PS. (na marginesie
Newsy
No więc żeby nie było nieporozumień - po pierwsze nie ganię pierwszych resów za wtórność, bo uwielbiam zombiaki i nie raz mówiłem, że do nich tęsknię. Napisałem to jako przykład i kontrę do negowania wtórności RE5, która de facto w porównaniu do poprzednich jest (jak na razie) jednorazowa. Po drugie, ja sam jestem fanem starych Resów, (Residentowcem starej daty, którego urzekła klaustrofobia, zombie, zagadki a jednym z ulubionych Resów jest Outbreak, czyli dla mnie kwintesencja klimatu RE), i wiele rzeczy mi się w RE4 nie podoba. Po prostu pogodziłem się z tym, że stare klimaty już nie wrócą (chyba, że w postaci Remake - to byłaby BOMBA
), więc skoro Resy są teraz takie jakie są (czyli niesamowicie miodnym kawałkiem grania, które jednak <jak mówiłem nie raz> nie zasługuje na miano RE) to ja to przyjmuję. Choć w pełni Was rozumiem bo odczucia poniekąd mamy podobne.
PS. (na marginesie
) uniki miały to do siebie, że często wychodziły w momencie, kiedy ja chciałem strzelić. Wyobraź sobie sytuację, w której podchodzą do Ciebie 3 pieski i chcesz je przetrzymać do ostatniej chwili, żeby jednym strzałem dorwać wszystkie. Jeden z nich skacze a ja wciskam spust i zamiast ustrzelić je robię unik. Tracę okazję, tracę dobrą pozycję (bo teraz mam je z każdej strony) i tracę ammo na ustrzelenie ich z osobna. Dla mnie (również subiektywnie) to kiepskie rozwiązanie, żeby unik dać pod jednym przyciskiem ze strzelaniem.
PS. (na marginesie
-
Kevin-R.P.D
Najnowszy zwiastun Resident Evil 5
Krótko o tym co zobaczyliśmy:
Ogromna, wielkość miasta, liczebność wroga(!), graficzna fiesta dla oczu wciskająca w siedzenie, gość z piłą
mutacje afrykańczyków(las plagas?) i latynoska <ciach> jako partnerka, no i teskt: "don't worry, my first partner was a woman too" co to może oznaczać? że Jill nie żyje(?), czy że po prostu nie pracują razem.
Ogólnie uważam że zwiastun był świetny, nie pokazano zbyt wiele aby nie zespoilować, i dobrze. Zapewne niektórzy poczuli wtórność widząc znajome akcje ale pożyjemy zobaczymy.
Ocena w domniemaniach 9/10.
Diadem: Post przenoszę do działu: Newsy o RE5.
Ostrzeżenie za wulgarne określenie kobiety jakiego użyłeś.
Ogromna, wielkość miasta, liczebność wroga(!), graficzna fiesta dla oczu wciskająca w siedzenie, gość z piłą
Ogólnie uważam że zwiastun był świetny, nie pokazano zbyt wiele aby nie zespoilować, i dobrze. Zapewne niektórzy poczuli wtórność widząc znajome akcje ale pożyjemy zobaczymy.
Ocena w domniemaniach 9/10.
Diadem: Post przenoszę do działu: Newsy o RE5.
Ostrzeżenie za wulgarne określenie kobiety jakiego użyłeś.
Ostatnio zmieniony pn 02 cze, 2008 przez Kevin-R.P.D, łącznie zmieniany 1 raz.
Ktoś tu ciągle się czepia, że RE5 to kopia RE4, że są Ci sami przeciwnicy. Gdy we wszystkich poprzednich częściach były zombie to nikt się nie czepiał, że się powtarzają. Tak samo Capcom patrzy teraz, twowrzy nowy rozdział w Resident Evil. Były zombiaki ( i jeszcze będą bo bedzie Degeneration) a teraz są ludzie z pasożytami. Czyli jakby inna seria RE. Po drugie, ciesze się, że będzie gość z piłą, bo to była naprawdę fajna i ciekawa postać. Pasożyt inny, albo bardziej rozwinięty plagas. Wszystko ulepszone.
Tak samo było w poprzednich Residentach. Ulepszano zombie, huntery itp, ich wyglą, ale ciągle to były te same potwory. Tak samo w poprzednich residentach kamera była taka sama, teraz od RE4 też tak będzie. Taka to seria. Dziwne były by gry, których każda część ma inny widok
Moim zdaniem, RE5 będzie znakomitą kontynuacją sezonu drugiego RE, którą rozpoczął RE4, który miał nieco wyblakowaną fabułę, a teraz będzie z tego co zapowiadają twórcy, zupełnie odwrotnie.
Tak samo było w poprzednich Residentach. Ulepszano zombie, huntery itp, ich wyglą, ale ciągle to były te same potwory. Tak samo w poprzednich residentach kamera była taka sama, teraz od RE4 też tak będzie. Taka to seria. Dziwne były by gry, których każda część ma inny widok
Moim zdaniem, RE5 będzie znakomitą kontynuacją sezonu drugiego RE, którą rozpoczął RE4, który miał nieco wyblakowaną fabułę, a teraz będzie z tego co zapowiadają twórcy, zupełnie odwrotnie.
Stay Punk
Nie zrozumieliśmy się - akceptuję wtórność jako cechę Residentów - ostatecznie nie zabija się kury znoszącej złote jajka. Ale jest pewien limit znośnego kalkowania. RE 4 to była jakaś fikcyjna wiocha gdzie? U wybrzeży Hiszpanii czy Portugalii? I nagle gdzieś w środku Afryki jest koleś wymachujący piłą spalinową, który - o dziwo - również lubi biegać w worku na głowie?
Residenty są do siebie podobne ale jednak były zawsze trochę o czymś innym. Co zapowiadają twórcy to jest inna sprawa - twórcy zapowiadali też nowego Duke Nukem, a na Wiedźmina przyszło czekać chyba dekadę (jeszcze w śp. RESETcie o tym czytałem).
Jestem z natury niedowiarkiem - uwierzę jak zobaczę. Póki co widzę replay z RE4 z Chrisem na sterydach, co nie wygląda zbyt dobrze, jakąś nową panienką którą nawet pokazują w ten sam sposób, co Adę i totalne zerżnięcie rozwiązań. Wspomniany gość z piłą, bieganie po chatach i unikanie latających siekierek, pasożyty wystające z głowy. Co tu jest nowego, poza "pustynną" scenerią? Co to jest? RE4: Redfield and the Cradle of Life?
Residenty są do siebie podobne ale jednak były zawsze trochę o czymś innym. Co zapowiadają twórcy to jest inna sprawa - twórcy zapowiadali też nowego Duke Nukem, a na Wiedźmina przyszło czekać chyba dekadę (jeszcze w śp. RESETcie o tym czytałem).
Jestem z natury niedowiarkiem - uwierzę jak zobaczę. Póki co widzę replay z RE4 z Chrisem na sterydach, co nie wygląda zbyt dobrze, jakąś nową panienką którą nawet pokazują w ten sam sposób, co Adę i totalne zerżnięcie rozwiązań. Wspomniany gość z piłą, bieganie po chatach i unikanie latających siekierek, pasożyty wystające z głowy. Co tu jest nowego, poza "pustynną" scenerią? Co to jest? RE4: Redfield and the Cradle of Life?
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Jeżeli ktoś z was bardzo tęskni za zombiakami niech pamięta o tym, że będę (na 80%) grywalne flashbacki, więc nie byłbym zaskoczony jeżeli właśnie wtedy będziemy mogli znowu sobie do nich postrzelać. [/u]
Ostatnio zmieniony pn 02 cze, 2008 przez unknown_u, łącznie zmieniany 1 raz.
Wzorem GTA 4
, dosć ciekawa analiza trailera, warto luknąć
http://www.gametrailers.com/player/34711.html?type=flv
http://www.gametrailers.com/player/34711.html?type=flv
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Pojawiły się nowe screeny, wywiad oraz video podsumowujące Captivate 08, a także nowe informacje o RE5. Link do screenów i filmów poniżej, natomiast jeśli chodzi o info, to:
- Chris Redfield został wysłany do Afryki w celu zbadania początków powstania Wirusa
Matki (Progenitor Virus) znanego z RE Code: Veronica;
- gra na chwilę obecną jest ukończona w 60%, czas gry: 20 godzin;
- koleś z wielkim młotem (nie pokazany na trailerze, jedynie podczas grywalnej prezentacji na Captivate 08) potrafi rozwalić ściany, przez co otworzyć sobie drogę do Chrisa;
- zmiana broni będzie odbywać się w czasie rzeczywistym (koniec z wchodzeniem do ekwipunku);
- na nadchodzącym E3 (lipiec) zostanie zaprezentowany nowy trailer, w którym poznamy kto jest tajemniczą dziewczyną z trailera z E3 2007 (prawdopodobnie jest to Sherry Birkin);
- w grze pojawią się pewne lokacje, których nie da się przejść bez użycia latarki czy też innego źródła światła;
- pojawi się inny wirus/pasożyt niż ten, z którym mieliśmy do czynienia w RE4;
- zostanie wyjaśniona tajemnica Wirusa Matki;
- akcja (przynajmniej jej początek) odbywać się będzie w fikcyjnej wiosce w Afryce;
- w grze znajdziemy ponad 20 rodzai broni;
- pojawi się również system upgrade'owania broni, jednakże nie jest powiedziane, iż zobaczymy w niej Merchanta znanego z RE4.
To wsio - więcej szczegółów możemy oczekiwać dopiero latem, podczas targów E3...
--> http://www.mwrc.pl/News/News.php?d1=200 ... &kom=Dodaj
- Chris Redfield został wysłany do Afryki w celu zbadania początków powstania Wirusa
Matki (Progenitor Virus) znanego z RE Code: Veronica;
- gra na chwilę obecną jest ukończona w 60%, czas gry: 20 godzin;
- koleś z wielkim młotem (nie pokazany na trailerze, jedynie podczas grywalnej prezentacji na Captivate 08) potrafi rozwalić ściany, przez co otworzyć sobie drogę do Chrisa;
- zmiana broni będzie odbywać się w czasie rzeczywistym (koniec z wchodzeniem do ekwipunku);
- na nadchodzącym E3 (lipiec) zostanie zaprezentowany nowy trailer, w którym poznamy kto jest tajemniczą dziewczyną z trailera z E3 2007 (prawdopodobnie jest to Sherry Birkin);
- w grze pojawią się pewne lokacje, których nie da się przejść bez użycia latarki czy też innego źródła światła;
- pojawi się inny wirus/pasożyt niż ten, z którym mieliśmy do czynienia w RE4;
- zostanie wyjaśniona tajemnica Wirusa Matki;
- akcja (przynajmniej jej początek) odbywać się będzie w fikcyjnej wiosce w Afryce;
- w grze znajdziemy ponad 20 rodzai broni;
- pojawi się również system upgrade'owania broni, jednakże nie jest powiedziane, iż zobaczymy w niej Merchanta znanego z RE4.
To wsio - więcej szczegółów możemy oczekiwać dopiero latem, podczas targów E3...
Polecam również to forum do poczytania - zsumowanie artykułów o RE 5 z Captivate 08 i screenshoty w dobrej jakości
http://www.the-horror.com/forums/showth ... eadid=1903
Co do fabuły, skoro jest powiązana z RE: CV zastanawiam się, jaki to ma związek z tą tajemniczą postacią w kapturze (nowy trailer - 01:26). Jak na razie biorę pod uwagę 2 możliwości co do jego identyfikacji:
1) Steve Burnside
2) Edward Ashford - jeden z założycieli Umbrelli i odkrywca wirusa matki (progenitor)
http://residentevil.wikia.com/wiki/Progenitor_virus
Oficjalnie zginął poprzez zainfekowanie wirusem progenitor, jednak mi się wydaje że to może być właśnie ta postać, bo jego śmierć mogła zostać sfabrykowana, a on sam został użyty do eksperymentów, a później został "przechwycony" przez Weskera i umieszczony w miejscu, gdzie dzieje się akcja RE 5 (ale oczywiście to tylko moje przypuszczenia i fantazje
)
http://www.the-horror.com/forums/showth ... eadid=1903
Co do fabuły, skoro jest powiązana z RE: CV zastanawiam się, jaki to ma związek z tą tajemniczą postacią w kapturze (nowy trailer - 01:26). Jak na razie biorę pod uwagę 2 możliwości co do jego identyfikacji:
1) Steve Burnside
2) Edward Ashford - jeden z założycieli Umbrelli i odkrywca wirusa matki (progenitor)
http://residentevil.wikia.com/wiki/Progenitor_virus
Oficjalnie zginął poprzez zainfekowanie wirusem progenitor, jednak mi się wydaje że to może być właśnie ta postać, bo jego śmierć mogła zostać sfabrykowana, a on sam został użyty do eksperymentów, a później został "przechwycony" przez Weskera i umieszczony w miejscu, gdzie dzieje się akcja RE 5 (ale oczywiście to tylko moje przypuszczenia i fantazje
Ostatnio zmieniony wt 03 cze, 2008 przez unknown_u, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli RE5 ma kręcić sie wokół CV
to już o Fabułę jestem spokojny (wyjaśnienie Wirusa Matki), przynajmniej o zakończenie RE5, epicką walka na końcu zapamiętamy na długo, szykuje się pojedynek na miano Liquid vs Snake ( oczywiscie oby tak było bo porównanie dość mocne podałem)
Trailer Biohazard 5 na Playstation Network został ocenzurowany: nie pokazano pasożytów i krwi, ale za to są nowe sceny, gdzie ukazana jest nowa lokacja: coś jakby terminal kontenerowy dla statków (chodź do końca nie jestem pewien) i "ganadosa" strzelającego podpaloną strzałą (tak jak w RE 4), jest to kolejna broń przeciwników, po koktajlach Mołotowa, potwierdzona w grze. Szczegóły na:
http://www.the-horror.com/forums/showth ... eadid=1915
http://www.the-horror.com/forums/showth ... eadid=1915
Ostatnio zmieniony czw 05 cze, 2008 przez unknown_u, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwis 1UP opublikował na swoich łamach wywiad, jaki przeprowadził na Captivate 08 odnośnie nadchodzącego RE5. Oto co nowego się z niego dowiadujemy:
- przyczyną wybrania Afryki, jako głównej lokacji gry był fakt, iż w RE Code: Veronica pojawia się wskazówka, iż to Afryka jest miejscem powstania wirusa progenitor;
- akcja RE5 dzieje się po RE4, dokładnie 10 lat po wydarzeniach z pierwszej części RE (to już wiedzieliśmy, ale warto przypomnieć);
- mamy się dowiedzieć, co dokładnie się stało z Korporacją Umbrella;
- Chris nie jest już członkiem S.T.A.R.S., która nie istnieje. Należy natomiast do nowej (tajnej) organizacji, której skrót nosi nazwę B.S.A.A.;
- inteligencja i zachowania przeciwników są bardzo podobne do tych znanych z RE4, z racji tego, iż odpowiada za nie ta sama osoba (programista);
- w pełnej grze zobaczymy dużo więcej sprytnych przeciwników, niż mieliśmy okazję zobaczyć w prezentowanych do tej pory trailerach.
- przyczyną wybrania Afryki, jako głównej lokacji gry był fakt, iż w RE Code: Veronica pojawia się wskazówka, iż to Afryka jest miejscem powstania wirusa progenitor;
- akcja RE5 dzieje się po RE4, dokładnie 10 lat po wydarzeniach z pierwszej części RE (to już wiedzieliśmy, ale warto przypomnieć);
- mamy się dowiedzieć, co dokładnie się stało z Korporacją Umbrella;
- Chris nie jest już członkiem S.T.A.R.S., która nie istnieje. Należy natomiast do nowej (tajnej) organizacji, której skrót nosi nazwę B.S.A.A.;
- inteligencja i zachowania przeciwników są bardzo podobne do tych znanych z RE4, z racji tego, iż odpowiada za nie ta sama osoba (programista);
- w pełnej grze zobaczymy dużo więcej sprytnych przeciwników, niż mieliśmy okazję zobaczyć w prezentowanych do tej pory trailerach.
-
FurryPiter
- Nemesis US
W kwestii Resident Evil 5, najnowszy numer PSX Extreme zawiera relację z Captivate 08, gdzie zaprezentowano grywalny pokaz. Chwalony jest wysoki stopień interakcji z otoczeniem, grafika, intensywnośc akcji, oraz szeroki zakres działań w kwestii wielkości terenu i możliwości jego eksplorowania. Elementy otoczenia można wykorzystać do walki, wysoka inteligencja przeciwników według relacji podnosi poziom rozgrywki, dzięki czemu Chris znajduje się w nieustannym zagrożeniu. Jest dodatkowo wywiad z Takeuch'im, czas rozgrywki ma wynieść za pierwszym podejściem ponad 20 godzin, pojawiła się możliwość zmiany broni w trakcie walki bez korzystania z inventory. Ponoć Resident Evil 5 jest ukończony w 60% i zaprezentowano wersję z Xbox 360, lecz Takeuchi w wywiadzie naznaczył, że PS3 w niczym ma nie ustępowac wersji z X360 oraz zadeklarował, iż sztab ma ogromne doświadczenie w zakresie PS3, co ma się przełożyć na wykorzystanie technicznego potencjału tej konsoli. Producent rzekł również, że w RE5 główny nacisk zostanie położony na trzymanie Gracza w ciągłym napięciu i strachu, i tak czytając relację możnaby stwierdzić, że wszystko zmierza ku temu.
Aha, Takeuchi został zapytany o postać mężczyzny z megafonem, odpowiedział, że to jeden z istotniejszych charakterów w grze, przywódca grupy, z którą Chris będzie toczył walkę, lecz ponoć jest ktoś jeszcze, komu podlega on sam.
Aha, Takeuchi został zapytany o postać mężczyzny z megafonem, odpowiedział, że to jeden z istotniejszych charakterów w grze, przywódca grupy, z którą Chris będzie toczył walkę, lecz ponoć jest ktoś jeszcze, komu podlega on sam.
Ostatnio zmieniony pt 20 cze, 2008 przez Nemesis US, łącznie zmieniany 1 raz.
Ach wyprzedziłeś mnieNEMESIS US pisze:W kwestii Resident Evil 5, najnowszy numer PSX Extreme zawiera relację z Captivate 08, gdzie zaprezentowano grywalny pokaz. Chwalony jest wysoki stopień interakcji z otoczeniem, grafika, intensywnośc akcji, oraz szeroki zakres działań w kwestii wielkości terenu i możliwości jego eksplorowania. Elementy otoczenia można wykorzystać do walki, wysoka inteligencja przeciwników według relacji podnosi poziom rozgrywki, dzięki czemu Chris znajduje się w nieustannym zagrożeniu. Jest dodatkowo wywiad z Takeuch'im, czas rozgrywki ma wynieść za pierwszym podejściem ponad 20 godzin, pojawiła się możliwość zmiany broni w trakcie walki bez korzystania z inventory. Ponoć Resident Evil 5 jest ukończony w 60% i zaprezentowano wersję z Xbox 360, lecz Takeuchi w wywiadzie naznaczył, że PS3 w niczym ma nie ustępowac wersji z X360 oraz zadeklarował, iż sztab ma ogromne doświadczenie w zakresie PS3, co ma się przełożyć na wykorzystanie technicznego potencjału tej konsoli. Producent rzekł również, że w RE5 główny nacisk zostanie położony na trzymanie Gracza w ciągłym napięciu i strachu, i tak czytając relację możnaby stwierdzić, że wszystko zmierza ku temu.
Ostatnio zmieniony sob 21 cze, 2008 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
D.C Douglas - aktor, który użyczył swojego głosu Weskerowi w Re: UC potwierdził, że WESKER POWRÓCI W RE 5. Dodał jeszcze, że praca nad RE 5 była dosyć wymagająca (jego głos musiał być zmieniony, ale nie zdradził dlaczego).
http://www.the-horror.com/forums/showth ... eadid=1984
http://www.the-horror.com/forums/showth ... eadid=1984
jeśli wierzyć http://www.residentevil5.pl/news.php to będą 2 kobiety pomagające C.Redfieldowi mi ta perspektywa niezbyt się podoba
Ostatnio zmieniony śr 25 cze, 2008 przez wiking011, łącznie zmieniany 1 raz.
nie ma zła są tylko różne warianty dobra