Demo

Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Dla mnie developer za bardzo poszedł w stronę zachodnich shooterów TPP. Capcom jak widać przekroczyło granice dobrego smaku fundując graczom wszystko naraz. Dobrze wiadomo, że tak się nie da. Zamiast bawić się w jakieś oddzielne kampanie wystarczyło solidnie dopracować jedną, wybrać głównego bohatera i postawić albo na akcję albo survival-horror. Choć w tej generacji pojawiło się studio, które pokazuje jak sprawnie połączyć elementy straszące z dużą dawką strzelania i do tego z domieszką survivalu a mowa oczywiście o Visceral Games.

Co-op mało mnie interesuje, gdyż z natury jeszcze graczem singlowym a przy pierwszy podejściu zawsze ogrywam sam dany tytuł (jeśli opcja kooperacji istnieje). Obawiam się, że skoro gameplay niespecjalnie mi podszedł podczas ogrywania wersji demo to i w fullu będzie podobnie, więc obecnie w ogóle rozważam opłacalność zakupu RE6. Jeśli nie, to sięgnę po Sleeping Dogs. Smutne dla mnie ale niestety prawdziwe. Wydawca jest sam sobie winien. Argument o przewidywalnej dobrej sprzedaży brzmi dla mnie trochę mało wiarygodnie.

Mam nadzieję, że sprzedaż zejdzie poniżej oczekiwań, może to nauczy Capcom, że nie należy przesadzać z innowacjami. Oby firma postąpiła kiedyś jak Netherrealm, które idealnie podążyło w myśl zasady - "tradycyjna formuła w nowoczesnym wydaniu".
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Post autor: Leon. KennedY »

Capcom jak widać przekroczyło granice dobrego smaku fundując graczom wszystko naraz.
Prawda objawiona jak widać... :zmiesz4:

Mam wrażenie, że uczepiliście się tego sterowania i chaosu jakby nie było tam nic widać, a sterwoać to po prostu się nie da... Wczoraj ograłem raz jeszcze kampanię Jake'a i Chrisa i w tej pierwszej wszechobecny chaos jakoś nie jest wszechobecny, a u Chrisa tylko raz wkurzyła mnie kamera, to wszystko. A jak czytam jęczenie na scenario Leona to nie wiem czy płakać czy się śmiać i do tego brak klimatu np. z powodu zwiększenia ruchów naszej postaci, boże...
Ostatnio zmieniony ndz 23 wrz, 2012 przez Leon. KennedY, łącznie zmieniany 1 raz.
euroo

Post autor: euroo »

Mi się bardzo podobało , przede wszystkim kampania Leona i Jaka .
W kwestii grafiki wiele do za rzucenia jej nie mam, widać wyraźnie wszytko to co jest mi potrzebne do odpowiedniej grywalności .
Nie wie ktoś czy da się na spleet scrennie w demo grac ?? mam na ps3 ale nie mogę się doszukać .
Nie podobają mi się tylko te skoki na ziemie ,( bylem w stanie przyjąć chodzenie i strzelanie, bicie r1 ale z leżenia na ziemi i strzelania ?? to mnie strasznie wnerwia ... tracę orientacje przez to) .
Jedna rzecz na plus rozbiegniecie i uderzenie w oponenta
. ze względów na małe problemy z kasa ( są priorytety ) pewnie na gwiazdkę sobie sprawie RE6 dopiero :P

edit: przepraszam za bluzg .

Recoil: Warn za bluzga. I popraw pisownie. Tak a propos chaosu...
Ostatnio zmieniony ndz 23 wrz, 2012 przez euroo, łącznie zmieniany 2 razy.
Mcinhammer
Kontakt:

Post autor: Mcinhammer »

Sterowanie nie jest chaotyczne, jak dla mnie jest lepiej przemyślane i bardziej intuicyjne niż chociażby w poprzedniej części. Chaos wynika z zachowania gracza a nie od rzekomej błądzącej kamery. Trzeba spokojnie grać a nie piruety kręcić ^_^ Tutaj już nic nie poradzimy, dla każdego indywidualna kwestia, czy będzie ktoś chciał ogarnąć, czy będzie rzucał padem po podłodze tudzież ścianach.
Salvin

Post autor: Salvin »

Leon. KennedY pisze:A jak czytam jęczenie na scenario Leona to nie wiem czy płakać czy się śmiać i do tego brak klimatu np. z powodu zwiększenia ruchów naszej postaci, boże...
Nie grałem w demo ani nie widziałem go także nie wiem ile z tego tematu jest prawdą a ile nie, ale chciałem się tylko odnieść do tego zdania. Leon takie argumenty nie do końca muszą być od razu bezsensowne. Dla kogoś kto gra w RE od pierwszej części takie techniczne ograniczenia wbrew pozorom mogą pozwolić bardziej zagłębić się w klimat. Była do wyboru ucieczka albo zabicie przeciwnika przy skromnych zasobach uzbrojenia. Jak zabijałeś za często to często pociągało szereg bardziej lub mniej znaczących konsekwencji. Trzeba było kombinować tak żeby wystarczyło na później, czy też wystarczy roślinek, jak tu obejść kolejnych wrogów itd. I dzięki temu była niepewność i klimat. Już sama prosta walka wręcz z RE4 znacząco wpływa na zmiany klimatyczne, bo wiesz, że nawet jak nie masz amunicji to sobie tak czy siak poradzisz np. jak Leon jednym kopniakiem rozgania całe towarzystwo ;) . Bardziej zaawansowana sprawność bohatera przeistacza grę już bardziej w stronę akcji. A to ma swoje dobre jak i gorsze strony. Dobre w postaci bardziej zróżnicowanej rozgrywki. Natomiast złe takie, że nie czuje się zbytnio zagrożenia jak kiedyś. Dawniej jeden przeciwnik sprawiał problem, teraz granat i po kłopocie. Zobaczymy jak to będzie w RE6, ale póki co każda część po RE3 już miała niestety coraz mniej z horroru.

Chaos to bardzo popularne słowo w tym temacie :) .
Ostatnio zmieniony ndz 23 wrz, 2012 przez Salvin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oscark

Post autor: Oscark »

Więc chcesz powrotu do mobilności postaci jak w RE3? Nie sądze by to wyszło na dobre ani Capcomowi, ani graczom. Capcom z numerka na numerek zwiększa liczbę dostępnych ruchów postaci by uatrakcyjnić odbiór gry zarówno starym jak i nowym fanom, i nie ma co się temu dziwić ani na to narzekać. Potencjalni klienci nie chcą możliwości strzelania tylko w górę, dół i środek, zapewne marzy im się coś więcej ;).

Kampania Leona też może być horrorem. Będzie najbardziej klimatyczna jeśli będzie się ją grało na najwyższym poziomie trudności. Wtedy jest pewność że ani amunicji, ani leczenia nie będzie za dużo.

Wcześniej padło dobre pytanie - czy jest split screen w demie PS3? Być może będę miał do niego dostęp dlatego pytam ;).
Ostatnio zmieniony ndz 23 wrz, 2012 przez Oscark, łącznie zmieniany 2 razy.
Steam: osssqr
Z chęcią zagram we wszystkie tryby RE6.
Szczecin pozdrawia :)
Salvin

Post autor: Salvin »

Czy chciałbym np. remake RE3? Oczywiście i to bez dwóch zdań. Na pewno nie byłbym obojętny wobec takiej gry. Zobacz na REmake albo Zero ilu ma zwolenników. Bo już nie wspomnę ilu czeka i się pewnie nie doczeka na remake RE2 ;) Tu już jest kwestia mentalności i własnych upodobań. Dla mnie prostota i pewne ograniczenia nie są wcale powodem, dla którego mam odrzucić grę. I powiem Ci, że dzisiaj znacznie chętniej wracam do RE3 niż RE5.

Capcom nie wyda takiej gry, bo tu już chodzi o marketing i jak największe zyski ze sprzedaży. Przemodelowanie mechaniki bardziej trafiło do ogółu i dzięki temu mają znacznie większe zyski. Nikt w takim wypadku nie zrobi regresu.
Mcinhammer
Kontakt:

NIestety Split-screena nie ma w demku (przynajmniej w tym, które jest do pobrania z PS Store), tylko online play. Dopiero w pełnej wersji uświadczymy tego trybu rozgrywki :)
Awatar użytkownika
Finka

Post autor: Finka »

W tym demie horroru nie ma za grosz. Leon i Helena mogą w ogóle nie mieć broni a i tak zrobią masakrę. Gra jest tak skonstruowana, dzięki sposobowi poruszania się postaci i kamerze, że broń palna potrzebna jest tylko w starciu z bossami. Nie wiem jak będzie się prezentowała cała gra ale gdyby przyjąć, że cała konwencja gry będzie taka jak w demie to broń palna będzie tylko małym pomocnikiem.
O tym, że nie będzie to horror było wiadomo już po pierwszym trailerze.
Kilka rzeczy CAPCOM poprawił w stosunku do piątki
- gra została dostosowana dla graczy prawo i leworęcznych,
- nie będzie problemu z partnerem, wyjątkiem będzie "żywy" partner, o którego trzeba będzie się troszczyć

To demo wciągnęło mnie jak narkotyk, co wyłączę konsolę to włączam z powrotem. Nie ma horroru, nie ma klimatu a ja nie mogę się od tej gry oderwać :rad12:
W piątkowe wieczory nie odpowiadam za swoje posty.
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

Więc chcesz powrotu do mobilności postaci jak w RE3? Nie sądze by to wyszło na dobre ani Capcomowi, ani graczom. Capcom z numerka na numerek zwiększa liczbę dostępnych ruchów postaci by uatrakcyjnić odbiór gry zarówno starym jak i nowym fanom, i nie ma co się temu dziwić ani na to narzekać. Potencjalni klienci nie chcą możliwości strzelania tylko w górę, dół i środek, zapewne marzy im się coś więcej
Pogłębianie gameplay'a nie jest problemem. Każdy następny RE miał jakieś większe lub mniejsze zmiany w gameplay'u - autocelowanie (lub jego brak), możliwość posługiwania się dwiema giwerami na raz, self-defence weapons, robienie uników i tak dalej i tak dalej. Nie ma w tym nic zaskakującego. Co nie oznacza jednak, że tylko dlatego że skoro danych patentów nie było w poprzednich odsłonach to są słabsze - z tego by wynikało że RE4/5 bije na głowę takiego Remake'a czy RE2, a wiadomo że jest z goła inaczej ;) Osobiście nie mam wielkiego problemu z tym że nasz bohater może się turlać, czy walczyć wręcz - to jest logiczne w końcu jeśli człek jest zagrożony to będzie bić się czym się da, ok. Dla mnie problemem jest sam gameplay podstawowy a więc nastawiony na grubą rozwałkę. Tylko grając Leonem można poczuć chociaż jakiś zalążek napięcia jaki się czuło podczas ogrywania starszych RE - podobała mi się szamotanina z zombie i różne qte z tego wynikające, ich nagłe ataki itp, jest to jakiś pomysł wyjściowy - gdyby było to nieco bardziej zbalansowane i nie łaził by ciągle ktoś z nami było by nawet lepiej, bowiem czasem Helena po prostu odbierała mi fun przy walce z zombie. Niestety jeżeli rdzeń rozgrywki jest skierowany na mocną akcję a nie klimat to nie można się spodziewać wiele jeżeli chodzi o coś w klimacie RE. A o to w zasadzie chodzi.

Jak już powiedziałem wiele razy, nie chodzi o to żeby każda kolejna część wyglądała ciągle tak samo, niech się rozwija, niestety zmiany, które zastosowano od RE4 a potem jeszcze popsuto w 5tce były złym kierunkiem, pozbywając się kluczowych dla serii elementów, dodając inne do tej pory całkowicie jej obce, ba nawet niezgodne ze specyfiką serii jako gatunku. :(

Chaos wynika z zachowania gracza a nie od rzekomej błądzącej kamery. Trzeba spokojnie grać a nie piruety kręcić
No tak w końcu kiedy ostrzeliwuje nas banda mutków to najlepiej ze spokojem powolnym krokiem oddalić się od nich byle by zachować jakąś widoczność. Ciekawe - Uncharted, gra 10-krotnie bardziej widowiskowa i niezwykle dynamiczna, przeciwnicy są o niebo mądrzejsi a jednak ani razu nie zgubiłem się z kamerą i miałem dobre pole widzenia na akcję - nawet w takich gorączkowych sytuacjach jak walka w płonącym pałacu w U3. Bądźmy szczerzy, można coś zrobić dobrze albo źle, przy RE6 ten system operowania kamerą wypada źle, przy tak małej odległości od postaci gracza jej obracanie wywoływać może pewne niedogodności, oczywiście że i do tego uniedogodnienia można przywyknąć w miarę możliwości, ale to nie znaczy że uznać można pracę kamery za pozytyw.
Ostatnio zmieniony ndz 23 wrz, 2012 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Oscark pisze:Więc chcesz powrotu do mobilności postaci jak w RE3? Nie sądze by to wyszło na dobre ani Capcomowi, ani graczom. Capcom z numerka na numerek zwiększa liczbę dostępnych ruchów postaci by uatrakcyjnić odbiór gry zarówno starym jak i nowym fanom, i nie ma co się temu dziwić ani na to narzekać. Potencjalni klienci nie chcą możliwości strzelania tylko w górę, dół i środek, zapewne marzy im się coś więcej ;).

Kampania Leona też może być horrorem. Będzie najbardziej klimatyczna jeśli będzie się ją grało na najwyższym poziomie trudności. Wtedy jest pewność że ani amunicji, ani leczenia nie będzie za dużo.

Wcześniej padło dobre pytanie - czy jest split screen w demie PS3? Być może będę miał do niego dostęp dlatego pytam ;).
Zgadzam się z Tobą w 100%, kto się nie rozwija ten się cofa i nikomu nie da się dogodzić w 100% (a Capcom już próbował wydając 3 kampanie). Remake RE2 i RE3 to moje marzenie ale jak pisałem jeszcze przy okazji podobnych dyskusji w dziale RE4 nikt na to nie pójdzie, sprzeda się w małym nakładzie a firma straci. Oficjalnie przestałem już grać w demo (bo ilez można :D) i czekam na pełną wersję do której podchodzę bardzo optymistycznie ;). Przeciwnicy Javo, kojarzycie Kroniki i manuelę? Jej zakończenie z helikopterem na końcu gry nie przypomina wam przeciwników z rozdziału Chrisa z RE6? (chodzi o eliminacje, żeby nie walić spoilerami).
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Leon takie argumenty nie do końca muszą być od razu bezsensowne. Dla kogoś kto gra w RE od pierwszej części takie techniczne ograniczenia wbrew pozorom mogą pozwolić bardziej zagłębić się w klimat. Była do wyboru ucieczka albo zabicie przeciwnika przy skromnych zasobach uzbrojenia. Jak zabijałeś za często to często pociągało szereg bardziej lub mniej znaczących konsekwencji. Trzeba było kombinować tak żeby wystarczyło na później, czy też wystarczy roślinek, jak tu obejść kolejnych wrogów itd. I dzięki temu była niepewność i klimat.
I tu mnie zagiąłeś... Jak sobie przypomnę jedynkę i tą niepewność co znajduje się za drzwiami, ja dzierżę gnata w ręce z dwoma nabojami, nóż w inwentarzu już czeka w pogotowiu, klimat i niepewność czy te drzwi nie okażą się ostatnimi jakie w tym momencie będzie mi dane przejść, ah kochane czasy :rad1:, które już nigdy nie powrócą, trochę szkoda.
Ale i tu jest sporo racji:
Zgadzam się z Tobą w 100%, kto się nie rozwija ten się cofa i nikomu nie da się dogodzić w 100% (a Capcom już próbował wydając 3 kampanie).
PS: Grafa w full HD potrafi bardzo, bardzo zachwycić, a ta obskurność u Leona jest bombowa. Wczoraj kumpel stwierdził, że faktycznie RE5 miało lepszą grafę, ale i tutaj ilość detali potrafi zachwycić. Ogólnie bardziej mu się giera podoba od 5.
Ostatnio zmieniony wt 25 wrz, 2012 przez Leon. KennedY, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
bartekos

Post autor: bartekos »

Przeszedłem demo na xboxa 360 ściągniete z XBOX Live
Gra to nie to co 5,4,3,2,1,0
Jest fatalna gdyż jest dużo powodów które wymienie:
1.Po jaką cholere w grze w której przez 15 lat strzelało sie laserkiem lub joystickiem teraz strzela się celownikiem (obniżam ocene grzę przez celownik)
2.Chodzenie i strzelanie w tym samym czasie(okropność,jak zobaczysz tyranta to już masz łatwość sprintujesz i już cie nie ma)
3.Jak na górze "Sprint" (gra miała być trudna a nie Biegnij,Biegnij!
4.To was może zdołować(już miałem w tę gre niegrać z tego powodu) NIE MA INWENTARZA i nie ma uleczania poprzez wejscie w inwentarz teraz naciskasz rb albo r1 i już sie uleczasz
5. Czy do dobrej zabawy i survival horroru potrzebowaliście 18 klawiszy :(?

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... usawFak8hA

6.Gdzie zombie z okładki
7.Fikołajtki po ziemi (No tego jeszcze nie było)

Plusy:
1.Grywalne postacie to :Chris,Leon,Jasper,Sherry,Jake,Ella,(szkoda że bez Claire :( )
2.Nowa broń:Pięści i nogi,Moc Weskera (tylko u Jake'a)
3.Piszą że nie będzie Lickerów ale będzie Mr.X i Tyrant i Wesker
4.W kampani Leona będziemy walczyć z Chrisem ale Leon wygra (chris nie umrze bo będą sie bić potem zostaną kumplami) Jako leon odwiedzimy 21% miejsc z resident evil 2 oraz rezydencje z 1 części gdzie spotkamy ade i jill
Gra dostaje ode mnie Oczywiśce oceniam wesje demo a nie całą gre 2/10Mam nadzieje że będzie Ekwipunek i Lickery

[ Dodano: 25 Wrz 2012 17:53 ]
po przejsciu demo ukazuje sie data data to :
02.10.12 :D :D :D :D :D: :D

Salvin: Przeniosłem post do bardziej odpowiedniego tematu. Przy okazji też kilka informacji. Nie wrzucamy zdjęć tylko dajemy same linki. Natomiast jak coś chcemy dodać albo zmienić to nie wysyłamy kolejnej wiadomości a używamy opcji edytuj.
Ostatnio zmieniony wt 25 wrz, 2012 przez bartekos, łącznie zmieniany 2 razy.
Umbrella Corporation'
Awatar użytkownika
BSAA HUNTER

Post autor: BSAA HUNTER »

Witam przepraszam cię jak nie ma lasera jak jest poszukaj w opcjach można nawet kolory zmieniać lasera jest czerwony zielony niebieski różowy kolor lasera ja gram laserem.

Recoil: Litości... używaj interpunkcji...
Ostatnio zmieniony wt 25 wrz, 2012 przez BSAA HUNTER, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oscark

Post autor: Oscark »

Bartekos, odnośnie wad:
1. Przecież da się to zmienić (jak nie w demie, to w finalnej produkcji)
2. To jest unowocześnienie - musi być. Nie chcesz? Stój i strzelaj
3. Jak nie chcesz nie używaj sprintu
4. A co to zmienia czy używasz innego wyglądu ekwipunku, i leczenia na R1? Przecież to tylko udogodnienie
7. Każe Ci ktoś robić te przewroty? :P

Wady które podajesz to trochę kosmetyczne wady. Demo nie zmieni się dużo od oryginału, prawdopodobnie wogóle (względem grywalności) -przecież i tak płyty już są w tłoczni.
Steam: osssqr
Z chęcią zagram we wszystkie tryby RE6.
Szczecin pozdrawia :)
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Ostatnio jak czytam opinie a raczej według niektórych wadę jaką jest możliwość chodzenia i strzelania to nie wiem czy się śmiać czy płakać. Ileż to lamentu było kiedy wyszedł RE5 i wrzuty że archaiczny, powolny, że nie te czasy a teraz? Albo ludzi upośledziło manualnie i nie potrafią jednocześnie chodzić i strzelać albo piszą to dla zasady :/
bartekos pisze: Plusy:
1.Grywalne postacie to :Chris,Leon,Jasper,Sherry,Jake,Ella,(szkoda że bez Claire :( )
2.Nowa broń:Pięści i nogi,Moc Weskera (tylko u Jake'a)
3.Piszą że nie będzie Lickerów ale będzie Mr.X i Tyrant i Wesker
4.W kampani Leona będziemy walczyć z Chrisem ale Leon wygra (chris nie umrze bo będą sie bić potem zostaną kumplami) Jako leon odwiedzimy 21% miejsc z resident evil 2 oraz rezydencje z 1 części gdzie spotkamy ade i jill
Gra dostaje ode mnie Oczywiśce oceniam wesje demo a nie całą gre 2/10Mam nadzieje że będzie Ekwipunek i Lickery

[ Dodano: 25 Wrz 2012 17:53 ]
po przejsciu demo ukazuje sie data data to :
02.10.12 :D :D :D :D :D: :D

Salvin: Przeniosłem post do bardziej odpowiedniego tematu. Przy okazji też kilka informacji. Nie wrzucamy zdjęć tylko dajemy same linki. Natomiast jak coś chcemy dodać albo zmienić to nie wysyłamy kolejnej wiadomości a używamy opcji edytuj.
Jeżeli zaspoilerowałeś i to sie sprawdzi co czytam to.... :/
Ostatnio zmieniony śr 26 wrz, 2012 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 2 razy.
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Raczej drobna cząstka mocy Weskera :rad10:. Leon będzie walczył z Chrisem, bardziej słownie, tak myślę, a z tym i go nie zabije, będą kumplami, to żeś walnął... Czy ktoś myślał, że Leon go zabije :smiech3:. A teraz jakie 21% miejsc z RE2 i rezydencja z 1? Skąd w ogóle te informacje?
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Obawiam się, że z jakiejś recenzji, która wyciekła i mimo, że jest to ŚWIETNA wiadomość to jednak spoiler :D
Mcinhammer
Kontakt:

A ja obawiam się, że to jedynie prowokacja :)
Bartekos najbardziej zaszokowałeś mnie spoilerem dotyczącym daty wydania RE6 :P :P :P
Awatar użytkownika
WESKER-DL

2 październik to wtorek więc sklepy powinny dostarczyć grę już dzień wcześniej więc spoiler nie trafiony :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 6”