Siła broni

Także o Resident Evil: Director's Cut
fenrir

Siła broni

Post autor: fenrir »

Mam pytanko: czy dałoby się okreslić w jakiś sposób śiłę poszczególnych broni w RE? Możemy spróbować zebrać w tym temacie cała wiedzę na temat ile strzałów z czego zabija jakiego potwora i na tej podstawie określić z czego i po ile walić w potwory, by było jak najoszczędniej. Na przykład przyjmując, że HP zombie'go to 100, a siła pistoletu to 20 (bo zombie zwykle pada po 5 strzałach) można HP Huntera określić jako 140 (bo pada po 7 strzałach).

Ja zacznę, napiszę to, co sam zapamiętałem:
Zombie: pistolet 5 kul, Shotgun 1, Magnum 1
Hunter: pistolet 7, Shotgun (chyba) 4, Magnum 2, Explosive Rockets 1
Cerberus: pistolet 3-5?, shotgun 2?
Ostatnio zmieniony wt 09 paź, 2012 przez fenrir, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nemesis

Post autor: Nemesis »

Eh.. to nie takie proste jak sie wydaje. Zrobić coś takiego można ale nie licze na podobne wyniki, bo widze że masz niektóre wartości inne niż te które pamietam u siebie. Na pare sztuk zombi musiłem wpruć więcej bulletów (11 :szok1: ) z beretty niz w huntera a to powinno oznaczac ze trup jest ''mocniejszy'' a nie jest :) Podobnie ma sie sprawa z kwasowymi granatami do bazooki, czasem zombiak po takim jednym strzale dalej wesoło dreptał. Zależy napewno od wersji gry i odległości z jakiej strzelamy (shotgun). Kiedyś za czasów łebka robiłem taki błąd, że zawsze konczyłem strzelać bronią którą zaczynałem np kiedys były 2 szoty z pompki w zombiaka a pozniej 1 z pompki i dobicie zazwyczaj 1 nabojem z handguna, oszczędność jest duża :rad12:
Chętnie służe pomocą, ale jakoś ten temat do mnie nie przemawia ;)
Gdy masz jakiś problem wsiadasz na motor i wszystko znika.
Nie ma żadnych problemów jesteś tylko ty i maszyna.
FurryPiter

Post autor: FurryPiter »

W przypadku zombie chyba należałoby napisać po ilu strzałach w co (głowa, korpus, nogi) padł, bo z tego co pamiętam (nie jestem akurat pewien czy to było RE 1) po 3-4 strzałach z handguna zdarzało się że rozwaliłem mu łeb ;). No i kolejna rzecz to odległość, jak napisał Nemesis, możemy zabijać zombiaka nawet kilkoma strzałami z shotguna, jeśli nie podejdziemy odpowiednie blisko ;)
Awatar użytkownika
Kuba Pajączek

Post autor: Kuba Pajączek »

wiecie, chciałbym przy okzaji zauważyć, że na hardzie jest troche inna sila broni. a beretta to już w ogóle odmieniona nie do poznania: całą biała z brązową rączką, a jeśli chodzi o jej siłę, zauważyłem na hardzie na zombiaki od 1 strzału rozwalającego łeb po 8 strzałów(PS: pierwszy zombiak zawsze ginie od pierwszej kuli)
Ostatnio zmieniony śr 22 kwie, 2009 przez Kuba Pajączek, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.byond.com/games/DarkerEmerald/TLC
Nowa wersja Resident Evil Online 2(zmieniona nazwa, wiadomo: kopyrajt-orajt).

"You can't spell "slaughter" without "laughter"!! Hahahahahaha!!!"
Awatar użytkownika
Nemesis

Post autor: Nemesis »

Nie rozumiem cie troche (nie chce mi sie rozkmyniac) ale masz racje, poziom trudności też wchodzi w rachube ;)
Ostatnio zmieniony czw 06 gru, 2007 przez Nemesis, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy masz jakiś problem wsiadasz na motor i wszystko znika.
Nie ma żadnych problemów jesteś tylko ty i maszyna.
Awatar użytkownika
matheo

Post autor: matheo »

zalezy tez od wersji gry bo miałem 2 wersje re w 1 hunter na strzała z pythona lecial a w 2 2-3 naboje szły na bestie
matheo
MEDAL152

Post autor: MEDAL152 »

ja pakuje z beetty w zombiaka około 5 nabojów

Recoil: Shift również miło widziany, a wręcz wskazany.
Ostatnio zmieniony wt 07 paź, 2008 przez MEDAL152, łącznie zmieniany 1 raz.
Gram w resiednt evil od 1999 zaczynając od 2
Awatar użytkownika
Runii

Post autor: Runii »

Dzisiaj grałem w Re i zaszokowała mnie jedna sprawa mianowicie na jedna zielona poczwarkę<Huntera> muszę zmarnować 3 strzały :szok3: :szok3: a podobno wystarczy jeden....hmmm
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

Zależy z jakiej broni, ale niemożliwe jest by Hunter padł po jednym strzale. Nawet gdy użyjemy shotguna z bezpośredniej odległości mało prawdopodobne jest by jeden strzał wystarczył.
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
Runii

Post autor: Runii »

No tak ale Colt Python jest jedna z lepszych broni w grze nie licząc tych bonusowych choć może się mylę :okulary1:
niaa_maiden

Post autor: niaa_maiden »

Huntera napewno jednym strzałem można powalić używając tylko Rocket Launcher :rad5:
Czasem może się zdarzyć, że padnie po jednym strzale z Bazooki lub Colta, ale jest to niezwykle rzadkie zjawisko (mi przytrafiło się to może dwa razy).
Ostatnio zmieniony ndz 01 mar, 2009 przez niaa_maiden, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

Przynajmniej raz udało mi się sprzątnąć huntera jednym strzałem. Niestety to szansa jedna na milion (było to bodajże w którejś fazie jego skoku, co w 99% przypadku kończy się wpakowaniem pocisku w ścianę). Python jest mocny, ale brakuje mu rozrzutu strzelby. Zresztą celowanie w RE jest troche lipne - czasem mam 100% pewności, że przeciwnik powinien dostać i NIC.
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
niaa_maiden

Post autor: niaa_maiden »

Nemesis, taka jest prawda. Nigdy nie ma pewności, że Hunter padnie po JEDNYM strzale z pukawki innej niż Rocket Launcher. :rad2: A przynajmniej tak było w posiadanej przeze mnie wersji :rad13:
Ostatnio zmieniony czw 05 mar, 2009 przez niaa_maiden, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil”