Niekonwencjonalne bronie

Rozmowy o serii Resident Evil na tematy nie pasujące do pozostałych for
Awatar użytkownika
Paul

Niekonwencjonalne bronie

Post autor: Paul »

No cóż, RE od jakiegoś czasu zaskakuje nas dziwnymi broniami np. Handcannon, P.R.L 412, czy też różnego rodzaju łuki i kusze z celownikami laserowymi (O.o)...

Może macie jakieś pomysły na broń, która do tej pory się nie pojawiła, ale powinna?

Moim typem jest M 16 z dobudowanym granatnikiem M 203. Sądzę, że z taką spluwką mógłbym biegać po Raccoon City spokojny. Moim marzeniem było kosić zombie ze szturmówki, by nagle, widząc, że wciąż ich przybywa, dramatycznie wystrzelić z granatnika, ach...

Albo SPAS 12, którego nie wiedzieć czemu zabrakło w RE 4, na rzecz "Strikera", którego wygląd jest krótko mówiąc... Dziwny

Zabrakło też STEYER AUG, lub karabinków przeciwpancernych, które dobrze sprawiałyby się w walce stacjonarnej...

Mówię serio, ponieważ moim zdaniem, skoro w serii jest miejsce na miniguna, czy też RL, to te bronie powinny się tam znaleźć... Nie chcę, by seria poszła w kierunku rzucania nożem, oczywiście, z wbudowanym celownikiem laserowym.

A jaka jest wasza opinia? Jakie bronie powinny znaleźć się w RE?
http://pawlotheatrum.bloog.pl/ Mój bloog, na razie eksperymentalny, ale zawsze xD
Awatar użytkownika
Krauser
Kontakt:

Post autor: Krauser »

Brakuje czegoś na wzór Railgun'a z serii na przykład gry Quake. Taka broń była by przydatna w starciu na dystans gdy chcielibyśmy szybko wyeliminować przeciwnika bez kombinowania. Minusem na pewno byłoby nieco ułatwienie rozgrywki.
"If you be a legend, you must beat a legend"
Awatar użytkownika
Paul

Heh, jedyny znany egzemplarz Railguna stał w "Fabryce śmierci" w RE 3 tzw. "Paracelsus Sword". Innych nie było, a jeżeli powinny się znaleźć, to jedynie w bonusach...
http://pawlotheatrum.bloog.pl/ Mój bloog, na razie eksperymentalny, ale zawsze xD
pinek

Post autor: pinek »

Czyli ogólnie chciałbyś mieć wszystkie bronie świata w jednej grze?

Ja w sumie byłem zadowolony z możliwości wyboru jakie dawał RE5 - noże, paralizatory,pistolety, szotgany, pistolety maszynowe, karabiny szturmowe, snajperki, granatniki... Dosyć sporo tego było i gracz mógł dopasować gameplay pod swój własny styl.

Na upartego zabrakło jakiejś "większej" broni białej dla Krzyśka. Wiecie, Chris z mieczem (najlepiej jak by pożyczył jeszcze zbroję od Ashley), Sheva z łukiem :rad4:

Jednak z drugiej strony wcale nie przeszkadzają mi te 3 giwery na krzyż w pierwszej części.

:tree:
---->www.pajacyk.pl<----
Awatar użytkownika
Paul

Nie wszystkie bronie, ale jedynie te, które robią bałagan i przez to umilają rozgrywkę. Żadnych nowych 9 mm, tylko rakiety, granaty, granatniki, antypancerniaki i inne.

Natomiast broń biała wpłynęłaby na klimat, no bo Sheva z łukiem w Afryce wygląda tak jakoś... Rdzennie xD
pinek

Paul pisze:Nie wszystkie bronie, ale jedynie te, które robią bałagan i przez to umilają rozgrywkę. Żadnych nowych 9 mm, tylko rakiety, granaty, granatniki, antypancerniaki i inne
RE nie jest o robienie bałaganu, tylko o tym jaki to jesteś mały i jaki masz mały pistolet i jak dużych przeciwników i jak sobie z tą sytuacją poradzić.
:santaclaus:
---->www.pajacyk.pl<----
Awatar użytkownika
Paul

No tak, ale jak skomentujesz sytuację po zakończeniu gry, kiedy to biegamy sobie z broniami, które zabijają po 1 strzale, w dodatku mając do nich nieograniczoną amunicję? Moje propozycje powinny znaleźć się w bonusach, poza pozycją pierwszą, która powinna pojawić się w głównym wątku xD
REfan

Post autor: REfan »

Paul pisze:No tak, ale jak skomentujesz sytuację po zakończeniu gry, kiedy to biegamy sobie z broniami, które zabijają po 1 strzale, w dodatku mając do nich nieograniczoną amunicję?
Ja uważam że tego typu bronie pełnią tylko i wyłącznie role bonusa i takie ma być ich zastosowanie... Uważam że takie bronie zabijają niemal całkowicie przyjemność z gry... Bo przecież nie oto chodzi aby każdego przeciwnika zabijać jednym strzałem i dlatego też uważam że niekonwencjonalne bronie w RE jak np PRL412 nie powinny mieć prawa bytu w grze właściwej i jedynie mogą stanowić bonus i urozmaicenie rozgrywki jeżeli komuś coś takiego się podoba... Jestem zwolennikiem różnego rodzaju broni konwencjonalnej i pod tym względem mnogość broni w RE5 bardzo Mi się podoba...
Awatar użytkownika
Paul

Ja nie miałem na myśli, że proponowane przeze mnie bronie mają zabijać po 1 strzale, gdyż to by zniszczyło klimat, nie chcemy tu CHT, tylko nowych broni, które urozmaiciłyby rozrywkę, nie psując przy tym klimatu ani grywalności.

Nie wiem, czemu ludzie tak zachwycają się arsenałem RE 5, co prawda jest tam już całkiem porządnie, jednak to wciąż za mało... Nie takiej ewolucji się spodziewałem...
Awatar użytkownika
J.Krauser

Post autor: J.Krauser »

Ja bym chciał ujrzeć nasze pięści i nogi jako bronie. Żeby biegać i okładać wszystko co się rusza tylko pięściami. No i oczywiście pistolet na gwoździe. To by było coś.
Paul pisze:Nie wszystkie bronie, ale jedynie te, które robią bałagan i przez to umilają rozgrywkę. Żadnych nowych 9 mm, tylko rakiety, granaty, granatniki, antypancerniaki i inne.
Paul pisze:Ja nie miałem na myśli, że proponowane przeze mnie bronie mają zabijać po 1 strzale, gdyż to by zniszczyło klimat
Zdecyduj się w końcu co chcesz :D
One man forced to seek REVENGE
Awatar użytkownika
Paul

J.Krauser pisze:Zdecyduj się w końcu co chcesz :D
Moje M 203 oczywiście miałoby moc porównywalną do Mine Throwera, zaś M 16 nie byłoby tak zabójcze jak Chicago Typewriter. Byłaby to droga broń, z ograniczoną amunicją. Teraz już rozumiesz?

Natomiast wszelakie granaty, antypancerniaki itd. można by dać do dodatkowych trybów "Ostatecznej rozwałki" o ile w wątku głównym zabrakłoby dla nich miejsca.

Chciałbym zobaczyć starcie Weskera z Chrisem uzbrojonym w M 16/M 203. Nawet gdyby Wesker unikał kul, Chris mógłby ostatecznie wystrzelić z granatnika pod jego nogi, odrzut na pewno zadziałałby na Weskera (ew. na Chrisa xD), a wtedy pozostałoby go dobić (ok, wiem, że to niemożliwe xD) lub zaaplikować serum...

Jak ten rząd USA/Capcom wyposaża swych agentów/bohaterów?!

Spójrzmy, o ile lepiej wyglądałaby scena Carlos vs Nemesis pod Clocktower, gdyby leżący Carlos w odpowiedzi na rakietkę Nemesisa, krzycząc, wystrzeliłby z granatnika xD
Ostatnio zmieniony ndz 24 paź, 2010 przez Paul, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
J.Krauser

Paul pisze:Spójrzmy, o ile lepiej wyglądałaby scena Carlos vs Nemesis pod Clocktower, gdyby leżący Carlos w odpowiedzi na rakietkę Nemesisa, krzycząc, wystrzeliłby z granatnika xD
Ta scena przypominała mi scene z filmu Żołnierze Kosmosu (kiedy główny hiroł został ranny)
Awatar użytkownika
Paul

Ok, tylko co to wnosi do tematu?

Inną pozycją wartą uwagi byłby detonator ładunków C 4, które można by podkładać w różnych miejscach, lub stosować do tworzenia niektórych przejść.

Co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
J.Krauser

Ludzie by narzekali. Bo jak dadzą możliwość wysadzania w powietrze ścian tylko tam gdzie to przewiduje scenariusz płakali by że wszystkich ścian by nie można było rozwalić. Jak by dali możność wywalenia dowolnej ściany, narzekaliby na to że gra jest płytka bo idziesz i tylko wysadzasz w powietrze. W RE2 było to ładnie wkomponowane i nie widzi mi się rozwinięcie tego pomysłu.

Bardziej jakieś reakcje łańcuchowe byłyby niezłe (jak w najnowszym Alone in the Dark)
pinek

Paul pisze:Chciałbym zobaczyć starcie Weskera z Chrisem uzbrojonym w M 16/M 203.
Skoro Wesker jest wstanie złapać granat z RPG, to taki granacik z M 203 to by chyba połkną.

Nikt nam nie każe używać Thomson'a oraz PRL412, dla mnie te bronie są nagrodą za wyniki w grze, nie stałym narzędziem exterminacji oponentów.

:snowman:
---->www.pajacyk.pl<----
Awatar użytkownika
Paul

Nie no, rakieta z RPG 7 leci nieporównywalnie wolniej niż granat z M 203, tym bardziej, że owy granat jest nie do złapania, nawet dla Weskera xD

A co do nagród za przejście gry - przecież te proponowane bronie o wiele lepiej pełniłyby funkcję obecnych...
Ostatnio zmieniony pn 25 paź, 2010 przez Paul, łącznie zmieniany 1 raz.
pinek

Chwila spędzona z goglami podpowiada mi, że granat z RPG 2 (wiem, że to nie ten z gry) ma prędkość początkową 84 ms/s (klick) a te z M203 mają 76m/s (klick )

Tak z ciekawości w jaką grę się nagrałeś, że chcesz M16/M203?

:santa:
---->www.pajacyk.pl<----
euroo

Post autor: euroo »

A ja z chęcią zobaczyłbym Krzysia z mieczem świetlnym jako bonus :smiech5: lub katanę.

Takie małe moje zamiłowanie do klimatu Star Wars . To by był dość ciekawy bonus .

oraz nie jestem zwolennikiem 10 broni naraz w eq powinno byc ograniczenie max do 3 w tym

jedna bron typu handgan/ magnum
karabin snajperski / maszynowy / albo shotgun ( z tego 1 postać mogla by mieć jeden typ broni druga nie mogla by mieć tego samego) to moim zdaniem utrudniłoby rozgrywkę i umiliło .

Oraz granacik/mina

no i jako 4 podstawowa to nożyk oczywiście .
Czuli 2 bronie palne , granat , i broń biała . tyle jeżeli chodzi o moje marzenia apropo zabawy w RE i bonusowych broni .
Awatar użytkownika
Paul

pinek pisze:Tak z ciekawości w jaką grę się nagrałeś, że chcesz M16/M203?
O, jaki ty "zgryżlywy", odp. facet.

Nawiasem mówiąc, naoglądałem się "Scarface" :)

@up:
Miecz świetlny, hehe, dobre. Wcale niegłupie xD

Przecież zamiast tego M 4(?) w RE 3, o wiele lepszy byłby M 16/M 203
Ostatnio zmieniony śr 27 paź, 2010 przez Paul, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mentos

Post autor: mentos »

Ja bym chętnie przywitał piłę mechaniczną jaką posługiwał się np Dr Salvador. Cięcie ganado, czy innych zombiaków byłoby na pewno fajne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe (ogólne) dyskusje o serii”