Zakończył się kolejny zlot... Teraz, kiedy już człowiek siedzi w pociągu i zaczyna wstępnie pisać relacje z tej imprezy, zaczyna sobie uświadamiać jak bardzo będzie mu brakowało tych ludzi przez kolejnych sześć, lub być może dwanaście miesięcy... Jak zawsze po zlotach, stojąc na dworcu i czekając na pociąg pewnie wielu z nas zaczyna ogarniać dziwne uczucie jakby tęsknoty, i niewiedzy co ze sobą teraz zrobić. Na forach zacznie sie rozpamiętywanie najlepszych momentów, tekstów i innych zabawnych sytuacji, które pozostaną we wspomnieniach na bardzo długo, i będą opowiadane jako anegdotki na kolejnych zlotach...
Ten zlot pod wieloma względami był wyjątkowy. Może dlatego, że po raz pierwszy możemy z czystym sercem powiedzieć, że nasz zlot miał poniekąd status zlotu oficjalnego, któremu patronowała firma Cenega, wydawca serii gier RE w Polsce, i której zawdzięczamy doskonałe upominki, które posłużyły jako nagrody w konkursach, a także zostały rozlosowane wśród uczestników. Także i inne firmy, takie jak wydawnictwo JPF, wsparło nas kilkoma zestawami mang z uniwersum serii, dzięki czemu praktycznie każdy miał szansę coś wygrać, niezależnie od udziału w konkursach. Wiele serwisów internetowych poświęconych tematyce growej pomogło nam rozreklamować spotkanie, dzięki czemu na zlocie mogliśmy zauważyć sporo nowych twarzy. Drugim powodem, dla którego zlot będzie, mam nadzieję, zapamietany na długo, było wspaniałe zachowanie uczestników. Zlot obył się bez praktycznie żadnych incydentów, nikt nie został ranny, nic nie zostało zniszczone, a sami uczestnicy wydawali się być zadowoleni z przebiegu spotkania. Co prawda nowe osoby na początku wydawały się być nieco onieśmielone, widząc że większość, jakby nie było, zlotowiczów zna się już nawzajem. Nie przeszkodziło im to jednak w dosyć szybkim zaaklimatyzowaniu się, i, mam nadzieję, nabrali ochoty na kolejne spotkania. Kolejnym powodem, który wart jest zauważenia, była współpraca przy organizacji dwóch serwisów, Zombie Nation i MWRC. Organizacja zlotu nie jest tak łatwym zadaniem, jak mogłoby się wydawać, i teraz, po pierwszym zlocie jaki dane mi było współorganizować, moge z pewnością stwierdzić że jedna czy dwie osoby nie podołają temu zadaniu. A zadanie było niełatwe, bowiem ostatnimi czasy zloty wyraźnie traciły na jakości, i brak było nowych osób, a i starzy bywalcy niekiedy wydawali się być tym wszystkim już troszkę zmęczeni. Jednak w tym roku, mimo że strona ZN jest wciąż w fazie rozbudowy, postanowiliśmy zrobić na równi z MWRC coś większego, co zostanie na długo zapamiętane. I mimo, że jako jeden z organizatorów nie mam prawa oceniać naszej pracy, to chyba mogę stwierdzić że nam się udało...
Jeśli idzie o frekwencję, to na pewno nie był największy ze zlotów (wbrew początkowym prognozom). Jednak ilość atrakcji jaka zostało przygotowana na pewno będzie miło wspominana przez zlotowiczów. Wielobój RE, czyli zestaw 7 konkurencji, sprawił że walka o najlepsze nagrody była bardzo wyrównana, i w zasadzie do końca nie było pewności kto będzie laureatem, a i same konkursy były z różnych dziedzin. Ponadto zlotowe wspominki, które niektórym uczestnikom przybliżyły nieco historie zlotów były dobrym pomysłem, tak samo jak ognisko, które było wspaniałym pomysłem jednego z naszych kolegów, dodam, że pomysłem dla organizatorów dosyć niespodziewanym, przez co musieliśmy nieco zmodyfikować nasz harmonogram, jednak w ostateczności takie właśnie inicjatywy są najlepsze dla integracji uczestników. Z kolei jeśli idzie o sprzęt, to w tym roku było wręcz fenomenalnie, i nie można było narzekać na brak stanowisk do grania i oglądania materiałów- zarówno organizatorzy jak i uczestnicy nie poskąpili swoich konsol i komputerów dla dobra innych. Również pokaz Resident Evil 6 na sporych rozmiarów telewizorze był dobrym pomysłem, zwłaszcza dla graczy którzy dotychczas nie widzieli w akcji tego tytułu, a mają apetyt na wersje PC która zostanie wydana pod koniec marca.
Na zlocie nakręciliśmy również filmik, co jednak nie było łatwym zadaniem, i, szczerze mówiąc, na te chwilę jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało, a to z powodu niespodziewanych przeszkód jakie napotkaliśmy. Przyzywczajeni do tego, że w ośrodku Dresso byliśmy zazwyczaj sami, nie spodziewaliśmy sie obecności ponad 80ciu osób z programu międzynarodowej wymiany studentów, którzy skutecznie, choć zapewnie nieumyślnie utrudniali nam kręcenie. Sami studenci byli dosyć sympatyczni, choć obie grupy, nasza i ich, starały sie nie wchodzić sobię w drogę.
Na uwagę zasługują również dekoracje, które pozwalały wczuć się w klimat zlotu. Przygotowane dla uczestników identyfikatory, pobryzgana "krwią" ściana, loga związane ze zlotem, tekturowa podobizna "zombiaczki" czy rysunki postaci porozwieszane po ścianach ukazują, że tym razem chcieliśmy, aby ludzie poczuli tę "magię" która wiąże sie z ukochaną serią. Wszystko zresztą będzie do obejrzenia na zdjęciach i filmach.
Na szczegółową relację z imprezy, bynajmniej widzianą moimi oczami, przyjdzie czas później, teraz jednak chciałbym wymienić tutaj te wszystkie osoby i firmy, bez których te spotkanie nie odbyłoby się w takiej formie. Przede wszystkim, podziękowania wędrują do firmy Cenega, za zainteresowanie się tematem i sprawienie, że kilka osób zostało uszczęśliwonych bardzo klimatycznymi zegarkami i koszulkami. Mamy nadzieję, że współpraca utrzyma się również na kolejnych zlotach. Drugą firmą, która nas wsparła, jest wydawnictwo J.P. Fantastica, które zasponsorowało kilknaście tomików mangi Marhawa Desire z uniwersum RE. Następnie podziękowania chcę skierować do serwisu MWRC, który na równi z nami uczestniczył w organizacji i pomagał w utrzymaniu porządku, i mimo pewnej różnicy w poglądach wierzę, że współpraca na tej płaszczyźnie również się utrzyma.
Duża wdzięczność należy się także serwisom które nas rozreklamowały, czyli:
-
www.ps3site.pl
-
www.ppe.pl
-
www.hcgamer.pl
-
www.gram.pl
-
www.polygamia.pl
-
www.gamezilla.komputerswiat.pl
A teraz już lecąc jeden za drugim (kolejność przypadkowa):
- Za pomoc w przeprowadzeniu konkursów wielkie dzięki dla Necrarii, która poświęcając swój zlotowy czas pomogła, a wręcz poprowadziła niektóre z konkursów, skutecznie w ten sposób usprawniając przebieg imprezy.
- Lilith i Piotrkowi, za dopilnowanie spraw z ośrodkiem, oraz cierpliwe odmawianie sobie wypicia choćby jednego piwa tylko po to, by móc podjechać do sklepu i załatwiać zakupy dla uczestników.
- Roninowi, za utrzymanie porządku na stronie do rejestracji i zarządzanie finansami.
- Midnight- za wielkie zaangażowanie, zwłaszcza w dekoracje i ogólny przebieg imprezy, to co przygotowałeś było doskonałe
- dr_Birkin- za niespodziewane przytaszczenie wielkiego telewizora oraz projektora, co znacząco pomogło nam w organizacji, oraz za ognisko.
- ponownie Lilith, Necraria oraz Marta- za charakteryzacje zombiaków do filmu, wyszło naprawde super.
- Kibi i Pala- pilnowanie porządku na zlocie i pomoc przy konkursach
- Ejdem i Mikhail, za dokumentację imprezy oraz kręcenie filmiku
- Migoo, za ogólne zaangażowanie Twojego serwisu w zlot, dla dobra wszystkich Fanów
- Jackhammer, za sprzęt militarny użyty do kręcenia filmu, zapewne ciężko było to tachać z Poznania
- wszystkim uczestnikom konkursów, za wytrwałość w walce o nagrody i nie odpuszczanie do samego końca
- mojej dziewczynie Natalii, która spędziła sporo czasu nad szkicami postaci z RE, które można było podziwiac na ścianach świetlicy, ludziom się chyba spodobały
I ogólne podziękowania dla wszytkich Zlotowiczów, za przybycie, spędzenie z nami wspaniałych trzech dni, granie, gadanie, śmiech, oraz dostosowanie się do nowych, nieco mniej luźnych niż na poprzednich zlotach zasad- dzięki temu naprawdę Zlot poszedł lepiej, moim skromnym zdaniem. Za przymykanie oczu na drobne wpadki organizatorów oraz za to, że dzięki Wam wiemy, że warto organizować te spotkania