Opinie, recenzje, wrażenia

Co sądzisz o najnowszej odsłonie?

Tytuł pierwszorzędny, który spełnił wszystkie oczekiwania
5
18%
Dobra gra, posiadająca drobne niedociągnięcia
9
32%
Mam mieszane uczucia, mogło być o wiele lepiej
12
43%
Słaba produkcja, zdecydowanie nie spełniła pokładanych oczekiwań
2
7%
Całkowite rozczarowanie, nic mi się nie podobało
0
Brak głosów

Liczba głosów: 28

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Re: Opinie, recenzje, wrażenia (Uwaga spoilery!)

Post autor: Szakal »

Dodałem w nazwie tematu ostrzeżenie przed spoilerami, więc teraz możecie pisać otwarcie, a kto nie chce czytać spoilerów niech tu nie zagląda. I na tym koniec.
Złe oko moderacji czuwa.
Borek25

Post autor: Borek25 »

Dobra więc i ja napisze swoje wrażenia...

Jako wielki fan oryginalnego RE3 NEMESIS, chciałem tylko aby to było MINIMUM to samo, tylko na tym lepszym silniku w lepszej grafie i z lepszym klimatem, niestety klasyczny RE3 jest tu na maks godzinę, potem mamy cutscenki od bossa do bossa...

Przecież z tego co było mówione metro miało być hubem które łączy różne części miasta, miało działać jak taki mały fast travel, co jest?
Powinny być ze 3 sekcje wielkości downtown do eksploracji, wtedy byłoby OK!

Niestety też czuje się rozczarowany ale mam nadzieję na jakieś DLC albo RE3 directors cut?
Musi coś być bo to lipa :/
Trochę sytuacje ratuje wyższy stopień trudności bo dodaje nowe rozmieszczenie przeciwników i itemów, ale to mało...

Powinni zrobić to tak samo jak RE2R czyli dodać wszystko to co było w klasyku tylko powiększyć i rozbudować miejscówki...
Niestety ale porcja miasta po wyjściu z apartamentu to tylko strata czasu programistów, takie to ładne a to tylko na 2min... tam powinno coś być... ehhh dobra niestety :/
Awatar użytkownika
RVRE

Post autor: RVRE »

Borek25 pisze: sob 04 kwie, 2020 Przecież z tego co było mówione metro miało być hubem które łączy różne części miasta, miało działać jak taki mały fast travel, co jest?
Piszesz o plotkach wyssanych z palca.

Mnie z każdym kolejnym podejściem podoba się bardziej choć poziom Nightmare i Inferno bez nieskończonej amunicji jest nie do zrobienia. Zresztą już na Hardcore miałem problem. Nemesis jest straszną gąbką na amunicję. Zostały cztery trofea do zebrania, jutro może wpadną lub przez noc, zależy od nastroju.
Borek25

Post autor: Borek25 »

Koszmar jest możliwy bez broni z nieskonczonym ammo, sam doszedlem juz do szpitala, ale mam 2x monety do obrony, poradnik do unikow A amunicję z prochu robię tylko za pomocą tej maszynki reloadingtool i jestvdosc łatwo, ulepszony unik pomaga bardzo. Czyli to były plotki? No dobra... tak czy inaczej miasta jest za mało, gdyby było tego więcej...
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Post autor: Leon. KennedY »

Moja rada dla tych co jeszcze gry nie kupili: nie warto płacić za ten crap pełnej ceny
Oczywiście, że nie warto dawać 250zl, ale nie dla tego, że coś wycieli, czy że jest to crap, którym nawet w połowie nie jest, bo to dalej swietna gra, z mega klimatem, niezłymi scenami podnoszącymi tętno, ale po prostu jest mało kontentu. Wiedząc, że jest powiedzmy maks na 8 czy tam 10 godzin, to powinni nam dać dodatki po jej zakończeniu, jakieś dodatki wydłużające zabawę i szczerze liczę, że Capcom nam je da jak w przypadku RE2. Boli również brak Inków i przez to na wyższych poziomach wkurza auto zapisywanie... Przecież przy krótszym czasie można go było tym wydłużyć, a na wyższych poziomach trudności trochę czasu by to nam napewno dało, ale nic można narzekać, że tego i tamtego niema, ale chyba byliśmy wszyscy świadomi jaki to remake będzie, pełny zmian, który i tak daje, masę frajdy. Na razie jest to solidne 8/10 i jest trochę gorzej niż przy dwójce, ale nie jakoś bardzo.
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Może "crap" to za dużo powiedziane. Po prostu gra jest przeraźliwie krótka i liniowa. Najlepszy etap z gry to "środmieście", bo najbardziej przypomina oryginalną grę. Tyle, że widzieliśmy to już w demie i okazało się, że to praktycznie 1/4 gry...Gdzie to miasto z trójki? Gdzie ta stacja benzynowa, biura, czy siedziba lokalnej gazety? Capcom dobrze wiedział, czego oczekują gracze, a zrobił zupełnie na odwrót. RE3R odarto z tego co było najlepsze w RE3, czyli z klimatu miasta opanowanego przez zarazę. W momencie kiedy uruchomiłem pociąg myślałem, że czekają na mnie jeszcze ze dwa takie obszary jak "śródmieście", a wszyscy wiemy co się okazało.
RE3R jest jak jeden, dodatkowy scenariusz do RE2R, bo ma podobną długość. Tak, to samo można było powiedzieć o RE3 w stosunku do RE2, ale trójka dawała nam możliwość wyboru ścieżki co wydłużało jej żywotność.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
RVRE

Szakal pisze: ndz 05 kwie, 2020 trójka dawała nam możliwość wyboru ścieżki co wydłużało jej żywotność
Hold up. Jaki wybór? Czy aby to nie jest oszukiwanie siebie samego? Przecież te wybory były iluzoryczne, gra i tak prowadziła cię tam gdzie chciała. Zresztą jakie to były wybory? Uciec lub walczyć z Nemesisem. Teraz też możesz podjąć taki wybór i nawet zostaniesz nagrodzony jeśli będziesz walczyć. Różnica jest taka że gra się nei zatrzymuje i nie daje napisu na ekranie.

Zgodzę się że ten wycinek miasta jest śmiesznie mały jak na współczesną grę ale z drugiej strony czy tego nie chcieli sami gracze? "Po co kombinowali i zmieniali dwójkę skoro wystarczyło dać to samo z lepszą grafiką". No i Capcom posłuchał, wyciął niektóre elementy, niektóre złączył w jedną całość, a wielkość miasta zostawił taką jaka była w oryginale.

Gra jest dobra, odrobinę gorsza niż dwójka ale bądźmy szczerzy że jesteśmy po prostu ofiarami swoich wygórowanych oczekiwań i wyobrażeń.
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Jaki wybór?
Zmieniało się położenie przedmiotów, niektóre lokacje odwiedzaliśmy od innej strony, albo w różnej kolejności co wpływało na oglądane cutscenki, czy występowanie nemesisa.
wielkość miasta zostawił taką jaka była w oryginale
Przecież jest dużo mniejsze... Między innymi nie ma stacji benzynowej, parku, czy wieży zegarowej.
bądźmy szczerzy że jesteśmy po prostu ofiarami swoich wygórowanych oczekiwań i wyobrażeń.
Oczekiwałem czegoś równie dobrego co RE2R, a dostałem coś o połowę krótszego, czy to oznacza, że miałem wygórowane oczekiwania?
Ba, w RE2R są nawet 4 scenariusze, które co prawda różnią się nieznacznie między sobą, ale jednak jakieś minimalne różnice między nimi są. RE3R jest jak pojedynczy scenariusz i to za tą samą cenę.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
RVRE

Od innego położenia przedmiotów masz poziom Nightmare i Inferno. Na pewno zagadek w tej grze jest tyle co nic, a jakoś nikt chyba tego nie zauważył. :)

I tak, miałeś wygórowane oczekiwania, bo dwójka jest przedstawiana przez Capcom jako "brand new game", a nie remake. Ludzie narzekali że pozmieniali oryginał, a jednocześnie oczekiwali że zrobią to samo z trójką. Trochę się to gryzie.

Osobiście przy pierwszym podejściu do gry miałem mieszane uczucia ale każdy kolejny raz był lepszy. :)
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Czy ja pisałem, że RE3R powinien/nie powinien wiernie trzymać się oryginału? Nie, po prostu liczyłem na więcej niż jeden krótki, liniowy scenariusz.
RE2R pomimo zmian posiadał ducha oryginału, a nawet pod niektórymi względami przerósł pierwowzór. RE3R jest dla mnie pod wieloma względami słabszą grą niż RE3. Zawiodłem się i to srodze.
Osobiście przy pierwszym podejściu do gry miałem mieszane uczucia ale każdy kolejny raz był lepszy.
Ja ukończyłem grę raz i nie miałem ochoty grać w nią ponownie. Zresztą po co? Osiągnięcia mnie nie interesują, a innego powodu, aby ją ponownie uruchomić nie widzę. Gra ma zerowe replaybity. Tymczasem zarówno RE2 jak i RE2R ukończyłem za pierwszym podejściem każdy scenariusz (czyli jakby nie patrzeć grałem w to samo cztery razy), a RE3 dwukrotnie.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Post autor: Leon. KennedY »

Etsm, sam przejdę trójkę w tym roku pewnie trzy razy, za każdym razem na innym wyższym poziomie, do tego czasu może Capcom wrzuci trochę nowego kontentu. A tak to zgadzam się, że miasta mogło i powinno być więcej, ale za to różnych miejscówek już jest, komisariat również i nasi starzy znajomi 😋 W sumie Capcom włożył kilka swietnych motywów do tej części... Jak właśnie wspomniany komisariat. A i czas niby krótki, ale ja mam 5 godzin i jestem w szpitalu, myślę że będę miał koło 9 czyli moim zdaniem swietny czas jak na pierwszy raz wiedząc, że gra do długich nie należy i sądzę, że najlepiej patrzeć na nią jako całkowicie nową pozycję, a wtedy naprawdę dużo zyskuje i kurcze gra się przednio dobrze.
Ostatnio zmieniony ndz 05 kwie, 2020 przez Leon. KennedY, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
RVRE

Wiesz, ja też jestem poniekąd zawiedziony ale w moim przypadku odczucia Remake - Oryginał się pokrywają. Dla mnie zawsze dwójka była lepsza, a trójka gdyby nie Nemesis byłaby nijaka. I to zostało zachowane też obecnie. ;)
Salvin

Post autor: Salvin »

Przeszedłem remake'a. Na Hardcore zajęło mi 7h19m. Ale licznik Steam pokazuje nieco ponad 10 godzin, to przez te zgony :) Chyba forma już nie ta, bo niemalże przez całą grę miałem deficyty amunicji i dopiero pod sam koniec trochę odetchnąłem.

Generalnie bawiłem się dobrze. Uważam, że gra jest dobra, ale można było zrobić lepiej niektóre rzeczy. Narzekający na długość chyba zapomnieli już dawno jak wygląda oryginał :) Dwa tygodnie przed premierą remake'a przeszedłem go po kilkuletniej przerwie i zajęło mi to lekko ponad 5 godzin. Pewne elementy w nowej wersji zostały wycięte, ale też zostały dodane nowe a inne rozwinięte. Czy mieliśmy w pierwowzorze:

Spoiler!

Rozpoczęcie gry bardzo klimatyczne, dużo lepsze niż oryginalne i kojarzyło mi się mocno z początkiem SH4. Nowe miasto bardzo fajnie zostało odświeżone. Idealne nie jest, ale naprawdę nie czułem, że pierwsza część gry jest za krótka. Wygląda po prostu inaczej.

Zmiana wyglądu niektórych przeciwników zdecydowanie na plus. Huntery są teraz naprawdę groźne, bardzo szybkie i potrafią zabić na dwa hity.

Spoiler!

Ale i są babole konkretne. Jednym z nich jest Nemesis i to niestety w całej okazałości. Jest go mniej, ale walki są frustrujące, bo gra jest nieuczciwa. A od połowy potyczki z nim to już istna komedia. Jak zobaczyłem jego zachowanie przy Clock Tower to tylko rozłożyć ręce. A finał z tym działem to już masakra.

No właśnie Clock Tower. Szkoda, że tak okroili tę miejscówkę. Minusem jest też dla mnie cała postać JIll. Jest wulgarna, opryskliwa i przez to sprawia wrażenie mało inteligentnej. Dario bardzo dobrze ją nazwał na początku gry. Bardzo mała ilość zagadek. Kwestia ceny? Hmm. Uważam, że gra jest jednak za droga. Głowy od marketingu dobrze tam pracują. Zrobili z powodzeniem ten sam manewr co lata temu. Dodatkowo już ludzie chcą DLC, za które trzeba będzie zapłacić.

Ogólnie gra ok, aczkolwiek do poprawy sporo rzeczy. Mimo wszystko najważniejsza jest przyjemność z gry. A ta ostatecznie jak najbardziej była.
Deniu

Post autor: Deniu »

@Salvin
pomyśl, ile przedmiotów musiałeś zebrać, żeby dojść do tramwaju i go uruchomić. Ile razy musiałeś uciekać przed nemesisem.
a teraz porównaj to do tego ile przedmiotów i rzeczy musisz zebrać, żeby przejechać się pociągiem.
Można odjąć komisariat, bo mniej więcej tyle samo czasu w nim spędzamy w oryginale co w remaku.

potem pomyśl ile rzeczy musisz zrobić by od tramwaju stoczyć walkę z Nemesisem pod clocktowerem w oryginale, a ile w remaku.

potem pomyśl ile rzeczy musisz zrobić, by od szpitala jako Jill dojść do Dead Factory, a ile w remaku

Dead factory remake vs original mniej więcej tyle samo czasu spędzamy więc nie narzekam.

Dlatego narzekamy. Remake powinien pewne rzeczy zmieniać, pewne rzeczy dodawać od siebie.
ALe tutaj mamy wycięty content bez dodania żadnego !
Salvin

To jest spowodowane niczym innym jak bactrackingiem. W oryginale było go od groma, szczególnie jak do gry się przysiadło pierwszy raz. Lokacje nie były nie wiadomo jak rozbudowane. Też były bardzo liniowe i korytarzowe. Tylko musiałeś latać w tę i powrotem po zebraniu kluczyka itp. I to powodowało prowizorycznie, że gra jest dłuższa. W momencie gdy się grę zna i wie co robić, większość przedmiotów jesteś w stanie zebrać bez potrzeby wracania się i wtedy widać jak ten czas znacznie się skraca. Przy pierwszym odwiedzeniu tramwaju już posiadasz dwa z trzech przedmiotów(kabel zasilający i bezpiecznik). Nie ma stacji benzynowej. A ile czasu się tam spędza? Około minuty do dwóch, na rozwiązanie zagadki celem zdobycia oleju, to wszystko.

Co do Clock Tower przecież napisałem, że to jest wada. Tak samo jak i starcia z Nemesisem.
Awatar użytkownika
RVRE

Co do wulgarności Jill to mnie ten element osobiście się podobał. Nie był przesadzony, a dodawał faktycznie jakichś emocji.
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

Ten tytuł ma być jak ostatni film Mad Max!
Szybkie tempo, filmowy feeling, bez zbędnego zawijania gitary zbieraniem pierdołek po sztucznie wyimaginowanym mieście. Dla mnie RE3 jest o niebo lepsze niż pierwowzór. Nie wiedziałem czego oczekiwać po tej części, ale dostałem DOKŁADNIE to co chciałem.

Ewidentnie (moje spostrzeżenia) plan Capcomu był jasny:
RE2 i RE3 to w pełni zamykające się części. Niemal w 100% domykają historię którą chciano mam opowiedzieć.
RE3 nie kosztuje pełnej wersji gry, ale nie jest też DLC do RE2 (a to pewnie by fanów zabolało znacznie mocniej).
Spoiler!

Rozumiem narzekanie, że gra nie jest tym co 20 lat temu. Ale musi?
Regrywalność tego tytułu jest olbrzymia. Ale "zwykli" gracze szybko porzucą tytuł (co już widać na Allegro i OLX).
Dla mnie, fana serii od ponad 20 lat, to RE idealny. Nawet RE2 tak mnie nie ujął. A współczesna trylogia to absolutny masterpiece!
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Najdroższy Resident jakiego kupiłem - 2,260zł - kolekcja plus cyfra :D a opinie bardzo mieszane. Tutaj jest tyle skrajności że na razie wypunktuje plusy i minusy. Więcej rozkmin pojawi się u mnie na kanale YT.

Gra i jej zawartość dla zwykłego gracza to cena 129zł i taka powinna być. Produkt który pierwotnie miał od razu zostać wydany z RE2 został rozbity. Masa cięć i masa nowości, ze skrajności w skrajność i ogromny niedosyt! Najłatwiejsza platyna i 100% w historii RE.

Plusy:

- Grafika dalej trzyma fason
- Nemesis i jego wejścia
- nowe mechaniki rozgrywki
- starzy znajomi
- muzyka

Minusy

- miasto, które miało być tematem głównym to kpina i żart. Już pomijam cięcia względem oryginału bo z chęcią przyjmuje nowe wizje twórców ale tutaj tego miasta po prostu brakuje.

- wycięta większość lokacji z oryginału

- długość gry! Prawie DLC

- za mało Nemesis’a z początku

- brak zagadek! Te co są to jakieś marne

- ostatnie starcia to RE6 i widać że pracownicy chętnie z kolegów podpatrywali

- brak dodatkowych trybów (Project REsistance przemilczę bo to inny temat)

- również cięcia jakości w niektórych momentach względem RE2

Co najważniejsze gra broni się nowymi rozwiązaniami i ogromnym replayability. Capcom wyda w przyszłości DLC i doda więcej miejscówek a widać ze potencjał ogromny. Bardzo dobry Resident któremu zabrakło troche.

8/10 z czystym sumieniem
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

WESKER-DL pisze: pn 06 kwie, 2020 - brak dodatkowych trybów (Project REsistance przemilczę bo to inny temat)
Cała kampania + odpowiedni poziom trudności to Merce same w sobie.
Spoiler!
Na prawilny, osobny tryb po prostu nie ma miejsca :)

DLC obstawiam że się pojawią....
A samo miasto. Wbrew pozorom pod nóż wpadło stosunkowo mało elementów.
Spoiler!
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Salvin

Patrząc przez pryzmat rynku ogólnie to tak Remake 3 jest grą krótką a nawet bardzo. I tutaj cena jest dyskusyjna oraz wątpliwa. Jeśli natomiast porównamy go z pierwowzorem to jest to podobny poziom. Oryginalny RE3 też był produkcją, której ukończenie zajmowało mało czasu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 3 (2020)”