Petycja do Cenegi o wydanie trylogii RE
Wydaje mi się, że Nemesis US ma sporo racji. Komu w dobie tak zaawansowanych technologicznie gier chciałoby się zapoznawać z co tu dużo mówić, wiekowymi już Resami - na pewno takich osób jest niewiele; pierwsze części RE wyszły już naprawdę dawno temu (przypomnijmy: 1996 - 1999 rok).
Ci, którym na resowych klasykach zależy już dawno je mają, bo po prostu są fanami serii i obecnie ich to ani ziębi ani grzeje czy zostanie wydana trylogia na PC.
Wydanie zatem trylogii RE najzwyczajniej w świecie nikomu nie opłaci. Ilość chętnych na taki zakup z pewnością nie byłaby zbyt duża, więc raczej nie ma co liczyć na powodzenie takiej akcji.
Ci, którym na resowych klasykach zależy już dawno je mają, bo po prostu są fanami serii i obecnie ich to ani ziębi ani grzeje czy zostanie wydana trylogia na PC.
Wydanie zatem trylogii RE najzwyczajniej w świecie nikomu nie opłaci. Ilość chętnych na taki zakup z pewnością nie byłaby zbyt duża, więc raczej nie ma co liczyć na powodzenie takiej akcji.
wystarczyła by zgoda Capcomu na dodanie fanowskich patch'y pod XP bo do obu są.Nemesis US pisze:Widnows XP, a jeśli tak miało by być to koderzy z Capcom musieliby je ponownie optymalizować pod te nowsze systemy operacyjne.
A co do podpisów to ja nie chcę ich zbierać, a jedynie stwierdzam fakt, że tka liczba była by potrzebna. Masz rację, jest to raczej nierealne
Swoja drogą Capcom mógłby już dać starym RE status abandonware.
Ostatnio zmieniony czw 26 lis, 2009 przez Dinool, łącznie zmieniany 1 raz.
Let's split up.
Ja myślę, że gdyby taka petycja dotarła do Cenegi/Capcom to oni by odpowiedzieli: "A na co wam RE1? Macie przecież Remake. Kupcie sobie konsole i grajcie. Na co wam RE2/RE:CV? Przecież robimy dla was Darkside Chronicles? Że co? Mówicie, że to nie to samo co RE2/RE:CV? Tak, to nie to samo. Nasze Darkside Chronicles jest lepsze
" 
Fani serii inaczej patrzą na nią niż zwykli gracze. Dla nas, powtórne wydanie tych gier to byłoby coś pięknego, ale jest nas za mało i z każdym dniem coraz mniej. Dziś już przeciętnego gracza nie zainteresuje RE1-3. Skąd to wiem? Wystarczy spojrzeć na forum jak często nowo zarejestrowani userzy wypowiadają się w tematach RE1-3, a jak często w tematach RE4-5. Dlaczego tak jest? Dlatego, że oprócz fanów prawie nikt już w stare Resy nie zagra.
Tak więc kto nie ma, a chce mieć niech szuka i kupuje gdzie się da. Ja od jakiegoś czasu obserwuję Allegro przeglądając ceny i tych gier nie dość, że jest coraz mniej, to jeszcze ich ceny... rosną. Te gry, to prawie jak zabytek
Fani serii inaczej patrzą na nią niż zwykli gracze. Dla nas, powtórne wydanie tych gier to byłoby coś pięknego, ale jest nas za mało i z każdym dniem coraz mniej. Dziś już przeciętnego gracza nie zainteresuje RE1-3. Skąd to wiem? Wystarczy spojrzeć na forum jak często nowo zarejestrowani userzy wypowiadają się w tematach RE1-3, a jak często w tematach RE4-5. Dlaczego tak jest? Dlatego, że oprócz fanów prawie nikt już w stare Resy nie zagra.
Tak więc kto nie ma, a chce mieć niech szuka i kupuje gdzie się da. Ja od jakiegoś czasu obserwuję Allegro przeglądając ceny i tych gier nie dość, że jest coraz mniej, to jeszcze ich ceny... rosną. Te gry, to prawie jak zabytek
Nie do końca się z Tobą zgodzę. Niby ID twierdzi że DOOM3 to taki DOOM jakim 1 powinna być od początku a jednak DOOM Trilogy (DOOM, DOOM 2, Ultimate DOOM) wydali i się sprzedaje (sam kupiłem) wiec wszystko jest możliwe.Diadem pisze:Ja myślę, że gdyby taka petycja dotarła do Cenegi/Capcom to oni by odpowiedzieli: "A na co wam RE1? Macie przecież Remake. Kupcie sobie konsole i grajcie. Na co wam RE2/RE:CV? Przecież robimy dla was Darkside Chronicles? Że co? Mówicie, że to nie to samo co RE2/RE:CV? Tak, to nie to samo. Nasze Darkside Chronicles jest lepsze"
Let's split up.
- Nemesis US
Dinool, Ty naprawdę wierzysz w to, że Capcom pozwoliłby na wdrożenie patchy do XP wykonanych przez osoby trzecie do tego projektu jeśli już jakimś karkołomnym cudem miałby się dobrze? Przecież to śmieszne. I Deus Ex i Diadem mają rację, a podając przykład z trylogią Doom'a, cóż, ale kiedy ta trylogia się ukazała? Kilka lat temu?
W tej branży nic mnie nie zdziwi - pamiętasz zapewne, jak Valve zaadaptowało taki fanowski mod do Half-Life, dzięki któremu można było się bawić w terrorystów i antyterrorystów? Counter-Strike czy jakoś tak mu tam było... Co prawda jeszcze nie słyszałem o podobnej zagrywce ze strony Capcomu, ale jednak - jak mawiał poeta - wszystko się może zdarzyć... Chociaż widzę to raczej w czarnych barwach.Nemesis US pisze:Dinool, Ty naprawdę wierzysz w to, że Capcom pozwoliłby na wdrożenie patchy do XP wykonanych przez osoby trzecie do tego projektu jeśli już jakimś karkołomnym cudem miałby się dobrze? Przecież to śmieszne.
- kal3jdoskop
A co np z trylogią GTA? Jest przecież aktualnie w sprzedaży, a pierwsza i druga część GTA są już naprawdę stare. (Tak swoją drogą-przepraszam "redaktora naczelnego" serwisu mwrc że zdublowałem temat, ale mogę dać słowo że przejrzałem wcześniej listę tematów, choć chyba jakoś przeoczyłem ten). Zdaję sobie sprawę że macie sporo racji, ale gdyby np zastosować taki wybieg, że napisać z prośbą o edycję, w której byłby również RE 4(który spełniłby tę samą rolę co GTA 3 we wspomnianej trylogii-takiej "nieco świeższej" gry której obecność "uzasadniłaby" wydanie takiej zbiorczej edycji-ale może byłby to jakiś sposób?)
Wpadł mi jeszcze do głowy plan awaryjny-przecież Resident Evila 3 zdobyłem dzięki Playowi (taki magazyn o grach, jeśli komuś by ta nazwa nic nie mówiła), wcześniej RE 3 wydało również CDA, może więc, jeśli tamto naprawdę nie ma szans na powodzenie, spróbować "uderzyć" do któregoś z tych czasopism z prośbą o umieszczenie tych wcześniejszych części RE?
Wpadł mi jeszcze do głowy plan awaryjny-przecież Resident Evila 3 zdobyłem dzięki Playowi (taki magazyn o grach, jeśli komuś by ta nazwa nic nie mówiła), wcześniej RE 3 wydało również CDA, może więc, jeśli tamto naprawdę nie ma szans na powodzenie, spróbować "uderzyć" do któregoś z tych czasopism z prośbą o umieszczenie tych wcześniejszych części RE?
Można by też do zestawu dodać RE5, a co... Problem w tym, że wtedy zestaw liczyłby 5 gier i jego cena przestałaby być osiągalna dla ludzi nie interesujących się serią. Pamiętajcie, że musimy patrzeć na sprawę nie jako fani serii, ale jako zwykli gracze, średnio zainteresowani Residentem.kal3jdoskop pisze:Zdaję sobie sprawę że macie sporo racji, ale gdyby np zastosować taki wybieg, że napisać z prośbą o edycję, w której byłby również RE 4(który spełniłby tę samą rolę co GTA 3 we wspomnianej trylogii-takiej "nieco świeższej" gry której obecność "uzasadniłaby" wydanie takiej zbiorczej edycji-ale może byłby to jakiś sposób?)
Jest to jakiś pomysł, chociaż gdyby to zależało ode mnie bałbym się podjąć taki krok... Fani Residenta byliby zachwyceni, a reszta czytelników zasypałaby redakcję pretensjami, że jakieś starocie im wciskam.kal3jdoskop pisze:Wpadł mi jeszcze do głowy plan awaryjny-przecież Resident Evila 3 zdobyłem dzięki Playowi (taki magazyn o grach, jeśli komuś by ta nazwa nic nie mówiła), wcześniej RE 3 wydało również CDA, może więc, jeśli tamto naprawdę nie ma szans na powodzenie, spróbować "uderzyć" do któregoś z tych czasopism z prośbą o umieszczenie tych wcześniejszych części RE?
- kal3jdoskop
Bez przesady, Resident Evil 4 pełniby tutaj taką samą role jak GTA 3(przecież obecnie, w praktyce RE 4 jest w cenie 20 zł, teoretycznie wciąż w serii superseller, w praktyce zarówno w marketach jak i empikach/saturnach itd jest sprzedawany z tą obwolutą z napisem o obniżce o 60% ceny) w opisywanej przeze mnie trylogii GTA. Poza tym spójrzmy jeszcze na antologię Blizzarda-najnowsza gra z tego zestawu ma 10 lat, a zestaw kosztuje 60 zł! Poza tym samego RE 2 czy 3 cenega w życiu nie wyda-seria byłaby jedyną szansą.Diadem pisze:Można by też do zestawu dodać RE5, a co... Problem w tym, że wtedy zestaw liczyłby 5 gier i jego cena przestałaby być osiągalna dla ludzi nie interesujących się serią. Pamiętajcie, że musimy patrzeć na sprawę nie jako fani serii, ale jako zwykli gracze, średnio zainteresowani Residentem.kal3jdoskop pisze:Zdaję sobie sprawę że macie sporo racji, ale gdyby np zastosować taki wybieg, że napisać z prośbą o edycję, w której byłby również RE 4(który spełniłby tę samą rolę co GTA 3 we wspomnianej trylogii-takiej "nieco świeższej" gry której obecność "uzasadniłaby" wydanie takiej zbiorczej edycji-ale może byłby to jakiś sposób?)
Niby tak, ale przecież i Play i CDA dali kiedyś RE3, a przecież wtedy kiedy to dali i tak czytelnicy, jak zawsze w takich przypadkach, podzielili się na tych którzy zwracali uwagę na "kiepską grafikę" i na tych, którzy docenieli klasę gry. A przecież niedawno CDA dało w pełnej wersji naprawdę "antyczną" grę (chodzącą jeszcze pod DOS-a!)-Imperium Galactica. Więc może nie jest to taki szalony pomysł-co o tym myślicie drodzy forumowicze?Diadem pisze:Jest to jakiś pomysł, chociaż gdyby to zależało ode mnie bałbym się podjąć taki krok... Fani Residenta byliby zachwyceni, a reszta czytelników zasypałaby redakcję pretensjami, że jakieś starocie im wciskam.kal3jdoskop pisze:Wpadł mi jeszcze do głowy plan awaryjny-przecież Resident Evila 3 zdobyłem dzięki Playowi (taki magazyn o grach, jeśli komuś by ta nazwa nic nie mówiła), wcześniej RE 3 wydało również CDA, może więc, jeśli tamto naprawdę nie ma szans na powodzenie, spróbować "uderzyć" do któregoś z tych czasopism z prośbą o umieszczenie tych wcześniejszych części RE?
edit:przepraszam, ale część wypowiedzi "wpadła mi" do cytowanego posta
Diadem: Poprawione
edit 2: Dziękuję za modyfikację, z początku się przestraszyłem tego czerwonego koloru, bo myślałem że coś przeskrobałem
Ostatnio zmieniony sob 28 lis, 2009 przez kal3jdoskop, łącznie zmieniany 3 razy.
Jeżeli chcecie dostać RE3 w prezencie od CD-A to niestety muszę Was rozczarować - chłopaki wykupują licencję na daną ilość egzemplarzy (równą aktualnemu nakładowi pisma) tak, żeby do jednego magazynu umieszczana była jedna kopia gry. Nie przypominam sobie sytuacji, w której CD-A dałoby na coverze dwa razy ten sam tytuł... Poza tym w czasach, gdzie do rzeczonego pisma dorzucane są takie gry jak Devil May Cry 4 to raczej nie przejdzie - po prostu to zbyt stara gra jak na obecne standardy, a wątpię, żeby chłopakom chciało się sztukować ponownie z licencją (której oczywiście developer wcale nie ma obowiązku wydawać) na grę, która ma już tyle lat na karku.
- kal3jdoskop
No ale ja nie mówię że CDA/Play miałoby znowu wydać trzecią część. Myślałem np o drugiej, ewentualnie o pierwszej-a przecież i Play i CDA od czasu do czasu zamieszczają na płytach naprawdę, bardzo wiekowe tytuły-choćby wspomniana już Imperium Galactica (gra pod DOS-a!) czy gry z sonic'iem wydane w Play-u (choć jedna z nich pojawiła się również w CDA). Celowo wymieniam te dwa tytuły, bo KŚ gry raczej nie da, chyba że zrobili specjalne wydanie, poświecone serii RE (kiedyś zrobili takie poświęcone serii heoroes, na płytce dali pełną wersję Heroes'ów II, więc może jakaś szansa jest żeby i coś takiego się pojawiło.Bzdursky pisze:Jeżeli chcecie dostać RE3 w prezencie od CD-A to niestety muszę Was rozczarować - chłopaki wykupują licencję na daną ilość egzemplarzy (równą aktualnemu nakładowi pisma) tak, żeby do jednego magazynu umieszczana była jedna kopia gry. Nie przypominam sobie sytuacji, w której CD-A dałoby na coverze dwa razy ten sam tytuł... Poza tym w czasach, gdzie do rzeczonego pisma dorzucane są takie gry jak Devil May Cry 4 to raczej nie przejdzie - po prostu to zbyt stara gra jak na obecne standardy, a wątpię, żeby chłopakom chciało się sztukować ponownie z licencją (której oczywiście developer wcale nie ma obowiązku wydawać) na grę, która ma już tyle lat na karku.
Residenty od 1 do 3 (na PC) są obecnie do nabycia za kilka złotych na Allegro. Jeżeli komuś bardzo zależy to ma okazję.
ps
sorry, źle spojrzałam na cenę RE2 i odczytałam jako 16.9
ps
sorry, źle spojrzałam na cenę RE2 i odczytałam jako 16.9
Ostatnio zmieniony czw 26 lis, 2009 przez Finka, łącznie zmieniany 1 raz.
W piątkowe wieczory nie odpowiadam za swoje posty.
- kal3jdoskop
- kal3jdoskop
A właśnie, bo pierwszą część już widziałem na dwóch serwisach abandonware, jednym jakimś francuskim (ale nie pamiętam linka) a poza tym na iso art:Dinool pisze:wystarczyła by zgoda Capcomu na dodanie fanowskich patch'y pod XP bo do obu są.Nemesis US pisze:Widnows XP, a jeśli tak miało by być to koderzy z Capcom musieliby je ponownie optymalizować pod te nowsze systemy operacyjne.![]()
A co do podpisów to ja nie chcę ich zbierać, a jedynie stwierdzam fakt, że tka liczba była by potrzebna. Masz rację, jest to raczej nierealne
Swoja drogą Capcom mógłby już dać starym RE status abandonware.
<ciach>
(trzeba przewinąć trochę na dół)
Tylko właściwie z tego co wiem to z abandonware'm rzecz wygląda tak, że w większości przypadków (poza nielicznymi wyjątkami, jak Red Alert 1 czy pierwszy C&C) żadna firma nie ogłasza oficjalnie, że jakaś ich gra ma status abandonware. Rzecz najczęsciej wygląda tak, że abandonware są w takiej "szarej i tolerowanej" przez producentów strefie (którzy ze względu na dbałość o swój wizerunek "przymykają oko" specjalnie dla miłośników staroci. Z capcomem jednak jest tak że ten strasznie zazdrośnie strzeże swoich "skarbów", nawet tak antycznych jak street fighter II (ten pod dosa, zdaje mi się że na paru anglojęzycznych serwisach z abandonwarem widziałem znaczek elsa/elspa,co oznaczało że nie można pobrać tego tytułu). Tyle że na niektórych polskich stronach z abandonwarem widziałem pewne starsze tytuły capcomu, jak choćby street fighter zero na serwisie "fajnegry.krakow.pl" (spokojnie, wbrew trochę niepokojącej nazwie żaden warez, strona z abandonwarem). Więc jak to właściwie jest-możnaby uznać jedynkę, a może nawet dwójkę za abandonware w polskich warunkach? Właściwie gra nie jest już w normalnej sprzedaży(w wersji PC ), więc ściągając ją chyba nie "okrada się" capcomu? Czy ktoś mógłby wyrazić swoją opinię na ten temat?
Bzdursky: tak, ja bym mógł - podałeś link do obrazu płyty RE, czyli zarobiłeś swojego pierwszego osta - noś go z dumą.
Ale w serwisie było napisane że zamieszczają abandonware-nie miałem zielonego pojęcia że robię coś złego. Szefie, proszę o amnestię, obiecuję że się to więcej nie powtórzy.
Bzdursky: strona faktycznie wprowadza ludzi w błąd, dlatego warn zostaje zdjęty. Ale pamiętaj, że na przyszłość będę bezlitosny
Ostatnio zmieniony pn 30 lis, 2009 przez kal3jdoskop, łącznie zmieniany 3 razy.
Abandonware jest potwierdzone jedynie jeśli masz pisemną informacje lub udostępniona grę na stronie producenta.
Najlepszym przykładem "fałszywej" strony z abandonware jest cda.pl które zamieszcza np Blood 2 lub Fallout'a które nigdy nie uzyskały tego statusu.
Oczywiście są tam gry sensu stricte abandonware jak np. enemy Territory lub F.E.A.R. Combat ale to loteria czy trafisz na legalny tytuł. Najlepiej szukać najpierw potwierdzenia u producenta.
Co do Twojej wstawki Bzdursky zacytuje fragment Filmu Paragraf 78 który za chwileszerzej przedstawię w filmach. "Ten dowcip wysuwa się na prowadzenie w moim prywatnym rankingu."
Najlepszym przykładem "fałszywej" strony z abandonware jest cda.pl które zamieszcza np Blood 2 lub Fallout'a które nigdy nie uzyskały tego statusu.
Oczywiście są tam gry sensu stricte abandonware jak np. enemy Territory lub F.E.A.R. Combat ale to loteria czy trafisz na legalny tytuł. Najlepiej szukać najpierw potwierdzenia u producenta.
Co do Twojej wstawki Bzdursky zacytuje fragment Filmu Paragraf 78 który za chwileszerzej przedstawię w filmach. "Ten dowcip wysuwa się na prowadzenie w moim prywatnym rankingu."
Let's split up.
- kal3jdoskop
W międzyczasie spróbowałem wysłać maila do cenegi z zapytaniem o tę trylogię (wspominając zarazem że już jedna osoba wysłała dwa lata temu to samo zapytanie), odpowiedź dostałem taką (przyznam szczerze że zaskakująco szybko, czytając wcześniejsze posty zauważyłem że odpowiedź przyszła dopiero po kilku dniach, a tu właściwie dostałem odpowiedź już następnego dnia):
"Witam serdecznie
Bardzo proszę o odrobinę cierpliwości. W przypadku starych tytułów nie jest
tak prosto je "wydać" choć jak pisałem wcześniej będziemy się starać
Pozdrawiam
Marek"
"Witam serdecznie
Bardzo proszę o odrobinę cierpliwości. W przypadku starych tytułów nie jest
tak prosto je "wydać" choć jak pisałem wcześniej będziemy się starać
Pozdrawiam
Marek"
Zamiast wydawania tych gier, wolałbym zobaczyć Remaki 2 i 3, ale takie w klimatach z Remaka jedynki, konkrety. Prawda jest jednak tak, że poza fanami, nikt by tego nie kupował, więc lepiej pisać z petycją o Remaki, a nie reedycje (to nie to samo). Konkretne horrory, chociaż w grafice znanej nam z remaka, by miały dużo, dużo lepsze wzięcie, do tego zrobić to w rozdzielczościach dobrych na każde TV i już hicior, że sprzedawałoby się jak świeże bułeczki po zdjęciu komuny. Pomyślcie lepiej o tym.
Ostatnio zmieniony pt 24 gru, 2010 przez r123x, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nemesis US
r123x pisze:Zamiast wydawania tych gier, wolałbym zobaczyć Remaki 2 i 3, ale takie w klimatach z Remaka jedynki, konkrety. Prawda jest jednak tak, że poza fanami, nikt by tego nie kupował, więc lepiej pisać z petycją o Remaki, a nie reedycje (to nie to samo). Konkretne horrory, chociaż w grafice znanej nam z remaka, by miały dużo, dużo lepsze wzięcie, do tego zrobić to w rozdzielczościach dobrych na każde TV i już hicior, że sprzedawałoby się jak świeże bułeczki po zdjęciu komuny. Pomyślcie lepiej o tym.
I Ty chciałbyś, żeby pisać taką petycję do Cenegi? Raczej do Capcom'u. I wierz mi, że takich petycji już na pewno wysłano nie mało, ponieważ tysiące fanów serii i dziesiątki tysięcy graczy znający RE chciałoby ujrzeć remake choćby RE2 (jednak kłania się RE: Darkside Chronicles). Capcom jak widać nie zamierza brac się za tego typu projekt.
Czyż nie lepiej byłoby, gdyby wydano trylogię RE w HD i z trofeami na PS3?