[Pomoc] Problem z filmami w grze (wersja PC)

Awatar użytkownika
Aliensik8

[Pomoc] Problem z filmami w grze (wersja PC)

Post autor: Aliensik8 »

mam problem związany z całą sagą resident evil i prosze pomużcie! napoczątku miałem gre RE 3 NEMESIS, a mój głupi kolega wszedł do pliku z grą, a dokładnie do folderu z filmikami (ZMOVIE) i chciał je sobie obejżyć więdz zmienił je żeby odtważał je allplayer. wszystkie filmiki zmieniły się na stałe i niedziałają podczas gry :placz1: a moge tylko zmienic z allplayera na inny program i efekt jest ten sam. Co gorsza zainstalowałem RE 2 i tam tak samo niedziałają :placz2: ale cotam! bez filmików da sie grać, ale gdy doszłem do momentu gdzie trzeba włożyć medalion z jednorożcem do posągu gra wylancza się z powodu nieodtwożenia się filmiku! co mam zrobić pomóżcie!

Glos z tostera: Czy tak ciezko jest odpowiednio nazwac zakladany temat, by wiadomo bylo o co w nim chodzi? O ortografii to ja juz nawet nie wspomne...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Aliensik8, łącznie zmieniany 1 raz.
__
l l))
l l\\esident
------evil----
Awatar użytkownika
Lugiamar

Post autor: Lugiamar »

No nie wiem. Ja tam zmieniłem ZMOOVIE na avi i nadal działa. Poszukaj kopji zapasowych.

P.S. Współczuje. W RE2 filmy są super.
,,Na jawie świat jest dla wszystkich jeden i ten sam ale we śnie każdy ucieka do własnego świata." - Heraklit z Efezu
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Jak to je "zmienił" ?? Zmienił im rozszerzenia, czy jak?? :/

AllPlayer i tak by te pliki otworzył bez problemu (zdaje się, że filmiki z RE3 mają rozszerzenia .dat, więc nie ma problemu... jak jest w RE2 to nie pamiętam...).

Po pierwsze sprawdź jakie masz rozszerzenia tych plików filmowych. Potem wejdź do opcji w AllPlayer i odznacz je tak, aby AllPlayer ich nie odtwarzał (tak aby nie był z tymi plikami skojarzony).
Jeżeli nie pomoże to spróbuj odinstalować AllPlayera i ewentualnie przeinstalować grę.
Awatar użytkownika
Aliensik8

przed wpisaniem się na forum zrobiłem eksperyment: zmieniłem z allplayera na winapa, a następnie go usunołem (i tak mi niedzialal). Pliki zmieniły sie z powrotem na aplikacje nieznaną ale i tak niedzialały :pff6: potem odinstalowałem RE 3 nemesis i zainstalowałem RE 2 i tak samo niedziałają. acha te pliki są BIN.

dobra może sobie odpuszcze te filmiki bo juz długo z nimi kombinuje, ale nadal RE 2 mi sie wyłańcza więdz niewiem co zrobić... a może da się wyłączyć filmiki? wtedy by możę RE2 dzialal
__
l l))
l l\\esident
------evil----
Awatar użytkownika
Lugiamar

Z tym nie mogę ci pomóc bo RE3 mam na kompa a RE 2 mam na PSX :pff4:
,,Na jawie świat jest dla wszystkich jeden i ten sam ale we śnie każdy ucieka do własnego świata." - Heraklit z Efezu
Awatar użytkownika
Necraria

Post autor: Necraria »

Wiem tylko, że u mnie filmiki z RE3 mają rozszerzenie .dat a nie .bin. Może to też Ci się przypadkiem zmieniło? Jak tak, to spróbuj zmienić na .dat.
Awatar użytkownika
Aliensik8

tak, w resident evil 3 są pliki DAT, ale w RE 2 są BIN jak to zmienić? :zmiesz8:
Ostatnio zmieniony czw 13 gru, 2007 przez Aliensik8, łącznie zmieniany 1 raz.
__
l l))
l l\\esident
------evil----
Awatar użytkownika
Necraria

Post autor: Necraria »

Hmm nie wiem czy jest na to jakiś specjalny sposób (nie znam takiego ;) ) wydaje mi się, że po prostu jak masz otwarty katalog zmovie to wejdź w Narzędzia->opcje folderów i tam na drugiej zakładce (widok) masz pozycję "ukryj rozszerzenia znanych typów plików". Musi to być odznaczone. Wtedy tylko musisz zmienić nazwę poszczególnych filmików w rozszerzeniu zamieniając bin na dat. Powinno zadziałać. Jak to się nie uda to trzeba będzie chyba jakiś konwerter znaleźć czy coś...
Ostatnio zmieniony czw 13 gru, 2007 przez Necraria, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Diadem

Nie trzeba zmieniać żadnych rozszerzeń...
W RE3 jest rozszerzenie .dat
W RE2 jest rozszerzenie .bin i tak ma zostać!

Teraz mi się przypomniało, że miałem gdzieś program (To chyba się nazywało Koala Film Player), który bez problemu odtwarzał zarówno pliki .dat, jak i .bin. Skojarzyłem te pliki z tym programem (zmieniły się ikony z pliku nieznanego, na plik tego programu) i mimo tego w grze normalnie wszystko działało...
Tak więc chyba nie tutaj jest pies pogrzebany...

Dziwne jest, że gdy gra dochodzi do filmiku to się zawiesza...
W dawnych czasach, których nie pamiętacie ;) gdy RE 2 był pożądany, a dostać go legalnie nie było łatwo, a i ściągnąć z sieci niełatwo, krążyła na necie okrojona i spakowana wersja RE2... Po rozpakowaniu i zainstalowaniu, okazywało się, że nie ma tam filmików... Znaczy się folder z filmami był, pliki były, miały swoje nazwy, tylko, że miały rozmiar... 0 kb :)
Mimo tego gra działała, po prostu przeskakiwała wszystkie momenty w których miał być przerywnik filmowy i dlatego dziwię się, że u Ciebie się wiesza...
(oczywiście wszystko to widziałem u kolegi, albo kuzyna, albo wujka, w każdym razie u mnie tego nie było ;) ;) ;) )

A na poważnie, to musi być wina jakiś ustawień... RE2 to stara gra, a jak chcesz uruchamiać starą grę na nowym kompie to zawsze są problemy :( Trzeba grzebać w jakiś opcjach, trybach zgodności itp.
Awatar użytkownika
Aliensik8

RE 3 działał mi normalnie dopuki mój kolega mi niezmienił "otwieranie za pomocą", potem gra zwyczajnie omijała filmiki. W RE 2 też omijał filmiki np."pierwsze spotkanie z lickerem" ale gdy doszłem do momentu gdy mam wsadzić medalion do posągu gra nie omineła lecz wyłączyła się i wyskoczył błąd : UNABLE TO FIND FILE. /ZMOVIE/r200.BIN .Prubowałem też z koala player do filmików z RE 3 ale pisze tylko STATUS: NIEZAŁADOWANY. :smut7:
Ostatnio zmieniony czw 13 gru, 2007 przez Aliensik8, łącznie zmieniany 1 raz.
__
l l))
l l\\esident
------evil----
Awatar użytkownika
Diadem

Wsadź płytę do napędu, wejdź do folderu ZMOVIE klikasz prawym ten twój film R200.bin, wybierasz "otwórz za pomocą..." i wybierasz z listy "Media Player Classic". Otworzył się film??
Awatar użytkownika
Aliensik8

RE 2 jest mojego kuzyna, on poprostu mi pożyczył :zmiesz3: płyte ma przy sobie ale niemoge się z nim skontaktować, gdyż przyjeżdza tylko na wakacje :smut8:
__
l l))
l l\\esident
------evil----
Awatar użytkownika
Diadem

A mnie się zdawało, że filmiki nie instalują się na twardym... tylko muszą być czytane z płyty...
Awatar użytkownika
Aliensik8

poprostu chciał płyte zabrać ze sobą więdz... przegrałem na dysk :pff2: a co do filmików to chyba niepodziala żaden program bo użyłem koali która odtważa pliki DAT. i nic... wogule to z graniem na pc to same problemy, RE 3 nemesis niechciał mi sie załadowac, lecz to naprawiłem, RE 2 zapisy niedziałały lecz to też naprawiłem, ale teraz jestem bezradny :smut4:
__
l l))
l l\\esident
------evil----
Awatar użytkownika
Lugiamar

Jeśli chcerz zmienić rozszerzenie musisz:

-wejść w dowolny folder

-wziąść Narzędzia/Opcje Folderów/Widok

-odznaczasz ukryj rozszerzenia znanych typów plików

-wybierasz plik ZMOOVIE i zmieniasz rozszerzenia :smiech7:
Awatar użytkownika
Amok

Post autor: Amok »

i kup sobie słownik, bo az oczy bolą
Awatar użytkownika
Nemesis

Post autor: Nemesis »

Oryginalne gry przecież są zabezpieczane przed kopiowaniem, nawet te stare...
Gdy masz jakiś problem wsiadasz na motor i wszystko znika.
Nie ma żadnych problemów jesteś tylko ty i maszyna.
Awatar użytkownika
Aliensik8

Diadem napisał:
Nie trzeba zmieniać żadnych rozszerzeń...
W RE3 jest rozszerzenie .dat
W RE2 jest rozszerzenie .bin i tak ma zostać!

Ja też tak myśle że nietrzeba jednak tego zmieniać bo chyba to niepomoże :pff3: ... i tak sobie myśle że poco by zmieniać żeby odtważał to jakiś program, bo na początku przecież działało bez żadnego programu ale da się to jakoś wyłączyć? :rad1:

PS: a gdybym zformatował dysk na którym jast zainstalowana gra to by się naprawiło?

[ Dodano: 14 Gru 2007 15:02 ]
Ok, sprubowałem w allplayeze odznacztc rozszeżenia BIN. i wszystko jest tak samo tylko że pisze "brak kodeka!" a potem wyskakuje błąd: "Access violation at address 004D9BCE in module 'ALLplayer exe'. read of address 00000000." :zmiesz9:

niema jakiegos sposobu na ten problem? a tak chciałem pozabijać zombiaków :axe:
__
l l))
l l\\esident
------evil----
Awatar użytkownika
GameBoy

Post autor: GameBoy »

Spróbuj wyłączyć wyświetlanie filmów w opcjach.
Awatar użytkownika
Aliensik8

Działa! :smiech5: że też na to wcześniej niewpadłem! :smiech1: może i filmiki niedziałają, ale ważne że da się grać! :bitwa1:

Głos z grzejnika: a podziękować to nie łaska?

PS.Dziękuje wszystkim za pomaganie mi w tym problemie a zwłaszca GameBoy'owi

[ Dodano: 17 Gru 2007 16:56 ]
ok mam pare nieścislości z grą i niewiem czy tak ma byc czy to coś innego... grałem scenariusz A Leonem i po pierwsze niespotkałem Brinkina w pierwszej formie (wtedy gdy jeszcze przypomina "człowieka" i ma rurke w dłoni) gram w to pierwszy raz więdz może tak ma byc? :zmiesz9: po drugie w wyciągu z Adą atakowała mnie z sufitu wielka ręka, a jak jechałem tą wielką windą do laboratorium wtedy zaatakował mnie brinkin i pokazane było że dopiero wyrastają mu te szpony, kturymi mnie przedtem atakował :pff6: ... po trzecie niezaatakował mnie ten płonący mr.X i brinkin w pociągu ale to chyba mogło byc w scenariuszu B... powiedzcie co ma żeczywiścia tak byc a co jest źle :zmiesz1:

PS. niewiem jak włączyc scenariusz B, bo gdy wchodze na ostatni zapis leona clarią to normalnie chodze Leonem... :rad1:
__
l l))
l l\\esident
------evil----
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 2”