RE: Revelations 2
Finka, Na mój gust CAPCOM ostatnimi czasy specjalnie nie dba o logiczne powiązania między tytułami, a tym bardziej o chronologię wydarzeń.
Dają nam niedopowiedzianą historię z numerkiem, a potem ratuję się spinoffem bo zawalili sprawę.
Jeśli chodzi o samo RER2 to tytuł ma moje pełne poparcie. Gra zdaje się być bardzo klimatyczna i tym na co czekałam.
Jedyne co mi się nie podoba to jak większości twarz Claire, która wygląda jakby była po nieudanym botoksie ze silikonu budowlanego.
Także brakuje mi ekranu na jej kurce/marynarce, mogli by się postarać i wyciułać jakąś grafikę odnoszącą się do któregoś z singli Queenów,
Keep Yourself Alive czy coś.
Jakby nie patrzeć gra jest w fazie beta. Wszystko może się zmienić, więc nie ma co się czepiać o grafikę teraz.
Mam nadzieję, ze tym razem się nie zawiodę.
Dają nam niedopowiedzianą historię z numerkiem, a potem ratuję się spinoffem bo zawalili sprawę.
Jeśli chodzi o samo RER2 to tytuł ma moje pełne poparcie. Gra zdaje się być bardzo klimatyczna i tym na co czekałam.
Jedyne co mi się nie podoba to jak większości twarz Claire, która wygląda jakby była po nieudanym botoksie ze silikonu budowlanego.
Także brakuje mi ekranu na jej kurce/marynarce, mogli by się postarać i wyciułać jakąś grafikę odnoszącą się do któregoś z singli Queenów,
Keep Yourself Alive czy coś.
Jakby nie patrzeć gra jest w fazie beta. Wszystko może się zmienić, więc nie ma co się czepiać o grafikę teraz.
Mam nadzieję, ze tym razem się nie zawiodę.
I drink the cup of the old life’s blood
But it trickles from the corner of my mouth
I wrap myself in earth
To bury the devils within the self
To bury the devils within the self
A wiadomo już, że nie będzie? Wiadomo w ogóle cokolwiek na temat fabuły? To, że są inne postacie nie znaczy przecież, że gra nie będzie kontynuować wątków z pierwszego Revelations. Osobiście nie zdziwiłbym się wcale, gdyby znowu pojawił się ten rudy brzydal z poprzedniczkiFinka pisze:Seria główna rządzi się innymi prawami. Jeżeli powstaje spin off z podtytułem a następnie ten podtytuł ma kolejny numerek to dla mnie oczywiste jest, że fabularnie powinien to być ciąg dalszy.kamil12697 pisze:Co do numerka, już nie raz w serii tak było np. co wspólnego z 3 miała 4? Bardzo mało, tak samo 4 z 5 nie miała za dużo wspólnego!
- kamil12697
Też się z tym zgadzam! Na razie widzieliśmy jeden gameplay, ale kto porwał Clarie i Moirę? Ja jestem za tym że pojawią się postacie RE:R, a jeśli nie... to i tak będzie dobrze! Gamplay podobał mi się i liczę że gra cała będzie taka, Capcom nie może przecież do każdej opowieśći nowego podtyułu ! Być może Revelations to będzie seria spinoffów nie powiązanych do siebie fabularnie?Kazuo pisze:A wiadomo już, że nie będzie? Wiadomo w ogóle cokolwiek na temat fabuły? To, że są inne postacie nie znaczy przecież, że gra nie będzie kontynuować wątków z pierwszego Revelations. Osobiście nie zdziwiłbym się wcale, gdyby znowu pojawił się ten rudy brzydal z poprzedniczkiFinka pisze:Seria główna rządzi się innymi prawami. Jeżeli powstaje spin off z podtytułem a następnie ten podtytuł ma kolejny numerek to dla mnie oczywiste jest, że fabularnie powinien to być ciąg dalszy.kamil12697 pisze:Co do numerka, już nie raz w serii tak było np. co wspólnego z 3 miała 4? Bardzo mało, tak samo 4 z 5 nie miała za dużo wspólnego!
Ostatnio zmieniony sob 20 wrz, 2014 przez kamil12697, łącznie zmieniany 1 raz.
Takie informacje podane zostały na stronie gram.plKazuo pisze: A wiadomo już, że nie będzie?
http://www.gram.pl/news/2014/09/18/resi ... goly.shtml
W piątkowe wieczory nie odpowiadam za swoje posty.
Niekoniecznie. Gry z serii Survivor (Survivor, Survivor 2: CODE: Veronica, Dead Aim) również miały numerki (przynajmniej w Japonii), a fabularnie nie były ze sobą w żaden sposób powiązane. Ba, w Japonii to nawet Dino Stalker zostało wydane jako "Gun Survivor 3: Dino Crisis". Jedyna wspólna cecha to sterowanie z widoku z pierwszej osoby (w Dead Aim pół na pół, bo tylko strzelanie było z pierwszej osoby).Finka pisze:Seria główna rządzi się innymi prawami. Jeżeli powstaje spin off z podtytułem a następnie ten podtytuł ma kolejny numerek to dla mnie oczywiste jest, że fabularnie powinien to być ciąg dalszy.kamil12697 pisze:Co do numerka, już nie raz w serii tak było np. co wspólnego z 3 miała 4? Bardzo mało, tak samo 4 z 5 nie miała za dużo wspólnego!
Wydaje mi się, że w ten sam sposób Capcom traktuje teraz Revelations: jest to po prostu nisko-budżetowa seria (przynajmniej w porównaniu do głównej serii), robiona przez mniej doświadczony zespół, która w cyklu wydawniczym ma przeplatać główne części gry. W przypadku tych gier Capcom może pozwolić na eksperymenty (jak np. podział gry na epizody).
Przy okazji, filmik prezentujący całe demo:
https://www.youtube.com/watch?v=zdKGrIWaMmY
Oraz jeszcze jeden walkthrough (tym razem ze specjalnego pokazu na TGS - nie oglądałem jeszcze, więc nie wiem, czy różni się bardzo od tego, co było dostępne dla publiczności):
https://www.youtube.com/watch?v=Lxvao3rEFVs
https://www.youtube.com/watch?v=91536I3dWFE
Ostatnio zmieniony sob 20 wrz, 2014 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
Uuu, to lipa. Ciekawe czy chociaż fabuła będzie kanoniczna (jedynka była) i czy pojawią się również inne postacie z serii. Skoro jest Claire, to może i Leon? Ja bym się ucieszył.Finka pisze:Takie informacje podane zostały na stronie gram.plKazuo pisze: A wiadomo już, że nie będzie?
http://www.gram.pl/news/2014/09/18/resi ... goly.shtml
Kanoniczna będzie na pewno. Pomijając Gaiden (które z założenia nigdy nie było kanoniczne, na co wskazuje sam tytuł), Survivor 2 (które było snem Claire podczas przelotu z Rockford Island na Antarktykę), Operation Raccoon City (historia w stylu "what-if") oraz wszelkie tytuły na telefony komórkowe, to wszystkie wydane RE należą do kanonu.
Z postaci wiadomo, że na pewno pojawi się jeszcze Barry.
Z postaci wiadomo, że na pewno pojawi się jeszcze Barry.
- kamil12697
Oficjalnie nie zostało to nigdzie ogłoszone.
News Bot* jednak w sposób oczywisty sugeruje, że Barry powróci. Barry'ego widać zresztą też na teaserze REV2, gdzie rozmawia z Moirą (http://youtu.be/X_7WaFvqSeU?t=52s).
*Jakby ktoś zapomniał, News Bot to fan RE, który jeszcze przed E3 pisał, że Capcom zapowie nową grę z serii i że nie będzie to RE7; że w grze wystąpi troje osób: dwie kobiety i jeden mężczyzna, z czego dwie nie były widziane już od dekady, a jedna nigdy nie pojawiła się "in-game" a była jedynie wspomniana w tle:

Więc osobiście uważam, że jest to źródło, któremu można zaufać
News Bot* jednak w sposób oczywisty sugeruje, że Barry powróci. Barry'ego widać zresztą też na teaserze REV2, gdzie rozmawia z Moirą (http://youtu.be/X_7WaFvqSeU?t=52s).
*Jakby ktoś zapomniał, News Bot to fan RE, który jeszcze przed E3 pisał, że Capcom zapowie nową grę z serii i że nie będzie to RE7; że w grze wystąpi troje osób: dwie kobiety i jeden mężczyzna, z czego dwie nie były widziane już od dekady, a jedna nigdy nie pojawiła się "in-game" a była jedynie wspomniana w tle:

Więc osobiście uważam, że jest to źródło, któremu można zaufać
Ostatnio zmieniony ndz 21 wrz, 2014 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
- kal3jdoskop
Zabawna sprawa, ale jak już wreszcie ukazały się jakieś konkrety (szczególnie "gejmpleje"), jakoś opadło moje zainteresowanie tym tytułem. I nawet nie chodzi mi o to, że dość wyraźnie rzuca się w oczy "recykling" zasobów graficznych (i nie piję tutaj wcale do Moiry, ale ogólnie do wyglądu plansz), ta rzecz jakoś strasznie by mi nie przeszkadzała (swoją drogą aż się uśmiechnąłem, widząc skrzynkę "znajdźkową", żywcem wyciągniętą z szóstki
). Ogólnie jakoś tak mało porywająco się prezentuje to, co było pokazane jak na razie. No ale żeby nie było - na pewno na plus mogę zaliczyć agresywnych i szarżujących bez chwili wahania wrogów* (czyli nie ma ślamazarnych zombie) i, prawdopodobnie, względną swobodę w sterowaniu (może i to zbyt daleko idący wniosek, ale skoro kamerę "uwolniono" na wzór szóstki, to zakładam, że również i sterowanie postacią nie zostanie "sparaliżowane").
Cóż, pożyjemy, zobaczymy, może na kolejnych materiałach coś ciekawszego się pojawi. Swoją drogą - byłoby fajnie, gdyby po premierze, wzorem pierwszego Revelations również pojawiło się powszechnie dostępne demo (szalenie mało ich ostatnimi czasy powstaje).
*A że ich wygląd przywodzi na myśl dziesiątki innych gier? Owszem, to również zauważyłem
Cóż, pożyjemy, zobaczymy, może na kolejnych materiałach coś ciekawszego się pojawi. Swoją drogą - byłoby fajnie, gdyby po premierze, wzorem pierwszego Revelations również pojawiło się powszechnie dostępne demo (szalenie mało ich ostatnimi czasy powstaje).
*A że ich wygląd przywodzi na myśl dziesiątki innych gier? Owszem, to również zauważyłem
Chcę, aby człowiek wyciągał rękę do człowieka. Aby starał się pojąć, że zło jest często wewnętrzną klęską tego, kto to zło czyni.
Jan Dobraczyński, "Najeźdźcy" (rozdział "Od autora")
Szczerze, to po obejrzeniu gameplay'u najbardziej rozczarowany jestem brakiem Alyson Court.
Nie wiem, może to tylko coś ze mną jest nie tak, ale wsłuchując się w nową Claire już zaczynam sobie w podświadomości surowo oceniać jej dialogi z Moirą. Wiecie, to tak jakbyście rozmawiali ze znajomym, którego znacie dobrze od lat - spodziewacie się, co może odpowiedzieć, gdy rozmawiacie na dany temat (tekst wypowiedzi, intonacja, akcent) - aż tu nagle słuchacie go i tak jakby doznał prania mózgu. Liczyłem na Capcom, że przynajmniej jedną postać zostawią nietkniętą w kwestii głosu. No, ale cóż - nie można mieć wszystkiego.
Tak poza tym, to nawet po becie na kolejnej generacji konsol spodziewałem się czegoś, co przykuje moją uwagę, a na chwilę obecną to RE: R2 graficznie od takiego RE6 jakoś specjalnie nie odbiega. Mam cichą nadzieję, że to się jeszcze zmieni.
PS. Tak nie zauważyłem, żeby ktoś wcześniej o tym wspomniał, ale oglądając teaser w okolicach 1:00 - 1:12 na stole znajdziecie coś ciekawego.
Tak poza tym, to nawet po becie na kolejnej generacji konsol spodziewałem się czegoś, co przykuje moją uwagę, a na chwilę obecną to RE: R2 graficznie od takiego RE6 jakoś specjalnie nie odbiega. Mam cichą nadzieję, że to się jeszcze zmieni.
PS. Tak nie zauważyłem, żeby ktoś wcześniej o tym wspomniał, ale oglądając teaser w okolicach 1:00 - 1:12 na stole znajdziecie coś ciekawego.
"It's up to us to take out Umbrella...!"
Steam: Komurka696
PSN: Komurka696_PL
Steam: Komurka696
PSN: Komurka696_PL
- D4rk_Roxas
Wg info News Bota gra pierwotnie powstawała tylko na PS3, więc wiadomo. Zresztą, co już napisał kal3jdoskop, gołym okiem widać rzeczy wzięte żywcem z RE6 (animacja sprintu, pudełka ze znajdźkami). Dzięki temu jednak gra kosztuje tylko 25/40 USD (wersja cyfrowa/pudełkowa) a nie 60 USD.Komura pisze:Tak poza tym, to nawet po becie na kolejnej generacji konsol spodziewałem się czegoś, co przykuje moją uwagę, a na chwilę obecną to RE: R2 graficznie od takiego RE6 jakoś specjalnie nie odbiega. Mam cichą nadzieję, że to się jeszcze zmieni.
- kal3jdoskop
Pewno jestem odosobniony w tym poglądzie... Ale dla mnie jakąś straszną wieścią to ta zmiana "wokalna" to nie jest. Raz, że przy podobnych zabiegach przy innych postaciach (zdaje się, że choćby Leon miał zmienianego aktora podkładającego głos, i to chyba ze dwa razy) nie odczuwałem jakiegoś strasznego dysonansu (owszem, dało się wyczuć pewne róznice w zakresie... to się chyba "tembr" nazywa- no ale jakiegoś "porażającego" wrażenia na mnie to nie zrobiło). A dwa - no niczego nadzwyczajnego w tym głosie nie dostrzegam. Jeszcze jak mówimy o Adzie, to ok, jeszcze bym zrozumiał, w czym rzecz (aczkolwiek tutaj znowu zmiana aktorki ("wokaltorki" raczej
) nie wywołała we mnie negatywnych odczuć), ale Claire? Że nie wspomnę choćby o porównaniu do o wiele bardziej charakterystycznych postaci z innych gier, jak choćby Gabriel Angelos (tutaj seria Dawn of War miała dużo szczęścia, bo poza jedną częścią, wszędzie był ten sam "wokaltor"*). Doprawdy, niczego szczególnego nie potrafię się dopatrzeć w przypadku Claire, nie tylko w zakresie głosu zresztą.
*A w jedynym odstępstwie od reguły głos podkładał jego brat
A i niewykluczone, że w Polsce wyjdzie jeszcze taniej, bo ostatnimi czasy Muve wydaje nowe gry Capcomu w naprawdę udanych cenach (startowa cena RE 4 HD przez długi czas była najniższą w całej (znanej mi) dystrybucji digitalowej na świecie, nie mówiąc już o jednorazowej promocji, której (chyba) nawet oferty ruskich traderów na steamtrades nie przebiły ; no i do tego dużo bardziej znośna cen startowa Dead Rising 3 - jeden z nielicznych przypadków, kiedy Muve wyprzedało po cenie detalicznej klucze co do jednego). Trzymam kciuki za Muve w przypadku zbliżających się REsów, bo niewykluczone, że będzie to jedna z najtańszych opcji zagrania czy to w Remake czy w Revelations 2 w okolicach "premierowych" (tylko z tym Revelations to nie wiadomo, jak rozwiążą sprawę, jeśli chodzi o "epizodyczność" tytułu).Mr_Zombie pisze:Wg info News Bota gra pierwotnie powstawała tylko na PS3, więc wiadomo. Zresztą, co już napisał kal3jdoskop, gołym okiem widać rzeczy wzięte żywcem z RE6 (animacja sprintu, pudełka ze znajdźkami). Dzięki temu jednak gra kosztuje tylko 25/40 USD (wersja cyfrowa/pudełkowa) a nie 60 USD.Komura pisze:Tak poza tym, to nawet po becie na kolejnej generacji konsol spodziewałem się czegoś, co przykuje moją uwagę, a na chwilę obecną to RE: R2 graficznie od takiego RE6 jakoś specjalnie nie odbiega. Mam cichą nadzieję, że to się jeszcze zmieni.
Ostatnio zmieniony pt 26 wrz, 2014 przez kal3jdoskop, łącznie zmieniany 3 razy.
Chcę, aby człowiek wyciągał rękę do człowieka. Aby starał się pojąć, że zło jest często wewnętrzną klęską tego, kto to zło czyni.
kal3jdoskop pisze:Pewno jestem odosobniony w tym poglądzie... Ale dla mnie jakąś straszną wieścią to ta zmiana "wokalna" to nie jest. Raz, że przy podobnych zabiegach przy innych postaciach (zdaje się, że choćby Leon miał zmienianego aktora podkładającego głos, i to chyba ze dwa razy) nie odczuwałem jakiegoś strasznego dysonansu (owszem, dało się wyczuć pewne róznice w zakresie... to się chyba "tembr" nazywa- no ale jakiegoś "porażającego" wrażenia na mnie to nie zrobiło). A dwa - no niczego nadzwyczajnego w tym głosie nie dostrzegam. Jeszcze jak mówimy o Adzie, to ok, jeszcze bym zrozumiał, w czym rzecz (aczkolwiek tutaj znowu zmiana aktorki ("wokaltorki" raczej) nie wywołała we mnie negatywnych odczuć), ale Claire? Że nie wspomnę choćby o porównaniu do o wiele bardziej charakterystycznych postaci z innych gier, jak choćby Gabriel Angelos (tutaj seria Dawn of War miała dużo szczęścia, bo poza jedną częścią, wszędzie był ten sam "wokaltor"*). Doprawdy, niczego szczególnego nie potrafię się dopatrzeć w przypadku Claire, nie tylko w zakresie głosu zresztą.
A i niewykluczone, że w Polsce wyjdzie jeszcze taniej, bo ostatnimi czasy Muve wydaje nowe gry Capcomu w naprawdę udanych cenach (startowa cena RE 4 HD przez długi czas była najniższą w całej (znanej mi) dystrybucji digitalowej na świecie, nie mówiąc już o jednorazowej promocji, której (chyba) nawet oferty ruskich traderów na steamtrades nie przebiły ; no i do tego dużo bardziej znośna cen startowa Dead Rising 3 - jeden z nielicznych przypadków, kiedy Muve wyprzedało po cenie detalicznej klucze co do jednego). Trzymam kciuki za Muve w przypadku zbliżających się REsów, bo niewykluczone, że będzie to jedna z najtańszych opcji zagrania czy to w Remake czy w Revelations 2 w okolicach "premierowych" (tylko z tym Revelations to nie wiadomo, jak rozwiążą sprawę, jeśli chodzi o "epizodyczność" tytułu).Mr_Zombie pisze:Wg info News Bota gra pierwotnie powstawała tylko na PS3, więc wiadomo. Zresztą, co już napisał kal3jdoskop, gołym okiem widać rzeczy wzięte żywcem z RE6 (animacja sprintu, pudełka ze znajdźkami). Dzięki temu jednak gra kosztuje tylko 25/40 USD (wersja cyfrowa/pudełkowa) a nie 60 USD.Komura pisze:Tak poza tym, to nawet po becie na kolejnej generacji konsol spodziewałem się czegoś, co przykuje moją uwagę, a na chwilę obecną to RE: R2 graficznie od takiego RE6 jakoś specjalnie nie odbiega. Mam cichą nadzieję, że to się jeszcze zmieni.
1 : U nas w remake pograsz w wersji cyfrowej (chyba że zamówisz z zagranicy wersje pudełkowa
2 .A w revelations 4 epizody w wersji cyfrowej wypuszcza a dopiero później całość na płycie która będzie droższa niż wersja cyfrowa . więc do zastanowienia się he he
- kal3jdoskop
Erm, tylko że ja nic nie pisałem na temat wersji pudełkowej Remake'u
A
inna sprawa, że nawet gdyby taka powstała, to i tak niespecjalnie widzę sens w kupowaniu wersji pudełkowej gry, która działa na Steamie czy innym Originie (no, chyba że trafi się w niższej cenie, ale to akurat bardzo rzadkie zjawisko).
A z Revelations 2 wcale nie jest taka oczywista sprawa w przypadku Muve, może się okazać, że nie będą wcale wydawać pojedynczych "odcinków", a jedynie coś w stylu "Season Passa" (czyli płacisz odgórnie za całość i masz zagwarantowane wszystkie "cząstki" gry).
inna sprawa, że nawet gdyby taka powstała, to i tak niespecjalnie widzę sens w kupowaniu wersji pudełkowej gry, która działa na Steamie czy innym Originie (no, chyba że trafi się w niższej cenie, ale to akurat bardzo rzadkie zjawisko).
A z Revelations 2 wcale nie jest taka oczywista sprawa w przypadku Muve, może się okazać, że nie będą wcale wydawać pojedynczych "odcinków", a jedynie coś w stylu "Season Passa" (czyli płacisz odgórnie za całość i masz zagwarantowane wszystkie "cząstki" gry).
Ostatnio zmieniony sob 27 wrz, 2014 przez kal3jdoskop, łącznie zmieniany 2 razy.
- kamil12697
W wersji pudełkowej będzie dodatek a poza tym do wersji pudełkowej dochodzą inne koszty.euroo pisze: 2 .A w revelations 4 epizody w wersji cyfrowej wypuszcza a dopiero później całość na płycie która będzie droższa niż wersja cyfrowa . więc do zastanowienia się he he
Co do Claire....jest mi obojętne kto jej użyczy głosu. Po prostu te gry są zbyt krótkie abym nabrała przyzwyczajeń.
W piątkowe wieczory nie odpowiadam za swoje posty.