[Forum] Kalendarium

Wyraź swój pogląd na temat serwisu i forum
Deus Ex
Zarząd

[Forum] Kalendarium

Post autor: Deus Ex »

Już od jakiegoś czasu miałem chęć by stworzyć coś na wzór kalendarium forum MWRC – miejsca gdzie można by wynotowywać ważniejsze wydarzenia w jego dziejach, realizowane poważne projekty itd. Niestety, mój staż na forum nie pozwala zamieścić pełnej historii MWRC – może uda mi się to jakoś jeszcze, z czyjąś pomocą uzupełnić.
Jeśli ktoś uważa, że pominąłem jakiś istotny fakt, zdarzenie proszę pisać - postaram się aby nikt kto zrobił coś ważnego dla forum nie został pominięty :).
Kolejna rzecz – miałem pewien problem z umieszczeniem tematu w odpowiednim dziale, ostatecznie zamieszczam tu gdzie zamieszczam. Mam nadzieję, że inicjatywa Wam się spodoba i będziecie mi pomagać w uzupełnianiu naszego Kalendarium.
Zapraszam :).

[center]KALENDARIUM FORUM MWRC - 2008[/center]

4 styczeń
Powstają nowe działy na forum: „Fabuła serii RE” oraz „Postaci i przeciwnicy w RE”.

6 styczeń
Administrator MiGoo informuje o noworocznej aktualizacji. Tego samego dnia do redakcji MWRC dołącza Diadem, który będzie kontynuował rozpoczęte w październiku 2007 pierwsze tak obszerne Timeline w języku polskim.

10 styczeń
Powstaje czwarta część Timeline.

11 styczeń
Zamknięty zostaje temat o „starszym bracie” forum MWRC – Forum RCS. Nim to się stanie, głos zabiorą osoby odpowiedzialne za oba fora - niestety skutkuje to publicznym praniem brudów. Zarówno moderatorzy jak i administracja forum MWRC nie pozwalają, by kłótnia przerodziła się w zakrojoną na szerszą skalę awanturę.
Całość kończy się kilkoma ostami dla osób, które nie dostosowały się do zaleceń moderacji i wydatnie przyczyniły się do zaistniałego konfliktu.

13 styczeń
AT zamieszcza pierwszą część stworzonego przez siebie opowiadania „Blackbourn”.

29 styczeń
Rozpoczyna się IX Zlot RCS – udział w imprezie bierze kilku użytkowników związanych z forum MWRC.

7 luty
Forum MWRC obchodzi swoje pierwsze urodziny.

26 luty
Powstaje siódmy odcinek EVIL TV - projektu autorstwa NEMESIS’a US i Weskera – Dark Life.

2 marzec
IX Zlot RCS dobiega końca – osoby, które w nim uczestniczyły dzielą się na forum wrażeniami.

31 marzec
Powstaje piąta część Timeline

21 kwiecień
Na forum zamieszczona zostaje pierwsza część opowiadania „Kryształ Czasu” autorstwa Recoila.

29 kwietnia
Na forum jest już 20.000 postów – z tej okazji administracja usuwa m.in. po jednym ostrzeżeniu każdemu użytkownikowi.

21 maj
Powstaje ósmy odcinek EVIL TV.

25 maj
Użytkownik AdaM555 wychodzi z propozycją utworzenia pierwszego w Polsce słownika o serii Residnet Evil. W stosunkowo krótkim czasie zbiera potrzebną ekipę i niebawem rozpoczyna się praca nad projektem.

29 maj
Powstaje nowe forum „Słownik RE” - warsztat pracy nowo utworzonej grupy zajmującej się przygotowaniem Słownika serii RE.

4 czerwiec
Powstaje opowiadanie „Wyjątki z pamiętnika Agathy Brown” autorstwa Diadema.

7 czerwiec
Szeregi moderacji zasila nowa osoba – AT.

24 czerwiec
Administrator MiGoo informuje o zmianie serwera – nie powoduje to większych komplikacji w działaniu forum.

29 czerwiec
Z inicjatywy Deus Ex powstaje temat traktujący o słuszności obecności licznika postów na forum. Głos w dyskusji zabiera szereg userów, wywiązuje się burzliwa dyskusja na temat słuszności wprowadzenia proponowanej zmiany.

20 lipiec
Kończy się dyskusja dotycząca tematu o liczniku postów – głosowanie w ankiecie wskazuje, iż userzy są w większej części przychylni proponowanej zmianie.
Deus Ex jednak do tematu już nigdy nie powróci (bo nie powrócę, ale tematu proszę nie usuwać, jest tam wiele cennych wypowiedzi ;) - DE)

5 sierpień
Wakacyjny okres niekorzystnie wpływa na forum, stąd też powstaje temat autorstwa RedrumaV poruszający problem upadku forum. Głos zabiera kilku userów – ostatecznie udaje się rozwiać obawy dotyczące końca forum MWRC, jednakowoż temat zostanie jeszcze kilka razy reaktywowany.

20 sierpień
Z inicjatywy m.in. Varroka i Leona S. Kennedy’ego powstaje forumowy RPG – „BIOHAZARD: Last Chance”.

28 sierpień
Administrator MiGoo informuje na stronie głównej serwisu, iż z powodów technicznych wyłączone zostało forum MWRC. Zniecierpliwieni userzy starają. się prowadzić dyskusję w komentarzach pod informacją ;).

1 wrzesień
Po kilkudniowej przerwie forum znowu działa, ku wyraźnej uciesze użytkowników.

14 wrzesień
Powstaje pierwsza część fanowskiego komiksu autorstwa nemesisdestro pt. „Redemption”. Kolejne części ukazywać się będą w każdy kolejny weekend.

3 listopad
Moderator grupy słownik RE, AdaM555 z żalem ogłasza zawieszenie projektu. Przewodnictwa w projekcie podejmuje się użytkownik bodek.

11 listopad
Pojawia się ostatnia część komiksu „Redemption”.

27 listopad
Na forum pojawia się dwóch nowych Praktykantów – Deus Ex i nemesisdestro.

23 grudnia
Powstaje budzący sporo kontrowersji post autorstwa Deus Ex, w którym ocenił on moderację forum MWRC. Początkowo wszystko przebiega wydawać by się mogło w dobrym kierunku – niestety zarówno autorowi jak i kilku osobom puszczają nerwy i rozpoczyna się awantura. Pada wiele gorzkich słów. Wydaje się także, że na forum tworzą się pewne podziały. Oliwy do ognia dolewają zabierający głos w temacie userzy.

24 grudnia
Pierwsza rocznica wyboru nowych moderatorów na forum przebiega pod znakiem konfliktu wśród osób zaangażowanych w dyskusje o moderacji MWRC.
Diadem rezygnuje z funkcji redaktora.

24/25 grudzień
Z pełnionych funkcji rezygnuje administrator i redaktor Linki. Nie ma to prawdopodobnie związku z trwającym wśród części userów konfliktem.

26 grudzień
Następuje znaczne przetasowanie wśród osób odpowiedzialnych za forum. Jedynym redaktorem od tej pory jest Wesker – Dark Life, administratorem - założyciel forum i główny twórca serwisu MiGoo. Ponadto, szeregi moderacji opuszcza owiana kilkoma legendami, osoba Głosu z tostera.
Rozpoczyna się nowy rozdział w dziejach forum…

27 grudzień
Następuje reaktywacja projektu Słownik RE – do składu powraca również AdaM555.

29 grudzień
Z inicjatywy Weskera – Dark Life i NEMESIS’a US pojawia się propozycja organizacji zlotu dla osób związanych z forum MWRC. Temat cieszy się dużym zainteresowaniem, kilkunastu użytkowników deklaruje chęć wzięcia udziału w zlocie. Wkrótce powstaną kolejne tematy związane ze szczegółowym planem zlotu.
Ostatnio zmieniony wt 21 kwie, 2009 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 7 razy.
Awatar użytkownika
RoboticFreeze

Post autor: RoboticFreeze »

Świetny pomysł, dobre wykonanie. Skąd ty bierzesz siłę i pomysły na to?

Dodałbym do tego "forumowy RPG – „BIOHAZARD: Last Chance” zostaje zawieszony, ponieważ MG nie mają czasu na prowadzenie sesji".
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Heh, że też chciało Ci się pisać coś takiego, ale bardzo miło z Twojej strony, że znasz ważniejsze wydarzenia z codzienności forum. Masz u mnie za to duży plus. :rad10:
Deus Ex
Zarząd

RoboticFreeze pisze:Świetny pomysł, dobre wykonanie.
Dzięki ;)
RoboticFreeze pisze:Skąd ty bierzesz siłę i pomysły na to?
Sam nie wiem, jakoś tak mnie czasem nachodzi xD.
NEMESIS US pisze:Heh, że też chciało Ci się pisać coś takiego, ale bardzo miło z Twojej strony, że znasz ważniejsze wydarzenia z codzienności forum.
A pewnie że się chciało ;).
RoboticFreeze pisze:Dodałbym do tego "forumowy RPG – „BIOHAZARD: Last Chance” zostaje zawieszony, ponieważ MG nie mają czasu na prowadzenie sesji".
Aha, więc to tak - chcesz, żeby to zmobilizowało GMów do wskrzeszenia zabawy :P:P.

Nie śledziłem zbyt uważnie tego tematu, musiałbym poszukać konkretnego posta z datą i tą informacją ;).

Może ktoś jeszcze wie o jakiś ważnych wydarzeniach w minionym roku, które mi umknęły ?
Ostatnio zmieniony pt 16 sty, 2009 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 2 razy.
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

he he grubo, widać że poświęciłeś sporo pracy, jestem pod wrażeniem, zgodnie z oczekiwaniami ;) dobra robota, rzecz godna kontynuacji ;)
No cóż, nam członkom forum nie pozostaje nic innego jak dalej tworzyć historię tego wspaniałego forum :) Do dzieła ;)
14 wrzesień
Powstaje pierwsza część fanowskiego komiksu autorstwa zdolnego grafika forum MWRC – nemesisdestro pt. „Redemption”....

ale żeś "wyjechał " z tym "zdolnym grafikiem" ha ha ha :P

Do poniżej
Mnie grafika sie bardzo podoba, choć oczywiście fabuła i klimacik lepsze
he he dzięki Zombie, łechcesz moją próżność :smiech3:

:smiech3: :smiech3:
Ostatnio zmieniony sob 17 sty, 2009 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Zombi

Post autor: Zombi »

Kurcze, to musiało wymagać od ciebie naprawde dużo pracy - moje gratulacje, dobry pomysł z tym kalendarzem.
nemesisdestro pisze:Cytat:
14 wrzesień
Powstaje pierwsza część fanowskiego komiksu autorstwa zdolnego grafika forum MWRC – nemesisdestro pt. „Redemption”....

ale żeś "wyjechał " z tym "zdolnym grafikiem" ha ha ha
Mnie grafika sie bardzo podoba, choć oczywiście fabuła i klimacik lepsze :rad10:

PS: Będziesz regularnie uaktualniał kalendarz ??
Big Daddy jest zły...
Deus Ex
Zarząd

Zombi pisze:PS: Będziesz regularnie uaktualniał kalendarz ??
Co miesiąc będę sobie zapisywał co się ważnego wydarzy, a pod koniec roku będzie się pojawiał post :). Jeszcze nie wiem czy na pewno tak to będzie wyglądać, nie myślałem nad tym, w każdym razie, uaktualniać co miesiąc to nie ma chyba sensu, jak napiszę o czymś pod koniec roku dopiero, to z perspektywy czasu będzie to IMO wyglądać ciekawiej ;). Wydarzenia aktualne każdy pamięta a jak np. napisałem, że w czerwcu do moderacji dołączył AT, to ktoś sobie wtedy pomyśli, o kurcze, to już tyle czasu minęło :P.
Rozumiesz co mam na myśli ;)?
Awatar użytkownika
Zombi

Post autor: Zombi »

Deus Ex pisze:Rozumiesz co mam na myśli ?
Jasne, dlatego t uważam że ten kalendarz starczy nam do końca roku :smiech6:
Big Daddy jest zły...
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

No i mamy MWRC Timeline ;) Niezła robota, Deus Ex. Mam nadzieję, że niedługo zobaczymy tutaj wpis XX-XX-XXXX - zakończono tworzenie słownika RE.
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Awatar użytkownika
bodek

Post autor: bodek »

Podoba mi się ten pomysł. Fajnie by było jeżeli znalazł by się też rok 2007.
Saladyn pisze: Mam nadzieję, że niedługo zobaczymy tutaj wpis XX-XX-XXXX - zakończono tworzenie słownika RE.
Ja bym wolał XX-XX-2009 :D :D
Awatar użytkownika
AdaM555

Post autor: AdaM555 »

27 grudzień
Następuje reaktywacja projektu Słownik RE – do składu powraca również AdaM555.
Trzeba to wyedytować^^ "po kilku dniach znów odchodzi - taki już jest"^^
Przepraszam za swoje opowiadania. Młody byłem :)
Deus Ex
Zarząd

[center]KALENDARIUM FORUM MWRC – 2009[/center]

7 luty
2 rocznica istnienia forum MWRC.

9 marzec
Wybucha gorąca dyskusja dotycząca cenzurowania spoilerów przy okazji wydania na rynek Resident Evil 5. Ostatecznie udaje się osiągnąć kompromis.

3 kwiecień
Z inicjatywy Weskera – DL i Nemesis’a US w Sulejowie odbywa się zlot fanów Resident Evil, w kuluarach zwany nieoficjalnie Zlotem userów MWRC. W imprezie bierze udział 10 osób

5 kwiecień
Zlot dobiega końca. Użytkownicy dzielą się na forum wrażeniami, zaś organizatorzy zapowiadają, że podejmą się organizacji podobnej imprezy w przyszłości.

20 kwiecień
Forum ma nowego administratora – zostaje nim Diadem. Tego samego dnia powstają działy o RE: The Darkside Chronicles i Resident Evil 6

24 kwiecień
Szeregi moderacji opuszcza dwóch moderatorów – Barry i FurryPiter, w tym samym dniu ogłoszone zostają wybory na nowych moderatorów.

9 maj
Wyniki głosowania wskazują, że nowymi moderatorami zostają Bzdursky i AdaM555.
W tym samym dniu praktykanci Deus Ex i nemesisdestro obejmują stanowiska redaktorów.
Ponadto odbywa się także amnestia z okazji 30000 postów na forum.

12 maj
Regulamin zostaje zaktualizowany i tego samego dnia przeredagowane zostaje FAQ.
13 czerwiec
Wygasa obowiązek stosowania filtra antyspoilowskiego w rozmowach dotyczących Resident Evil 5.

22 czerwiec
Wskutek uszkodzenia bazy danych forum ma problemy techniczne, interwencja administratora MiGoo dwa dni później usuwa problem.

2 wrzesień
Grono moderatorskie uszczupla się o jedną osobę – Nemesis US.

13 września (?)
Z moderacji odchodzi AT i nieco później Necraria.

16 września
Na forum pojawia się nowy moderator – Barry Norris.

7 październik
Forum przekracza granicę 200 tys. odwiedzin.

1 listopad
Pojawia się temat organizacyjny dotyczący drugiego zlotu organizowanego kolejny raz przez Weskera – DL i Nemesis’a US. Wkrótce pojawiają się kolejne, dotyczące poszczególnych punktów programu zlotu. Data zlotu zostaje ustalona na 18-21 lutego 2010.

12 listopad
AdaM555 opuszcza szeregi moderacji.

15 grudzień
Użytkownik Chris93 zostaje praktykantem

Tym razem króciutko :). Darowałem sobie informacje dotyczące pisania jakiś tam opowiadań i tego typu rzeczy bo nie jestem w stanie rozstrzygnąć które z nich zasługują na zamieszczenie, a które nie. Poza zlotem i pewnymi przetasowaniami w grupach opiekujących się forum nie widzę zbyt wielu ważnych wydarzeń.

Nie wiem czy w przyszłym roku będzie kolejna część kalendarium – zobaczymy ;).
Ostatnio zmieniony wt 01 mar, 2011 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Świetna robota - dopiero teraz człowiek widzi, jaki kawał czasu spędza na tym forum ;) Takie noworoczne podsumowanie to kapitalna sprawa i mam nadzieję, że za rok znowu będzie mi dane odwiedzić ten temat... Po raz kolejny zaktualizowany :D
Obrazek
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

Bardzo fajnie :) po raz kolejny świetna robota i udane podsumowanie kończącego się roku :)
Awatar użytkownika
AT
Kontakt:

Post autor: AT »

Nieźle, ale...
Deus Ex pisze: 13 września (?)
Z moderacji odchodzi Necraria, kilka dni później AT.
Najpierw odszedłem ja, potem Nec :P

Całkiem sporo pracy wymaga przygotowywanie kalendarium, mi by się nie chciało ;) Grats.
Ostatnio zmieniony ndz 27 gru, 2009 przez AT, łącznie zmieniany 1 raz.
"In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming."
H.P. Lovecraft
Deus Ex
Zarząd

AT pisze:Najpierw odszedłem ja, potem Nec :P
Właśnie dlatego '?' - nie pamiętałem tego dokładnie, dzięki :).
Deus Ex
Zarząd

[center]KALENDARIUM FORUM MWRC 2010[/center]

7 luty
3 rocznica istnienia forum MWRC.

10 luty
Forum zostało rozszerzone o nowy dział - Gry.

18 luty
Rozpoczyna się II Zlot Fanów Resident Evil. Główni organizatorzy Wesker-DL i Nemesis US już po raz drugi podjęli się organizacji tego typu imprezy.

21 luty
Zlot dobiega końca, uczestnicy dzielą się wrażeniami na forum.

11 marzec
Moderator Bzdursky zostaje nowym administratorem forum.

17 kwiecień
Po niespełna dwóch latach ukończony zostaje Słownik Resident Evil. Projekt doprowadzili do końca Diadem i Deus Ex, przy współpracy z kilkoma użytkownikami forum.

2 maj
Deus Ex obejmuje stanowisko administratora. Diadem powraca na zajmowane niegdyś stanowisko Redaktora, rezygnując z piastowanej dotąd posady admina.

30 maj
Użytkownik Chris93 dołącza do nowo utworzonej grupy Newsman - będzie kontynuował wyszukiwanie i zamieszczenia newsów na stronie głównej.

8 sierpień
Rozpoczyna się debata na temat wcielenia RCS (stowarzyszenia skupiającego fanów Resident Evil) w struktury MWRC. Wskutek różnych czynników nie dochodzi do żadnych ustaleń w tej sprawie.

4 wrzesień
Chris_BSAA zostaje Newsmanem.

9 wrzesień
Administratorzy ogłaszają na forum wybory na moderatorów, do objęcia są dwa stanowiska.

24 wrzesień
W wyniku przeprowadzonych wyborów nowymi Moderatorami Forum zostają Salvin i Szakal. Zostali wyłonieni z grona 5 kandydatów.

17 październik
Na forum jest już 40.000 postów. Z tej okazji, wzorem lat poprzednich odbywa się amnestia.

30 październik
Zostaje przekroczona inna statystyczna bariera - forum ma na koncie już 300.000 odwiedzin.

1 listopad
Pojawia się temat informacyjny dotyczący zaplanowanego na rok 2011 zlotu fanów RE. Tradycyjnie cieszy się on dużym zainteresowaniem i chęć uczestnictwa deklaruje ponad 20 osób.

28 grudnia
Nemesis US zostaje Newsmanem.

Okazuje się, że mimo faktu, iż forum jest na takim etapie swojego istnienia, w którym nie ma na nim wielkiego ruchu, tematy nie są tak oblegane jak dawniej to widać, że w każdym roku dochodzi do wielu ważnych wydarzeń. Wydaje się, że najbardziej istotnymi są roszady wśród osób zarządzających forum. Są też takie mające znaczenie symboliczne - bariery statystyczne, rocznice. Z pewnością ważnymi wydarzeniami są też spotkania fanów RE.

No cóż, dzięki wszystkim za kolejny spędzony rok. Spotykamy się wszyscy znowu w tym temacie, pod koniec roku 2011 - mam nadzieję, że i tam będę miał co "kronikować" ;).
Ostatnio zmieniony śr 29 gru, 2010 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Post autor: Szakal »

Jak tam patrzę na tą listę, to aż mnie zdumienie ogarnia ile czasu już tu spędziłem na forum :D. Fajnie się to czyta :D.
Deus Ex pisze:Pojawia się temat informacyjny dotyczący zaplanowanego na rok.
Ale o co chodzi :smiech6: ? Zakładam, że o zlot, ale wolę się upewnić :smiech6: .

Deus Ex: Tak, o zlot oczywiście, dzięki za zwrócenie uwagi ;)
Ostatnio zmieniony śr 29 gru, 2010 przez Szakal, łącznie zmieniany 1 raz.
Złe oko moderacji czuwa.
Deus Ex
Zarząd

Popatrzcie - mam na kompie dwa screeny z czasów, gdy... No właśnie.

Tutaj zrobiłem sobie na pamiątkę w maju 2009, z jakże zacnych czasów gdy byłem Praktykantem, prawda Kolego Redaktorze ;)? (tylko nie śmiać się z mojego osta, młody byłem i głupi :))

http://img46.imageshack.us/img46/7879/forummq.png

A tutaj, jeszcze niedawno zrobiony screen, z "ostatnio obecnych na Forum" (ostatnio zarejestrowany: J.Krauser :)):

http://img836.imageshack.us/img836/5337/forum2e.png

Widać, kto wtedy wchodził na forum, kto jaką funkcję zajmował, kto dzisiaj już nie wchodzi, bo np. ma bana :roll: . Co prawda, to tylko 9 miesięcy (screen z maja 2010), ale i tak widać jak szybko zmienia się Forum.

Leci ten czas, drodzy Państwo...

Szkoda, że nie zrobiłem więcej takich screenów, lubię kronikować wydarzenia na forum ;).
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
J.Krauser

Post autor: J.Krauser »

Deus Ex pisze:Tutaj zrobiłem sobie na pamiątkę w maju 2009, z jakże zacnych czasów gdy byłem Praktykantem
Tego koloru userów już chyba się nie widuje.
Deus Ex pisze:A tutaj, jeszcze niedawno zrobiony screen, z "ostatnio obecnych na Forum" (ostatnio zarejestrowany: J.Krauser :) ):
Ładne nie dawno ;) To niedługo rok. A ilu ludzi przybyło. Niektórzy niestety nie przetrwali surowych wymogów.
Deus Ex pisze:lubię kronikować wydarzenia na forum
Na dziesięciolecie forum będziesz mógł złożyć to w wielką księgę kronik forum. Chronicles of MWRC, hehe :rad12:
Ostatnio zmieniony pn 28 lut, 2011 przez J.Krauser, łącznie zmieniany 1 raz.
One man forced to seek REVENGE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zmiany, sugestie, propozycje, opinie”