[Serwis + Forum] Newsmani

Wyraź swój pogląd na temat serwisu i forum
Awatar użytkownika
Paul

Post autor: Paul »

Ok, już zamieściłem pierwszego newsa... Jak dla mnie na zapiski do tej grupy powinno się sprawdzać znajomość angielskiego, który jest podstawą tej pracy, bo jeśli chodzi o polskie strony... Właśnie rozmawiamy na najlepszej o tematyce RE xD
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

Znajomości języka sprawdzać nikt nie będzie... W pierwszym poście w temacie zostało zaznaczone, że wymagana jest jako taka znajomość języka angielskiego. Jeżeli ktoś nie zna angielskiego, po prostu ciężko mu będzie "błysnąć" jak chodzi o zamieszczanie newsów na forum.
Poza tym, czemu akurat angielski ma być wymagany - zawsze może się zdarzyć ktoś kto zna francuski albo niemiecki i swoją wiedzę czerpie ze stron o RE w tych właśnie językach :).
Awatar użytkownika
Paul

Post autor: Paul »

No, ja oba te języki znam połowiczne, więc z tym angielskim nieco się zapędziłem, chociaż nie wiem, jak treściwe są strony o RE w tych językach...
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Mała ciekawostka związana z tematem "Jak zostać Newsmanem i czy to się opłaca" ;) Wątek stary, z 2008 roku, ale dotyczy MWRC, więc zamieszczam ;)
http://forum.pcformat.pl/Jak-zostac-newsmanem-t
Deus Ex
Zarząd

Już to kiedyś widziałem, gdy szukałem informacji na temat co piszą o MWRC w necie (chciałem nawet taki temat założyć, ale brakło ciekawych materiałów :().

Ciekawe co to była za osoba. 2008 rok... Wtedy chyba faktycznie z newsami mogło być dość cienko.
I tylko o pieniądzach gadają :smiech3: .
Deus Ex
Zarząd

Chyba najbardziej to będzie pasować tutaj:
http://http://punkgamer.pl/artykul/nied ... nia-1-1041

Dość ciekawy artykuł dot. stawek jakie mają osoby profesjonalnie piszące dla serwisów o grach ;). Dzięki dla J. Krausera za link.

A może osoby z Forum działające w growej branży powiedzą jak to jest u nich?
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

To zależy jaki jest ten portal, jakiego ma wydawcę. Dziś portalem, który najlepiej płaci redaktorom jest Gry-Online czy Polygamia. Agora to wielkie multimedialne wydawnictwo, które obraca także niemałymi pieniędzmi. Co do portali takich jak PPE.pl czy PS3 Site to z reguły za kasę jest się tam ciężko dostać, bo to zależy czy budżet jest zamknięty czy wciąż są wolne etaty. Warto się jednak starać na początku, bo każde wprawne pióro po czasie zostanie zauważone.

Generalnie u nas w kraju sytuacja w porównaniu z rynkami zachodnimi jest jeszcze w tyle ale sam widzę, że z biegiem lat polska branża rośnie w siłę. Choć u nas wciąż ciężko o to, żeby redakcje jako pierwsze choćby w Europie otrzymywały jakieś ekstra materiały. Do takich najbardziej prestiżowych magazynów należy choćby Game Informer, którego nakład w samych Stanach wynosi miesięcznie trzy miliony. Ten periodyk jako pierwszy otrzymuje zapowiedzi nowych gier. To u nich mogliśmy przeczytać pierwsze materiały o The Last of Us, Batman: Arkham City, Medal of Honor: Warfighter czy ostatnio o Assassin's Creed III.

Dzięki rosnącemu znaczeniu Internetu dziś każdy kto dobrze piszę, ma wiedzę i lubi się bawić w newsowanie czy publicystykę, ma szansę w jakiś sposób zaistnieć.
Awatar użytkownika
J.Krauser

Post autor: J.Krauser »

Ale nie ma co porównywać Zachodu, który jest bardziej rozwinięty w każdej dziedzinie życia do takiego kraju jak nasz, który zatrzymał sie na PRL-u albo gdzieś indziej. "Polsza to polsza- mohery, dresy, kradzione mercedesy." Kraj gdzie do przełącznika światła dorzuca się dwutomową instrukcje obsługi i gdzie człowiek nie wie jak obsłużyć telefon. Musi minąć jeszcze jakieś milion lat zanim gry wideo będą postrzegane u nas na równi z filmami czy inną formą rozrywki (tak jak na zachodzie czy gdzie indziej).

A co do serwisów- PSE.pl, PS2site, połykamia i inne tego typu serwisy są robione masowo aby były po prostu kliki w newsy, a co za tym idzie- kasa. Merytoryka tych serwisów sie nie liczy. Stoją za nimi duże korporacje tak jak wspomniałeś o Agorze ale za PSE, PS2site, XboxSite, VitaSite itd. stoi jedno i to samo wydawnictwo też mające niezły kapitał tylko ludzie tam pracujący nie robią tego dla kasy, bo albo mają robote w magazynie (vide Extreme) albo robią gdzieś indziej.
One man forced to seek REVENGE
Deus Ex
Zarząd

Mr_Zombie zgodził się wspomóc serwis w zakresie dodawania newsów. Wszyscy na Forum czytamy jego rozbudowane posty dotyczące nadchodzących RE, od dzisiaj będą je czytać także czytelnicy strony głównej. Oczywiście w zakresie takim, na jaki pozwoli mu wolny czas ;). Na pewno nie ma wątpliwości, że zajmie się tym osoba bardzo kompetentna, także za rzetelność owych newsów poręczy każdy, kto zna Mr_Zombiego, jego zasługi dla strony i wiedzę o serii ;).

Mr_Zombie jest Redaktorem i ma możliwości moderowania Forum.
Ostatnio zmieniony śr 17 wrz, 2014 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 1 raz.
Salvin

Post autor: Salvin »

Niech wyjdzie z tego ukrytego profilu jeszcze :P Chyba jedyny aktywny tajniak :D
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

:prost:
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

W ramach możliwości będę się starał wrzucać newsy na główną. W związku z REmake HD i REV2 pewnie będzie, o czym pisać :P
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Post autor: Leon. KennedY »

Mam pytanko, które nurtuje mnie od dość dawna, a mianowicie czy ktoś planuje jeszcze kiedykolwiek dodawać jakieś newsy na głównej stronie? Rozumiem, że ludzie bywają zajęci, ale ostatni news jest z września 2014, a ogólnie w tamtym roku było ich raptem 3, trochę mało...
Deus Ex
Zarząd

Skrypt strony jest skrajnie nieprzyjazny w obsłudze, dodawanie newsów generuje pewne trudności, więc prawdopodobnie newsy na głównej stronie nie będą się już więcej pojawiać. Tylko na Forum.

No chyba, że Mr_Zombiemu chce się z tym użerać. Mnie nie, i tykać się tego nie zamierzam.
Ostatnio zmieniony śr 04 mar, 2015 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SAL

Post autor: SAL »

Nie myśleliście kiedyś o przenosinach na wordpress ?
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Re: [Serwis + Forum] Newsmani

Post autor: MiGoo »

Chętnych do pisania newsów na portalu zapraszamy do kontaktu z DeusEx'em :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zmiany, sugestie, propozycje, opinie”