Ogólne pytania odnośnie fabuły serii RE

Ogólne dyskusje o fabule serii
Carl

Post autor: Carl »

RE2 i RE3 w pewnym momencie się ze sobą jakby splatają czyli akcja dzieje się w tym samym momencie, ale w różnych miejscach. Mi jednak chodzi o departament policji.
Raz. W RE2 dawno nie grałem, ale z tego co pamiętam to wszelkie drzwi, prowadzące z głównego holu do różnych pomieszczeń, były otwarte (a jeśli nawet zamknięte to na pewno nie były zabite deskami). W RE3 są one zablokowane poprzez przybite deski.
Dwa. W RE3 możemy wejść do jednego pomieszczenia (do tego, w którym miało odbyć się przyjęcie powitalne dla Leon'a). Tam też można w jednym z biur znaleźć ciało policjanta. W RE2 gdy do tego samego pomieszczenia wejdziemy Leonem, ten policjant jeszcze żyje, później umiera. Wniosek: Leon dotarł do departamentu przed Jill. Kto w takim razie pozabijał drzwi dechami?
Trzy. Przed budynkiem (tam obok tej wielkiej wejściowej bramy) Nemesis zabija Brad'a. Po tym Jill ucieka (ew. walczy, a później wchodzi) do budynku. Wokół widać dużo blokad. Leon na ten sam teren wchodzi inną bramką. W tym momencie nie widać żadnych blokad. Główna brama jest natomiast zamknięta. No i można spotkać pełzającego jako Zombie Brad'a. Jak?!

Niech mi ktoś to proszę złoży w logiczną całość.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Carl, łącznie zmieniany 1 raz.
Begihit

Post autor: Begihit »

Jill byla pierwsza na posterunku tylko wtedy ten "martwy policjant" jeszcze żył :) A zapewne reszta to nie dociągnięcia.
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

Gdy Jill była na posterunku, Marvin leżał nieprzytomny - Jill nie mówi nic o tym, że jest martwy, lecz że jest (jeżeli dobrze pamiętam) "mortaly wounded" - czyli śmiertelnie ranny. (swoją drogą dziwne, że nie udzieliła mu żadnej pomocy... widać nie lubiła kolegi z pracy :D). Gdy wracamy Jill do wyjścia, Marvin w tym czasie odzyskał już przytomność i... gdzieś poszedł (szukać gdzieś indziej schronienia). Później wraca do tego pomieszczenia i tam zastają go Leon bądź Claire.

A co do blokad - cóż, Capcom musiał jakoś ograniczyć pole poruszania się postaci, by nie umieszczać w grze całego posterunku. Wiem, zrobili to w idiotyczny sposób (wystarczyłoby, żeby drzwi były po prostu pozamykane na klucze), ale cóż...
Logicznym wyjaśnieniem mogłoby być to, że drzwi wszelkie poblokował Irons, który - jak wiemy - na różne sposoby próbował utrudnić policjantom i cywilom ucieczkę z miasta.
A kto je odblokował... może Marvin :]
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Dodam że w Outbreaku#2 część tych wątków a w szczególności z Marvinem jest wyjaśniona więc zapraszam do grania ;)
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Begihit

Post autor: Begihit »

nie grając w outbreak 2 nie powiem wiele ale czytałem pamiętniki i podobno deski zdjeły maszerujące zombie ;p
Awatar użytkownika
Mostek

Post autor: Mostek »

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego umbrella wysłała Tyranta i Nemesisa do Raccon city?
I dlaczego Nemesis tak nie lubi członków S.T.A.R.S ?
Ostatnio zmieniony pn 28 maja, 2007 przez Mostek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leon S. Kennedy

Post autor: Leon S. Kennedy »

Ogólnie to oba te monstra miały ten sam cel dorwać pozostałych przy życiu. Nemezis nie nawidzi członków S.T.A.R.S dlatego że go tak zaprogramowano, poniewarz to oni przeżyli w rezydencji i mogą to zrobić ponownie.
Linki

Post autor: Linki »

a Tyrant aka mr.X miał zabrać próbkę G virusa :rad7:
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Leon S. Kennedy pisze:dorwać pozostałych przy życiu
Jedynie Nemesis został wysłany w celach eliminacji pozostałych przy życiu członków STARS. Mial to być swoisty test dla tej nowej broni biologicznej (a że STARSi już wcześniej przeżyli incydent w rezydencji oraz spotkanie z Tyrantem, byli wymarzonym celem do ćwiczeń). Oczywiście przy okazji Umbrella pozbyłaby się zagrożenia, jakie stanowili węszący wszędzie komandosi.

Tyrant zaś (ten, którego spotykamy w RE2) zostały wysłany w celu odzyskania wirusa G (dlatego podąża za Adą w scenariuszu LeonB albo Sherry w scenariuszu ClaireB). Natomiast Tyranty, które leżą w Dead Factory, wg twórcy scenariusza do RE3, miały za zadanie powstrzymać komandosów (to ci, którzy są porozrzucani po kątach przy tym wielkim dziale na końcu RE3), którzy przybyli na zlecenie rządu w celu zdobycia Wirusa G i zaaresztowania naukowców. A to, że komandosi zamiast do podziemnego laboratorium trafili do Dead Factory wyjaśniono, że "pomylili windy" ^_^.
Ostatnio zmieniony pt 25 maja, 2007 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Niero
Kontakt:

Post autor: Niero »

A myślałem kiedyś, że Mr.X (wersja w płaszczu), to jest Nemesis (identyczny płaszcz) :smiech5:
Awatar użytkownika
kaspa
Kontakt:

Post autor: kaspa »

Swoją drogą to podobni tylko ta bazooka :)
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Niero pisze:A myślałem kiedyś, że Mr.X (wersja w płaszczu), to jest Nemesis (identyczny płaszcz) :smiech5:
Jeżeli wierzyć plotkom, to Nemesis był jednym z projektów, jak miał wyglądać Mr. X ;]
Awatar użytkownika
WESKER-DL

No strojem oba Tyranty się różnią to nie ulega wątpliwości. Nemesis'a zadaniem było wyelimnowac wszystkich członków STARS bezwzględu na konsekwencje vide rozwalanie po drodze Zombie przez Nemesisa a przy okazji przetestowanie jego możliwości. Mr. X zauważmy że nie zwracał aż takiej uwagi na dręczenie swych ofiar, gdyż chodziło mu o fiolkę, np. na końcu kiedy Ada wyrzuca Fiolkę G-Virus do zbiornika ten machinalnie podaża za nią nie patrząc nawet że może zginąć :smiech3:
Ostatnio zmieniony pt 25 maja, 2007 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Mostek

Dobrze wiedzieć co i jak. A swoją drogą czym różni się wirus G od wirusa T?
Awatar użytkownika
Kuba Pajączek

Post autor: Kuba Pajączek »

no właśnie czym?
http://www.byond.com/games/DarkerEmerald/TLC
Nowa wersja Resident Evil Online 2(zmieniona nazwa, wiadomo: kopyrajt-orajt).

"You can't spell "slaughter" without "laughter"!! Hahahahahaha!!!"
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Wszystkim.
Wirus G powstał z mieszanki wszystkich możliwych wirusów w historii Umbrelli (w tym wirusa T), pasożyta Nemesis i wirusa eboli (jeżeli dobrze pamiętam z WR2).
Awatar użytkownika
Leon S. Kennedy

Post autor: Leon S. Kennedy »

O ile pamiętam różnią się też tym jak mutują swoje ofiary jeden z nich po śmierci zarażonego przestaje go dalej mutować (chyba G-Virus)
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Mr_Zombie pisze:Wszystkim.
i wirusa eboli (jeżeli dobrze pamiętam z WR2).
Dobrze pamiętasz, o wirusie Ebola (Afryka) było w Wesker Report 2
Leon S. Kennedy pisze:O ile pamiętam różnią się też tym jak mutują swoje ofiary jeden z nich po śmierci zarażonego przestaje go dalej mutować (chyba G-Virus)
NIeprawda, przypomni sobie chociażby William'a i jego przebieg choroby, mutacja po wstrzyklnięciu G - Virus jest jak najbardziej na miejscu
Ostatnio zmieniony ndz 27 maja, 2007 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mostek

A ma może ktoś spisaną w jakimś pliku całą historię Resident Evil?Albo jakiś ciekawy link? Jest kilk rzeczy dla mnie niejasnych i chciałbym się dowiedzieć co i jak.
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

auch....istnieje coś takiego jak Raport Wesker'a, która wyjaśnia sporo rzeczy:
jego pierwsza część streszcza mniej więcej wydarzenia pomiędzy częściami RE od 1 do 3
zaś pozostałe opisują pracę nad wirusem T w posiadłości z pierwszej części, genezą wirusa G itp, ale nie wiem czy coś takiego dokładnie będzie ci pasowało.
Sęk w tym że nie wiem gdzie go można znaleźć w necie ale na bank mam go na jakimś cd jeśli wpadnie mi w ręce to dam znać. Swoją drogą to na pewno nie jest jedyne jako takie
kompedium wiedzy o RE ( bo jest zresztą niekompletne ) ale jedyne jakie znam :rad5:
a tu jest chronologia wydarzeń od RE1 do RE CV

http://www.rezone.nazwa.pl/strony/inne/artykuly/
Ostatnio zmieniony pn 28 maja, 2007 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fabuła serii Resident Evil”