Słowo "biohazard" można tłumaczyć jako "zagrożenie biologiczne". Czy ten tytuł pasuje, jest fajny? Mnie jakoś nie bardzo się podoba. Jest taki prosty i bez głębi... Ot poprostu coś nam grozi i trzeba będzie temu stawić czoło, nic nowego...
Natomiast jeżeli chodzi o "resident evil". Mnie się to najlepiej tłumaczy na "rezydencja zła". Taki trochę rozmyty ten tytuł. Rezydencja zła? Co to w ogóle ma być?
Mnie nasuwają się trzy wyjaśnienia, jedno walące prosto w gębę i dwa takie bardziej ukryte, taka mała metafora
Nie trzeba długo myśleć aby "rezydencję zła" pokojarzyć z willą Spencera. Do tej pierwszej części serii tytuł pasuje przecież idealnie
W to miejsce wchodzi teoria numer dwa. A może naszą rezydencją zła jest korporacja Umbrella? Firma, która niczym mafia ma swoich ludzi wszędzie i z nikim liczyć się nie musi. Dokonuje czarnych interesów w ukryciu przed władzą, albo kupuje sobie władzę.
Umbrella jednak upadła, na razie Wesker pracuje nad jej reaktywacją, próbując podnieść ją z gruzów i uczynić zapewne jeszcze mniej oficjalną, tajemniczą i złą.
Jednak czy nasza tytułowa rezydencja zła mogła by w ogóle upaść? Wydaje mi się, że nie, dlatego Umbrella moim zdaniem nie zasługuje na to, aby być wyjaśnieniem tytułu.
I w końcu teoria numer trzy. Seria nazywa się rezydencja zła, ponieważ opowiada o złu które drzemie... w nas samych. To sam człowiek jest rezydencją zła, a wszystkie zombie, tyranty i inne stwory to tylko przykrywka. Są one objawem zła mającego swoje źródło w ludziach. Cała seria opiera się na słabościach ludzkiej natury, żądzy władzy, niezdrowym współzawodnictwie, eliminowaniu potencjalnych konkurentów. Trzeba nadmienić, że sporo w tej grze toczy się wokół pieniędzy, pieniędzy za które można sprzedać doskonałą broń biologiczną lub kupić innych ludzi. Morderstwo tutaj to proste pociągnięcie za spust, bez najmniejszych skrupułów. W RE zastrzelono Enrico, w RE2 Irons zabił córkę burmistrza, w RE3 Nicholai strzela do swoich towarzyszy z UBCS. Zombie są niepotrzebne, wystarczy, że zło jest w nas. I stąd "rezydencja zła".
Która wersja waszym zdaniem jest najlepsza? Piszcie swoje domysły...