Ogólne dyskusje
12 marca Europa, 18 marca Polska. Można to sprawdzić w 6 sekund na prawie każdym portalu z grami. Ale co tam - lepiej poczekać aż ktoś poszuka i odpowie a do tego nabić sobie licznik... 
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Recoil, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie zawsze to co jest w zapowiedziach trafia do wersji finałowej.Michał666666 pisze: ale w trailerach ''Lost in Nightmares'' było kilka scen których nie było w grze, mam na myśli Jill przechodzącą przez korytarz czy moment jak Chris łapie ją gdy spada na dół, grałem i nie miałem takich motywów
Untold Stories to nie mają być przypadkiem DE oraz LiN zebrane do kupy w jedno DLC?Michał666666 pisze:Zastanawia mnie też czy nadchodzący dodatek ''Untold Stories'' będzie niósł ze sobą odpowiedzi na te i wiele innych pytań,
---->www.pajacyk.pl<----
-
nemesisdestro
- Michał666666
Mam takie pytanie. Otóż, od dłuższego czasu chodzi za mną myśl, żeby zakupić dodatek do podstawowej części gry, a mianowicie chodzi mi o tryb Versus. Zanim zakupię ten dodatek chciałbym się dowiedzieć jakie wy macie odczucia odnośnie tego trybu i czy warto zainwestować kasę w taką zabawę. Bardzo proszę o szybką odpowiedz, ponieważ na forach ludzie jakoś niechętnie do niego podchodzą, a mnie interesuje raczej wasze zdanie.
"A blessing for the living, a branch of flowers for the dead.
With a sword for justice, the punishment of death for the villains.
By this, we arrive at the altar of the saints."
With a sword for justice, the punishment of death for the villains.
By this, we arrive at the altar of the saints."
Hmm ja tego problemu nie miałem,bo mam wersje Gold.Ja jakbym jej nie miał a miałbym neta w PS3 to kupiłbym napewno,z prostych powodów.Coś mniej więcej świeżego/nowego do zabawy na dłuższy czas a po za tym jestem fanem RE więc wszystko co wychodzi o tej tematyce muszę mieć
.No to tak ja
.
Ps3Centerbloog.pl
A ja takie ogólne spostrzeżenie wtrącę. Otóż początkowo oburzył mnie fakt, że można niektóre poziomy przechodzić po wielokroć. Jak to kurna?! Co to ma być?! Sobie myślałem, ale z czasem doceniłem to rozwiązanie, rzuciło ono nowe światło na rozgrywkę.
Owszem ma minusy, nie trzeba się tak już uber starać, żeby zachowywać ammo, oraz apteczki, roślinki. Bo wystarczy kilka razy jakiś low level przejść i już mamy nazbierane co trza.
Ale są też i pozytywy, można sobie pozwolić już grając za 1 razem na coś, co zazwyczaj było dostępne dopiero po ukończeniu gry... Na co? A na swobodne grania sobie jaką się tylko bronią chce, bo "wiemy", że w każdej chwili możemy sobie do niej amunicję zdobyć.
Dodatkowo, przecież są różne Achivementsy, i Trophy. Których raczej za 1 razem nie da się zdobyć. O niektórych dowiaduje się dopiero po przejścu iluś tam rozdziałów. No i same statystyki.
Słówko o inventory i magazynie. Początkowo byłem oburzony, jak, że to tak, tylko 9 miejsc per gracz... Skandal.
Ale potem zobaczyłem, że przy każdym punkcie kontrolnym można zrobić "uruchom ponownie" (czy jakoś tak) i już ma się dostęp do magazynu... Masz za mało ammo/apteczek/granatów - śmiało sobie dobierzesz więcej. Masz ich za dużo? To zdasz/sprzedasz i będzie git
Niby ułatwiające, ale na dłuższą metę, przy trudniejszym poziomie.... całkiem dobre rozwiązanie. Ogólnie jestem z niego zadowolony, bo "minusy" nie są takie straszne.
[ Dodano: 13 Maj 2010 16:44 ]
Owszem ma minusy, nie trzeba się tak już uber starać, żeby zachowywać ammo, oraz apteczki, roślinki. Bo wystarczy kilka razy jakiś low level przejść i już mamy nazbierane co trza.
Ale są też i pozytywy, można sobie pozwolić już grając za 1 razem na coś, co zazwyczaj było dostępne dopiero po ukończeniu gry... Na co? A na swobodne grania sobie jaką się tylko bronią chce, bo "wiemy", że w każdej chwili możemy sobie do niej amunicję zdobyć.
Dodatkowo, przecież są różne Achivementsy, i Trophy. Których raczej za 1 razem nie da się zdobyć. O niektórych dowiaduje się dopiero po przejścu iluś tam rozdziałów. No i same statystyki.
Słówko o inventory i magazynie. Początkowo byłem oburzony, jak, że to tak, tylko 9 miejsc per gracz... Skandal.
Ale potem zobaczyłem, że przy każdym punkcie kontrolnym można zrobić "uruchom ponownie" (czy jakoś tak) i już ma się dostęp do magazynu... Masz za mało ammo/apteczek/granatów - śmiało sobie dobierzesz więcej. Masz ich za dużo? To zdasz/sprzedasz i będzie git
Niby ułatwiające, ale na dłuższą metę, przy trudniejszym poziomie.... całkiem dobre rozwiązanie. Ogólnie jestem z niego zadowolony, bo "minusy" nie są takie straszne.
[ Dodano: 13 Maj 2010 16:44 ]
Tylko teraz ciężko na to narzekać. Why? Because i tak łatwo sobie zdobyć ammo. Teraz to nie to samo co w RE 4, że trzeba było chomikować po kontach.Saladyn pisze: nadal można dostać amunicję ekstra w czasie poszerzania magazynka pustej broni
Ostatnio zmieniony czw 13 maja, 2010 przez KotNaKacu, łącznie zmieniany 1 raz.
Przychylę się do wypowiedzi Recoil'a.
"Sobie myślałem, ale z czasem doceniłem to rozwiązanie, rzuciło ono nowe światło na rozgrywkę" no własnie dlatego dla mnie to nie jest resident już niestety. Osobiście marzę o powrocie to rozgrywki z pierwszych części residenta
"Sobie myślałem, ale z czasem doceniłem to rozwiązanie, rzuciło ono nowe światło na rozgrywkę" no własnie dlatego dla mnie to nie jest resident już niestety. Osobiście marzę o powrocie to rozgrywki z pierwszych części residenta
A beautiful way to become infected, alone or with others
Jestem skłonny wasze wypowiedzi uznać, choć mam odmienne zdanie.
Dla mnie 1 do 3 części były fajne... no bo i straszne, i trudne (pod względem logicznym).
Ale teraz nie da się ukryć że Capcom zamierza rozwijać serię pod innym kontem. Lepiej Gorzej? Ile ludzi tyle zdań. Arbitralnie wypowiedzieć się nie da.
Ja i klimat oraz styl z 1-3 lubiłem, polubiłem i 4.. bo inna, w pełni 3d i z rewolucyjnymi zmianami. 5ka te zmiany popchnęła trochę dalej. Jednocześnie oddalając się od klimatu z 1~3. I mimo, że za nim tęsknię, to teraz też mi się fajnie gra. Zaś co do samej 5ki w kontraście do 4ki. Gameplay jest lepszy moim zdaniem. Właśnie spędziłem pół godzinki na grze w 4kę, po ostatnich 2 dniach grania w 5kę....
I się za głowę łapałem, jak CIĘŻKO mi znów w 4 grać. Nie zdawałem sobie sprawy jak szybko się przyzwyczaiłem do nowych rozwiązań. I jak praktyczne się okazały.
I mimo, że przekazywanie ammo, oraz ogólniepojęte zarządzanie ekwipunkiem na żywo wciąż sprawia mi problemy (czytaj, nie osiągnełem instynktownej biegłości), to i tak uważam, że międzymordzie (interface) w 5ce jest bardzo bardzo dobry.
Ad "Legalne oszukiwanie" True. Choć z drugiej strony, granie w trybie co-op do łatwych nie należy, gram na razie na Normal, jak sobie wyobrażę grę na Veteram na Pro.... fiu fiu.
Bym razem z wami był na "nie" co do "legalnego oszukiwania" gdyby gra była dużo łatwiejsza, bo później JEST trudniejsza, w to nie wątpię, i w tym świetle te legalne oszukiwanie nie jest już tak rażące. Choć wciąż jest oszustwem
No i poza tym ma ono wpływ na używanie broni, fajnie jest móc za 1 razem sobie pograć w 1-1 by kasy nachapać by sobie bronie poulepszać.... zamiast iść w ciemno, nie wiedząc która dobra, a która badziewna. Nie muszę czytać poradników, sam mogę do tego dojść bez oooogromnych wyrzeczeń i dylematów.
Podsumowując mimo oszustwa na legalu, gra wciąż stanowi wyzwanie i mimo tego oszukiwania daje ogromną przyjemność.
A co do tego jak wyżej wielu pisało, że z survival horroru, bardziej stała się grą akcji, mi to absolutnie nie przeszkadza, nie jestem jakimś ortodoksyjnym fanatykiem Resident Evil. Który widzi tylko jednąabsolutniesłusznąscieżkęrozwojugry. RE w takiej formie też jest bardzo dobry.
Dla mnie 1 do 3 części były fajne... no bo i straszne, i trudne (pod względem logicznym).
Ale teraz nie da się ukryć że Capcom zamierza rozwijać serię pod innym kontem. Lepiej Gorzej? Ile ludzi tyle zdań. Arbitralnie wypowiedzieć się nie da.
Ja i klimat oraz styl z 1-3 lubiłem, polubiłem i 4.. bo inna, w pełni 3d i z rewolucyjnymi zmianami. 5ka te zmiany popchnęła trochę dalej. Jednocześnie oddalając się od klimatu z 1~3. I mimo, że za nim tęsknię, to teraz też mi się fajnie gra. Zaś co do samej 5ki w kontraście do 4ki. Gameplay jest lepszy moim zdaniem. Właśnie spędziłem pół godzinki na grze w 4kę, po ostatnich 2 dniach grania w 5kę....
I się za głowę łapałem, jak CIĘŻKO mi znów w 4 grać. Nie zdawałem sobie sprawy jak szybko się przyzwyczaiłem do nowych rozwiązań. I jak praktyczne się okazały.
I mimo, że przekazywanie ammo, oraz ogólniepojęte zarządzanie ekwipunkiem na żywo wciąż sprawia mi problemy (czytaj, nie osiągnełem instynktownej biegłości), to i tak uważam, że międzymordzie (interface) w 5ce jest bardzo bardzo dobry.
Ad "Legalne oszukiwanie" True. Choć z drugiej strony, granie w trybie co-op do łatwych nie należy, gram na razie na Normal, jak sobie wyobrażę grę na Veteram na Pro.... fiu fiu.
Bym razem z wami był na "nie" co do "legalnego oszukiwania" gdyby gra była dużo łatwiejsza, bo później JEST trudniejsza, w to nie wątpię, i w tym świetle te legalne oszukiwanie nie jest już tak rażące. Choć wciąż jest oszustwem
No i poza tym ma ono wpływ na używanie broni, fajnie jest móc za 1 razem sobie pograć w 1-1 by kasy nachapać by sobie bronie poulepszać.... zamiast iść w ciemno, nie wiedząc która dobra, a która badziewna. Nie muszę czytać poradników, sam mogę do tego dojść bez oooogromnych wyrzeczeń i dylematów.
Podsumowując mimo oszustwa na legalu, gra wciąż stanowi wyzwanie i mimo tego oszukiwania daje ogromną przyjemność.
A co do tego jak wyżej wielu pisało, że z survival horroru, bardziej stała się grą akcji, mi to absolutnie nie przeszkadza, nie jestem jakimś ortodoksyjnym fanatykiem Resident Evil. Który widzi tylko jednąabsolutniesłusznąscieżkęrozwojugry. RE w takiej formie też jest bardzo dobry.
GFWL: KotNaKacu <- (PC)
Co do gameplayu, mi ten z RE5 zdecydowanie gorzej podszedł. Właśnie mi się zdaje, że to w 4 było wszystko prostsze, a zarazem dużo przyjemniejsze pomimo trudniejszego sterowania. Samo QTE, którego do dzisiaj nie potrafię polubić w RE4 dosyć szybko opanowałem, natomiast w RE5 został chyba zmniejszony czas reakcji. Nawet po 3 krotnym przejściu gry(heh, czyli jednak coś w sobie ciekawego miała) wychodziło mi 1 na 10. Zdarzało się, że głupio ginąłem od Majinich z włóczniami bo sobie skakali i mnie przybijali do ziemi. Co do ekwipunku też źle to wspominam. 9 pól to troszeczkę za mało. Stale coś tam grzebałem. Można tłumaczyć to tym, że trzeba dokonywać wyborów co w danym momencie opłaca się wziąć, co prowizorycznie może dawać poczucie zaszczucia, ale skoro z gry się zrobiła typowa sieczka gdzie pomiędzy jedną rzeźnią a drugą jeszcze broń nie zdążyła ostygnąć to jest to trochę chyba zbędne. Niemniej jednak irytowało mnie to i negatywnie wpływało na miodność. I też nie do końca był dopracowany jeżeli chodzi o wymianę przedmiotów między Chrisem a Shevą. Nie wspominając o tym, że jak miałem trochę więcej niż pół energii to Sheva już mnie ze sprayem goniła mimo iż ją tam dźgali.
A próbowałeś QTE w RE4 na pro ? Np z toczącym się głazem w 1 rozdziale? Na PC to był horror...
W 5ce tego problemu jak na razie nie miałem. Super rozwiązaniem jest nie przechodzenie do oddzielnego ekranu jeśli chodzi o inventory, sprawy dzieją się w czasie rzeczywistym a nie w "pauzie" jak w czwórce. No i samo podnoszenie przedmiotów JEST czynnością a nie pauzą+potwierdzeniem/lub nie jak w czwórce. Choć mogli sprawić by podczas interakcji postać wciąż była podatna na ataki. Wtedy byłoby trudniej. Choć i tak jest trudniej niż w poprzedniczce. Spróbuj poprosić o ammo w trakcie wielkiej walki, albo spróbuj użyć czegoś czego numerku nie pamiętasz.... Hehe już nie tak łatwo, bo wróg gryzie, a pauzy brak
Moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie, w pewnym stopniu urealniające walkę, i z całą pewnością nadające realizmu rozgrywce. Poza tym, moim osobistym zdaniem, ładniej jest menu zaprezentowane jako transparentne kwadraty z 9 kratkami, niż oddzielny ekran.
[ Dodano: 13 Maj 2010 19:48 ]
W 5ce tego problemu jak na razie nie miałem. Super rozwiązaniem jest nie przechodzenie do oddzielnego ekranu jeśli chodzi o inventory, sprawy dzieją się w czasie rzeczywistym a nie w "pauzie" jak w czwórce. No i samo podnoszenie przedmiotów JEST czynnością a nie pauzą+potwierdzeniem/lub nie jak w czwórce. Choć mogli sprawić by podczas interakcji postać wciąż była podatna na ataki. Wtedy byłoby trudniej. Choć i tak jest trudniej niż w poprzedniczce. Spróbuj poprosić o ammo w trakcie wielkiej walki, albo spróbuj użyć czegoś czego numerku nie pamiętasz.... Hehe już nie tak łatwo, bo wróg gryzie, a pauzy brak
[ Dodano: 13 Maj 2010 19:48 ]
Kwestia zrypanych skryptów. Detal o który nie zadbali, mogli dać szczegółowe menu do ustawień zachowania bota. Kiedy jak i w jakiej okoliczności ma reagować. Priorytety używania broni i granatów itd itd. Każdy by sobie spersonalizował i było by cacy.Salvin pisze: Nie wspominając o tym, że jak miałem trochę więcej niż pół energii to Sheva już mnie ze sprayem goniła mimo iż ją tam dźgali.
GFWL: KotNaKacu <- (PC)
- nemesis20010
Na razie nie ma w planach wydania tej wersji na PC jak i równiez obu dodatków jako osobne DLC
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Z mojej strony również dodam że cisza w tym temacie,widać że PC'towcy zostali ładnie okrojeni
.Szczerze mówiąc obawiam się że to już nigdy nie wyjdzie bo troszkę czasu od premiery już minęło więc cienko to widzę.
Ehh to by było marzenie.Nie byłoby tyle niedomówień.Tak,kocham to jak ja mam ponad pół energii ona praktycznie pełne,i biegnie za mną pół planszy żeby wcisnąć mi ten cholerny spray chociaż wcale go jeszcze nie potrzebuję.KotNaKacu pisze:Salvin napisał/a:
Nie wspominając o tym, że jak miałem trochę więcej niż pół energii to Sheva już mnie ze sprayem goniła mimo iż ją tam dźgali.
Kwestia zrypanych skryptów. Detal o który nie zadbali, mogli dać szczegółowe menu do ustawień zachowania bota. Kiedy jak i w jakiej okoliczności ma reagować. Priorytety używania broni i granatów itd itd. Każdy by sobie spersonalizował i było by cacy.
Ps3Centerbloog.pl
A z tym to nigdy nie wiadomo, konsolowcy mogli dostać czasowego ekskluzywa, zresztą RE4 też wyszedł późno w wersji na PC (i do tego skopany)Arek pisze:Z mojej strony również dodam że cisza w tym temacie,widać że PC'towcy zostali ładnie okrojeni.Szczerze mówiąc obawiam się że to już nigdy nie wyjdzie bo troszkę czasu od premiery już minęło więc cienko to widzę.
Ostatnio zmieniony czw 24 cze, 2010 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
Nie tak się wyraziłem.Pewnie że może coś wyjść bo wszystko jest możliwe
.Chodziło mi tylko o to że teraz PC'towcy nie mają,a już sporo czasu minęło.Ale swoją drogą jak narazie jest cisza w tym temacie więc dlatego coraz bardziej zaczynam uważać że już raczej nic z tego,ale kto wie.
Ps3Centerbloog.pl
- Jedu Alomar