Dyskusje przedpremierowe

Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

PSKING pisze:Tylko błagam, bez gameplayów pokazujących 50% gry pzed premierą.
Gameplay, gameplayem - pierwszy trailer RE6 zawierał w sobie od groma lokacji, przeciwników, zdarzeń, ale wszystko było ze sobą wymieszane i z szybkim montażem, więc nie zdradzało aż tak dużo. Gorzej, że chyba w tymże trailerze pokazano również fragment z video "Happy Birthday Ada" (narodziny klona Ady), co w połączeniu z krążącymi wówczas plotkami (właśnie o tym, że w grze będzie m.in. klon Ady) zdradziło cholernie ważny wątek fabuły. :|
TheMitu97 pisze:Można to interpretować różnie, czyżby miało to znaczyć reboot serii ?
Wciąż uważam, że reboot jest raczej wykluczony. Nie w Resident Evil - serii, która ma już 20 lat, która dużą dozę swej popularności utrzymuje właśnie ze względu na bohaterów i ogólne uniwersum, oraz która ma w cholerę otwartych wątków. A tym bardziej nie po reakcji fanów na DmC; po tym, jak DMC4 sprzedał się w ilości ok. 4 mln sztuk wychodząc na początku poprzedniej generacji konsol, DmC wychodząc 5 lat później (a więc mając dużo większą bazę użytkowników) i będąc bardziej ukierunkowany na mainstreamowego użytkownika, sprzedał się ponad dwukrotnie słabiej (1.7 mln sprzedanych kopii gry).

Poza tym aktualnie wychodzi kolejna oficjalna manga - Biohazard: Heavenly Island, która nawiązuje do wydarzeń z Revelations 2 (Claire, TerraSave i te sprawy). Wątpię więc, by Capcom kontynuował bieżącą fabułę serii, a jednocześnie szykował reboot.
Ostatnio zmieniony czw 19 maja, 2016 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
PSKING

Post autor: PSKING »

Taka myśl mnie naszła że mogli by robić nową linię czasową poprzez Remake'i.

Gdy wyszła pierwsza część to orginał został wymazany z historii, a Remake stał się tym właściwym. A teraz? Re4/5/6/po części Chronicles/Rev 1/2/ nawet filmy/ mangi czy nadchodząca cześć siódma. Nagle mieli by w to wplątać Remake 2?

Dla przykładu dodam jeszcze że pomimo Reebootu DMC 5 może powstać, jak wspominano. W ten sposób Re4 mogło by być zupełnie czym innym....wiem, wiem, za bardzo kombinuje.
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

PSKING pisze:Taka myśl mnie naszła że mogli by robić nową linię czasową poprzez Remake'i.

Gdy wyszła pierwsza część to orginał został wymazany z historii, a Remake stał się tym właściwym.
Z tym, że fabularnie to wciąż ta sama gra. Zmieniło się kilka dialogów, Richard pożył ciut dłużej, Barry mógł zginąć zabity przez Lisę zamiast przez Huntery/zombiaki plus doszedł wątek Lisy (który tak naprawdę w żaden sposób nie wpłynął na fabułę gry/serii) - i tyle jeżeli chodzi o faktyczne różnice. To już nawet Umbrella Chronicles mocniej namieszała w fabule RE1 / osi czasu serii (wątek Sergeia i jego disco Tyrantów, przebudzenie Weskera, dopowiedzenie co się działo z Rebeką w międzyczasie itp.).

Tak naprawdę chyba największą zmianą, jaką wprowadził REmake, to kompletna przebudowa rezydencji. Z tego względu rezydencja na Antarktyce w CODE: Veronica nie wygląda już jak kopia rezydencji Spencera z RE1 :P

Po REmake2 spodziewam się jednego z dwóch podejść:
- podobnie jak w REmake - ten sam scenariusz, tylko poprawiony i z drobnymi zmianami (vide Lisa czy śmierć Aikena)
- podobnie jak w Darkside Chronicles (City of Dead i Game of Oblivion) - kompletnie przerobiony scenariusz z zachowaniem głównych wątków/momentów
PSKING

A kto mówi że nie mogą posunąć się o dwa kroki dalej względem pierwowzoru (zakładając że przy pierwszym podejściu ruszyli o krok dalej). Dam przykład nowego Ratchet & Clank. Kest to remake czesci pierwszej i podobno lokacje są prawie identyczne, tak cele postaci zostały lekko zmienione, a co najważniejsze obok głównego antagonisty części pierwszej swój występ zaliczył główny antagonista serii który powinien pojawić się w części trzeciej oraz pewna postać która zadebiutowała dopiero w części 5 lub 6.

O takich właśnie zmianach myślę, i to czy Capcom je wprowadzi zależy tylko i wyłącznie od tego jak daleko są w stanie się posunąć a zarazem zaryzykować. :okulary5:
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Dlatego właśnie podałem przykład Darkside Chronicles, gdzie zmiany były więcej niż kosmetyczne (m.in. praktycznie kompletnie przerobiono postać Annette oraz postać Alexii i jej stosunku do Alfreda), ale ogólna fabuła pozostała ta sama. Tego samego spodziewam się po remake RE2 - główne punkty fabuły (Leon i Claire spotykają się w drodze do miasta i uciekają do RPD; atak na Birkina, jego mutacja i szczury roznoszące wirusa po mieście; Sherry zarażona wirusem G przez ojca; Ada jako szpieg, której celem jest zdobycie wirusa G; Leon zakochujący się w Adzie; "śmierć" Ady; Leon, Claire i Sherry uciekają z miasta), które mają wpływ na ogólną fabułę serii pozostaną bez zmian, a co się będzie działo w międzyczasie (czy Annette będzie zła - jak w RE2 - czy dobra - jak w DSC; czy będą scenariusze A i B, czy też będzie to gra co-op, gdzie wszystko będzie zmieszane w jeden scenariusz; czy Ada zginie spadając w przepaść, zabita przez Tyranta, czy też wpadnie pod pędzącą ciężarówkę; czy dojdą jakieś nowe postaci itp.) to już jest nieistotne.
PSKING

I tu jest największe pytanie. Scenariusze. Ciekawe czy przeniosą wszystko min.
Leon A/B
Claire A/B
Ucieczka Hunka
4th Survival
Tofu
Ciekawi mnie ile z tego dadzą i w jakiej formie.
PSKING

JEST!!
Jest Resident Evil VII! Mówiłem!
...chyba Resident Evil
Nieznana ekipa, horror...
Szczerze to mam już obawy. Niech nie zrobią z tego symulatora chodzenia, bo to najtańszy chwyt jaki mogą zrobić.
No i styczeń! Trochę później niż się spodziewałem, co nie zmienia faktu że gra jest bardzo długo robiona (najpewniej).
Błagam tylko nie FPP...
Na PSN dzisiaj ma być demo. Kto sprawdzi za tych co nie posiadają PS4? :smiech1:
Ostatnio zmieniony wt 14 cze, 2016 przez PSKING, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

https://www.youtube.com/watch?v=WyyEuueRY6I
...

Nie wiem, co powiedzieć. Spodziewałem się wszystkiego, ale nie tego.

Na razie czekam na jakiś streaming z demo, chociaż wstępne wrażenia, jakie czytałem, były raczej "ho-hum".
Ostatnio zmieniony wt 14 cze, 2016 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

Mr_Zombie pisze:https://www.youtube.com/watch?v=WyyEuueRY6I
...

Nie wiem, co powiedzieć. Spodziewałem się wszystkiego, ale nie tego.

Na razie czekam na jakiś streaming z demo, chociaż wstępne wrażenia, jakie czytałem, były raczej "ho-hum".
BWP?, Silent Hill?, kurcze, aż mnie ciarki przeszły....
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

Jestem malkontentem. Od RE4 w każdej części coś mi nie pasuje. Ostatecznie, z perspektywy czasu RE4 i 5 się obroniły. Z RE6 jest już gorzej... Zaatanawiam się czy to ze mną coś jest nie tak, czy C rzeczywiście robi wszystko, żebym olał RE (w końcu są gry, które potrafię docenić). Ale do rzeczy. RE7 w TPP...? Serio...? :pff1:
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
TheMitu97

Post autor: TheMitu97 »

No proszę. Po naszpikowanej akcją szóstej części dostajemy siódmą w stylu Silent Hill. Kamera z pierwszej osoby potęguje całościowy klimat, ale jak wiemy Residenty przyzwyczaiły nas do kamery trzecioosobowej (nie licząc serii Survivor, UC i DC). Zobaczymy co z tego wyniknie, jednak mam co do siódemki dobre przeczucia.
Awatar użytkownika
Chris93

Post autor: Chris93 »

Uczucia mieszane... jak RE6 podobało mi się nawet bardzo, tak RE7 wydaje się całkiem inną grą, niż czymkolwiek związanym z serią. Oby widok FPP został zmieniony na TPP. Możliwe, że te "nagrania" będą bardziej horrorowate, a w grze znajdą się momenty bardziej przypominające klasyczne odsłony. Nikt mi nie wmówi, że seria zawsze była nastawiona na główkowanie i mroczny horror. Od pierwszej części na PSX chodziło o eksterminację wrogów w dużych ilościach (co część co raz więcej). RE7 chce być czymś zupełnie nowym, co niekoniecznie musi się udać. Trzymam kciuki, ale podchodzę z dystansem. W dalszym ciągu seria REvelations ma się najbliżej do starszych odsłon.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Grałeś w PT? To był horror pełną gębą i marzyłem o takim RE, jednak nie wierzyłem, że Capcom mógłby pójść taką drogą a jednak! Szykuje się konkretny sztos i powrót do horroru, czujecie w to grać na goglach VR? Już się nie mogę doczekać. Vr jeszcze przed re7 więc spokojnie się kupi a potem nowy wymiar Resident Evil.

Btw. Fajny patent z liczbą w samym tytule ;)
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Post autor: Leon. KennedY »

Demo tylko dla tych co płacą Sony!! Wielkie dzięki! Juz lecę opłacić subskrypcje za płatne demo. Dawać dla każdego!!! A co sądze o RE7, na razie cieżko co ocenić...
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Demko waży ponad 2gb, klimat podobny co w P.T., jedynie krótkie jest ale szykuje się konkretny Resident. Umbrella Corps shooter a re7 czysty horror, idealnie się dopełnią.
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
PSKING

Wesker ograj demo, chciałbym wiedzieć co i jak. A ty sie do tego najlepiej nadajesz. Czy to ma cokolwiek z Re i czym to w ogóle jest?
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Bardzooo podobne do P.T. , do serii RE w samym demie nie ma zbytnich nawiązań. Ogram kilka razy to demko i nastrugam coś więcej. Demko dość krótkie ale warto przetestować, w ogóle fajny pomysł, że wrzucili je na serwery już teraz.

Jeżeli macie konto na twitchu to będę streamował rozgrywkę w godzinach 21-23.
Ostatnio zmieniony wt 14 cze, 2016 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
MrREVILPL

Post autor: MrREVILPL »

Wiadomo coś na temat samej fabuły?
PSKING

Czyli czekamy na nowe info. Ale cholera, pełnoprawny Resident Evil, z numerkiem w FPP? Cóż, robią dokładnie to samo co 11 lat temu. Ewolucja serii taka jak przejście ze statycznych kamer na TPP.
Niby jeszcze do końca nie wiadomo, ale taki Rockstar mógł zrobić ogromne GTA V w FPP i TPP, ale Capcom najwyraźniej nie może...
Awatar użytkownika
WESKER-DL

No taka koncepcja a czy się uda? Uważam, że jak najbardziej, zwłaszcza, że taki model rozgrywki daje radę w innych grach vide outlast czy niedawno wydany w plusie Gone Home. P.T. Ludzie się zachwycili ale Konami zerwało z kojimą i projekt szlag trafił a szykował się solidny horror.

Główny temat muzyczny z trailera jest świetny:

https://youtu.be/uKaxpk12XrY

Ps. Na razie na temat fabuły nic nie wiemy, oprócz jednego jak na razie miejsca akcji, czyli rezydencji, ogrodu.
Ostatnio zmieniony wt 14 cze, 2016 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 2 razy.
Zablokowany

Wróć do „Resident Evil VII”