Wrażenia z wersji PC

Również o Resident Evil 3.5
Awatar użytkownika
Gibon

Wrażenia z wersji PC

Post autor: Gibon »

Noo Więdz Po Sporym Oczekiwaniu Na Re4Pc Mialem Przyjemność Zagrać
Moje Wrażenia Są Następujące

-Po Konwesacji Z PS2 Jest Spora Rużnica W Grafice Niestety Na PS2 Jest Lepiej ;P
-Sterowanie Na Piecu Koszmar Jeśli Nie Mamy GamePADA..Moja Rada Nie Masz Pada Nie Kópuj/Sciągaj Tej gry ;P (Więcej Nerwow Niż Przyjemności)
-Muzyka/Klimat.Oba Te Czynniki Pozostały Oczewiście Bardzo Dobre ;P
Jeżeli Ktoś Nie Posiaada Konsoli PS2/GC Ogólnie Warto Zagrac Na Piecu
Lecz Zarówno Granie na PS2 Jak I na GC to o wiele większa Przyjemność;P......Szczerze Oczekiwałem Czegoś Lepszego No Ale...Od Czego mam PS2 ; :rad1: :rad1: :rad1:

by MiGoo: Moja rada: zwracaj uwage na ortografie...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Gibon, łącznie zmieniany 1 raz.
Resident Evil Is The Best
Fight To Your Fear!!!
Awatar użytkownika
Barry

Post autor: Barry »

Ja mam RE4 na NGC i PS2 :rad5: i gralem także na PC i szczerze powiedziawszy oczekiwałem nieco lepszej grafiki i myszki, ale oba te problemy można rozwiązać podłaczając kompa do TV i kupując pada. (czyli w skrócie przerabiamy kompa w konsole)
Awatar użytkownika
Capcom

Post autor: Capcom »

Gdy znajdę trochę czasu to odpalę grę (leży na twardzielu a ja po pracy już na takie rzeczy sily nie mam) i zdam sprawozdanie,natomiast z tego co widać po screenach krążących w sieci konwersja wypadła katastrofalnie,beznadziejnie,po prozsu została "odwalona" .Bo gdyby odpowiednim ludziom zależało mielibyśmy killera z grafiką niczym z GCN a tak to mamy killera z kiepskim PC - towym sterowaniem (na klawiaturze nie da się osiągnąć takiej precyzji jak na padzie),która zapewne wielu zniechęci do serii i do konsol...

P.S. Welcome again :) ...
-----------------------------------------------------
http://pl.youtube.com/user/Dawidmwrc
Sadzio

Takie małe pytanko...

Post autor: Sadzio »

Jakim cudem graliście w RE4 na pc skoro wychodzi za 2 tygodnie ? :rad10:
Awatar użytkownika
Mikhail

Re: RE 4 NA PC...WRAŻENIA ;P

Post autor: Mikhail »

Gibon pisze: -Sterowanie Na Piecu Koszmar Jeśli Nie Mamy GamePADA..Moja Rada Nie Masz Pada Nie Kópuj/Sciągaj Tej gry ;P (Więcej Nerwow Niż Przyjemności)
Przesadzasz. Samą klawą spokojnie mozna grac - trzasnąłem już podstawową grę na normalu, separate ways i assignment Ada bez większych problemów. Poza tym po sieci juz krąża różne wtyczki uruchamiające celowanie myszą. Dla chcącego nic trudnego :smiech6:
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Re: Takie małe pytanko...

Post autor: MiGoo »

Sadzio pisze:Jakim cudem graliście w RE4 na pc skoro wychodzi za 2 tygodnie ? :rad10:
Tajemnica poliszynela :D ;)

Odnosnie konwersji: wg mnie skopana na maksa. Z reszta co sie dziwic - Source Next jak zwykle pokazal wyzyny swoich mozliwosci ;) Kto nie ma mozliwosci zagrania na GCN czy PS2, niech lyka, kto ma, niech trzyma sie jak najdalej od tej "genialnej" wersji.

Pytanie jak jeszcze schrzania polska wersje jezykowa, ktora niby ma byc zaimplementowana... Jak wrzuca zamiast Umbrella - Parasol, bedzie do konca pozamiatane :D
matisto

Post autor: matisto »

Cześć, też byłem zdziwiony, że owa wersja już jest :rad1:, ale widocznie firma która konwersowała, trochę się zagalopowała i PC wersja po wyciekała :smiech1:. Jeszcze okazji grać nie miałem, ale kto wie może po jutrze już będzie, więc napiszę co o niej sądzę. Co prawda, nie mam z czym porównać (bo na PS2 i GC nie grałem) ale w opiniach jestem surowy :rad10:.

Pozdro,
matisto
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Po prostu RE4 na PC wyszedl juz w Azji, i stamdad pewnym sposobem dotarl do reszty swiata :)

PS. Oficjalna premiera ma miec miejsce 23 lutego...
Awatar użytkownika
Barry

Post autor: Barry »

Ja mam zamiar mimo wszystko kupić oryginał, a wy?
matisto

Post autor: matisto »

Ja szczerze nie mam funduszy i raczej w dniu premiery nie rzucę się do sklepu :rad2:, poza tym ukończę go w kilka dni (mam zamiar się delektować :smiech2:). Jak ceny spadną, pewnie dokonam zakupu :rad10:.
Sadzio

Post autor: Sadzio »

No w sumie tak.. myślałem ze jakimś cudem macie angielską wersje też sie dziwiłem hehe :)
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Ona jest po angielsku :P
Neptun

Post autor: Neptun »

A ja mam zamiar ją kupić w oryginale :D ;) własnie dla niej kupiłem napęd dvd -i sobie czekam i czekam od września ;) nawet jeżeli jest skopana to bedę grał na niej na klawie i myszką :P słowo survival nabiera nowego znaczenia :D ;) :diab6:
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Również czekam na Oryginałkę :rad10: dodatkowo będzie Polska wersja choć akurat w tej części mi to wisi, no ale po skopanej grafie i sterowaniu musza dodać choć taki bonus. Moja opinia:

brak myszki jeszcze bym przebolał jeżeli dano by mi pożądną grafę no wkońcu tyle czasu czekaliśmy na wersję PC a tu co? Przecież lepiej by to wyglądało na PSP. Na jednym zdjęciu twarz leżącego Ganado rzeczywiście jest lepsza niż wersja na PS2 ale co z tego jak podłoże wogóle się od niego różni i nie jest spójne. Podobno w praniu nie jest aż tak najgorzej aczkowliek liczyem na coś więcej

To będzie to identyczna sytuacja jak było z RE3/RE2 czyli obok nich były już na rynku Killery które zjadały te części RE pod względem grafiki i sterowania jak np. Nocturne/Blair Witch Project. No nic zawiodłem się, idę odpalić najlepszą wersję RE4 na GC

Zapodaje również screeny z wersji PC
http://game.ali213.net/thread-1340758-1-1.html
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Albert_Wesker

Post autor: Albert_Wesker »

Mało mnie w sumie RE4 na PC obchodzi i tak go nie kupie, starczy mi na PS2... Ale co do posta wyżej może i Nocturne zjadał RE2/RE3 graficznie ale napewno nie klimatem i gameplayem...
Awatar użytkownika
Capcom

Post autor: Capcom »

Właśnie zaczynam grać BIO 4 PC i po przesiadce po setkach godzin spędzonych na GCN powiem tak.Gra w rozdziałce 1280x1024 na monitorze 21 (widok panowamiczny) wygląda dobrze,wstawki filmowe są (te z początku) w bardzo dobrej jakości,wszystko jest wyraźne,a same przedmioty wyglądają nieziemsko ładnie,fenomenalnie wręcz w porównaniu do wersji GCN i PS2.Sama konwersja wypadła dziwnie,do nie ma mgły,wszystko jest jednolite,dużo bardziej wyraźne i nie ma mgły,ale absolutnie nie wpływa to na grywalność,która jest prawie taka sama jak na konsolach.Jest kilka nieudogodnień ale na padzie i 21' u mnie gra się wyśmienicie i sama wersja PC sprawiła,że tutuł został odświeżony i gram w nią cały czas.Screeny i filmy dzisiaj na www.revideos.net ...
-----------------------------------------------------
http://pl.youtube.com/user/Dawidmwrc
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

Powiem tak.
Wszelkie narzekania ludzi, że jest to wersja na maksa skopana są przesadzone.

Fakt, grafika jest trochę zbyt jasna, bo jak się okazuje, tam jest mgła (na początku gry, w ciągu dnia, słabo ją widać, ale już podczas podróży po wiosce w nocy jest bardzo widoczna), są też i cienie (szczególnie zauważalne, gdy celuje się Leonem to w górę to w dół, widać, jak jego plecy są raz jaśniejsze, raz ciemniejsze), jednakże wszytko jest tak jasne, a kolory tak mało nasycone, że po prostu jest to mało zauważalne. Istnieje prawdopodobieństwo, że wyjdzie patch (do DMC3 i Onimusha3 był, więc czemu niemiałby się teraz pojawić). Nawet, jeżeli nie stworzony przez SourceNext, to przez fanów (już teraz grzebią w plikach w poszukiwaniu odpowiednich danych ;)).

Zresztą, jeżeli ktoś nie ma aktualnie przed oczami wersji na konsolę, bądź po prostu nie widział tej gry na konsole (są tacy? :P), to naprawdę da się w to grać bez większego zgrzytania zębami.

Jedynie brak shaderów był uciążliwy w misji Ashley (powinien tam być mrok jedynie oświetlany latarką Ashley, a jest ciemno jak latem w południe) oraz w ciasnych pomieszczeniach, gdzie ściany się totalnie ze sobą zlewały i momentami gubiłem się - gdzie jest przejście, a gdzie ściana.

Jeżeli chodzi o sterowanie. Czego się tu czepiać? Że nie ma myszki? A czy nikt nie pomyślał, że ta gra nie jest w ogóle przystosowana do grania myszką? Wyszedł patch - stworzony przez fanów - na dodanie do gry obsługi myszy. Spróbowałem, po kilku minutach wyłączyłem i wróciłem do klawiatury, nawet pomimo, iż patch doskonale odzworowywał ruchy gryzoniem.
Nie wspominając już o tym że przecież w QTE wykorzystywany jest przycisk akcji (prawdopodobnie na myszy byłoby to LPM) bądź przycisk celowania (prawdopodobnie PPM) i naprawdę, nie wyobrażam sobie wykonywać QTE w taki sposób.

Poza tym przecież na PC jest szereg dobrych gamepad'ów, a ta gra jest właśnie pod takowe pisana. Więc skreślanie gry tylko dlatego, że nie ma obsługi myszy, jest wg mnie idiotyzmem.

Osobiście przeszedłem całą grę korzystają z klawiatury. Poważniejsze problemy z QTE miałem jedynie przy Krauserze (walka po zdobyciu pierwszego fragmentu... tego kamienia :P), a tak, poszło gładko. Przy grze bawiłem się znakomicie (sam fakt, że przesiedziałem przy niej ok 18 godzin, czasami do 2 czy 3 w nocy, mówi sam za siebie). I naprawdę nie uważam, żeby port był jakoś super skopany. Jeżeli tylko poprawią shadery, będzie można powiedzieć, że jest nawet bardzo dobry.

Poza tym, wersja na PC ma jeden plus, którego nie mają wersje na PS2 i NGC - wolny dostęp do plików :>. Nowe skiny, być może nowe modele (na pewnym chińskim forum udało się już ludziom jakoś wyciągnąć modele postaci do 3D Max'a), czy inne mody.
Szkoda tylko, że cut-scenki nie są liczone w czasie rzeczywistym*, bo zabawa z teksturkami byłaby jeszcze lepsza :].

A jak wyjdzie wersja oficjalna, polska to... poczekam, aż trochę stanieje i kupię. Bo pomimo, iż wciąż nie uważam RE4 za pełnoprawnego przedstawiciela serii Resident Evil, gra jest genialna, a przede mną jeszcze do przejścia dwie misje Ady i Mercenaries :D.

*jeżeli ktoś ma przy sobie grę, niech usunie z katalogu z grą folder Movies. Jak się okazuje, gdy gra nie ma dostępu do mpg'ów, próbuje wygenerować cut-scenki na egninie gry, jednakże ponieważ usunięto z wersji na PS2 (i PC) dźwięki i modele postaci, toteż w "cut-scenkach" widać jedynie scenerię i ruchy kamery.
Jill Valentine

Post autor: Jill Valentine »

a ja mam takie pytanko jaki problem ściemnić ekran monitora??i bedzie mgła proste i gra nie bedzie taka jasna.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Hehe to mój sposób z innego Forum ale tylko wtedy kiedy jest za jasno w niektórych pomieszczeniach, bo mgły sie nie da zrobić poprzez ściemnienie monitora :rad6:
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Jill Valentine

Post autor: Jill Valentine »

ale tak jasno już nie bedzie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 4”