Wrażenia po ukończeniu gry

Awatar użytkownika
Edgeworth

Wrażenia po ukończeniu gry

Post autor: Edgeworth »

Tak się składa, że zarwałem nockę i skończyłem Requiem. Jestem pod ogromnym wrażeniem tej gry, bo dostaliśmy w moim odczuciu najlepszego nowego Residenta od czasu oryginalnej czwórki. Gameplay, grafika, fabuła, bohaterowie, no jest bardzo dobrze! Leon to prawdziwy kozak, Grace jest bardzo dobrze napisana i zagrana, powracają znane twarze(w tym ktoś nieobecny w historii serii od lat 90.), a główny villain jest lepszy niż się spodziewałem. Dawno nie byłem tak wkręcony nową grą. Dodam też, że wersja na Switcha 2 jest bardzo dobra. Miałem dwa odczuwalne dropy animacji, ale poza tym nic więcej. Cudo! Ukończyłem w 10 godzin i 46 minut
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Re: Wrażenia po ukończeniu gry

Post autor: Szakal »

Nieobecny w serii...od lat 90? Liczysz też rimejki?
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
Edgeworth

Szakal pisze: pt 27 lut, 2026 Nieobecny w serii...od lat 90? Liczysz też rimejki?
Nie, samą fabułę, historię re. W remakach była ta postać
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Nikolai Zinoviev lub Carlos Oliveira.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
Edgeworth

Szakal pisze: pt 27 lut, 2026 Nikolai Zinoviev lub Carlos Oliveira.
Pudło :)
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Post autor: MiGoo »

Edgeworth pisze: pt 27 lut, 2026 Tak się składa, że zarwałem nockę i skończyłem Requiem. Ukończyłem w 10 godzin i 46 minut
Szybko Ci poszło :zmiesz6:

Ja już mam na liczniku dużo więcej (gram od wczoraj od 18), a czuje, że dalej jestem na początku przygody :rad11:
Awatar użytkownika
Edgeworth

MiGoo pisze: pt 27 lut, 2026
Edgeworth pisze: pt 27 lut, 2026 Tak się składa, że zarwałem nockę i skończyłem Requiem. Ukończyłem w 10 godzin i 46 minut
Szybko Ci poszło :zmiesz6:

Ja już mam na liczniku dużo więcej (gram od wczoraj od 18), a czuje, że dalej jestem na początku przygody :rad11:
Ja grałem od wczoraj od 16 bez przerw większych do momentu pisania tutaj. Licznik nie liczył chyba kilku zgonów więc 10:46 wyszło.
PSKING

Post autor: PSKING »

Dobrze rozumiem, że gra w tej cenie nie ma nic poza kampanią?

Ps. Kto pożyczy na PS5😭? Z taką długością to ja mogę to ograć jednego dnia i oddać. Inaczej to ja lata w to pewnie nie zagram, do czasu DLC.
Awatar użytkownika
Edgeworth

PSKING pisze: pt 27 lut, 2026 Dobrze rozumiem, że gra w tej cenie nie ma nic poza kampanią?

Ps. Kto pożyczy na PS5😭? Z taką długością to ja mogę to ograć jednego dnia i oddać. Inaczej to ja lata w to pewnie nie zagram, do czasu DLC.
Na ten moment jest jak z remakiem Re4 na premierę. Zero dodatków poza fabułą
PSKING

Który był przynajmniej dłuższy.
To jest totalna padaka, przy tej cenie.
Już przy Re7 to zrobili. DLC dodawało ponad drugie tyle gry.
Widziałem na internecie dyskusje o tym, co tam kochany Capcom może dodać. Może się okazać, że nic za darmo. To nie powinno być normalizowane. Gra w najdroższej cenie (bo z czasem będzie spadać) nie zawiera prawie zawartości.
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Edgeworth pisze: pt 27 lut, 2026
Postać która nie pojawiła się w serii od lat 90, ale była w rimejkach...?
Billy nie, bo nie był w rimejku. Sherry była w RE6, Barry był w RER2. Rebecka była w filmie. Kurcze, nie przypominam sobie nikogo z tamtych lat, kto mógłby wciąż żyć, a nie pojawił się w serii od tamtej pory :D .
Złe oko moderacji czuwa.
PSKING

Gino pewnie. Kit, kupiłem, znikam i wrócę jak przyjdzie i przejdę 🫡. I ODSPRZEDAM PO!
Awatar użytkownika
Edgeworth

Szakal pisze: pt 27 lut, 2026
Edgeworth pisze: pt 27 lut, 2026
Postać która nie pojawiła się w serii od lat 90, ale była w rimejkach...?
Billy nie, bo nie był w rimejku. Sherry była w RE6, Barry był w RER2. Rebecka była w filmie. Kurcze, nie przypominam sobie nikogo z tamtych lat, kto mógłby wciąż żyć, a nie pojawił się w serii od tamtej pory :D .
Hunk :)
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Hmm, cały czas myślałem o postaciach z głównej fabuły, nie o dodatkowych scenariuszach :D . Czyli Hunk pojawił się po raz pierwszy w głównej kampanii? Fajnie :) .
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
Edgeworth

Szakal pisze: pt 27 lut, 2026 Hmm, cały czas myślałem o postaciach z głównej fabuły, nie o dodatkowych scenariuszach :D . Czyli Hunk pojawił się po raz pierwszy w głównej kampanii? Fajnie :) .
Tak, jest nawet bossem. Stawiam też, że dostanie swoje DLC
Awatar użytkownika
Therealdeussnake

Post autor: Therealdeussnake »

Ja dziś po 22 zaczynam i mam nadzieję, że przy grze zastanie mnie blady świt tak jak to było przy wcześniejszych częściach 😁 Udało mi się uniknąć spojlerów, nawet późniejszych trailerów nie oglądałem, przyznam, że jestem mega podjarany, ostatni raz chyba tak się czułem przed premierą 7 części. Z tego co słyszałem to Capcom znowu dowiózł więc już nie mogę się doczekać 😁
Where's everyone going? Bingo? (RE4)
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Ale mi robicie smaka na RE9...Ale kurcze za tą cenę? Nieważne, że mnie stać, żeby to kupić. 300 złotych za około 10 godzin rozgrywki...?
A jak jest z optymalizacją? Mój komputer nie jest nowy, choć jak do tej pory wszystkie nowe residenty działały na nim raczej płynnie. Może nie na najwyższych, ale na średnich już jak najbardziej. Czy gra wymaga ray tracingu?
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Post autor: MiGoo »

Szakal pisze: sob 28 lut, 2026 Ale mi robicie smaka na RE9...Ale kurcze za tą cenę? Nieważne, że mnie stać, żeby to kupić. 300 złotych za około 10 godzin rozgrywki...?
A jak jest z optymalizacją? Mój komputer nie jest nowy, choć jak do tej pory wszystkie nowe residenty działały na nim raczej płynnie. Może nie na najwyższych, ale na średnich już jak najbardziej. Czy gra wymaga ray tracingu?
Bierz i się nie zastanawiaj, warto :rad12:

Ja kupiłem nie jedno pudełko na konsole :rad4:
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Okej, przekonałeś mnie :) . Gra się właśnie pobiera :) .
Złe oko moderacji czuwa.
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

Jakieś dwie godziny temu ukończyłem po raz pierwszy RE9. Zabrało mi to około 13 godzin co jest całkiem miłe (jestem na tym etapie że im krótsza gra tym większe szanse że do niej wrócę :P ).

Uwaga, lekkie spoilery:
Co tu dużo mówić gra robi wrażenie, szczególnie pierwsza połowa która skupia się na Grace. zdecydowanie czuć tutaj wpływ RE7 który moim zdaniem jest tu bardzo na plus i jest to coś na co szczerze liczyłem od czasu kiedy widzieliśmy pierwsze materiały. Krótkie wstawki z Leonem stanowiły zaś świetną okazję aby rozładować napięcie, które kumuluje się podczas gry jako pani agent FBI. Druga połowa gry zdecydowanie bardziej przypomina RE4 lub RE4R jak kto woli i przyznam że pewna sekcja gry (mam konkretnie na myśli zbieranie elementów do detonatora) nie przypadła mi do gustu, ale może to dlatego że już chyba nie mam tego refleksu i celności co kiedyś, może trzeba było ograć to na casualu jak to zrobiłem z remejkiem 4ki? Hmm, może :P Aczkolwiek jest to i tak lepsze od sekcji Chrisem w Village (uwielbiam Village ale tego konkretnego fragmentu gry wręcz nienawidzę). Swoją drogą, to dość zabawne jak ta gra w zależności od momentu przypominała mi a to RE7 lub RE4 lub Evil Within (kto grał na pewno będzie dokładnie wiedział o jaki konkretnie moment mi chodzi) a nawet Metal Gear Solid 4. Że nie wspomnę o całej masie odniesień do serii, nie wiem czy mam być pod wrażeniem czy w szoku. Pewne momenty zdecydowanie doprowadziły do wytrzeszczu gałek ocznych ze zdumienia, a to na pewno lepsze niż przewidywalne schematy. Na ten moment ciężko jest mi ocenić tą grę w moim osobistym rankingu. Okaże się z czasem, kiedy minie już "miodowy miesiąc" aczkolwiek bawiłem się bardzo dobrze przez większość czasu i przyznam że już mnie korci ograć to ponownie (może tym razem z opcją z tuszem do maszyny do pisania?).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil Requiem”