Zmiany w fabule w zależności od naszej gry

Awatar użytkownika
StPaul

Zmiany w fabule w zależności od naszej gry

Post autor: StPaul »

Chciałbym tutaj zapisać wszystkie możliwe opcje zmian w scenariuszu, które wystąpiły pod wpływem np walki lub ucieczki z nemesisem itp.

Napewno wiem, że walcząc z Nemesisem na moście jak spadniemy to walczymy pod koniec z Nicholaiem i przylatuje po nas Barry, jesli zaś zepchniemy Nemesisa to nicholai ginie w scence i carlos pilotuje smigłowiec

Słyszałem, że jeśli zeskoczymy z mostu i spotkamy carlosa w restauracji(chociaż nie wiem gdzie indziej można go spotkać) za pierwszym razem to będzie scenka jak Carlos zabija mufiego

Jeśli w szpitalu pojedziemy windą nie pamiętam czy to najpierw w góre czy w dół to będzie scenka jak Nicholai zabija takiego typka.

Ktoś zna jeszcze inne możliwości i dokładnie wie co trzeba zrobic zeby zobaczyc jak carlos zabija murfiego?
Ostatnio zmieniony pn 07 sty, 2008 przez StPaul, łącznie zmieniany 1 raz.
Stay Punk
Awatar użytkownika
lichacz

Post autor: lichacz »

Carlosa można spotkac jeszcze w redakcji gazety tylko terzeba ominąć restauracje, wtedy zielony kamyczek jest przyciele w piwnicy restauracji.
Awatar użytkownika
StPaul

hmm...jak sie ominie restauracje i pójdzie do redakcji a potem po spotkaniu z Carlosem wróci sie do restauracji do Nemesis nas zaatakuje? a jesli tak to czy carlos zjawi sie na pomoc czy wtedy już nie?
Stay Punk
Awatar użytkownika
Amok

Post autor: Amok »

Jak pojdziesz najpierw do redakcji to po rozmowie z carlosem nemek was odwiedzi i juz w restauracji sie nie pojawi. A tak w sumie to jaka jest wlasciwa wersja scenariusza ta, w ktorej nicholai gonie, czy ta, w ktorej odlatuje(no chyba, ze ginie w cutscence bo nie stety mi sie nie pojawiają)
FurryPiter

Post autor: FurryPiter »

JEŚLI dobrze kojarzę to... Jeśli spotkamy Carlosa w redakcji to Nemesis nas zaatakuje, wtedy jest możliwość wyboru ucieczki przez okno, bądź też walka z nim.

EDIT:
Ehh spóźniłem się ;)
Ostatnio zmieniony ndz 25 lis, 2007 przez FurryPiter, łącznie zmieniany 1 raz.
saper99

Post autor: saper99 »

Właściwa jest taka wersja, że Nicholai ginie przez(kogoś,coś??) nie wiadomo.
No tak masz racje ale jak wyskoczysz przez okno z carlosem potem jest demko on ucieka i Nemesisa i tak trzeba zabić bo będzie za tobą latał ....
Ostatnio zmieniony ndz 25 lis, 2007 przez saper99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nemesis

Post autor: Nemesis »

saper99 pisze:Właściwa jest taka wersja, że Nicholai ginie przez(kogoś,coś??) nie wiadomo.
Nie wiadomo za bardzo ktora wersja zostanie uznana. A zabił go Nemek
Gdy masz jakiś problem wsiadasz na motor i wszystko znika.
Nie ma żadnych problemów jesteś tylko ty i maszyna.
Awatar użytkownika
StPaul

Z tego co wiem to prawdziwa wersja to ta w kórej odlatuje...chyba jest jakiś dokument czy coś jakiś raport w którym wspomaniane jest, że przeżył
Stay Punk
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Haha, widzę, że muszę wyjaśnić kwestię śmierci Nicholaia :) Kto to może wiedzieć lepiej jak nie specjalista od timeline ;)
Więc, sprawa jest zagadkowa i nie da się na nią odpowiedzieć jednoznacznie, bo jest to kolejna nieścisłość w fabule Resident Evil :( Już wyjaśniam...
Z dokumentu jaki pojawił sie w RE Survivor wynika sprzeczna informacja. W wersji europejskiej (Resident Evil) jest dokument z którego wynika, że Nicholai przeżył w Raccoon City, gdyż w tym dokumencie zdaje on raport z tego co widział w tym mieście. Jest on datowany na 6 października, czyli był pisany już po zniszczeniu Raccoon. Wniosek - Nicholai żyje, ale...
W wersji japońskiej gry (Biohazard) jest sprzeczność, gdyż ten sam dokument nie jest podpisany nazwiskiem Nicholaia!!! Podpis pod dokumentem po przetłumaczeniu brzmi: "Umbrella BOW development team" i oznacza, że ten raport pisało kilu ludzi i nie koniecznie musiałbyć wśród nich Nicholai!
Świadczy to o tym, że twórcy zostawili sobie furtkę i zabiją, albo zostawią Nicholaia przy życiu, tak jak im będzie wygodniej... A że w wersji europejskiej im się walnęło i dali mu przeżyć to pewnie nic nie znaczy, bo liczy się i tak wersja japońska...
Reasumując, tak naprawdę to sam Capcom nie wie, czy Nicholai żyje, czy też nie :) W zależności od tego jak dalej potoczy się fabuła, pozwolą mu wrócić, albo nie.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

NIe wiem czy ktoś to zauważył, bo kiedyś był szum wywołany moim filmikiem na forum odnośnie ukrytego przejścia. W restauracji wybieramy dorgą w kanały, a później szukamy małego otworu wentylacyjnego, kiedy przejdziemy, na stacji benzynowej spotkamy nicholaja, a w budynku gdzie jest TV i pilocik, Carlos zabije kumpla z UBCS'u ;) Fajny motyw
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
StPaul

To przejście wentylacyjne to jest coś ukrytego. Po zejściu na dół innego wyjścia nie ma jeśli chcemy uciec przed Nemesisem więc to chyba normalne wyjście.
Stay Punk
Awatar użytkownika
Amok

Post autor: Amok »

To zalezy jaką opcje wybierzemy, gdyz jak wymieramy, ze chcemy sie okryc stylu w kuchni to po tym jak nemek pada od wybuchu i zejdziemy do kanalow to nie mozemy wyjsc tym otworem. Jedynie jak odrazu wybierzemy zejscie do kanały bedziemy mogli tamtedy przejsc
Awatar użytkownika
Diadem

1. Wejście do komisariatu RPD
Mamy do wyboru:
a.) lać Nemesisa
b.) wiać przed nim

Jeżeli wybierzemy a.) po jego szczęśliwym położeniu na ziemię (szczęśliwym bo trzeba się pomęczyć troszkę) będziemy mieć możliwość przeszukania zwłok Brada i znajdziemy przy nim jego kartę STARS, dzięki czemu nie musimy iść po kartę STARS Jill, tylko od razu w holu siadamy do kompa.
Jeżeli wybierzemy b.) karty Brada nie zobaczymy na oczy i musimy udać się na poszukiwania karty Jill.

2. Po opuszczeniu posterunku mamy taki wybór, że możemy iść do restauracji, albo do biura gazety w Raccoon.
Jeżeli pójdziemy do restauracji to spotkany tam Carlosa i Nemka i będziemy mieć wybór:
a.) uciec do piwnicy
b.) skryć się za ladą

Jeżeli wybierzemy a.) możemy uciec szybem wentylacyjnym i wtedy na stacji benzynowej spotkamy Nicholaia, a w biurze sprzedaży Carlosa który zabije zarażonego Murphiego Seekera - kumpla z UBCS.
Jeżeli wybierzemy b.) to Jill spowoduje wybuch powalający Nemesisa z którym i tak trzeba się będzie jeszcze rozprawić. Ten wybór spowoduje, że na stacji benzynowej spotkamy Carlosa, a w biurze sprzedaży Nicholaia.

Jeżeli pójdziemy najpierw do biura gazety to wtedy ta spotkany Carlosa i Nemesisa. Będziemy mieli do wyboru:
a.) wyskoczyć przez okno
b.) ukryć się za ścianą

Jeżeli wybierzemy a.) to oboje Jill i Carlos wyskoczą przez okno i nie będą musieli walczyć z Nemesisem.
Jeżeli wybierzemy b.) usłyszymy eksplozję która położy Nemesisa, ale potem podobnie jak to było w restauracji również musimy z nim walczyć, bo twardziel szybko wstaje.

WAŻNA UWAGA - Jeżeli pójdziemy do restauracji to w biurze gazety nie spotkamy nikogo i odwrotnie, jeżeli najpierw pójdziemy do biura gazety to w restauracji nie natrafimy, ani na Nemka, ani na Carlosa. Coś za coś.

3. Po zdobyciu baterii możemy udać się do podstacji elektrycznej. Tam zaatakują nas zombie i mamy następujący wybór:
a.) uciekać do wyjścia ewakuacyjnego
b.) zwiększyć napięcie co spowoduje krótkie spięcie

Jeżeli wybierzemy a.) Jill ucieknie z podstacji, ale na zewnątrz będzie czekał na nią Nemesis, z którym trzeba walczyć, a potem wrócić do pomieszczenia po bezpiecznik
Jeżeli wybierzemy b.) prąd rozwali wszystkie zombie i można wtedy spokojnie zabrać bezpiecznik, a gdy wyjdziemy Nemesisa nie będzie czekał przed podstacją.

4. Wracając z biura sprzedaży już z kompletem oleju w ekwipunku mamy przygodę w garażu. Załamuje się pod nami podłoga i mamy wybór:
a.) Wspinać się
b.) Skoczyć na dół

Jeżeli wybierzemy a.) Jill wespnie się do góry i spokojnie można udać się dalej do tramwaju.
Jeżeli wybierzemy b.) Jill skoczy na dół, do kanałów, a tam będzie drabinka którą wydostanie się na powierzchnię.

UWAGA: Cokolwiek byśmy w ty miejscu nie wybrali, jest dobrze, więc nie ma się co zastanawiać. Jakiś głupi ten nic nie wnoszący wybór, widocznie pozostałość z bety. Może w wersji beta przy skoczeniu na dół do kanałów czekał na nas jakiś stwór??

5. Jesteśmy w tramwaju. Mikhail walczy z Nemkiem, a my mamy wybór:
a.) użyć hamulca bezpieczeństwa
b.) wyskoczyć przez okno z tramwaju

Jeżeli wybierzemy a.) tramwaj wypadnie z szyn i znajdziemy się na dziedzińcu przed wieżą zegarową. Po chwili spotkamy Carlosa który również przeżył wypadek.
Dalej gdy będziemy walczyć z Nemesisem przed wieżą zegarową, Carlos pojawi się dopiero w momencie gdy zabijemy Nemka.
Jeżeli wybierzemy b.) tramwaj wypadnie z szyn, ale my znajdziemy się w jednym z pomieszczeń wieży zegarowej. W następnym pomieszczeniu spotkamy Carlosa, który da nam trochę amunicji.
Dalej gdy będziemy walczyć z Nemesisem przed wieżą zegarową, Carlos przyjdzie nam z pomocą.

6. Gdy wejdziemy na górę wieży zegarowej i będziemy już wracać wpadniemy na naszego starego kumpla Nemesisa. Mamy do wyboru:
a.) zapalić światło
b.) zrobić małe zwarcie

Jeżeli wybierzemy a.) Jill oślepi Nemesisa światłem szperacza i zepchnie go z balkonu na dół.
Jeżeli wybierzemy b.) Jill rzuci do kałuży kabel pod prądem co rozłoży Nemka.

7. Nemesisa spotykamy też w drodze z Parku do Fabryki Śmierci. Tam mamy następujący wybór:

a.) zepchnąć Nemesisa z mostu
b.) samemu zeskoczyć z mostu

Jeżeli wybierzemy a.) Nicholai zostanie zabity przez Nemesisa, a w końcowym filmiku Carlos odnajdzie śmigłowiec, którym razem z Jill opuści z Raccoon
Jeżeli wybierzemy b.) Nicholai będzie miał szansę przeżycia, a w końcowym filmiku przyleci po nas Barry, zabierając Jill i Carlosa własnym śmigłowcem

8.) UWAGA - Ta opcja jest tylko aktywna jeżeli w punkcie 7. wybraliśmy opcję b.)
Nicholai odnajduje w Raccoon swój wojskowy śmigłowiec (lub ktoś po niego przylatuje) i strzela do Jill gdy ta jest na wieży obserwacyjnej. Mamy tutaj do wyboru:
a.) negocjować z Nicholaiem
b.) walczyć z nim

Jeżeli wybierzemy a.) wtedy po krótkiej rozmowie Nicholai odlatuje, wierząc, że Jill i tak umrze w mieście
Jeżeli wybierzemy b.) to Jill zaczyna walczyć z Nicholaiem i jeżeli jej się uda zestrzeli jego śmigłowiec

Dalej po pokonaniu Nicholaia przyjdzie po nas Carlos. Jeżeli po rozmowie z nim, wyjdziemy z pomieszczenia i po chwili wrócimy, odezwie się do nas przez radio Barry.

9.) Ostatni wybór. Gdy walczymy z Nemkiem i przywalimy mu z wielkiego działka, on ciągle wykazuje oznaki życia i mamy wybór:
a.) lać Nemesisa
b.) wiać przed nim

Jeżeli wybierzemy a.) Jill ostatecznie go wykończy
Jeżeli wybierzemy b.) Jill ucieknie do windy i odleci z Raccoon

P.S. Swego czasu zastanawiałem się czy Nemesis mógłby powrócić w którejś z gier RE. Myślę, że ten ostatni wybór zostawia taką furtkę :) Cóż tam bomba atomowa. Nemesis mógł znieść wszystko ;)

P.S. 2. Jeżeli coś pokręciłem, albo o czymś zapomniałem to mnie poprawiać
Ostatnio zmieniony ndz 23 mar, 2008 przez Diadem, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
StPaul

Dzięki Diadem dokładnie o to mi chodziło...kurcze to gre trzeba przejść z 4-5 razy żeby móc wybrać wszsytkie możliwości
Stay Punk
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

Diadem, nie mam więcej pytań :)
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
StPaul

Ale gdy na balkonie na wieży zepchniemy nemka poprzez włączenie światła, po jakimś czasie wróci ;]
Ostatnio zmieniony czw 16 lut, 2012 przez StPaul, łącznie zmieniany 1 raz.
Stay Punk
Awatar użytkownika
Diadem

On zawsze wraca :) Taka już jego natura, haha. :)
Nie no żartuje, wiem o co Ci chodzi. To zepchnięcie z balkonu tylko odwleka spotkanie z nim...
Awatar użytkownika
Lugiamar

Post autor: Lugiamar »

Wiecie co, po tym spotkaniu w restouracji/redakcji (już nie pamiętam :zmiesz1: ) udało mi się tak kalibrować że nie musiałem walczyć z Nemesisem :rad8: , choć pisaliście że to nie możliwe... (oczywiście udało mi się to tylko jeden raz :pff6: )
,,Na jawie świat jest dla wszystkich jeden i ten sam ale we śnie każdy ucieka do własnego świata." - Heraklit z Efezu
Awatar użytkownika
GameBoy

Post autor: GameBoy »

Jeżeli wybierzemy a.) Jill wespnie się do góry i spokojnie można udać się dalej do tramwaju.
Jeżeli wybierzemy b.) Jill skoczy na dół, do kanałów, a tam będzie drabinka którą wydostanie się na powierzchnię.
Jeśli nie wybierzemy żadnej opcji, to Jill wpadnie do kanałów i otrzyma trochę obrażeń.
3. Po zdobyciu baterii możemy udać się do podstacji elektrycznej. Tam zaatakują nas zombie i mamy następujący wybór:
a.) uciekać do wyjścia ewakuacyjnego
b.) zwiększyć napięcie co spowoduje krótkie spięcie
A tu jeśli nie wybierzemy żadnej opcji to zombiaki wejdą do pomieszczenia i trzeba się z nimi rozprawić własnoręcznie.
Awatar użytkownika
Lugiamar

Post autor: Lugiamar »

Możliwe. Ja tam tego nie robiłem bo zawsze chiałem mieć najlepszy czas :smiech7: .
,,Na jawie świat jest dla wszystkich jeden i ten sam ale we śnie każdy ucieka do własnego świata." - Heraklit z Efezu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 3 Nemesis”