Newsy

Awatar użytkownika
Tyrantx

Post autor: Tyrantx »

:pff6: Moje serce krwawi jak widzę że RE5 to tylko rozwinięcie RE4 a nie powrót do konwencji pierwotnej z dopaloną grafiką i konkretnymi zagadkami , oczywiście będę grał w tą strzelaninę udającą RE ponieważ taki gatunek gier również lubię no i pozostała nadzieja że te filmiki z gry to nie wszystko co maja nam do zaoferowania panowie z capcom czyli: łup!!,jeb!!,bum!!,pif-paf! itd... , może się miło rozczaruje.
STARSSss.......
Awatar użytkownika
unknown_u

Post autor: unknown_u »

http://multiplayerblog.mtv.com/2008/07/ ... -comments/
http://insider.ign.com/articles/901/901973p1.html
http://www.capcom-europe.com/forums.asp ... ts&m=13157&
http://www.gamepro.com/article/news/206 ... s-the-end/

Podsumowanie 4 wywiadów z producentami RE5 (J.Takeuchi i M. Kawatą):
- gra ma w pełni wykorzystać wszystkie możliwości konsol siódmej generacji, zwłaszcza pod względem efektów dźwiękowych i graficznych
- pomimo, że podobnie jak czwarta część jest to w większym stopniu "gra akcji", twórcy postawili najbardziej na fabułę, szczególnie na jej "epicki" charakter oraz "realizm strachu" (ponadto wiele wątków z serii będzie miało w RE5 swój dalszy ciąg)
- jeden z istotnych wątków historii RE będzie miał w tej części swój definitywny koniec
- aktualnie trwają pracę nad zwiększeniem elementów napięcia i grozy, jakie mają towarzyszyć graczom podczas grania (przykładowo będą etapy, podczas których będziemy zmuszeni poruszać się po mrocznych tunelach, jaskiniach wyposażeni jedynie w lampę, a w czasie walki tylko jedna postać będzie mogła strzelać, a jednocześnie osłaniać osobę oświetlającą pomieszczenie)
- pierwsza połowa gry będzie się skupiać na akcji i strzelaniu, druga ma mieć klimat bardziej "horrorowy", zagadkowy (najlepsza ma być końcówka, będzie tam coś, czego się nie spodziewamy, tu cytat: "after that we have something that is beyond your imagination")
- ilość scen śmierci jest taka sama jak w RE4, jednakże poziom ich brutalności zostanie trochę obniżony ze względu na surowe restrykcje w niektórych krajach dotyczące przemocy w grach
- przygotowywany jest materiał video, na którym będzie można zobaczyć różne sposoby współdziałania Chrisa i Sheva'y

Poza tym już za jakieś 2 - 3 tygodnie w kolejnym numerze Electronic Gaming Monthly http://www.rehorror.net/v20/resident-evil-5-next-egm ukaże się eksluzywny artykuł (tzw. cover-story) dotyczący RE 5.
Ostatnio zmieniony pn 01 wrz, 2008 przez unknown_u, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Post autor: MiGoo »

Zmieniono sterowanie w grze na bardziej podobne do tego z Gears of War... Zatem juz 100% kalki RE4 w tej kwestii nie mamy ;)
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

Tylko jak ktoś już słusznie zauważył, w Gearsach i innych tego typu grach przeciwnikami są postacie strzelający z broni palnej. Stąd potrzeba chowania się za zasłoną. Jak to będzie miało się tu, jeśli jedynie kilka procent przeciwników strzela i to z marnej kuszy...?
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Hola, hola - to tylko zmienione sterowanie, i to na "podobne" do tego z Gearsów. Nikt nic o cover system nie wspominał, chyba, że ja coś przespałem ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Porównywanie sterowania do Gearsów samo nasuwa takie skojarzenie. Przecież to właśnie osłony są esencją mechaniki Gearsów. Dla mnie to sie rozumie samo przez się. Jaki inny system można przejąć od GOW?
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
Bzduras

Przede wszystkim, system nie zostaje przejęty, jeno rozłożenie przycisków na padzie, jeśli już ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Totalna bzdura! Od ponad 10 lat jest dobry i wygodny system, do którego wszyscy przywykli (IMO jeden z najlepszych z jakim miałem styczność)a ci znowu jakieś kombinacje alpejskie... :/
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Heh, mnie w tym wszystkim najbardziej zaciekawiło stwierdzenie, że "jeden z wątków z serii będzie miał w RE5 swój definitywny koniec", nasunęło mi się tylko jedno jedno skojarzenie- Wesker vs. Chris, czyżby roztrzygnięcie tego pojedynku, który rozpoczął się w RE Code: Veronica?

Aha, w zakresie zmian sterowania, prawdopodobnie będzie możliwość strzelania w biegu, co o tym myślicie, w sumie w RE zawsze tego brakowało, ale ciekawe jak to będzie wyglądać. Szczegóły odnośnie sterowania na TGS. Oto pełna treść nesw'a.

http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;nowinki,10,40345;core.html
Ostatnio zmieniony śr 03 wrz, 2008 przez Nemesis US, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bzduras

Recoil pisze:Totalna bzdura!
Dzięki. ;)
Recoil pisze:Od ponad 10 lat jest dobry i wygodny system, do którego wszyscy przywykli (IMO jeden z najlepszych z jakim miałem styczność)a ci znowu jakieś kombinacje alpejskie...
W zasadzie klawiszologia z Gearsów jest bardzo intuicyjna, do strzelaniny, jaką staje się RE jest wręcz idealna. No i możliwe, że będzie można robić pifapafa w biegu ;)
NEMESIS US pisze:Aha, w zakresie zmian sterowania, prawdopodobnie będzie możliwość strzelania w biegu, co o tym myślicie, w sumie w RE zawsze tego brakowało, ale ciekawe jak to będzie wyglądać. Szczegóły odnośnie sterowania na TGS. Oto pełna treść nesw'a.
OLO, dopiero to zauważyłem :D No, to by nadało rozgrywce sporego dynamizmu - i dobrze! RE5 to taki "RE4 na sterydach" - mi to absolutnie nie przeszkadza ;)
Heh, mnie w tym wszystkim najbardziej zaciekawiło stwierdzenie, że "jeden z wątków z serii będzie miał w RE5 swój definitywny koniec", nasunęło mi się tylko jedno jedno skojarzenie- Wesker vs. Chris, czyżby roztrzygnięcie tego pojedynku, który rozpoczął się w RE Code: Veronica?
Fajnie by było, gdyby okazało się, że Łesker to ostatni boss - opcja zestrzelenia mu okularków z nosa included? Kto wie...
Obrazek
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Bzdursky pisze:W zasadzie klawiszologia z Gearsów jest bardzo intuicyjna, do strzelaniny, jaką staje się RE jest wręcz idealna. No i możliwe, że będzie można robić pifapafa w biegu ;)
Może i tak, ale jeśli od 10 lat grasz w jedną grę (serię) z takim samym sterowaniem to zasiadając do kolejnej części już się nad tym nie zastanawiasz - po prostu grasz. A tu znów trzeba będzie się przestawiać.
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
bodek

Post autor: bodek »

RE i strzelanie w biegu!! To jest totalna bzdura. Może jeszcze na starcie gry będziemy mieć nieograniczoną ilość ammo i wszystkie brone? Co ONI z naszym biohazardem chcą zrobić :placz1:

Co do sterowania, to po co zmieniać to co jest dobre? CAPCOM mnie zadziwia.
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

RE i strzelanie w biegu!! To jest totalna bzdura....

Uważam tak samo. Obecnie chociaż dzięki sposobowi sterowania temu RE5 wyróżniałby się od tego typu produkcji jakim jest np GoW a tak? jak mówiłem wcześniej: rzeźnia, rzeźnia i jeszcze raz rzeźnia, obawiam się że Capcom po prostu postanowił już naszczać totalnie na ideę survvial horroru - w 4ce mieliśmy chociaż namiasteczkę,odrobinkę, ciut-ciut strachu - no dobra bardziej napięcie :P. I jak chcą niby teraz to zrekompensować? rzucając w jedną lokację 300 przeciwników? wow. gratuluję. Ale hej,
- pierwsza połowa gry będzie się skupiać na akcji i strzelaniu, druga ma mieć klimat bardziej "horrorowy", zagadkowy (najlepsza ma być końcówka, będzie tam coś, czego się nie spodziewamy, tu cytat: "after that we have something that is beyond your imagination")
oczekujmy najgorszego z nadzieją na najlepsze ;)
Ostatnio zmieniony czw 04 wrz, 2008 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Bzduras

Zaraz, zaraz. Mówicie, że to źle, że gra zarzuca archaizmy z poprzedniej generacji? O_O Owszem, Resident to Resident, ale kto stoi w miejscu, ten się cofa. Już wiele osób narzekało na odtwórczość RE:CV (chociaż takie zarzuty to ja mam w pośladkach ;) ), wiele narzekało na brak strzelania w biegu w RE4. Coś, co może znacznie podnieść dynamikę rozgrywki (ach, Gearsy...) nie powinno być odbierane jako złe.
bodek pisze:Może jeszcze na starcie gry będziemy mieć nieograniczoną ilość ammo i wszystkie brone?
Nie przesadzajmy.
bodek pisze:Co do sterowania, to po co zmieniać to co jest dobre?
Pewnie dlatego, że zmieniła się forma samej gry...
Obrazek
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Bzdursky pisze:Coś, co może znacznie podnieść dynamikę rozgrywki (ach, Gearsy...) nie powinno być odbierane jako złe.
No, ale właśnie tutaj jest pies pogrzebany. Właśnie tutaj.
Większa DYNAMIKA = więcej się dzieje = gra akcji, a nie survival horror :/
Awatar użytkownika
Bzduras

Większa DYNAMIKA = więcej się dzieje = gra akcji, a nie survival horror
Czy to nie było już wiadome od czasów premiery RE4? Capcom postawiło na zmiany, trzeba z tym żyć. Chociaż "nowym starym" Residentem również bym nie pogardził...
Obrazek
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Tak, ale zawsze można ponarzekać :) No chyba, że akurat wolisz, aby Remake 2 był grą akcji, a nie survival horrorem :)
Awatar użytkownika
Bzduras

Diadem pisze:No chyba, że akurat wolisz, aby Remake 2 był grą akcji, a nie survival horrorem
Bzdursky pisze:Chociaż "nowym starym" Residentem również bym nie pogardził...
I tyle ;) Kończmy te narzekania, bo zaraz jakiś mod nam pokaże, jak się rzuca warnami w biegu i będzie pozamiatane :D
Obrazek
Awatar użytkownika
wiking011

Post autor: wiking011 »

Ale z drugiej to się musi sprzedać jeśli będzie tylko 30% akcji, to Capcom nie zarobi a z czegoś utrzymać się musi
nie ma zła są tylko różne warianty dobra
Awatar użytkownika
unknown_u

Post autor: unknown_u »

http://www.capcom-unity.com/kramez/blog ... e_in_later
http://www.the-horror.com/forums/showth ... eadid=2347

Chris Kramer z Capcomu zapowiedział, że tryb sterowania będzie prawdopodobnie opcjonalny.
Zablokowany

Wróć do „Resident Evil 5”