[Ogólny] Dyskusje przedpremierowe

Awatar użytkownika
LimaXa

Post autor: LimaXa »

Po co nam remake dwójki?;p na allegro oryginalną na gamecube za 500 złotych macie;p

by Deus Ex: Koleżanko sympatyczna, proszę nie prowokować offtopu :).
Ostatnio zmieniony ndz 10 sie, 2014 przez LimaXa, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kazuo

Post autor: Kazuo »

ArcyArcy pisze:Z drugiej części nie da się wyciągnąć praktycznie nic. Musieliby grę od podstaw zrobić. Na to już musieliby przeznaczyć dużo większy budżet. A to z kolei oznaczałoby, że klasyczna forma RE2 by odpadła w przedbiegach.
Zrobienie dzisiaj gry na poziomie gamecube'owego REmake'a byłoby o WIELE tańsze niż stworzenie pełnoprawnego RE7, a być może taka gra sprzedałby się tak samo, jak nawet nie lepiej niż nowa odsłona serii. Cały koncept już mają gotowy, nie muszą nic nowego dodawać, wystarczy odświeżyć grafę. Chętnych na taką grę z pewnością nie brakuje, więc jestem pewny, że przy skromnym budżecie kasa zwróciłaby im się aż nadto. No i robiąc takiego remake'a odzyskaliby na nowo dawno utracone zaufanie fanów serii. IMO mają sporo powodów, żeby coś takiego wykonać.
Ostatnio zmieniony pn 11 sie, 2014 przez Kazuo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

REmake RE2 na zasadzie "ta sama gra tylko z lepszą grafiką" by nie przeszedł. RE2 ma już 16 lat - świat poszedł do przodu, zmieniły się standardy (i nie mówię tutaj o tym, by przerobić grę na militarnego FPS'a, w którym gra trzyma gracza za rączkę).

Sukces REmake polegał na tym, że kompletnie odświeżono całą grę. Było to, można powiedzieć, prawdziwe Director's Cut, gdzie Mikami mógł poprawić wszystko to, co mu się nie podobało w oryginalnej grze i dodać to, co było niemożliwe do zrobienia w 1996 roku. Dzięki temu gra była świeża zarówno dla osób, które dopiero po raz pierwszy miały styczność z RE1, jak i dla tych, którzy RE1 przeszli setki razy. I pomimo, iż u podstaw wciąż siedziała mechanika z 1996 roku, to przerobiono to w taki sposób, że wcale się tego nie odczuwało (inna sprawa, że wówczas między wydaniem RE1 a REmake minęło zaledwie 6 lat, a nie 16).
Ostatnio zmieniony pn 11 sie, 2014 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Finka

Post autor: Finka »

Remake odniósł sukces bo nie tylko odświeżono grafikę i dodano nowe pomieszczenia ale przede wszystkim został wydany przed RE 4, który całkowicie zmienił mechanikę gry. Nie sądzę aby RE 2 Remake sprzedało się dobrze. Revelations jest połączeniem starego i nowego a sprzedaż oszałamiająca nie jest.
W piątkowe wieczory nie odpowiadam za swoje posty.
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

Finka pisze:Remake odniósł sukces bo nie tylko odświeżono grafikę i dodano nowe pomieszczenia ale przede wszystkim został wydany przed RE 4, który całkowicie zmienił mechanikę gry. Nie sądzę aby RE 2 Remake sprzedało się dobrze. Revelations jest połączeniem starego i nowego a sprzedaż oszałamiająca nie jest.
RE2 w swojej mechanice to nie gra na dzisiejsze czasy. Odbiorcami jest młodzież która ma problem przejść Super Mario bez solucji. A Capcom nie inwestuje w coś co się nie zwróci...
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Mechanika gry nie ma nic do rzeczy co choćby udowodnił nowy oddworld, odnowiony ale w starej klasycznej mechanice, trudnej ale opłacaonej przez rzesze graczy grze :). Owszem wiecej osob popatrzy na łatwiejsze tytuły ale target się teraz zmienia i sporo ludzi chętnie przyjmuje gry hard old school vide gry z plusa niektore
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Sas

Post autor: Sas »

Wladius666 pisze:Prace idą pełną parą wiedz raczej można się spodziewać ukończenia tego projektu.
Komisariat zrobiony w całości od stóp do głowy wygląda cudnie na silniku Unreala.Świetne modele i animacja postaci ( bardzo mi się spodobała Sherryl ) oraz kilka nowych " smaczków " od twórcy.Nie mogę się doczekać.

R.E.2 - UDK Part 2

R.E.2 - UDK Part 3

R.E.2 - UDK Part 4
Kazuo pisze:Wygląda MEGA, ale czy przypadkiem ten koleś nie stwierdził, że nie ma zamiaru wypuszczać tej gry i że to jest tylko taki swoisty eksperyment? Ja tam czekam na konkrety od Invader Games.
Jeśli ten koleś zrzekł sie tego projektu to wielka szkoda, bo ja akurat lubie gry
w typie fanmade. Możliwe, iż gość po prostu boi się, że CAPCOM pozwie go do
sądu za zrobienie czegoś takiego bez ich zgody.
Choć nie sądzę aby tak zrobili, jako egzampla mogę podać, iż Tomb Raider
cieszy się ogromną ilością fanowskich leveli lepiej lub gorzej wykonanych,
no i deweloper jakoś z tego problemu nie robi.
Więc sądzę, że spokojnie mógłby spróbować gdzieś to opublikować.
WESKER-DL pisze:Kolejny news i to chyba lepszy, re2 hd też może się pojawić :) średnio wierzę w prawowity rimejk ale jakby się okazało to prawdą to będzie mega dla fanów serii w 2015 roku :)

http://m.ppe.pl/news-30133-resident_evi ... w_hd_.html
Fake czy nie fake, nawet jeśli CAPCOM zabrałby się za RE2 HD,
to nie wątpliwie otrzymalibyśmy dokłądnie to samo co w przypadku
RE4 i Code Veronica. Czyli to samo tylko z wgranym patchem graficznym.
[RONIN] pisze:RE2 w swojej mechanice to nie gra na dzisiejsze czasy. Odbiorcami jest młodzież która ma problem przejść Super Mario bez solucji. A Capcom nie inwestuje w coś co się nie zwróci...
To jest właśnie dosć ciekawe zjawisko, bo jeśli mnie pamięć nie myli
to RE jest objęte PEGI +18, czyli jednoznacznie gra jest kierowana do
dorosłych odbiorców. Więc dlaczego gra jest tak łopatologicznie prosta.

Coś czego brakuje zarówno w Residencie jak i większości wspołczesnych
gier to stymulacja umysłu. Wszystko jest za proste, a gracz nie ma fanu
z gry bo nic nie sprawia mu problemu.
I drink the cup of the old life’s blood
But it trickles from the corner of my mouth
I wrap myself in earth
To bury the devils within the self

Post autor: kamil12697 »

Jak ty sobie wyobrażasz grę z PS1 z patchem HD? o_O Roździałke HD już dawno można uzyskać dzięki ePSXe ! Capcom żeby to jakoś wyglądało musi zrobić całą grę od nowa! Jak REmake!
molte volte
Awatar użytkownika
Sas

Post autor: Sas »

[EDIT: Jeśli poplątałam się w zeznaniach podczas edycji posta to sorka,
mam nadzieję, że zrozumiecie mimo tego iż cierpię na skrajne niedokawienie mózgu XD]

kamil12697,
Jeśli mnie pamięć nie myli to CAPCOM wydał na X'a
Code Ver i RE4 z odświeżonymi teksturami.
Więc obstawiam, że RE2 w tej samej wersji wyglądało by
tak lub może troszkę gorzej.
Spoiler!
Mówiąc o patchu miałam raczej na myśli egzampla
jakim jest RE4. Bo gra z pobranym patchem graficznym
niczym nie różni się od tego co wydał CAPCOM.
Co poza tym, że patch nie sprawia, iż gra waży 15GB XD

Swoją drogą taki re-couloring tekstur w grze nie zająłby więcej
czasu jednej osobie niż 3 miesiące, więc wolę nie pytać jak
szybko coś takiego zrobiłoby całe studio pełne profesjonalistów.
Ostatnio zmieniony ndz 24 sie, 2014 przez Sas, łącznie zmieniany 1 raz.
I drink the cup of the old life’s blood
But it trickles from the corner of my mouth
I wrap myself in earth
To bury the devils within the self

Post autor: Przem723 »

Moim zdaniem wymagało by to stworzenia większych/dokładniejszych modeli postaci , gdyż patrząc na różne modyfikacje do RE2 gdzie są dokładniejsze tekstury itp. to i tak wyglądają dość brzydko , a nawet gorzej niż oryginalne. Tekstury wyższej jakości po prostu same wchodząc na model muszą się do niego , tak jakby dostosować , więc wyglądają wtedy jak papka.

Mnie by wystarczyło gdyby odświeżono tła , efekty i dźwięki. Chętnie bym wtedy zagrał powtórnie.
Awatar użytkownika
parsley81

Post autor: parsley81 »

Resident Evil 2 Reborn HD (Remake) demo już wkrótce 31.10.2014

https://www.youtube.com/watch?v=Yptkqf95ADw

Do wyboru są 2 kamery
- Call of Evil (4,5,6)
- Resident Evil (fixed camera angles) znana fanom klasyków.

Więcej informacji na https://www.facebook.com/InvaderGamesIT
Ostatnio zmieniony sob 25 paź, 2014 przez parsley81, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
parsley81

Właśnie jest demo - 1 z 2 nawet 3 wersji do pobrania. Były opóźnienia 31.10.2014 ponieważ serwer padł.
Gra jest kompatybilna - Win7 64bit albo trzeba mieć wersje systemu 64-bit.
Na Windowsie 32 bit gra nie działa. Ta wersja będzie dzisiaj, ale trzeba poczekać.
Do rozpakowania potrzebny jest co najmniej Winrar 5.0.

Zanim zagracie, przeczytajcie instrukcje w poście bo są ograniczenia i bugi.

ATTENTION - Here' a list of the bugs currently recurrent in the alpha.
Some fixes will be made in the following days.
Expect some updated builds in the future.

- zombie grabs are not very precise and sometimes can glitch the game.

- audio glitches: footsteps sounds don't change beetwen different types of ground as yet. Some audio tracks are not hearable in some cases.

- In TPS camera mode, the camera sometimes goes through walls while following the player

In the next days will be release a complete Alpha with the inventory, the knife and new camera angles!

Pierwsza z wersji demonstracyjnej v.1.50 na stronce Invader Games.
https://www.facebook.com/InvaderGamesIT
Awatar użytkownika
RON!N

W zupełności rozumiem że to wersja alpha, mega amatroskiej pracy, ale wygląda to masakrycznie :( Ale i tak szacunek za robotę...

Dla tych co chcą sobie zaoszczędzić ściąganie ~150 MB podsumowanie: https://www.youtube.com/watch?v=U7YbUZ39PX0
Ostatnio zmieniony wt 04 lis, 2014 przez RON!N, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DeeAy

Post autor: DeeAy »

No, pierwsza alpha jest praktycznie nie grywalna z powodu braku obsługi wielordzeniowych procesorów. Mój komputer spełnia wymagania a na pierwszej ulicy miałem z 5 FPS ( jedynie u Kendo chodzilo plynnie). W drugiej alphie ma to zostać naprawione.
Awatar użytkownika
parsley81

Mi chodzi na 60 FPS. Graficznie wygląda całkiem przyzwoicie, lecz jak wspomniałem wcześniej są ograniczenia i bugi.
Strzelanie do zombich w stylu The fixed camera angles( kamera klasyczna) jest niedopracowane. Są problemy z trafieniem w przeciwieństwie do kamery - Call of Evil (3rd person), gdzie jest to dziecinnie proste.
Czekam na kolejną wersję demka v.2.5 a nawet 3.0.
Ostatnio zmieniony śr 05 lis, 2014 przez parsley81, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
RON!N

WESKER-DL pisze:Całe re2 na unreal engine:

http://m.ppe.pl/news-33675-fan_przygoto ... tnie_.html
Ryjek mi urwało! :zmiesz6:

Warum!!!! Podły świat... kapitalizmu....
Niestety, z powodu praw autorskich projekt nigdy nie trafi do Sieci lub sprzedaży.
Ostatnio zmieniony pn 02 lut, 2015 przez RON!N, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

Do sprzedaży trafić nigdy by nie mógł, bo projekt garściami czerpie z elementów objętych licencją (modele, tekstury, dźwięki, muzyka). Sorry, ale zbijanie kasy na czyjeś pracy jest niefajne. Przypuszczam jednak, że za darmo mogłoby to trafić do sieci (o ile oczywiście autor by tego chciał); modele postaci czy tekstury z RE udostępniane są w necie w różnych formach (mody do gier, modele do LaraXNA) i jak dotąd CAPCOM się ich nie czepia.
Awatar użytkownika
RON!N

Mr_Zombie pisze:Do sprzedaży trafić nigdy by nie mógł, bo projekt garściami czerpie z elementów objętych licencją (modele, tekstury, dźwięki, muzyka). Sorry, ale zbijanie kasy na czyjeś pracy jest niefajne. Przypuszczam jednak, że za darmo mogłoby to trafić do sieci (o ile oczywiście autor by tego chciał); modele postaci czy tekstury z RE udostępniane są w necie w różnych formach (mody do gier, modele do LaraXNA) i jak dotąd CAPCOM się ich nie czepia.
Mody to troszkę modyfikowanie gry i Capcom się do tego nie tyka bo po co, tytuł jako oryginalny produkt nie jest 'narażony' na atak. Tutaj mamy stworzenie gry która z punktu prawnego jest perfidną zżyną (z punktu widzenia fana - świetną robotą). Capcom może się w takiej sytuacji dopatrzeć kradzieży intelektualnej, tym bardziej że jest to człowiek teoretycznie z krwi i kości z nazwiskiem i imieniem. Ale faktycznie, jakby postąpili tak jak to robi Apple, czyli łapie chłopaka, dają mu pracę, pod jego okiem uzupełniają braki, wdrażają poprawki albo i zmieniają cały silnik bo pewnie Capcom nie ma licencji na Unreal Engine, to mogli by to wydać nawet jako lekka, tania gra i upiekli by dwie pieczenie na jednym ogniu: fani dostali by remake, a Capcom jeszcze na tym troszkę zarobił bo gra by mogła kosztować parę dolców. Może się tak stanie. Może jeszcze na tym świecie są inteligentni ludzie.... bo utalentowani na pewno.

PS. Wiem jak to wygląda z punktu widzenia programisty i seryjnie, nie chce wiedzieć ile tygodni poświecił ten ktoś na zrobienie tej gry. Ale jak dla mnie to każdy z tego forum i każdego innego na świecie powinien mu skrzynkę piwa postawić...
Awatar użytkownika
Finka

Post autor: Finka »

Obejrzałam chyba z 15 minut tego filmu z gry i chyba coś ze mną jest nie tak bo nie rozumiem tych zachwytów. Obraz jest bardzo wygładzony, że aż sterylny i po pewnym czasie dalsze oglądanie zaczęło mnie odrzucać. Nie kupiłabym tej gry w takim sterylnym opakowaniu, wolę oryginalną wersję.
Doceniam wysiłek tego człowieka ale piwa mu nie postawię a tym bardziej browarku.
W piątkowe wieczory nie odpowiadam za swoje posty.
Zablokowany

Wróć do „Resident Evil 2 (2019)”