Wrażenia z wersji PC

Również o Resident Evil 3.5
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

Tu nie chodzi o jasność na ekranie, lecz o jasność w grze.
Żeby w programie 3D cokolwiek było widać, musi być jakieś ogólne światło (inaczej wszystko jest zupełnie czarne i jedynie oświetlone przez poszczególne światła skierowane). I w tym właśnie sęk, że ktoś zrąbał totalnie sprawę, i zamiast powsadzać do pomieszczeń słabe żarówki dające jedynie półmrok, powsadzał jarzeniówki.

Jeden z lepszych przykładów:
http://www.hidebehind.com/931B1840

Ta czerwona lampka w wersji PC generuje światło (kiedy się podglądnie grę za pomocą programu np. 3D Ripper i wyłączy wszystkie tekstury, widać obszar światła generowany przez niektóre źródła światła), jednakże ponieważ całe pomieszczenie jest jaskrawo oświetlone - w ogóle tego nie widać.
To tak, jak włączysz latarkę w ciągu dnia w ogóle nie zauważysz, że ona działa.

A ściemnianie ekranu monitora nic nie da, bo jednocześnie śmiemniasz wszystko - wraz z tymi innymi źródłami światła.

Swoją drogą, filmik z pierwszym spotkaniem z Krauserem (walka na noże) widziałem wielokrotnie zanim zagrałem w grę. Jednakże gdy w końcu dotarłem do pomieszczenia, gdzie lada chwila miał się zjawić Krauser, w ogóle nie skumałem, że to właśnie to pomieszczenie. Na filmiku bowiem wszystko jest ciemne, ogólnie pomieszczenie jest oświetlone ciemnym, granatowym światłem, w wersji na PC, gdzie światło ogólne jest białe, pomieszczenie utrzymane jest w kolorach brązowo - czerwonych :].
Jill Valentine

Post autor: Jill Valentine »

no dobra ale nie musimy odrazu na maxa sciemniać bo nic nie widać bedzie.podam przykład u mnie re 3 jest ciemne (filmiki szczególnie) i ledwo co je widać a ustawiona na maxa jest jasnośc.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Jill Valentine pisze:przykład u mnie re 3 jest ciemne (filmiki szczególnie) i ledwo co je widać a ustawiona na maxa jest jasnośc.
Bo to juz nie zależy od Monitora tylko od Gry, więc podjaśnianie tylko może popsuć jakość
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Jill Valentine

Post autor: Jill Valentine »

ale to jest tak ciemne że filmików prawie nie widać...
Awatar użytkownika
Capcom

Post autor: Capcom »

Jeżeli ktoś chce spojrzeć na wszystko to,o czym mowa z bliska to na na revideos pojawił się nowy,artykuł,test i filmy,zapraszam:

http://www.revideos.net/revideoshd.php
-----------------------------------------------------
http://pl.youtube.com/user/Dawidmwrc
Dante

Post autor: Dante »

Szczerze to nie bardzo przeszkadza mi ta grafika serio nie ważne gdzie widzę RE4 i tak wygląda to pięknie, w sumie to ciesze się ze nie jest to jakiś hit graficzny bo mój PC super komputerem nie jest :) ale fakt game pad to mus. Swoją drogą słyszałem plotki że RE4 który jest w necie który został wypuszczony przez Netshow to jakaś przeróbka z GC O.o ile jest w tym prawdy :) ?
1998 I'll never forget it ...
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

1. Jeżeli by to była przeróbka z GC, to czemu ma: postaci z PS2, filmiki prerederowane jak w PS2, ma Separate Ways, PRL i drugie dodatkowe stroje jak w PS2?

2. Gra już wyszła w Azji. Nawet na stronie tamtejszego wydawcy są screeny z BH4 na Pc - i tak, również są bez cieniowania. (btw. ciekawe, czy w "Features'ach" jest napisane "super grafika i efekty" ;]).
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Dante pisze:ale fakt game pad to mus.
Pomaga w rozgrywce ale na klawierce również daje się grać, Fani nie narzekają po opiniach. Patche ktore pozwalają celować myszką również juz są i pomagają, a napewno się pojawią następne :rad10:
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Wcześniej sądziłem, że gamepad to mus. Ale jak już zacząłem grać na klawiaturze, to na niej skończyłem i zmieniłem zdanie :]. Na klawiaturze gra się naprawdę bardzo przyjemnie (oczywiście pod warunkiem, że się zmieni klawisze, bo te standardowe są do bani).
Awatar użytkownika
Mikhail

Post autor: Mikhail »

Wygląda na to, że CAPCOM wreszcie zainteresował się "jakością" grafiki konwersji RE 4. Na oficjalnym forum wypowiedział się Christian Svensson, szef działu planowania firmy. Stwierdził, że CAPCOM ma świadomość niezadowolenia fanów z jakości konwersji i ma zamiar wydać patcha, który przywróci grze oświetlenie i cieniowanie.
Link: http://www.capcom.com/BBS/showthread.php?t=11974&page=4
Pod koniec tej strony jest post rzeczonego jegomościa.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Dobrze że chociaż wprowadzą Shadery i poprawią ogólnie oświetlenie, moze wkońcu zainteresują się i do czasu wydanie wersji w Polsce będzie już sporo poprawiających łatek
Awatar użytkownika
Finka

Post autor: Finka »

To najlepsza wiadomość ostatnich dni !
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Dobra, tylko ile z tego to oficjalna wiadomość, a ile marketingowy bełkot "o tak, na pewno poprawimy to...".

Biorąc pod uwagę po pierwsze fakt, że sam Capcom nic zrobić raczej nie może - Capcom (osobiście) nie zajmuje się grami na PC, toteż nie ma ludzi do tego stworzonych. To raz.
A dwa, przez ten rok portowania SourceNext na pewno musiał coś z tym RE4 zrobić, pomieszać, dodać własne rzeczy, usunąć inne itp (PS2 a PC to dwie zupełnie inne architektury). Więc nawet gdyby ludzie z Capcomu dostali tą grę ---uwierzcie mi, grzebanie w czyimś kodzie to jest dopiero prawdziwy horror (nawet, jeżeli ten czyiś kod był bazowany na twoim programie).

Nie mówiąc już o tym, że oni tej gry nawet na oczy nie widzieli (jedynie sugerują się głosami fanów). Wiec to wszystko może być tylko takie "Tak, tak, my o was dbamy, na pewno coś z tym zrobimy. *nadchodzi dzień premiery, nic się nie zmieniło*. Oj, próbowaliśmy, ale nic nie dało się zrobic..."

Innymi słowy mówiąc - jedyne, co Capcom może zrobić, to wymusić, by SourceNext wydał patcha. A to, czy takowy się pojawi zależy już tylko i wyłącznie od tego, czy SN będzie potrafiło to zrobić.

(Tak wiem, jestem cholernym pesymistą :D).
Awatar użytkownika
Mikhail

Post autor: Mikhail »

To nie pesymizm, tylko raczej realizm :) Jednak sam fakt, iż CAPCOM zainteresował się w ten czy inny sposób RE 4 pc jest sam w sobie warty odnotowania.
Dante

Więc ten patch może trochę podnieść wymagania czyż nie : ) ?
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Toszkę napewno ale się nie przejmuj, nie będziesz musiał kompa podkręcać :rad10: o ile takowy wogóle się pojawi :rad2:
Awatar użytkownika
Finka

Post autor: Finka »

Jeżeli przesunęli premierę to może grę wydadzą już poprawioną - taką mam przynajmniej nadzieję.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Nie liczyłbym na taki zabieg, każdy dostaje wersję nomalną (jeżeli jest taki odstęp czasu), nowością może być Polski język oraz Patch i Mody (oczywiście dostępne w Necie ;))
Awatar użytkownika
HanPL

Post autor: HanPL »

Witam jestem tu nowy wiec na wstepnie pozdrawiam wszystkich ;)

Co do wrażen...uczucia mam mieszane po przeczyataniu wielu artykułów na temat RE4 na pc...Rewelacyna grafika pisali...Z niecierpliwoscią czekalem kiedy w swoje rece dostane RE4 kiedy nadszedl ten dzień po zainstalowaniu wita mnie ubognie okno z setup i...totalny brak myszki..<szok> no nic mozna to jakos przebolec za to mam nadzieje grafika bedzie porządna...(marzenia sciętej głowy..) odpalam grę na wstepnie wita mnie głos..tyle ze nie z Resident evil xxx tylko Biohazard 4...Ok no to odpalam...jak by mnie ktoś obuchem w łeb palnoł....grafika pikseloza ..zaraz zaraz ja chyba źle widze poprawiam okulary..jednak nie ! Grafika rodem z roku 2001/02..Jezu co oni robili przez te wszyskie lata...
No nic stoi chata wiec ide..na dzien dobry zostaje powitany obelgami i zaatakowany przez dziada z siekierą.. no to atak..zaraz..czym tu się strzela !!
..zgon...i tak z 3 razy..

Ogółem jestem dośc rozczarowany wydaniem na PC przez tyle czasu mozna było stworzyc naprawde ładną gre, a tak szaro buro i nijako tyle ze mojej strony.

PS:z nudów wszedłem na System Requiments LAb zeby przetestowac czy RE4 odpali na moim PC..po analizie co widze...

http://img138.imageshack.us/img138/446/obrazfh2.jpg

PIXEL I VERTEX SHADERS 2.0 ?! No ktos tu chyba sobie jaja robie w grze nie występuje nawet Pixel shader 1.0...

Głos z tostera: zamieszczaj tylki LINKI do fotek
Dante

Występuje występuje, problem jest w tym że studio odpowiedzialne za konwersję zrobiło krzywdę oświetleniu i wszelakim efektom ( brak mgły, światło oblewające całe pomieszczenie) teraz właśnie z niecierpliwością czekamy na patch'a ... swoją droga Re4 nie wygląda tak źle :P Mi tam się podoba xD Co do sterowania, gra pisana pod gamepad nie zawsze jest wygodna na klawiaturze ale o tym już się przekonałeś ... 3 raz ? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 4”