Wiki Resident Evil na youtube.

Ogólne dyskusje o fabule serii
MrREVILPL

Wiki Resident Evil na youtube.

Post autor: MrREVILPL »

Witam wszystkich. Jak wspomniałem już w jednym poście na forum, stworzyłem małą wikipedie fabuły Resident Evil na Youtube. Jak to wygląda? Mianowicie w filmie opowiadam o postaciach oraz sytuacjach, które miały większe, jak i te mniejsze znaczenie dla fabuły gry. Możemy dowiedzieć się z filmu kim są poszczególne postacie, skąd wzięła się korporacja Umbrella itp.

Najlepiej będzie jeśli sami zobaczycie jak to w praktyce wygląda :).

PART 1: http://www.youtube.com/watch?v=kmQz9X0eeO0

PART 2: http://www.youtube.com/watch?v=CM8dNcfQhMA

Nie ukrywam tego, że forum MWRC było bardzo przydatne w zdobywaniu szerszych informacji na temat fabuły oraz postaci itd.

Uważam, że przedstawienie fabuły na filmiku gdzie możemy słuchać jest wygodniejsze niż czytanie długaśnych stron albo doszukiwania się samych notatek w grze, jeśli nie mamy na to ochoty. Przy okazji dla mnie to duża zabawa w tworzeniu tego typu filmików ;).

PS: Filmiki nie są idealne, lecz dla tych, którzy chcą zgłębić fabułę gry uważam, że w zupełności wystarczą :).
Ostatnio zmieniony pn 09 wrz, 2013 przez MrREVILPL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Fajna sprawa, tylko jak się korzysta z cudzych tekstów to warto byłoby podać autora tychże.

Ponadto sądzę, że trochę zbyt szczegółowo to robisz. Timeline pisane było głównie z myślą o osobach znających serię średnio, dobrze i bardzo dobrze. Film zapewne trafi do większej liczby odbiorców, bo łatwiej i przyjemniej jest coś obejrzeć i posłuchać niż przeczytać "długaśne strony" jak sam zauważyłeś. Tym samym cała historia może okazać się zbyt skomplikowana dla gracza, który zapoznał się z dwiema, trzema częściami RE. Cóż bowiem wprowadza do fabuły taka osoba jak Murphy Seeker czy Robert Kendo? Właściwie nic i chyba nie ma sensu o nich mówić w takiej produkcji jaką tworzysz.

Ekspertem od angielskiego nie jestem ale zdaje mi się, że przekręcasz trochę nazwiska postaci.
Mówisz "Lisa Trejvor" a powinno być po prostu "Trewor"?
Podobnie mówisz "Barry Burton" a raczej powinno być "Berry Berton"
Jest "Miszel Łoren", winno być "Majkel Łoren"?
Powinieneś na to zwrócić baczniejszą uwagę.

"Graficzna" część filmików podoba mi się natomiast bardzo.
Życzę wytrwałości, by skończyć całość i ująć w nim wszystkie części. Sam chętnie obejrzę, zwłaszcza materiały o najnowszych częściach.
Ostatnio zmieniony pn 09 wrz, 2013 przez Diadem, łącznie zmieniany 1 raz.
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

Diadem napisał to co ja chciałem napisać, ale akurat poszedłem zrobić sobie kanapkę ;D

Przypadkowy odbiorca szybko zgubi się w gąszczy dat, imion, nazwisk, ... Zamieszczasz to na YT, więc w miejsce, gdzie nie każdy delikatnie mówiąc orientuje się w fabule i po chwili będzie mieć w głowie mętlik, chyba że będzie robił notatki. W takiej produkcji daty urodzenia bohaterów są niepotrzebne. Można się ograniczyć do kluczowych dat, typu założenie STARS czy odkrycia wirusa G...

Jednak bardzo razi mnie to, że opowiadasz Timeline (wiadomo o czyje dzieło chodzi) własnymi słowami... Samo wspomnienie, że korzystasz z zasobów MWRC, a nawet wspomnisz kto jest jego autorem IMO nie wystarczy. Gdy człowiek ogląda filmik myśli, że ma do czynienia z dużym znawcą serii, a to nie jest Twoja praca, bo w timeline ktoś inny włożył bardzo dużo wysiłku i tego rodzaju "promocja" na YT jest, hmm, zbyteczna, nieodpowiednia, whatever. W ogóle nie powinieneś korzystać z tego w taki sposób, bo Ty je tylko opowiadasz (a poprzednią część tłumaczysz z języka angielskiego) i jak się domyślam, z nikim tego nie konsultowałeś. To jest bardzo odtwórcze i zakrawa na plagiat. Ja przeczytałem Timeline wiele razy i nie chcę słuchać go znowu tylko dowiedzieć się czegoś nowego :). A tutaj graficznie jest fajnie, ale reszta to pójście na łatwiznę.

Nie bronię tutaj nieswojej przecież pracy, chciałem tylko wyrazić swoją dezaprobatę. Pomysł fajny, wykonanie niestety już nie...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 5 razy.
MrREVILPL

Post autor: MrREVILPL »

Plagiat, przywłaszczanie sobie pracy innych? Broń panie Boże, jakoś nie patrzyłem na to z tej strony. Bardziej "timline" traktuje jak inspirację. Jednak to fakt, patrząc na to teraz trochę mi głupio, lecz uważałem, że lepszymi słowami poszczególnych sytuacji tak jak w "timline" nie da się powiedzieć. Wybaczcie, przy tworzeniu następnego odcinka będę ogromną wagę przywiązywał na ten aspekt. :smut4:

Cieszy mnie jednak fakt, że wbrew pozorom potrafiliście docenić moją pracę. Postaram się dalej utrzymać taki poziom filmików przy tworzeniu kolejnych odcinków. Zwrócę również uwagę by kurczowo nie trzymać się mało przydatnych dat.

PS: Co do wypowiadania imion i nazwisk to fakt, moja znajomość języka Angielskiego nie stoi na zbyt zaawansowanym(podstawowym...) poziomie. Trzeba będzie bardziej się doszkolić. :okulary5:

Dzięki za słowa krytyki jak i te pozytywne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fabuła serii Resident Evil”