników.
[RONIN] pisze:Nie wiem czy to co udało mi się zobaczyć to efekt złego dobrania pluginów do emu czy faktycznie grafika tak słabo się prezentowała w tej wersji gry (w końcu to ostry prototyp, nawet nie wiem czy nie wersja alpha gry).
Często było wspominane, że postaci w RE1.5 zbudowane były z mniejszej liczby polygonów niż w finalnej wersji RE2. Związane to było ponoć m.in. z tym, że w pomieszczeniu może znaleźć się więcej przeciwników niż normalnie w RE2.
[RONIN] pisze:Ada wygląda jakby pracowała w laboratorium. Może we wczesnej wersji gry miała zupełnie inne przeznaczenie...
Spoiler!
Wygląda na to, że w kodzie gry są też zbroje :D
Obrazek
Awatar użytkownika
RON!N

Na forum Bioflames.com znalazlem info, że wersja którą dostaliśmy to nie jest oryginalny rip Capcomu ani nawet finalny produkt kolegi MrBZork. Jest to swojego rodzaju wersja poglądowa która w dużej mierze ma tylko pokazać świat RE 1.5 niż pozwolić normalnie w niego grać. Wersja 'pełna' ma się pokazać niedługo :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony śr 20 lut, 2013 przez RON!N, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kamil12697

Wie ktoś jakie pluginy użyć do 1.5? Emulator: Epsxe
molte volte
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Sprawdź pod jaką kartę grafiki dany plug Ci chodzi albo sprawdzaj w config pokolei.
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
kamil12697

Teraz mam jeszcze inny problem. Gdy uruchomię grę to nie mogę kliknąć żadnego klawisza. Nic nie działa. Pad mam skonfigurowany. Dobra działa już. Teraz jest jeszcze coś innego. Wybieram Elzę wyszedłem przez drzwi szedłem korytarzem. Pojawił się zombie. Ominąłem go, za chwilę nie mogłem się ruszyć a elza zaczęła coś mówić do zombie. Wtedy zombie mnie zjadł i wyskoczył błąd.
Ostatnio zmieniony śr 20 lut, 2013 przez kamil12697, łącznie zmieniany 1 raz.
molte volte
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Grasz na padzie czy na klawiaturze? Jeżeli na padzie to musi on być podłączony zanim włączysz emulator, w przeciwnym wypadku program będzie zachowywał się tak, jakby nie był on podłączony.

Jeżeli komuś to pomoże to wrzucam tutaj screeny mojego konfigu na komputerze z Windows 8 Pro, Intel Core2Duo E6300 @1.9 GHz, 2GB RAM, Radeon HD4650 1GB, dysk 500GB - zero problemów graficznych & muzycznych: http://imageshack.us/g/507/konfig1.jpg/

A nóż widelec się komuś przyda.
Obrazek
Awatar użytkownika
kamil12697

Bzdursky pisze:Grasz na padzie czy na klawiaturze? Jeżeli na padzie to musi on być podłączony zanim włączysz emulator, w przeciwnym wypadku program będzie zachowywał się tak, jakby nie był on podłączony.

Jeżeli komuś to pomoże to wrzucam tutaj screeny mojego konfigu na komputerze z Windows 8 Pro, Intel Core2Duo E6300 @1.9 GHz, 2GB RAM, Radeon HD4650 1GB, dysk 500GB - zero problemów graficznych & muzycznych: http://imageshack.us/g/507/konfig1.jpg/

A nóż widelec się komuś przyda.
Gram na padzie. Pad podłączony cały czas.
molte volte
Awatar użytkownika
RON!N

Czy to moment, kiedy stoisz przy plamie krwi a w twoim kierunku podąża zombiak? Jest tam chwilowe zatrzymanie akcji (prawdopodobnie powinna wówczas załączyć się jakaś scenka której nie ma w tej wersji) ale mnie normalnie udaje się uciec temu zombiakowi. Jest naprawdę powolny i ciężko mu według mnie zrobić Elzie krzywdę.
Awatar użytkownika
DeeAy

Post autor: DeeAy »

Podobny błąd jest w biurze Irons'a gdzie zamiast leżeć,jest wbity w sofe i lata po całym pokoju.
Awatar użytkownika
kamil12697

[RONIN] pisze:Czy to moment, kiedy stoisz przy plamie krwi a w twoim kierunku podąża zombiak? Jest tam chwilowe zatrzymanie akcji (prawdopodobnie powinna wówczas załączyć się jakaś scenka której nie ma w tej wersji) ale mnie normalnie udaje się uciec temu zombiakowi. Jest naprawdę powolny i ciężko mu według mnie zrobić Elzie krzywdę.
Tak to ten moment. U mnie zombiak zabija Elze w czasie zatrzymania akcji.
molte volte
Awatar użytkownika
RON!N

kamil12697 pisze:
[RONIN] pisze:Czy to moment, kiedy stoisz przy plamie krwi a w twoim kierunku podąża zombiak? Jest tam chwilowe zatrzymanie akcji (prawdopodobnie powinna wówczas załączyć się jakaś scenka której nie ma w tej wersji) ale mnie normalnie udaje się uciec temu zombiakowi. Jest naprawdę powolny i ciężko mu według mnie zrobić Elzie krzywdę.
Tak to ten moment. U mnie zombiak zabija Elze w czasie zatrzymania akcji.
A więc jest na niego bardzo interesujący sposób skoro sprawia Ci tyle zachodu. Zombiak porusza się zaraz po wejściu do korytarza, tak więc 'zwab' go bliżej siebie kiedy jesteś jeszcze przy najdalej odsuniętych drzwiach. Szybko go omiń i biegnij do plamy krwi. Potwór nie zdąży dotrzeć do Ciebie nim scena się skończy. U mnie ta sztuczka działa.

Na YouTubie znalazłem filmik jak koleś w magiczny sposób sprawia że wszystkie pukawki Leona nagle dostają amunicję i kolo biega z magnumem po komisariacie. Epicko to wygląda jak zombiaki tracą głowę dla tego widoku :) Hmm, oczywiście moje pytanie brzmi, jak to zrobił? Ktoś ma pomysł?

Ps 2. Widzieliście zbrojownie i strzelnicę? Kurcze, nie mam pojęcia dlaczego tak potraktowano te dwa miejsca że w finalnej wersji gry praktycznie nic nie zostało z tego klimatu jaki jest w tej wersji. Mistrzostwo według mnie...
Ostatnio zmieniony czw 21 lut, 2013 przez RON!N, łącznie zmieniany 4 razy.
Salvin

Post autor: Salvin »

Pisałem o tym wcześniej. W okienku ekwipunku kliknij select i potem będzie możliwość wyboru wszystkich broni, klawiszami regulujemy ilość amunicji. Granaty nawet są, ale działa tylko animacja.

http://img189.imageshack.us/img189/1395 ... 471830.jpg
Ostatnio zmieniony czw 21 lut, 2013 przez Salvin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maluchman
Kontakt:

Post autor: maluchman »

A można w to zagrać na PSXsie?
PlayStation 4
Awatar użytkownika
RON!N

Salvin pisze:Pisałem o tym wcześniej. W okienku ekwipunku kliknij select i potem będzie możliwość wyboru wszystkich broni, klawiszami regulujemy ilość amunicji. Granaty nawet są, ale działa tylko animacja.

http://img189.imageshack.us/img189/1395 ... 471830.jpg
Tak, właśnie sam na to wpadłem. Mistrzostwo. Według mnie to co widzimy w RE 1.5 zdecydowanie powinno się znaleźć w finalnej wersji gry. Teraz zaczynam rozumieć dlaczego Capcom nie był skory do dawania tego tytułu w ręce graczy. Zbyt dużo fajnych rzeczy nie ujeli w RE2 a bali się narzekania graczy/fanów. Jak się pojawi 'pełna' wersja RE 1.5 to będzie prawdziwy dzień chwały...
Awatar użytkownika
maluchman
Kontakt:

Ale można w tę legendę zagrać na PSXsie? Jeśli tak to jak?.iso zgrać na płytę i wsadzić do PSXa?
PlayStation 4
erebeuzet

Post autor: erebeuzet »

[RONIN] pisze: Ogólnie wygląd i sceneria gry strasznie mi przypomina inny tytuł Capcomu o podobnej tematyce, Dino Crisis. Miejscami można nawet znaleźć pewnie nawiązania.
Dino Crisis miał być początkowo RE2
krzys837

Post autor: krzys837 »

Hmm granaty jak na razie mają bardzo brzydką teksturę ;d
Awatar użytkownika
maluchman
Kontakt:

Jak do domku wrócę ro włączę laptopa zagram na płytę i odpalę szaraka ;)
PS Re 1.5 wstał z grobu i będzie nas straszyć ;)
PlayStation 4
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 2”