Witam. Nie biorę udziału w życiu forum, jednak jestem fanem gier i filmów o zombie. Moja przygoda zaczęła się od RE 2 - kilka lat temu zacząłem w nie grać i wciągnęło mnie na maxa; przechodziłem kilka razy oba scenariusze i do tej pory do niej wracam. Następnie przyszła pora na RE 3, które wówczas również mnie urzekło (aktualnie by mnie to nie porwało). Idąc dalej ukończyłem również RE 4 (było ok, ale to już nie to, do tego granie na kompie) i prawie RE 5 (nie dałem rady z ostatnim bosem - zawsze zużywałem wszystkie naboje w walce, a nie chciało mi się przechodzić poprzedniego poziomu; był dosyć długi i ciężki). Jakiś czas temu emulowałem RE 1 na pc i przeraził mnie poziom gry (cholernie trudny), do tego doszły problemy z sterowaniem po klawiaturze i zabawy z zawiechami. Mimo, iż klimat i ciekawość tego, co będzie dalej mnie urzekło, to dałem sobie spokój.
Teraz chciałbym zabrać się do tego na poważnie i mam zamiar spędzić wolny czas w sezonie letnio zimowym przed RE - nie chce bawić się w emulacje, tylko pograć w wszystko na konsolach przed tv z dobrym nagłośnieniem - jak przystało i żeby wydobyć z tego wszystkie soki. Moje pytanie - w co warto zagrać i w jakiej kolejności ?
W tym celu mam zamiar wkrótce nabyć PS2 oraz Gamecube - ach, co ten RE zrobi z moim portfelem.

Na PS2 mam zamiar odpalić sobie RE 1 i tutaj nurtuje mnie parę pytań - mianowicie, lepiej wybrać zwykłą jedynkę (czyli oryginał, bez pozmienianych przedmiotów, itp), czy podobno ulepszony Directors Cut ? dostanie wersji Dual Shock jest chyba już niemożliwe (do tego ponoć wyszła tylko w Japonii). Poza tym dla osób, które grały w to na tej konsoli - gra idzie szybciej, czy normalnie ? zależałoby mi na naturalnym tempie gry, a specjalnie starać się o poczciwe, lecz kultowe, PSX nie mam ochoty. Idąc dalej - zaelektryzowały mnie gameplay'e z yt, dotyczące serii Outbreak - wyglądają jak podrasowane 1-3. Opłaca się do nich siadać, czy to może jakaś poboczny, niewarty zwiedzania wątek fabularny ?
Następnie serie na GC - jest sens grać w RE Remake i oryginał RE 1 ? gry się wiele różnią od siebie ? osobiście mam zamiar przejść 1 choćby tylko dlatego, że jestem fanem tych serii, ale skoro nie różnią się wiele od siebie, to chyba nie ma to sensu - z drugiej jednak strony przechodzenie Remake po skończonej sesji z oryginałem może dodać dużo funu. O wersję Zero się nie pytam, bo naczytałem się aż za dużo rekomendacji. Ostatnia kwestia - Code Veronica - posiadam aktualnie x360, wkrótce będę miał PS2 i GC - na każdej z tych platform jest/wkrótce się ukaże port tej gry. Lepiej sprawić sobie starą wersję tej gry, czy czekać na HD ?
Mam zamiar przechodzić je w takiej kolejności:
1. RE 1
2. RE Remake
3. RE Zero
4. RE Code Veronica
5. RE Outbreak File #1 & #2
Dobry wybór, czy pod względem fabuły (niestety, nie pamiętam ich już tak dokładnie) powinienem zmienić kolejność ?
Przepraszam za chaos w poście i sporą liczbę pytań. Liczę na jakieś odpisy.
Pozdrawiam.