[Forum] Upadek?

Wyraź swój pogląd na temat serwisu i forum
Zablokowany
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

Drodzy forumowicze, oto właśnie Bzdursky położył ostatecznie kres jednemu z głównych zarzutów jakie kierowali wobec nas userzy z konkurencji (tfu! jakiej konkurencji, toż to zapomniałem, że w Polsce na chwilę obecną Forum MWRC nie ma konkurencji ;)).
A mianowicie, to, że u nas króluje tylko jeden temat - Resident i Resident.
Okazuje się, że można czuć się u nas znakomicie mając w swym życiu choćby nieznaczny epizod z grą. Co więcej, nawet będąc takim właśnie userem można wnieść do forum naprawdę dużo - oryginalnym stylem pisania, obeznaniem w grach, filmach, tematyce zombie, itd. itd.

A jak to się wszystko ma do upadku forum? Właśnie ta rzekoma monotematyczność tematów na MWRC miałaby być jedną z przyczyn jego upadku. Na to się jednak nie zanosi :)
Ostatnio zmieniony wt 16 gru, 2008 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
xBlazex

Post autor: xBlazex »

jak dal mnie to nie obchodza mnie ich opinie,to jest forum residenta,kto lubi re t wchodzi tu,kto nie to nie wchodzi,proste,mi bardzo to forum przypadlo do gustu bo z re mialem stychnosc pierwszy raz dawno dawno temu az do teraz.
Degras

Post autor: Degras »

forum nie upadnie :D jestesmy jak narazie zgrana grupką userów i bedziemy podtrzymywać to forum do ostatniego Residenta który wyjdzie czy to film czy gra<i nie tylko Residenta zawsze będzie o czym gadać:D > xD:P

Moje wewnetrzne odczucie:D
Ostatnio zmieniony śr 07 sty, 2009 przez Degras, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

W wakacje zastanawialiśmy się nad "upadkiem forum". Wiadomo, ludzie wyjechali, niektórzy sobie dorabiali, było ciepło więc nikt nie siedział przy kompie, do tego doszły przerwy w działaniu serwisu...
Teraz nie ma wakacji, na dworze zimno, kłopotów technicznych brak, było RE:Degeneration, RE5 coraz bliżej, a ... jest jeszcze gorzej.

Tematy o RE są wyczerpane? Może faktycznie tak jest... Pojawia się więc pytanie czemu w Hyde Park'u nic się nie dzieje??

Kiedyś uważałem, że ciągły dopływ nowych userów na forum gwarantuje jego rozwój. Muszę chyba jednak zrewidować swoje twierdzenie, bo nie założyłem jednego. Userzy czasami też odchodzą.

Właściwie jednak nie na to chciałem zwrócić uwagę. Zauważyłem coś takiego:

Adam555 Dzisiaj 17:37 (Minut: 0)
AT Dzisiaj 18:15 (Minut: 19)
Barry Dzisiaj 18:20 (Minut: 1)
bodek Dzisiaj 18:41 (Minut: 0)
FurryPiter Dzisiaj 17:47 (Minut: 25)
Necraria Dzisiaj 17:55 (Minut: 1)
Nemesis US Wczoraj 23:12 (Minut: 10)
Recoil Dzisiaj 18:16 (Minut: 0)
Wesker - Dark Life Dzisiaj 14:25 (Minut: 1)
Bzdursky Dzisiaj 18:21 (Minut: 0)
Deus Ex Dzisiaj 18:11 (Minut: 37)
Linki Dzisiaj 16:27 (Minut: 2)
nemesisdestro Wczoraj 22:44 (Minut: 35)
RoboticFreeze Wczoraj 18:59 (Minut: 25)
Saladyn Dzisiaj 7:59 (Minut: 1)
Stoker Dzisiaj 17:26 (Godzin: 1.5)

Można by jeszcze długo wymieniać innych userów, ale myślę, że tyle starczy, aby zobaczyć tendencję. Wygląda to tak:

Loguję się na forum, w minutę czytam, co inni napisali i wylogowuje się.

Ja nie mówię, że tak się dzieje zawsze!! Ja tylko mówię, że taka jest tendencja. Daleko w ten sposób zajechać się nie da :(

Po opublikowaniu kalendarium MWRC przez Deus Ex, większość userów zawiesiła dłużej na nim oko. Podobnie przy ogłoszeniu organizacji zlotu przez WDL'a i NemesisUS. Pozostałe dni wyglądają właśnie tak jak przytoczyłem.

A na koniec dwa obrazki, statystyki MWRC:
a.) porównanie grudnia i stycznia
http://img102.imageshack.us/my.php?image=stat1td6.jpg
Tragicznie to wygląda

b.) zestawienie miesięczne
http://img136.imageshack.us/my.php?image=stat2gw5.jpg
Jak na dłoni widać dołek sierpniowy 2008, który powołał ten temat do życia. Potem wszystko wracało do normy.
I koniec roku który przyniósł niewytłumaczalne załamanie.
Jest 20 stycznia. Nie uda się już osiągnąć wyniku z sierpnia 2008. Styczeń 2009 będzie najgorszym w historii MWRC. Kiepsko się ten rok zaczyna :(
Ostatnio zmieniony wt 20 sty, 2009 przez Diadem, łącznie zmieniany 1 raz.
Deus Ex
Zarząd

Ja bym to wytłumaczył krótko - raz lepiej raz gorzej...

Na potwierdzenie tych słów - nie tak dawno, w styczniu, nie byłem na forum 4 dni, po powrocie czekało 108 postów.

Ale teraz może być nieco gorzej - zaczęły się ferie, przez 6 tygodni ludzie z różnych województw będą wyjeżdżać.

Akurat porównałeś styczeń z najlepszym od dawna mięsiącem, grudniem i wypada to faktycznie dość blado. Statystyki były rzeczywiście rekordowe. Zwróć też uwagę, że są userzy, którzy się zarejestrowali i pierwsze co zrobili to zapisali się na zlot ;).

Dowodzi to jednego - mamy userów, którzy odwiedzają forum regularnie i sporo wiedzą i chętnie tu przebywają, ale się nie rejestrują :).
Awatar użytkownika
Diadem

Deus Ex pisze:raz lepiej raz gorzej...
Nie bardzo :/ Na wykresie miesięcznym nie ma "skoków". Albo liczba odwiedzin spada, albo rośnie w dłuższym okresie czasu. Rozumiem, że chcesz uznać styczeń za "wpadkę". Mam nadzieję, że tak będzie, bo taki trend z 5 tys w grudniu na 3 tys w styczniu, to katastrofa :/
Dobrze, że w zanadrzu jest RE5.
Deus Ex pisze:Zwróć też uwagę, że są userzy, którzy się zarejestrowali i pierwsze co zrobili to zapisali się na zlot ;) .

Dowodzi to jednego - mamy userów, którzy odwiedzają forum regularnie i sporo wiedzą i chętnie tu przebywają, ale się nie rejestrują :) .
Szkoda, że tego nie robią :/
Deus Ex
Zarząd

Diadem pisze:Nie bardzo Na wykresie miesięcznym nie ma "skoków". Albo liczba odwiedzin spada, albo rośnie w dłuższym okresie czasu. Rozumiem, że chcesz uznać styczeń za "wpadkę". Mam nadzieję, że tak będzie, bo taki trend z 5 tys w grudniu na 3 tys w styczniu, to katastrofa
Dobrze, że w zanadrzu jest RE5.
Wiesz, pisząc "raz lepiej raz gorzej" ja nawet nie mówię o statystykach patrząc z perspektywy miesiąca ale nawet dnia czy kilku dni. Jednego dnia potrafi być ich 25, innego 5. No styczeń faktycznie dość słabo ale cóż...

Co zaś do RE5, zapowiada się, zagra w niego masa osób - mam nadzieję, że liczba tematów postów w dziale RE5 po pewnym czasie przewyższy dział RE4 :).
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Deus Ex pisze:
Diadem pisze: Co zaś do RE5, zapowiada się, zagra w niego masa osób - mam nadzieję, że liczba tematów postów w dziale RE5 po pewnym czasie przewyższy dział RE4 :).
Ta tendencja charakterystyczna dla RE4 w przypadku RE5 może nie pojawić się w tak szybkim czasie, owszem, kilka osób z forum posiadających konsole current genowe zapewne zakupi ten oczekiwany przez nas tytuł, ale jest spora liczba osób, która liczy na wersję PC, która nawet jeśli się pojawi to pół roku premierze. Niemniej ci, którzy grać w RE5 będą już w marcu, wprost zasypią tematy postami dotyczącym rozmaitych elementów w grze.
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Diadem, licznikiem czasu forum nie ma co się sugerować - jak jestem w pracy to sobie skaczę co chwilę po kilku stronkach w tej samej karcie, więc czasem nawet forum nie zdąży mi naliczyć czegokolwiek (swoją drogą - gdzie taryfa z naliczaniem sekundowym? :smiech1: ). Po prostu, jeśli na ten przykład nie jadę na zlot MWRC - nie wypowiadam się w temacie. Jeśli nie potrafię sensownie odpowiedzieć, pomóc czy cokolwiek wnieść do dyskusji - nie wcinam się w nią, bo może ktoś bardziej kompetentny ode mnie będzie chciał się wypowiedzieć. Takie pitu pitu, ale na brak wiedzy nie pomoże mi nic :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

Czytam tylko interesujące mnie tematy, więc jeżeli w kwadransie przed wyjściem do pracy wyświetla mi liste tematów z nieczytanymi postami i akurat są tam rzeczy, które mnie nie interesują (np. porady do Residenta 3, w którego nie grałem), to zamykam okno. Szkoda, że nikt mi nie liczył czasu gdy siedziałem na forum prawie non stop we wrześniu i grudniu (nawet w pracy, bo akurat mogłem). W ogóle totalny czas spędzony na forum w moim przypadku to całkiem sporo godzin. Ale co z tego? Moge tu kampować cały dzień, a będzie się to miało nijak do mojego czytania czy wkładu - mogę spać nad lapkiem na siedząco, a licznik bije.
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Awatar użytkownika
bodek

Post autor: bodek »

Ja często odwiedzam forum. Nawet na tę minutkę żeby zobaczyć co się w ogóle dzieje, czy są jakieś nowe posty, kto jest na forum itp.
Jeżeli wejdę na forum i mam 1 czy 2 nieprzeczytane posty to na ogół ich nie czytam. Chyba że są to dla mnie te które mnie najbardziej interesują. Może brzmi to głupio ale tak jest, po prostu czekam na więcej. Jeżeli np. wchodzę i mam 20 nieprzeczytanych postów i mam mało czasu to czytam te które są dla mnie najciekawsze a resztę zostawiam na następną wizytę lub nie czytam wcale bo brak mi czasu. Stąd ta nieszczęsna minuta lub dwie a nawet zero.
Zawsze staram się coś wnieść do dyskusji, ale jak już wspomniał Bzdursky, nie zawsze mogę napisać coś sensownego a chcę aby forum miało ręce i nogi.

Nie ma co ukrywać na forum jestem średnio 4 razy dziennie. Jestem tu od 15 maja 2008 roku, czyli od 250 dni, przesiedziałem tu sporo godzin które nie były zmarnowane.

Statystyki mówią prawdę ale ja u siebie nie zauważyłem tendencji spadkowej. U mnie jest tak jak było na początku :D
Awatar użytkownika
Diadem

Znamienne jest, że w waszych wypowiedziach powtarza się coś mniej więcej w stylu: "Chciałbym się wypowiedzieć, ale... tak naprawdę nie mam o czym" :(

Bo albo się na tym nie znam, albo nic ciekawego nie wniosę, albo mnie to nie interesuje, albo już się wypowiedziałem...

Sami przyznacie, że kiepsko to wygląda :/
Awatar użytkownika
Necraria

Post autor: Necraria »

Diadem pisze:Znamienne jest, że w waszych wypowiedziach powtarza się coś mniej więcej w stylu: "Chciałbym się wypowiedzieć, ale... tak naprawdę nie mam o czym" :(

Bo albo się na tym nie znam, albo nic ciekawego nie wniosę, albo mnie to nie interesuje, albo już się wypowiedziałem...

Sami przyznacie, że kiepsko to wygląda :/
Owszem, kiepsko to wygląda, ale chyba lepiej się powstrzymywać przed pisaniem jednozdaniowych postów, które nic nie wniosą do treści i nijak nie ożywią tematu, niż pisać bez sensu. Poza tym takie mini dyskusje nie na temat zwykle się wywiązują i tak pomiędzy 2 userami, rzadko kiedy więcej osób się wciąga w takie gadanie nie na temat, co też pokazuje, że nawet rozluźnienie zasad panujących na forum niewiele by pomogło.

U mnie te logowania po 1 minucie wynikają z tego, że głównie w pracy spędzam czas na forum - wtedy mam po kilkadziesiąt minut, jednak często i z tego nic nie wynika, gdyż nie lubię pisać tak ot, co mi ślina na język przyniesie. Nie uważam, żeby to było złe, aczkolwiek jest to zamknięte koło - 1 user mniej pisze, to drugi też, bo nie znajdzie nic ciekawego, o czym mógłby się wypowiedzieć itp itd.

Grudzień zeszłego roku pokazał, że jednak umiemy napisać więcej od siebie, ale jak widać niektóre miesiące mniej sprzyjają dyskusjom.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

Ja powiem tylko jedno: Poczekajcie na RE5. Może od razu nie sypną się tematy, może niektórzy nie będą nawet tego czytać (żeby nie psuć sobie zabawy), ale nie ma innej opcji jak ta, że z dnia na dzień RE5 będzie gościć u coraz to większej ilości userów i z czasem będzie najbardziej RE5 będzie najbardziej obleganym działem. Pamiętam jak kiedyś Diadem, Tyrantx i ja żaliliśmy się, że na temat RE4 toczy sie tyle dyskusji, natomiast reszta Resów poszła w odstawkę. Spodziewałbym się powtórki z rozrywki. Poprzednie Resy zostaną znów w tyle a RE5 rozrośnie się do tego stopnia, że nie będziemy nadążać z moderką (tak, pełno niekumatych małolatów też się zarejestruje...). Jeśli teraz nie jest najlepiej to kwestia 3 miesięcy i sie polepszy. Jeśli zaś chodzi o ten licznik minutowy to jest on chyba zepsuty. W pracy rzeczywiście zaloguje się, sprawdzę, może coś napiszę, potem spadam, ale w domu jestem zalogowany ciągle. Co też nijak się ma do wkładu w forum, co bardzo obrazowo opisał Bzdursky.
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Linki

Post autor: Linki »

Podobnie jak Recoil czekam az wyjdzie RE 5 a dokładniej RE 5 na pc - nie moge sie doczekac tych tematów ,,skąd ściągnąć RE 5'' :smiech3:
Awatar użytkownika
AT
Kontakt:

Post autor: AT »

Saladyn pisze:Moge tu kampować cały dzień, a będzie się to miało nijak do mojego czytania czy wkładu - mogę spać nad lapkiem na siedząco, a licznik bije.
Dokładnie. Dziw mnie bierze, że zostałem teraz posądzony o to, że spędzam na forum dużo czasu i nic nie piszę, kiedy tak naprawdę nie siedzę na forum zbyt często - nie mam w tej chwili takich możliwości.
Mój długi czas pojawiania się na forum, często wygląda tak, że zapominam wyłączyć po prostu strony z naszym forum, a siedząc i się ucząc, korzystam często z laptopa. Przez co czas się nabija.
Diadem pisze: Bo albo się na tym nie znam, albo nic ciekawego nie wniosę, albo mnie to nie interesuje, albo już się wypowiedziałem...
Necraria pisze: Owszem, kiepsko to wygląda, ale chyba lepiej się powstrzymywać przed pisaniem jednozdaniowych postów, które nic nie wniosą do treści i nijak nie ożywią tematu, niż pisać bez sensu.
Jestem tego samego zdania. Nie piszę na forum, jeśli nie mam nic do powiedzenia, brakuje mi logicznych argumentów lub nie chcę się powtarzać, po innym userze. Jeśli mam już coś pisać, chcę by miało to jakąś wartość. Czy mnie interesuje? Jest wiele tematów, w których nie udzielam się, bo nie mam o nich zielonego pojęcia. Wydaje mi się, że lepiej milczeć niż palnąć jakąś głupotę, lub udawać mądrego w sytuacji, gdzie nie wiesz tak naprawdę zupełnie nic.
Necraria pisze:Grudzień zeszłego roku pokazał, że jednak umiemy napisać więcej od siebie, ale jak widać niektóre miesiące mniej sprzyjają dyskusjom.
Teraz są sesje i egzaminy. Wiele z osób woli się uczyć (ja na przykład) niż siedzieć na forum i stukać w klawisze - a po nauce człowiek jest zbyt zmęczony, by wypowiedzieć się logicznie w danej dziedzinie.
Ostatnio zmieniony pn 26 sty, 2009 przez AT, łącznie zmieniany 1 raz.
"In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming."
H.P. Lovecraft
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

AT pisze:Teraz są sesje i egzaminy. Wiele z osób woli się uczyć (ja na przykład) niż siedzieć na forum i stukać w klawisze - a po nauce człowiek jest zbyt zmęczony, by wypowiedzieć się logicznie w danej dziedzinie.
Dokładnie. Zacytuje własnego posta z przed paru minut:
Ot tak się dorzucę:
Powiem tak: w ten weekend mam prezentacje z anglika ( którą powinienem umieć na pamięć, ale nie dam rady), egzamin z "logiki i semiotyki"( nie wytłumaczę wam na czym polega ten przedmiot bo sam mam mgliste pojęcie co to choć byłem na wszystkich zajęciach - coś między j.polskim a matematyką), 13,14,15 luty mam kolejne trzy egzaminy z rzędu ( reklama, historia polski XX wieku, ekonomia) ogólnie - wiem że studia nie są łatwe i w ogóle ale powiem że jest ciężko na maksa i weź tu jeszcze pracuj :/
Co najmniej nie jestem w dobrym nastroju i żyję w przeświadczeniu że gdzieś coś mi nie wyjdzie ( odpukać w niemalowane ;) ) na tych egzaminach....urr crazy
Ok wyżaliłem się idę się uczyć
Zatem nie ma łatwo, ale gdy wszystko się uspokoi zacznę bardziej udzielać się na forum bo mam(y) już pretekst. Dajcie nam tylko trochę czasu ;) . Z resztą ludzi w takiej sytuacji jest o wiele więcej. Poza tym możliwe że dojdzie też do zwiększenia liczby członków forum ( jak już ktoś zapewne o tym wspominał chyba ) kiedy nowicjusze dorwą się do 5ki, czy to będzie na plus hmm czas pokaże...

Do poniżej:
Saladyn to było do mnie? ;) jeśli tak to powiem tylko że nie wydaje mi się żebym offtopował gdyż po prostu opisuje swoją sytuacje, nawiązując do wypowiedzi AT, tym samym potwierdzając jego zdanie :okulary3:
Ostatnio zmieniony pn 26 sty, 2009 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

Przede wszystkim pisanie postów o wszystkim i niczym to spamowanie i oftop, a za to jest OST.
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Awatar użytkownika
Diadem

AT pisze:Dziw mnie bierze, że zostałem teraz posądzony o to, że spędzam na forum dużo czasu i nic nie piszę, kiedy tak naprawdę nie siedzę na forum zbyt często - nie mam w tej chwili takich możliwości.
Mój długi czas pojawiania się na forum, często wygląda tak, że zapominam wyłączyć po prostu strony z naszym forum, a siedząc i się ucząc, korzystam często z laptopa. Przez co czas się nabija.
Spokojnie, spokojnie. Ja nikogo o nic nie posądzam, więc nie ma się o co unosić.
Po drugie źle zrozumiałeś moje intencje. Ja nie chcę wmówić niektórym, że długo siedzą na forum i nic nie piszą. Wręcz przeciwnie.

Ja chciałem zwrócić uwagę na to, że większość userów wpada na forum na minutkę i zaraz zmyka. Dzieje się tak zapewne dlatego, że podczas tego jedno minutowego logowania nie odnajdują tutaj treści ich interesujących. Nie napotykając czegoś co warto byłoby przeczytać.

Sami przyznacie, że nie wróży to zbyt dobrze, bo można na forum wejść raz i nie zobaczyć nic ciekawego, można wejść drugi raz i nie zobaczyć nic ciekawego, można i trzeci... ale... jeśli nadal nie będzie pojawiać się coś na temat który "pociąga" danego usera, to w końcu przestanie tutaj zaglądać. Po co zaglądać na forum na którym nie dzieje się zbyt wiele??
Nie liczę tutaj moderatorów, bo ich logowanie, to ich praca, ale zwykły user... może się po prostu znudzić, odwiedzać forum coraz rzadziej, potem sporadycznie, by w końcu zapomnieć o nim.

Ale to jeszcze nie jest to do czego zmierzam. Zmierzam do tego, że wśród większości userów panuje bierność, przejawiająca się w krótkich wejściach na forum. Tylko czytają... niewiele piszą. To jest problem, bo gdy każdy czeka, aż kto inny coś napisze ciekawego, to nie jest to korzystna sytuacja, sami przyznacie.
AT pisze:Nie piszę na forum, jeśli nie mam nic do powiedzenia, brakuje mi logicznych argumentów lub nie chcę się powtarzać, po innym userze. Jeśli mam już coś pisać, chcę by miało to jakąś wartość.
Bingo.
Wniosek?? Userzy wypalają się, nie mają już pomysłów tylu co kiedyś i po prostu nie mają czasu. Cóż, życie poprostu...
Jeśli ten wniosek jest prawdziwy, to forum nie ma różowej przyszłości. Tylko nowi userzy, "świeża krew" może je uratować, bo starzy... są za starzy. Czytać mogą, a i owszem, ale na realizację pomysłów czasu brak.
AT pisze:Teraz są sesje i egzaminy. Wiele z osób woli się uczyć (ja na przykład) niż siedzieć na forum i stukać w klawisze - a po nauce człowiek jest zbyt zmęczony, by wypowiedzieć się logicznie w danej dziedzinie.
Zgadza się, masz rację, ale jeżeli dalej pójdziemy tą drogą to każdy miesiąc w roku będzie miał jakąś "wymówkę" :/ A statystyka dalej leci w dół i kto to wytłumaczy??
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Diadem pisze:Ja chciałem zwrócić uwagę na to, że większość userów wpada na forum na minutkę i zaraz zmyka. Dzieje się tak zapewne dlatego, że podczas tego jedno minutowego logowania nie odnajdują tutaj treści ich interesujących. Nie napotykając czegoś co warto byłoby przeczytać.
Ja czytam wszystko, ale czasami w pracy nie mam możliwości odpisania - ot, szef w pokoju, wredna konfidentka z pokoju zagląda w ekran i w ogóle samo zło się tutaj plewi. Inna sprawa, że czasami naprawdę lepiej się powstrzymać niż dać bezsensowny komentarz, który kwalifikuje się pod warna, offtop i Bóg wie co jeszcze.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Zmiany, sugestie, propozycje, opinie”