Stare i nowe patenty w grze

PiXel

Stare i nowe patenty w grze

Post autor: PiXel »

Chciałbym zaprosić wszystkich do dyskusji na temat rozmaitych znanych z całej serii patentów jakie zobaczymy lub nie zobaczymy w RE5.
Np.: kufer, maszyna do pisania, kupiec itp.itd.

Na początek moje spostrzeżenie - zombie będą się rozpuszczać tak samo jak w RE4 co widać na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=S1oFGhIOjS8
Osobiście nie jestem zadowolony z przeniesienia tego patentu z RE4...
Ostatnio zmieniony sob 13 paź, 2012 przez PiXel, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Post autor: Leon. KennedY »

Mała poprawka to nie są Zombie.
Awatar użytkownika
Zombi

Post autor: Zombi »

PiXel pisze:Na początek moje spostrzeżenie - zombie będą się rozpuszczać tak samo jak w RE4 co widać na tym filmiku:
No, rzeczywiście głupio... chociaż z tego co słyszałem to to tylko tak narazie zrobily, pużniej mają się tym zająć. Dodam jeszcze tylko że już wiadomo że nie będzie kufrów na sprzęt.
Big Daddy jest zły...
Awatar użytkownika
Varrok

Post autor: Varrok »

Może i się rozpuszczają jak w RE4 ale też mają IDENTYCZNĄ animację umierania... oby to też zmienili...
PiXel

Właściwie ja jestem zdania, że RE4 to totalna porażka (zupełnie jakby tworzył ją ktoś inny).
RE4 to gra akcji ze sredniowiecznym klimatem co zupełnie odstaje od serii więc wolałbym żeby wiekszość patentów z RE4 (np. kupiec) nie była przeniesiona do RE5.

Ostatnio można zaobserwować, że niektóre serie gier powracają do korzeni, ale obawiam się, że z RE tak nie będzie (na pewno nie w RE5) :zmiesz2:

Jak widać akcja RE5 (podobnie jak RE4) znowu bedzie się toczyć w rejonach trzeciego świata.
Tak lubiłem penetracje dużych pomieszczeń i szukanie kart magnetycznych, kluczy, kodów dostępu a tutaj chyba znowu tego nie uświadczymy :smut8:
David77

Post autor: David77 »

Również zostało zmienione to że przy zmianie broni nie musisz wchodzić do odpowiedniego menu, można zmienić broń w ruchu, nie zabraknie też mieszania roślinek. : :rad5: :rad12:
Veronica

Post autor: Veronica »

Ale cieszmy się, że będzie znowu akcja QTE, którą tą mogliśmy już zobaczyć w RE4 i w RE Umbrella Chronicles :smiech1:
Resident Evil rządzi!!!
Awatar użytkownika
B!oh@z@rd

Post autor: B!oh@z@rd »

Nowym patentem (raczej) będzie również walka wręcz. Pomimo że w RE4 już były kopniaki i suplexy to Chris będzie mógł też przywalić z pięści :)
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

PiXel pisze:Ostatnio można zaobserwować, że niektóre serie gier powracają do korzeni
Hmm może, ale chyba nie te gry z gatunku survival horror bo teraz wszystkie, które wychodzą są dosyć podobne do RE4 z większymi czy mniejszymi usprawnieniami i innowacjami. Niedawno na IGN przeczytałem że Capcom tworząc RE4 tak w zasadzie zabił gatunek sh tworząc jednocześnie bardzo dobry tytuł (ok jest to tłumaczenie BARDZO swobodne ale mniej więcej łapie sedno tamtego tekstu) Z patentów w RE5? hmm wbrew pozorom nadal za wiele nie widać, pieski będą - może nieco inne niż te z RE4, kolesie zarażeni będą również mutować się jak w RE4 (plątanina flaków zamiast głowy). No i jak pamiętam to twórcy bardzo jarają się aspektami światła i cienia czyli przystosowania wzroku do tego czy do tamtego. Na filmikach widać też broń noszoną przez Chrisa (np shotgun na plecach no chyba że mam już omamy :D :D :D ) więc zatem będzie można mieć tylko określoną ilośc bron? np jakiś pistolet, maczeta i shotgun ew karabin....
No i samo światło do niektórych pomieszczeń - kopalni itp - niezbędne będą wręcz jakieś latarki czy lampy, prawodopodobne jest zatem że będzie trzeba je znajdywać a nie jak spryciarz Leon (czy Ashley) chodzić sobie od razu z małą latareczką zapalaną w razie potrzeby.
Ostatnio zmieniony pt 27 cze, 2008 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 1 raz.
PiXel

Moze taki styl gry jaki mielismy okazje zobaczyc w RE4 i jaki zapewne bedzie rowniez w RE5 bardziej przypadl do gustu milosnikom totalnej rozwalki typu - idz przed siebie i rozwal wszystko co sie rusza jak np w grach z serii DOOM czy QUAKE, ale ja wolalem biegac po wiekszych zamknietych lokacjach i szperac, szukac kluczy, rozwiazywac zagadki, odkrywac nowe pomieszczenie i wszystko w niesamowitym klimacie przy nastrojowej sciezce dzwiekowej.

Mam nadzieje, ze w RE5 bedzie troche wiecej z wczesniejszych czesci i mniej z RE4 niz to co widac na pierwszy rzut oka...
Chcialbym w RE5 znowu zobaczyc jakies duze zamkniete lokacje i zagadki to RE4 potraktowalbym jak cos w rodzaju wpadki, ale jak nic sie nie zmieni to juz kompletnie strace nadzieje na to, ze seria RE bedzie taka jak dawniej.

Najchetniej chcialbym znowu zobaczyc Raccoon City jako miejsce akcji pewnej historii sprzed eksplozji...
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Hmm, zwróćcie uwagę na pewną również znaną serię z gatunku, Silent Hill. Popatrzcie jak ta seria straciła na jakości, bo jest poweialna w swym schemacie cały czas. SH5 wygląda okropnie, wciąż to samo. Czy naprawdę chcecie tego samego? RE4 kompletnie zmodyfikował wizerunek serii, i to na lepsze. RE5 ma być jeszcze bardziej dopracowany, i w dodatku z klimatem. A akcji będzie multum, zarówno nowych jaki i tych już znanych. :rad10:
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

NEMESIS US pisze:RE4 kompletnie zmodyfikował wizerunek serii, i to na lepsze.
"Na lepsze" hmm zapewne dla Capcomu bo sprzedał mnóstwo kopii tej gry. Dla mnie RE4 to też fajna gra, ba świetna gra, ale niestety atmosfery grozy, ciężkiego klimatu, obskurnych pomieszczeń zatopionych w ciemnościach w żaden sposób nie da się zastąpić napięciem i ciągłym strzelaniem, nie mówiąc już o prawie że braku jakiegokolwiek nawiązania do poprzedniczek jeśli chodzi o historię ( w przeciwieństwie do SH gdzie jednak każda część ma raczej własną zamkniętą historię ) . A co do powtarzalności ? hmm RE Remake i RE 0 pokazują że nie stanowi to dużego problemu jeśli podejdzie się do tej kwestii z głową, no ale miejmy nadzieję że będzie jak mówisz. Nic innego tak naprawdę nam nie pozostaje, ok zakończmy ten wątek ;)

"And that's the bottom line cause the Stone Cold said so".
Ostatnio zmieniony ndz 13 lip, 2008 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Co się nie zmieni:

- ujęcie kamery
- podobne ruchy przeciwników
- kusza od los ilumminadosów :smiech3:
- główny bohater
- QTE (zmodyfikowane ale zawsze)
- widzę tryb Mercenaries oraz online
- zbytnio sterowanie

Zmiany:

- nowy rodzaj strachu (dzień)
- kilka ujęć kadru
- zmiany graficzne (chodzi mi o light sourcing i zabawa w mrużenie)
- jazda jakimś pojazdem
- wykorzystanie Sixaxsisa

Multum jest opcji, a większości nawet nie znamy jeszcze :rad12:

PS. zauważyłem ponownie zalążek kłótni na temat RE4 a więc przypominam o zachowaniu umiaru, ten temat ma służyć RE5 a nie rozwijaniu wojny na temat wyższości subiektywnej opini jednego usera nad drugim.
Ostatnio zmieniony pn 07 lip, 2008 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 2 razy.
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
wiking011

Post autor: wiking011 »

Wesker - Dark Life pisze:Co się nie zmieni:

- ujęcie kamery
- podobne ruchy przeciwników
- kusza od los ilumminadosów :smiech3:
- główny bohater
- QTE (zmodyfikowane ale zawsze)
- widzę tryb Mercenaries oraz online
- zbytnio sterowanie
Wybacz jeśli źle zrozumiałem ale za chińskiego cesarza nie przypominam sobie by RE4 i RE5 łączył główny bohater
Ostatnio zmieniony czw 10 lip, 2008 przez wiking011, łącznie zmieniany 2 razy.
nie ma zła są tylko różne warianty dobra
PiXel

wiking011 pisze:Wybacz jeśli źle zrozumiałem ale za chińskiego cesarza nie przypominam sobie by RE4 i RE5 łączył główny bohater
Pewnie chodzilo o to, ze glowny bohater jest znany z wczesniejszych czesci RE ;)
Awatar użytkownika
Mauser

Post autor: Mauser »

I tak seria resident evil nigdy nie bedzie tak dobra jak kiedyś ;( Dla mnie już dużo lepszą grą od tego Residenta który nie wyszedł jeszcze jest RE:UC i to dużo lepsza..... myśle że jak będzie tak jak na tym filmiku to resident evil , nie będzie residentem evilem , może zmienią nazwe na african evil czy coś w tym stylu, ja za takie coś dziękuje . Brakuje mi jeszcze jakiś opowieści zza czasów Raccon City :')
My warriors scream to me !! Death Metal Victory !!
Awatar użytkownika
WESKER-DL

PiXel pisze:
wiking011 pisze:Wybacz jeśli źle zrozumiałem ale za chińskiego cesarza nie przypominam sobie by RE4 i RE5 łączył główny bohater
Pewnie chodzilo o to, ze glowny bohater jest znany z wczesniejszych czesci RE ;)
Dokładnie o to, sprostuje ;) teraz dodam więcej po ukazaniu sie trailerów z E3:

Bez zmian:

- El Gigante!
- wózek kopalniany
- skrzynie i beczki
- animacja pewnych ruchów

Zmiany dopiszę jutro
Ostatnio zmieniony wt 15 lip, 2008 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
wiking011

Post autor: wiking011 »

PiXel pisze:Właściwie ja jestem zdania, że RE4 to totalna porażka (zupełnie jakby tworzył ją ktoś inny).
RE4 to gra akcji ze sredniowiecznym klimatem co zupełnie odstaje od serii więc wolałbym żeby wiekszość patentów z RE4 (np. kupiec) nie była przeniesiona do RE5.

Ostatnio można zaobserwować, że niektóre serie gier powracają do korzeni, ale obawiam się, że z RE tak nie będzie (na pewno nie w RE5) :zmiesz2:

Jak widać akcja RE5 (podobnie jak RE4) znowu bedzie się toczyć w rejonach trzeciego świata.
Tak lubiłem penetracje dużych pomieszczeń i szukanie kart magnetycznych, kluczy, kodów dostępu a tutaj chyba znowu tego nie uświadczymy :smut8:
Zmartwię cię złoto będzie w RE5 na 100% więc i kupca nie zabraknie
Ostatnio zmieniony wt 15 lip, 2008 przez wiking011, łącznie zmieniany 1 raz.
nie ma zła są tylko różne warianty dobra
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

wiking011 pisze:Zmartwię cię złoto będzie w RE5 na 100% więc i kupca nie zabraknie
A skąd ty to wiesz :zmiesz6:
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Ogladałes najnowszy gameplay? To lukni co podnosi Sheva na samym poczatku
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 5”