Nawiązania gry do pop kultury

Również o Resident Evil 3.5
Awatar użytkownika
AT
Kontakt:

Nawiązania gry do pop kultury

Post autor: AT »

Nie chciałem tego tematu poruszać, ale jak już znalazłem, to czemu nie ;)

Resident Evil 4 ma wiele nawiązań do znanych filmów, czy nawet gier. Niekoniecznie swoich poprzedniczek. Oto te, które sam zauważyłem i które znalazłem na stronie IMDB (Internet Movie Data Base) i w ten sposób też je przedstawię:

1. Nawiązanie do filmu Resident Evil.
Jak każdy wie, w pierwszej części filmu pojawiały się lasery, które szatkowały nieproszonych gości na kawałki. W RE 4, w bazie wojskowej, Leon całkiem zgrabnie unika podobnych promieni.

2. Leon Zawodowiec
Nasz Leon jak się nazywa każdy właśnie przeczytał, a że jego bronią jest Matylda to już inna sprawa ;)

3. Teksańska masakra piłą mechaniczną
Dr Salvador próbuje nas zabić przy pomocy piły identycznie jak Leatherface . Zauważyć należy, że także zasłania twarz przed swoimi ofiarami.

4. Coś (The Thing z 1988)
Psy niemalże identycznie mutują jak w filmie , wystrzeliwując macki gdzie popadnie.

5. Brudny Harry (konkretnie Nagłe zderzenie z 1983 roku)
Cytat przy kupowaniu Broken Butterfly: "To potężne magnum 45ka. Poprawi każdemu dzień" (A very powerful .45 magnum revolver. This will make anyone's day.). Harry mówi dokładnie to samo, celując w przestępcę swoim Magnum 44. W pierwszym filmie opisuje swoją 44kę jako "najpotężniejszy pistolet na świecie" ("the most powerful handgun in the world").

6. Kult (The Wicker Man z 1973 i remake z 2006 roku)
Bardzo podobna fabuła, w której policjant szuka zaginionej dziewczynki w wiosce oddającej cześć jakiemuś pogańskiemu bogu.

7. Widmo nad Innsmouth autorstwa H.P Lovecrafta., również gra Dark Corners of Earth
Bohater tego opowiadania również trafia do oddalonego od cywilizacji miasteczka, w którym mieszkańcy oddają cześć pradawnym bogom. Nagle stają się bardzo agresywni i próbują zabić głównego bohatera. Owi mieszkańcy także z czasem zmieniają się w przerażające bestie.

8. Mission impossible 2
Ada zrzuca okulary, które eksplodują. W MI 2 dzieje się to tuż po scenie wspinaczki - widać to chociażby w zamieszczonym przeze mnie trailerze.

9. Nikita
Poza Ady Tutaj chyba nie muszę nic tłumaczyć ;) (nie mogłem znaleźć większego obrazka, niestety...)

10. Akira (1988)
Ręka Krauser'a mutuje przybierając kształt czegoś na wzór tego, w co zmieniła się ręka Tetsuo w kultowym już anime Akira.

11. Obcy: Decydujące starcie
A. Louis również zostaje "nabity" na mackę, podobnie jak Bishop kiedy razem z Ripley docierają na statek kosmiczny.
B. Louis tuż przed oblężeniem przez Ganados wypowiada słowa "It's game time". Podobne słowa padają z ust Kapraal Dwayne'a Hicks'a w filmie.

12. Piątek trzynastego 2
Dr Salvador - Voorhees nosi podobne nakrycie głowy.

13. Pulp Fiction
W tej scenie Jules i Vincent zostają zaatakowani przez gościa z rewolwerem magnum. Vincent chwilę potem mówi do skulonego mężczyzny: "Did you forget, that someone's been there with the big goddamn handcannon?"
Jak pamiętamy, najwyższą nagrodą w Mercenaries jest właśnie... Handcannon.

14. Gwiezdne Wojny część IV: Nowa Nadzieja
Leon i Ashley uciekają przez śmietnik w rozdziale piątym, podobnie jak bohaterowie gwiezdnych wojen w Nowej Nadziei. Tam też (pod warstwą śmieci) czai się jakiś potwór ;) Przed tą sceną Han Solo siłą wpycha Wookiego do środka. W RE 4 to Leon zmusza Ashley do skoku.

15. Metal Gear Solid
Snake przed walką z Hindem (typ helikoptera) mówi "I've got to go and swat a noisy fly", zaś Sadler po zestrzeleniu Helikoptera: "Don't tell me you've never swatted
a bothersome fly" - Creditsy tutaj należą się Bzdursky'emu, który mnie poratował ;)

16. Poszukiwacze zaginionej Arki
W pewnym momencie gry Ganados zrzucają na Leona głaz, przed którym musi uciekać. Podobnych sytuacji doświadczał również znany nam wszystkim archeolog.

17. Świątynia zagłady
Podróż wagonikiem Leona po kopalniach.

To by było chyba wszystko. Na IMDB jest jeszcze kilka spostrzeżeń, jednakże starałem się wybrać te najważniejsze (czyli większość) i dodać coś od siebie np. zdjęcia, filmiki i opisy ;)
Ostatnio zmieniony pn 08 paź, 2012 przez AT, łącznie zmieniany 17 razy.
"In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming."
H.P. Lovecraft
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Świetna robota. Nawet nie chcę sobie wyobrażać, ile czasu musiało Ci zająć zgromadzenie tego wszystkiego w jednym miejscu. W ogóle to dopiero teraz zwróciłeś moją uwagę na wiele z tych nawiązań - wcześniej jakoś tego nie dostrzegałem. Tym niemniej jeszcze raz ogromny szacun za ten kawał dobrego tekstu. Teraz zabieraj się za resztę sagi i będzie w ogóle przekozak ;)
Ostatnio zmieniony sob 09 sty, 2010 przez Bzduras, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

Wow AT, ode mnie masz aplauz na stojąco :applaus: kiedyś wychwyciłem jedynie nawiązanie Ady do Nikity i Dr. Salvadora do Jasona z powodu tego worka, ale nigdy nie przyszło mi do głowy by się temu głębiej przyjrzeć, odwaliłeś kawał zacnej roboty.
Bardzo ciekawe spojrzenie na tą część w zupełnie innym świetle, szczególnie spodobało mi się nawiązanie do Leona Zawodowca, ha ha ha :D jeszcze raz gratulacje i szacun za ten temat :D
Ostatnio zmieniony sob 09 sty, 2010 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

AT pisze:Na IMDB jest jeszcze kilka spostrzeżeń, jednakże starałem się wybrać te najważniejsze (czyli większość) i dodać coś od siebie np. zdjęcia, filmiki i opisy ;)
Nie chcę umniejszać zasług w tej kwestii ATiemu, ale rozpływacie się, jakby była to tylko Jego zasługa. A jak sam napisał - nawiązania wyczytał ze strony IMDB i się nimi z nami podzielił (ubierając to w wyśmienitej, przejrzystej formie - zdjęcia, filmiki i opisy). Nie ma więc mowy o "wieloletnim" gromadzeniu materiałów na kompie, czy wychwytywaniu ich samemu. Niemniej jak napisałem na początku - wyszukanie tego, sam pomysł sposób w jaki zostało to przedstawiony jest bardzo dobry i za to ATiemu należą się gratulacje ;)

Generalnie zawsze przy tego typu artykułach zastanawia mnie ile w tym jest rzeczywistych nawiązań, a ile to czysty przypadek, czy zwykła nadinterpretacja czytelników. W przypadku RE4 pokój z laserami, czy Nikita to zabieg oczywisty, ale motyw z Gwiezdnymi Wojnami czy MGSem to moim zdaniem już wyolbrzymienie i czysty zbieg okoliczności.
Ostatnio zmieniony sob 09 sty, 2010 przez Recoil, łącznie zmieniany 1 raz.
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Nie wszystko jest wyczytane z IMDB, sporo w tym zasługi samego ŁaciATka ;) Poza tym takie gromadzenie wszystkiego w jednym miejscu jest żmudne i choćby za to należy się szacun ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Bzdursky pisze:należy się szacun
Tego mu nie odmawiam. Po prostu odniosłem wrażenie, że przypisaliście mu rzeczy, których nie zrobił. To tyle ;)
Ostatnio zmieniony sob 09 sty, 2010 przez Recoil, łącznie zmieniany 1 raz.
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
QuadraxiS

Post autor: QuadraxiS »

Recoil pisze:Nie chcę umniejszać zasług w tej kwestii ATiemu, ale rozpływacie się, jakby była to tylko Jego zasługa. A jak sam napisał - nawiązania wyczytał ze strony IMDB i się nimi z nami podzielił (ubierając to w wyśmienitej, przejrzystej formie - zdjęcia, filmiki i opisy). Nie ma więc mowy o "wieloletnim" gromadzeniu materiałów na kompie, czy wychwytywaniu ich samemu. Niemniej jak napisałem na początku - wyszukanie tego, sam pomysł sposób w jaki zostało to przedstawiony jest bardzo dobry i za to ATiemu należą się gratulacje ;)
Dokładnie.AT wykorzystał gotowce,które pewnie wiele osób gromadziło.Ale mimo wszystko należy mu się szacunek za poruszenie tematu i czytelne przedstawienie tego wszystkiego.Nie wiem które skojarzenia wyczaił AT,ale niektóre wydają się być trochę naciągane np:
-tekst Snake'a z MGS(za to jest kilka innych odniesień do MGS)
-Pulp Fiction(shut up Flock of Seagulls!)
-porównanie do metamorfozy Tetsuo z "Akiry" też mnie nie przekonuje.
Wiem czepiam się :rad6:.Generalnie AT wykonał solidną robotę :respekt:
Ostatnio zmieniony sob 09 sty, 2010 przez QuadraxiS, łącznie zmieniany 1 raz.
Never get into argument with an idiot,because they'll bring you down to their level and then beat you with experience.
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

Super art. Czy to praca własna, czy tłumaczenie - lubię takie zestawienia :)
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Awatar użytkownika
AT
Kontakt:

Post autor: AT »

Takie małe sprostowanie:

Generalnie, to po prostu znalazłem listę nawiązań na IMDB i to mnie zainspirowało do zrobienia takiego zestawienia. Potraktowałem ją jako wzór i uzupełniłem o wyjaśnienia oraz materiały zdjęciowe i filmowe, żeby pokazać o co chodzi osobom, które danych filmów nie oglądały. Czy się napracowałem, czy nie - to zostawiam wam do osądu ;)
Ostatnio zmieniony ndz 10 sty, 2010 przez AT, łącznie zmieniany 1 raz.
"In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming."
H.P. Lovecraft
Awatar użytkownika
mentos

Post autor: mentos »

Ja bym dodał jeszcze run Leon run - wypowiedziane przez Krausera, podczas ich ostatecznej konfrontacji. Odniesienie jest chyba oczywiste - Forrest Gump.
Ostatnio zmieniony pn 11 sty, 2010 przez mentos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Nie takie oczywiste. Jak to przeczytałem (a zanim przeczytałem ostatnią część) pomyślałem o "Biegnij Lola biegnij". Co oczywiście jest tak samo nadinterpretacją jak Forrest. "Biegnij ktoś tam biegnij" to najzwyczajniejszy zwrot.
Fluid Project
Calm Down People!
Salvin

Post autor: Salvin »

Jak by nie patrzeć to są jeszcze nawiązania zarówno do Aliena(o czym AT już wspomniał) jak i Predatora. Chodzi mi o ochroniarzy Salazara. Normalnie Predalieny.
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

Salvin pisze:Jak by nie patrzeć to są jeszcze nawiązania zarówno do Aliena(o czym AT już wspomniał) jak i Predatora. Chodzi mi o ochroniarzy Salazara. Normalnie Predalieny.
W 100% racja - i sylwetka, budowa oraz ogólny design bardzo przypomina Obcych, tylko mordka trochę przerobiona, nie wspominając już o sposobach ataku np: z sufitu czy za pośrednictwem ogona ;)
Awatar użytkownika
mentos

Post autor: mentos »

Recoil pisze:Nie takie oczywiste. Jak to przeczytałem (a zanim przeczytałem ostatnią część) pomyślałem o "Biegnij Lola biegnij". Co oczywiście jest tak samo nadinterpretacją jak Forrest. "Biegnij ktoś tam biegnij" to najzwyczajniejszy zwrot.
Aha, a ja myślałem, że jeden z najbardziej znanych filmowych cytatów wszech czasów, raczej trudno pomylić z czymkolwiek innym.
Pamiętam nawet jak grałem pierwszy raz w RE4 i usłyszałęm tą kwestię, to odrazu skojarzyła mi się właśnie z Forrest Gump'em.
Awatar użytkownika
Barry Norris

Post autor: Barry Norris »

nemesisdestro pisze:
Salvin pisze:Jak by nie patrzeć to są jeszcze nawiązania zarówno do Aliena(o czym AT już wspomniał) jak i Predatora. Chodzi mi o ochroniarzy Salazara. Normalnie Predalieny.
W 100% racja - i sylwetka, budowa oraz ogólny design bardzo przypomina Obcych, tylko mordka trochę przerobiona, nie wspominając już o sposobach ataku np: z sufitu czy za pośrednictwem ogona ;)
Mordka inna (z charakterystycznymi zębiskami), bo to nie Obcy, ale Predalien (Obcy wykształcony w ciele Predatora). Pokierować takim stworem mogliśmy w Aliens vs Predator 2:Primal Hunt. Potwór z RE jest niemal idealną kopią Łobcego (Łowca+Obcy = Łobcy).
"An open mind is like a fortress with it's gate unguarded" - Kronikarz Isador Akios, 3 Kompania Zakonu Krwawych Kruków, Kosmiczny Marine
"WAAAAAAAAGHHHHHHHH!!!!!" Burszuj Gorgutz Łofca Czerepuf, dowódca orkowych kohort.
"Blood for the Blood God! Skulls for the Skull Throne!" - Lord Chaosu Elifiasz Zdobywca, dowódca sekty, Pożeraczy Światów
Salvin

Post autor: Salvin »

Potwór z RE jest niemal idealną kopią Łobcego (Łowca+Obcy = Łobcy).
Rozwaliłeś mnie tym :smiech1:. Mamy nawet 2 czyli "Chłobcy". Po prostu to jest Alien z głową Predatora i przyznam, że taka kombinacja podobała mi się znacznie bardziej niż to w AVP: PH czy w tym żałosnym filmie.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Jak ujrzałem po raz pierwszy Verdugo to odrazu skojarzył mi się z hybryda Obcego i redatora, idealna kombinacja na maszynę do zabijania. Nawiązania są również z El Gigante, który wygląda niemal identycznie jak przeciwnicy z Władcy Pierścieni. Mamy sporo nawiazań jeżeli chodzi o niektóre obrazy w zamku. Zestawienie świetne ;)
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
KaMoL

Post autor: KaMoL »

Ja znowu jak zobaczyłem pierwszy raz Krausera i jego rękę odrazu skojarzyło mi się to z Akirą i z okularami gdy Ada je rzuca, tyle że to juz widziałem w innych filmach więc ten patent jest obeznany.

[ Dodano: 13 Sty 2010 21:32 ]
Zresztą sama postawa Leona jako megakozaka który niczego się nie boi, zawsz epewny siebie jest tutaj rodem z Hollywoodu, albo jak skacze z 5 m wysokości mięciutko na ziemie , wykoki przez okno z piętra albo inne walka z Krauserem na noże itd. redem z amerykańskich filmów.
No ale tu mówić Leon który ma odnaleźć córkę prezydenta i miałby być gościem który dostaje baty :), w końcu zawsze wybierają najlepszego.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

WESKER-DL pisze:Nawiązania są również z El Gigante, który wygląda niemal identycznie jak przeciwnicy z Władcy Pierścieni
No, słuszna uwaga - sam pierwszy raz jak go ujrzałem to od razu przyszło mi to do głowy. Z czasem tak się z nim obyłem, że przestalem to zauważać. Ale nie ulega wątpliwości, że twórcy El gigante wzorowali się na trollu z LOTRa.
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
Mr.Kennedy

Post autor: Mr.Kennedy »

Bardzo fajny temat muszę powiedzieć i nawet sam tu coś dodam małego od siebie.
Ostatnio oglądałem film Avatar. Bardzo fajny od razu mówię POLECAM obejrzeć bo warto. I pod koniec filmu jak główny bohater walczy z komandosem
schowanym w takim jakby robocie coś jak jakiś Mech to od razu mi się skojarzyło z walką Leona i Krausera na noże. Ten komandos nawet było podobny do Krausera zresztą sami obejrzcie. Wiem że RE4 nie może być zaczerpnięty z tego filmu bo to film z tego roku a Re jest z roku 2005 ale to naprawdę wyglądało podobnie.
A no i jeszcze coś chociaż to dotyczy RE5 a nie czwóreczki.
Mam w domu herbatę, która nazywa się Irving. Zupełnie jak koleś z piątej części heh.
Po prostu taki zbieg okoliczności, ale zaskoczony byłem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 4”