Wszystkie te które warto mieć ^^. Ale tanie nie będzie skompletowanie wszystkiegokamil12697 pisze:Po dalszym domyśle postanowiłem kupić Wii gdzyż to są 2 konsole w jednej. Dostaje i wspaniałe Wii i GameCube. I teraz mam pytanie jakie części RE wydano na Wii i GC?
by Deus Ex: To nie jest wątek od tego rodzaju pytań... Przeniosłem.
Seria Resident Evil
Ostatnio zmieniony pt 06 cze, 2014 przez RON!N, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leon. KennedY
PSKING pisze:Nie miam pojęcia gdzie to napisać, ale już ,,za chwilę" E3!! Czekacie na zapowiedzi Re? Jestem Pewien że pojawi się Re7, za dużo przecieków było. Jest jeszcze szansa na REmake 2, ale osobiście w to wątpię. Chciałbym w końcu zobaczyć prawdziwego Residenta z nowej generacji.
Zachwycony? przyznam że pierwszy raz czekam bardziej na DR niz RE xD
[RONIN] pisze:RE 1, 2 i CV (3 dla mnie to zapychacz i najgorsza część z tej trylogii) => trylogia klasyczna
RE 4, 5 i 6 (ostatnia część po raz drugi najgorsza w trylogii) => trylogia REaction
RE 7, 8 i 9 => trylogia Ethana?
Taki zarys się stworzył przez ostatnie lata
RE7 tworzy nowy rys, nową świerzość którą akceptujesz lub nie. I tyleMnie się RE7 podoba. DLC również są fajne, chociaż szkoda że trzeba za nie płacić (wcześniej takie tryby były w grze tylko do odblokowania). A to jeszcze nie koniec, więc pożyjemy zobaczymy.
CV nie jest klasycznym RE!!! To on jest właśnie zapychaczem!!!
Ostatnio zmieniony ndz 17 wrz, 2017 przez Recoil, łącznie zmieniany 1 raz.
No właśnie CV jest kontynuacją wydarzeń z RE2 a RE3 zostało stworzone tylko po to, by Capcom wywiązał się umowy z Sony o dostarczeniu trzech tytułów z serii RE na pierwszego Plejacza.Recoil pisze:CV nie jest klasycznym RE!!! To on jest właśnie zapychaczem!!!
I faktycznie to widać, bo RE3 praktycznie w każdym aspekcie odstaje od wzorca (a różnic pomiędzy RE2 i CV tak strasznych nie ma, po za graficznym upgradem).
Dla poprawności zapisów to RE3 zamyka trylogię, ale ta część jest tak potrzebna jak piąte kołu u woza
Ostatnio zmieniony sob 16 wrz, 2017 przez RON!N, łącznie zmieniany 1 raz.
Oj, poruszyłem ciekawy temat widzę
Dlatego od jakiegoś czasu w swoim sumieniu traktuję RE3 jako spin-off a CV jako prawilną kontynuację serii.
Może z moich postów nie wynika, ale nie twierdzę że RE3 jest niegrywalne. Ba! Jest mega grywalne i uważam że ma najlepiej dopracowaną mechanikę z całej klasycznej trylogii. Ale chodzi o fakt samej gry. Fabuła, skróty jakimi się twórcy kierowali. Jednym zdaniem, jest to tytuł który odbiega od tego co prezentuje RE, RE2 i CV. No przecież to widać. Jeden scenariusz, Nemesis to ulepszony Mr. X, Merce to kalka Battle Mode z CV nawet wybory w grze to kolejna kalka z Dino Crisis.Salvin pisze:Wydzieliłem posty z działu RE7, bo troszkę odbiegliście od tematu. Czy wedle tego uważasz, że RE3 jest niegrywalne? Przecież pod względem rozgrywki to najbardziej dopracowana część z trylogii(nie liczę remaku).
Dlatego od jakiegoś czasu w swoim sumieniu traktuję RE3 jako spin-off a CV jako prawilną kontynuację serii.
Ostatnio zmieniony ndz 17 wrz, 2017 przez RON!N, łącznie zmieniany 2 razy.
[RONIN] pisze:Dlatego od jakiegoś czasu w swoim sumieniu traktuję RE3 jako spin-off a CV jako prawilną kontynuację serii.
Hmm. Akcja RE 3 dzieje na "za pięć dwunasta" przed zniszczeniem miasta. Od samego prologu wiemy, że głównym celem jest ucieczka. Nie ma czasu na wprowadzenie nie wiadomo ilu wątków pobocznych.[RONIN] pisze:Fabuła, skróty jakimi się twórcy kierowali.
Nie zgadzam się, że RE3 jest za krótkie. Jest optymalne pod względem długości rozgrywki. Dołożenie lokacji między parkiem a Dead Factory wydłużyłoby rozgrywkę i wprowadziło elementy nudy. Pod tym względem jest idealnie. RE CV to już całkowita odwrotność. Dużo backtrackingu, pod koniec człowiek wręcz chce, żeby się już skończyło.
To trochę tak jak z posiłkiem. Nie należy najadać się do pełna, a wstawać od stołu z uczuciem lekkiego głodu...
Ostatnio zmieniony ndz 17 wrz, 2017 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 1 raz.
Aj koledzy. To tylko światopogląd, częściowo potwierdzony faktami historycznymi. I tyle 
Lekka dyskusja. Mnie zawsze brakowało "drugiego" scenariusza w RE3. Dosłownie kilka dni temu ograłem ponownie Dino Crisis i nasuneło mi się tyle pytań pokroju:
"Dlaczego w DC ścieżki wyboru realizuje się tak długo?"
"Szkoda że T-Rex nie jest jak Nemesis i nie pojawia się średnio co 10 minut gry..."
"Mixowanie amunicji
Środki usypiające na zombie by nie działały
"
I potem stwierdziłem, że przecież RE3 "ściągało" pewne patenty z DC. Może i wyszło wcześniej, ale to nie znaczy że było pierwsze.
Nie twierdzę że CV jest idealna. Była trudna, długa, czasami absurdalna ale jako Resident według mnie powinna być traktowana jako numerowana część. Na niekorzyść tej części przemawia że trafiła pierwotnie tylko na 'makaron' więc i odbiór tytułu był utrudniony (przynajmniej w naszym kraju). Ale tak jak już pisałem, dziś nie ma to już znaczenia, a rozmowa ma tylko 'symboliczne' znaczenie
Lekka dyskusja. Mnie zawsze brakowało "drugiego" scenariusza w RE3. Dosłownie kilka dni temu ograłem ponownie Dino Crisis i nasuneło mi się tyle pytań pokroju:
"Dlaczego w DC ścieżki wyboru realizuje się tak długo?"
"Szkoda że T-Rex nie jest jak Nemesis i nie pojawia się średnio co 10 minut gry..."
"Mixowanie amunicji
I potem stwierdziłem, że przecież RE3 "ściągało" pewne patenty z DC. Może i wyszło wcześniej, ale to nie znaczy że było pierwsze.
Nie twierdzę że CV jest idealna. Była trudna, długa, czasami absurdalna ale jako Resident według mnie powinna być traktowana jako numerowana część. Na niekorzyść tej części przemawia że trafiła pierwotnie tylko na 'makaron' więc i odbiór tytułu był utrudniony (przynajmniej w naszym kraju). Ale tak jak już pisałem, dziś nie ma to już znaczenia, a rozmowa ma tylko 'symboliczne' znaczenie
Ostatnio zmieniony ndz 17 wrz, 2017 przez RON!N, łącznie zmieniany 2 razy.
Fabuła? Fabuła jak fabuła, co Ci się w niej nie podoba? W miarę składna jest, a nie łatwo wpleść nową historię w już istniejącą. RE4 jest jedną z gier która niemal nic nie wniosła do fabuły serii, a jednak dla wielu osób to była bardzo dobra gra.[RONIN] pisze:Fabuła, skróty jakimi się twórcy kierowali. Jednym zdaniem, jest to tytuł który odbiega od tego co prezentuje RE, RE2 i CV. No przecież to widać. Jeden scenariusz, Nemesis to ulepszony Mr. X, Merce to kalka Battle Mode z CV nawet wybory w grze to kolejna kalka z Dino Crisis.
Skoro Nemesis to ulepszony Mr. X, to co powiesz o innych tyrantach? Każdy kolejny "był ulepszony", tak samo jak huntery czy lickery. To jest ewolucja, a nie rewolucja. Piszesz, że RE3 jest odtwórcze, a może to jest tak, że nie zmienia się czegoś co do tej pory było dobre, tylko się to udoskonala. Dopiero przy RE4 zaryzykowali, zmienili koncepcję, części fanów się to nie podobało, ale finansowo gra się obroniła, co nie znaczy, że tak musiało być. Gdyby się pomylili i poszli w złą stronę, mogło ich to drogo kosztować.
Fabuła jest wpasowana. DokładnieDiadem pisze:Fabuła? Fabuła jak fabuła, co Ci się w niej nie podoba? W miarę składna jest, a nie łatwo wpleść nową historię w już istniejącą. RE4 jest jedną z gier która niemal nic nie wniosła do fabuły serii, a jednak dla wielu osób to była bardzo dobra gra.[RONIN] pisze:Fabuła, skróty jakimi się twórcy kierowali. Jednym zdaniem, jest to tytuł który odbiega od tego co prezentuje RE, RE2 i CV. No przecież to widać. Jeden scenariusz, Nemesis to ulepszony Mr. X, Merce to kalka Battle Mode z CV nawet wybory w grze to kolejna kalka z Dino Crisis.
Skoro Nemesis to ulepszony Mr. X, to co powiesz o innych tyrantach? Każdy kolejny "był ulepszony", tak samo jak huntery czy lickery. To jest ewolucja, a nie rewolucja. Piszesz, że RE3 jest odtwórcze, a może to jest tak, że nie zmienia się czegoś co do tej pory było dobre, tylko się to udoskonala. Dopiero przy RE4 zaryzykowali, zmienili koncepcję, części fanów się to nie podobało, ale finansowo gra się obroniła, co nie znaczy, że tak musiało być. Gdyby się pomylili i poszli w złą stronę, mogło ich to drogo kosztować.
A mnie chodzi tylko o zamianę miejsc w ważności historii
Wybacz [RONIN], nie potrafię bez emocji podejść do CV. Jak pomyśle o tych chipsach i batonikach, które mogłem zamiast niej kupić to do dziś mnie nosi...
Dlaczego fabuła 3 jest wg Ciebie gorsza od CV? 3 opowiada wciąż tę samą historię. To spójna całość. CV wystrzelona jest w kosmos fabularnie, geograficznie, personalnie i gramatycznie (a co, jak jechać to po całości
). 3 w pełni zasłużyła na numerek. CV - nie. Inna rzecz, że 4 też nie 
Dlaczego fabuła 3 jest wg Ciebie gorsza od CV? 3 opowiada wciąż tę samą historię. To spójna całość. CV wystrzelona jest w kosmos fabularnie, geograficznie, personalnie i gramatycznie (a co, jak jechać to po całości
Ostatnio zmieniony ndz 17 wrz, 2017 przez Recoil, łącznie zmieniany 2 razy.