REmake Remastered HD (PS4, XONE, PC, PS3, X360)
- Patriota_1988
Re: REmake Remastered HD (PS4, XONE, PC, PS3, X360)
Na normalu wbiło, chyba faktycznie był to glitch bo pisało, że obojętnie na jakim poziomie,a tu tylko na normalu podziałało, dziwne.
Jak mówiłem, trofea w tych grach potrafią być dziwne. Osiągnięcia w tym przypadku. Zakładam, iż to kwestia bycia starą grą, która była robiona pod inne konsole.
PSKING pisze: pn 19 gru, 2022 Oryginalny remake ssie strasznie. Re DS jest najlepszą wersją jedynki.
Na DS jest rzeczywiście fajna wersja jedynki, ma więcej dodatków niż wersje na PS1, ale trzeba być ślepym i głuchym by uważać remake za gniota i wersję gorszą od tego co jest na PS1/Saturnie i DSie.
Remake to najlepszy Resident Evil 1 pod każdym względem i kwintesencja survival horroru. Lepsza grafika, lepszy voice acting, gra jest straszniejsza, ma więcej zawartości, lepszą oprawę audio, mroczniejszy klimat i jest trudniejsza od oryginału.
Wersja na GC i Wii oczywiście jest tu na szczycie. Remaster z 2014 roku jest ocenzurowany (zamienili nagie zombiaki z laboratorium na ubrane).
Kwintesencja survival horroru to nie argument, a opinia. Mnie ten remake nudził. Nie jestem fanem. Zdecydowanie wolę CV a zwłaszcza trójki, która jest moją drugą ulubioną częścią. A może słyszałeś, że istnieją różne gusta?
Ps. Wolałem Zero, bo przynajmniej było czymś bardziej oryginalnym.
Ps. Wolałem Zero, bo przynajmniej było czymś bardziej oryginalnym.
Próbowałem. Miałem chyba cztery podejścia. Nie lubię tej gry. Cud, że za pierwszym razem mi się udało. Bawi mnie za to, jak miałem porównanie i do og i do 0, które przeszedłem w dwa dni pod rząd.
Gra koniecznie stara się pokazać nową zawartość za pierwszym razem, więc masz jedną ścieżkę. Za każdym razem też jest to absolutnie durne przebiegnięcie się po holu. Im dłużej grałem, tym bardziej przypominałem sobie, że tego nie lubiłem. Cały czas szanuję przedmioty obronne. To jeden z lepszych dodatków. Dzięki nim możemy nauczyć wymijania zombie i nie dać się ugryźć w porównaniu do innych części (choć Outbreak robi to równie dobrze, albo i lepiej). Gdy doszedłem do zepsutych drzwi i benzyny i faktu, że muszę iść po zapalniczkę... uznałem, że mi się nie chcę. Gram na siłę.
Swoją drogą. Chwale te stare gry za to, jak zombie są ustawione, dzięki czemu nie wyjdą zza kamery. Tutaj przy posągu do zrzucenia, mogłem wbiegł bym na zombie, który był perfekcyjnie przy zmianie kamery. Uratowało mnie jedynie współczesne sterowanie. Dwór za obrazem, mogę w najlepszym przypadku uznać za archaiczny. Nie mówię, że problem był taki sam, ale zombie i kamery były ustawione BARDZO średnio. Zwłaszcza przy schodach do katakumb.
Mógłbym powiedzieć co mi się nie podoba w późniejszych etapach gry i dlaczego mi się nie chciało, lecz nie chcę powielać postów powyżej.
Ps. Wciąż uważam, iż gra wygląda znacznie słabiej niż 0. Kilka miesięcy zrobiło różnice.
Gra koniecznie stara się pokazać nową zawartość za pierwszym razem, więc masz jedną ścieżkę. Za każdym razem też jest to absolutnie durne przebiegnięcie się po holu. Im dłużej grałem, tym bardziej przypominałem sobie, że tego nie lubiłem. Cały czas szanuję przedmioty obronne. To jeden z lepszych dodatków. Dzięki nim możemy nauczyć wymijania zombie i nie dać się ugryźć w porównaniu do innych części (choć Outbreak robi to równie dobrze, albo i lepiej). Gdy doszedłem do zepsutych drzwi i benzyny i faktu, że muszę iść po zapalniczkę... uznałem, że mi się nie chcę. Gram na siłę.
Swoją drogą. Chwale te stare gry za to, jak zombie są ustawione, dzięki czemu nie wyjdą zza kamery. Tutaj przy posągu do zrzucenia, mogłem wbiegł bym na zombie, który był perfekcyjnie przy zmianie kamery. Uratowało mnie jedynie współczesne sterowanie. Dwór za obrazem, mogę w najlepszym przypadku uznać za archaiczny. Nie mówię, że problem był taki sam, ale zombie i kamery były ustawione BARDZO średnio. Zwłaszcza przy schodach do katakumb.
Mógłbym powiedzieć co mi się nie podoba w późniejszych etapach gry i dlaczego mi się nie chciało, lecz nie chcę powielać postów powyżej.
Ps. Wciąż uważam, iż gra wygląda znacznie słabiej niż 0. Kilka miesięcy zrobiło różnice.
-
nemesisdestro
Moje usposobienie do pierwszego remejka dość znacznie się zmieniło przez te kilka ostatnich lat. Nadal uważam że to kawał dobrej gry i dobrego residenta, ale myślę też że oryginał jest strasznie pokrzywdzony i wielu ludzi zachowuje się że można wieszać na nim psy tylko dlatego że remake istnieje. Przez ostatnie kilka lat znacznie częściej wracam do oryginalnej jedynki. Po prostu nie czuję by zmiany w remejku były aż tak istotne czy niezastąpione żeby nie wracać do oryginału. No i jednak klimat jest zupełnie inny. Sam voice acting w oryginale RE1 - nawet jeśli daleki od ideału - ma swój niepowtarzalny urok. Remake 1 ma bardzo poprawne cut scenki - ale problem w tym że są nijakie - nie mają tego uroku co oryginalne RE z ery PS1, a z kolei brak im tego "pazura" w dialogach którym dysponują gry od czasu kiedy seria przeszła na REngine. Że nie wspomnę o tym że Yawn czy Huntery w remejku są o wiele mniej straszne i stanowią znacznie mniejsze zagrożenie w porównaniu od ich wersji z og RE1. Poza tym brutalna prawda jest taka że żaden remake - choćby nie wiem jak dobry - nie powinien zastępować oryginału.
Mam wrażenie, że przedstawiłeś sprawę idealnie, jako ktoś, kto tę grę lubi.
Zgadzam się ze wszystkim.
Gdyby nie słuchanie, jak jest to najlepszy Resident i najlepszy survival horror ever, to bym pewnie nie był taki zrażony.
O tej grze złego słowa powiedzieć nie można.
Oryginał przestał istnieć w oczach ludzi.
Mam wrażenie, iż pierwszy raz usłyszałem na odwrót gdy Capcom ostatnio nazwał nowsze wersje, lepszymi. Może coś się poprawia.
Ta gra jest nijaka.
Powstała zdecydowanie za szybko. Styl monotonny (oryginał był jakiś), ale gra nie jest nawet ładniejsza od Zera.
Dialogi nie są już zabawne. W ogóle, bo nie są też dobre. Są bez polotu. Fabuły też wciąż nie ma za bardzo, nic specjalnego nie dodali.
Lisa ma tylko backstory, w grze jest niczym. Re9 potwornie miażdży pokazując jak zrobić takiego stwora.
Z ostatnim punktem również się zgadzam. Zapewne dlatego najbardziej lubię Re3. To nie ma nic wspólnego z oryginałem. Dlatego też kocham Seperate Ways, nie będąc fanem Re4 Remake. Nie potrzebuje powtórki z rozgrywki. Re1R to takie PS5 Pro. Po jakimś upływie czasu, zawsze można zrobić lepszą technologicznie wersję, ale po co? Za mało wszystkiego. Za mało usprawnień.
Zgadzam się ze wszystkim.
Gdyby nie słuchanie, jak jest to najlepszy Resident i najlepszy survival horror ever, to bym pewnie nie był taki zrażony.
O tej grze złego słowa powiedzieć nie można.
Oryginał przestał istnieć w oczach ludzi.
Mam wrażenie, iż pierwszy raz usłyszałem na odwrót gdy Capcom ostatnio nazwał nowsze wersje, lepszymi. Może coś się poprawia.
Ta gra jest nijaka.
Powstała zdecydowanie za szybko. Styl monotonny (oryginał był jakiś), ale gra nie jest nawet ładniejsza od Zera.
Dialogi nie są już zabawne. W ogóle, bo nie są też dobre. Są bez polotu. Fabuły też wciąż nie ma za bardzo, nic specjalnego nie dodali.
Lisa ma tylko backstory, w grze jest niczym. Re9 potwornie miażdży pokazując jak zrobić takiego stwora.
Z ostatnim punktem również się zgadzam. Zapewne dlatego najbardziej lubię Re3. To nie ma nic wspólnego z oryginałem. Dlatego też kocham Seperate Ways, nie będąc fanem Re4 Remake. Nie potrzebuje powtórki z rozgrywki. Re1R to takie PS5 Pro. Po jakimś upływie czasu, zawsze można zrobić lepszą technologicznie wersję, ale po co? Za mało wszystkiego. Za mało usprawnień.
Zgadzam się, że dialogi w Remake są dość nijakie, ale i tak pod każdym innym względem ta gra przewyższa oryginał. Tyle, że ja po raz pierwszy RE1 ogrywałem całkiem niedawno, bo w zeszłym roku, więc nie patrzę na oryginał przez pryzmat nostalgii.
Złe oko moderacji czuwa.
Więc podbijam, iż Re DS przebija Remake, bo poprawiono tam gameplay tak, iż Remake jest przestarzały
.
W tym będę Ci musiał uwierzyć na słowo. Nie grałem w Deadly Silence i prawdopodobnie nigdy nie zagram.
Złe oko moderacji czuwa.
DS to coś, co mogło być genialnym sposobem na odnowę starych gier. Przez to Re2 jest dla mnie tak potwornie przestarzałe.
Mamy tu usprawnienia z Re3, a nawet nóż na skrócie jak w Re4.
Sęk w tym, że...to gra po premierze Re4. Czasy, kiedy rzygano klasycznymi Re. Przez to nikogo ta wersja nie obchodziła.
Mamy tu nawet swego rodzaju tryb multiplayer.
Druga walka z Yawnem jest dotykowa. Graficznie to najlepsza część.
Mamy tryb gdzie w grze jest o wiele więcej wrogów ale też amunicji.
Może bym polubił Re2 w takiej wersji. Nie mówiąc o rozszerzonej edycji ukochanego Re3, czy nawet serii jak Dino Crisis.
Mamy tu usprawnienia z Re3, a nawet nóż na skrócie jak w Re4.
Sęk w tym, że...to gra po premierze Re4. Czasy, kiedy rzygano klasycznymi Re. Przez to nikogo ta wersja nie obchodziła.
Mamy tu nawet swego rodzaju tryb multiplayer.
Druga walka z Yawnem jest dotykowa. Graficznie to najlepsza część.
Mamy tryb gdzie w grze jest o wiele więcej wrogów ale też amunicji.
Może bym polubił Re2 w takiej wersji. Nie mówiąc o rozszerzonej edycji ukochanego Re3, czy nawet serii jak Dino Crisis.
Może jakiś emulator by się znalazł....? Ale raczej trudno będzie o legalne zdobycie płytki z grą.
Złe oko moderacji czuwa.
Nie bój się użyć romu, bo to niedostępny tytuł, który nigdy nie wróci, mający chore ceny u Januszy.
Akurat niedawno ktoś zrobił wersję PC.
Nie wiem jak działa, ale zakładam, że naprawia kwestię dotykowych segmentów.
Akurat niedawno ktoś zrobił wersję PC.
Nie wiem jak działa, ale zakładam, że naprawia kwestię dotykowych segmentów.
Raczej karty nie płyty, bo to DS. Gra kosztuje teraz ponad 500 złSzakal pisze: czw 05 mar, 2026 Może jakiś emulator by się znalazł....? Ale raczej trudno będzie o legalne zdobycie płytki z grą.