REmake Remastered HD (PS4, XONE, PC, PS3, X360)
Zginąłem już na zombiaku w korytarzu z lustramiDeus Ex pisze:A jak tam wrażenia pecetowców? Już nie macie wytłumaczenia w stylu "nie grałem, bo nie będę kupował GC dla jednej gry"
Zapomniałem, że Jill ma tak mało życia, a zombiaki wymagają sporej liczby kulek, by zginąć.
Ogólnie wersja na PC jest w porządku... pomijając dwie wkurzające (mnie) rzeczy:
- gra słabo obsługuje rozdzielczości 16:10 (mam monitor 1680x1050) - na dole i u góry ekranu mam czarne paski. Gdy gram z ustawionym w grze trybem 4:3 (czyli bez pan&scan) to w efekcie mam czarne paski ze wszystkich stron; słabo to trochę wygląda. Przy włączonym trybie 16:9 (czyli z widescreen z pan & scan) jest lepiej, ale... nie chcę grać w trybie 16:9.
- w ustawieniach klawiatury rozdzielono funkcje "fire" and "examine", w konsekwencji czego nie mogę ustawić sobie tak klawiszy, jak miałem je ustawione w starych RE (gdzie "fire" i "examine" było jedną funkcją - "action").
Na plus jest to, że już jest mod pozwalający na omijanie animacji otwierania drzwi (tzn. trwa ona tyle, ile faktycznie trwa ładowanie kolejnego pomieszczenia).
Plus, jako że gra chodzi na MT Framework, moderzy już zaczynają grzebać w grze.
A poza tym gra już od dawna była dostępna na PC... na emulatorze Dolphin. Więc wytłumaczenie "bo nie mam GC" słabo się sprawdzało.
Przed premierą na GMG była promocja -23%, z czego wychodziło ~12.3 funtów = 69zł (bo oczywiście w Polsce dostępna była gra w walucie brytyjskiej).azzma pisze:Na steamie, po 19.99 euro. Ja kupiłem wersje na X360 po 69,99zlkamil12697 pisze:A właśnie, wiecie za ile i gdzie można kupić wersję PC?
Przypuszczam, że gra pojawi się w ofercie muve. Wówczas powinna chodzić już w normalnych cenach. Niestety, Steam w Polsce stosuje ceny w euro, które są, jakie są.Salvin pisze:Wersja konsolowa tańsza od PC? Świat się kończy
Normal, Easy, Very Easy.Rodzislaw pisze:Jedno co mnie trochę wkurza,to szybkość z jaką postacie biegają. Trochę za szybko.
Mam pytanie bo już nie pamiętam. Pozimy trudności,to od góry kolejno NORMAL,EASY,VERY EASY i HARD się odblokowuje po przejściu na NORMALU,czy HARD,NORMAL,EASY?
Hard odblokowujesz po przejściu gry.
Ostatnio zmieniony wt 20 sty, 2015 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 3 razy.
- BrudnyHeniek
A tam, wystarczy się złożyć ze znajomym, lub kupować u odpowiedniej osoby. Kupowałem kilka slotów na allegro u jednej osoby i mimo że minęło kilka miesięcy, to dostęp do konta mam nadal, więc i możliwość ponownego pobrania również.Recoil pisze:Wszystko ok z tymi aukcjami, ale problem polega na tym, że gra nie jest przypisana do Twojego konta. Coś padnie na dysku (tfu tfu) i nie jesteś w stanie ściągnąć jej na dysk ponownie.
- Leon. KennedY
To jest właśnie wybór poziomu. Od góry masz: 1 - Normal, 2 - Easy, 3 - Very Easy.
W wywiadzie Mikami wytłumaczył, czemu zdecydował się na takie rozwiązanie:
W wywiadzie Mikami wytłumaczył, czemu zdecydował się na takie rozwiązanie:
Chciałem, by gracze wybierali trudniejszą opcję. Gdybym dał do wyboru tryby "Łatwy" i "Trudny", gracze wybierali by "Łatwy". Chciałem, by Biohazard było jak alkohol, a nie niczym popularny napój jak np. Cola.
- Leon. KennedY
Czyli gram na normalu, a reszta poziomów Hard, real survival odkrywają się po przejściu gry?
Głupie pytanie, hehe. Oczywiście trza ukończyć grę, matołku
Głupie pytanie, hehe. Oczywiście trza ukończyć grę, matołku
Ostatnio zmieniony czw 22 sty, 2015 przez Leon. KennedY, łącznie zmieniany 2 razy.
- kamil12697
- damian2412
- kal3jdoskop
Chyba bardziej mętnego/durnego porównania Mikami nie mógł zastosować.Mr_Zombie pisze:To jest właśnie wybór poziomu. Od góry masz: 1 - Normal, 2 - Easy, 3 - Very Easy.
W wywiadzie Mikami wytłumaczył, czemu zdecydował się na takie rozwiązanie:Chciałem, by gracze wybierali trudniejszą opcję. Gdybym dał do wyboru tryby "Łatwy" i "Trudny", gracze wybierali by "Łatwy". Chciałem, by Biohazard było jak alkohol, a nie niczym popularny napój jak np. Cola.
BTW - jeśli ktoś czekał na ofertę Muve, to niestety się nie doczeka - przedstawiciel Muve poinformował, że tej części Residenta w ogóle nie będzie w ich ofercie. Remaster trafił za to do oferty Nuuvem, w cenie detalicznej około 6 dyszek. I coś czuję, że przy pierwszej większej obniżce tam powędruję (no, chyba że na GMG bardziej mi się opłaci, przy wykorzystaniu kredytek).
Mam pytanie do osób, które już grały - jak wygląda sprawa z optymalizacją Remastera? Jest jakaś szansa, że udźwignie go komputer nie pierwszej (albo i nie drugiej) młodości?
Ostatnio zmieniony czw 22 sty, 2015 przez kal3jdoskop, łącznie zmieniany 2 razy.
Chcę, aby człowiek wyciągał rękę do człowieka. Aby starał się pojąć, że zło jest często wewnętrzną klęską tego, kto to zło czyni.
Jan Dobraczyński, "Najeźdźcy" (rozdział "Od autora")
Minimum:
Processor: Intel® Core™ 2 Duo 2.4 GHz, AMD Athlon™ X2 2.8 GHz, or better
Memory: 2 GB RAM
Graphics: NVIDIA® GeForce® GTX260, ATI Radeon HD 6790, or better
Recommended:
Processor: Intel® Core™ 2 Quad 2.7 GHz, AMD Phenom™ II X4 3.0 GHz or better
Memory: 4 GB RAM
Graphics: NVIDIA® GeForce® GTX 560, ATI Radeon HD 6950, or better
Czyli można powiedzieć, że ma małe wymagania.
Processor: Intel® Core™ 2 Duo 2.4 GHz, AMD Athlon™ X2 2.8 GHz, or better
Memory: 2 GB RAM
Graphics: NVIDIA® GeForce® GTX260, ATI Radeon HD 6790, or better
Recommended:
Processor: Intel® Core™ 2 Quad 2.7 GHz, AMD Phenom™ II X4 3.0 GHz or better
Memory: 4 GB RAM
Graphics: NVIDIA® GeForce® GTX 560, ATI Radeon HD 6950, or better
Czyli można powiedzieć, że ma małe wymagania.
- kal3jdoskop
@Salvin wymagania znam, bardziej chodzi mi o to, żeby opisał swoje wrażenia ktoś, kto sprawdził rzecz "w praniu". Niby nie powinno być źle, bo ostatnimi czasy residenty były całkiem nieźle optymalizowane (piątka, szóstka, revelations), no ale zawsze nie ma to jak relacja kogoś, kto już dany tytuł odpalił.
Chcę, aby człowiek wyciągał rękę do człowieka. Aby starał się pojąć, że zło jest często wewnętrzną klęską tego, kto to zło czyni.
Jeżeli nie podałeś specyfikacji to ciężko powiedzieć czy ci pójdzie. Zmierzam do tego, że stwierdzenie "sprzęt nie pierwszej młodości" mówi tyle co nic. Ktoś napisze, że optymalizacja dobra, bo ma sprzęt z wyższej półki. Ale tobie np. będzie haczyć i co wówczas? Optymalizacja ssie? Wymagania są pewnym czynnikiem, który szacunkowo nam mówi czy gra dobrze będzie chodzić. Zawsze trzeba brać na to poprawkę.
Ostatnio zmieniony czw 22 sty, 2015 przez Salvin, łącznie zmieniany 1 raz.
- kal3jdoskop
Nie o to mi chodziło - intencją pytania (które zresztą w niemal identycznej formie zadałem na innym forum, gdzie od razu odpowiadający załapali "na tej samej fali") było, żeby ktoś podzielił się wrażeniami z rozgrywki na jego własnej konfiguracji sprzętowej - na jakim sprzęcie grał i jak było. Przecież gdyby chodziło tylko o zestawienie wymagań z moją konfiguracją sprzętową, nawet bym tego pytania nie zadawał.
Zresztą, uzyskałem już satysfakcjonującą odpowiedź na innym forum, tak więc problem nieaktualny.
Zresztą, uzyskałem już satysfakcjonującą odpowiedź na innym forum, tak więc problem nieaktualny.
Ostatnio zmieniony czw 22 sty, 2015 przez kal3jdoskop, łącznie zmieniany 1 raz.
- D4rk_Roxas
Czemu na Xboxa One cena to 69.99 a na PS4 80 zł? o.O
Ostatnio zmieniony czw 22 sty, 2015 przez D4rk_Roxas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mroczny444
Zakładam, że to kwestia tłumaczenia z japońskiego na angielski. Czytając wywiady z japońskimi developerami pełno jest tego typu kwiatków.kal3jdoskop pisze:Chyba bardziej mętnego/durnego porównania Mikami nie mógł zastosować.
Trudno powiedzieć, bo nie mam jak sprawdzić. Gra chodzi na MT Framework, czyli jeżeli grałeś w jakiekolwiek gry Capcom z ostatnich lat, to mniej więcej powinieneś orientować się, jak ten silnik działa u Ciebie na komputerze.Mam pytanie do osób, które już grały - jak wygląda sprawa z optymalizacją Remastera? Jest jakaś szansa, że udźwignie go komputer nie pierwszej (albo i nie drugiej) młodości?
Wiem jedynie, że bywają problemy z trybem 60fps - czasami w cut-scenkach następuje desynchronizacja dźwięku i obrazu.
EDIT: nvm, widzę, że odpowiedź już dostałeś
Ostatnio zmieniony pt 23 sty, 2015 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
Od dzisiaj przez trzy dni, można zrobić zakupy w ps store ze zniżką 10% , jakby ktoś chciał kupić re. Wracam do porównywania wersji ps4 / ps3 
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
- D4rk_Roxas