Resident Evil Zero HD (XONE, X360, PS4, PS3, PC)

Resident Evil Zero
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Panowie ale ja mówię o remasterach, nie o portach. Nie wyobrażacie sobie nawet jak mogłoby wyglądać teraz RE4 jeżeli od nowa by się za to wzieli i pocisneli grafikę niczym w The Order :) o taki rimejk mi chodzi. Coś na wzór re1-remake.

Jak wcześniej pisałem, sprzedaż remake'a mimo względnie małego zainteresowania tutaj na forum napawa dumą, że jeszcze są osoby, których zachwyca taki klimat, może i archaiczny może i za trudny, wymagający (re0 jest trudniejsze) ale zarazem najbardziej residentowy. Marzenia ale capcom powinien tym razem spojrzeć na cyfry i przeliczyć sobie zysk z odnowienia jeszcze innych części.

Mam gdzieś czy ktoś nazwie to kotletami, uwielbiam kotlety przypominające mi najlepsze czasy, najlepszy smak, esencję podaną na nowym talerzu zdobionym dodatkami z nowym rodzajem grywalnej sałatki ;)
Ostatnio zmieniony ndz 14 cze, 2015 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

Remaster, jak sama nazwa, wskazuje, to po prostu nowa bazowa wersja starego produktu, odświeżona tu i tam pod względem technicznym. Tyczy się to zarówno gier, filmów (wydania strych filmów na DVD/Blu-ray) jak i muzyki. To, czego chcesz, to remake ;)

I nie, raczej nie chciałbym kolejnych remake'ów. RE1 potrzebował remake'a, ponieważ ta gra była archaiczna pod względem techniczno-grywalnym nawet w porównaniu do RE2 (wystarczy porównać modele postaci, ilość detali w tle, animacje postaci, reakcje przeciwników na uderzenia itp.). O żałosnym voice actingu czy dialogach już nawet nie wspomnę. W RE2 i RE3 można zagrać nawet teraz już bez zgrzytania zębami. RE4 jest doskonałe w takiej postaci, w jakiej jest (jedyne, co bym chciał, to by Capcom zgadał się z ludźmi od RE4 HD Project i wydał ich tekstury jako oficjalny patch do gry). CODE: Veronica jedynie cierpi z powodu dosyć wczesnego 3D - słabej jakości tekstury i puste otoczenie robi swoje, i nawet poprawione oświetlenie z wersji HD tego nie ukryje.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Ale Ty porównujesz technikalia re1-re2 tamtych czasów, teraz takie re2,re3 jest archaiczne maksymalnie. Nowi gracze widzą w tamtych grach piksele i tandetę. Jak dla mnie osobiscie to re4 graficznie w obecnych czasach i obecnych grach to relikt i remake byłoby fajnie zobaczyć. Podciąganie grafiki w cv też nie przejdzie, jedynie remake.

Zombiak odnośnie słabego voice actingu to nie tylko re1, cała seria z tego słynie tylko, że re1 był pierwszy i najbardziej zapamiętany z tego elementu. Relikt filmów klasy b co również ma swój urok.
Ostatnio zmieniony pn 15 cze, 2015 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

Akcję z remake'em mieliśmy tylko raz w historii, i to w czasach, kiedy seria był silna. Podano grę która była pierwszym tytułem w serii. Ale kiedy go wydawano nikt nie wiedział co z tego będzie, czy temat się przyjmie. Zombol ma rację co do archaiczności tytułu - jest on tak siekierą rąbany, że na forum znajdziesz ludzi którym pierwsze RE nie podeszło. RE2 czy RE3, nawet gdyby się doczekało remake'a to z pewnością nie miałby wyglądu RE remake. Pewnie była by to jakaś hybryda 3D ze statycznymi kamerami itd. Osobiście aż się boje takiego dzieła. Już wole staruszki na PSXa. A gimboza - one tego nie pojmie, może i lepiej...
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

WESKER-DL pisze:Ale Ty porównujesz technikalia re1-re2 tamtych czasów, teraz takie re2,re3 jest archaiczne maksymalnie. Nowi gracze widzą w tamtych grach piksele i tandetę. Jak dla mnie osobiscie to re4 graficznie w obecnych czasach i obecnych grach to relikt i remake byłoby fajnie zobaczyć. Podciąganie grafiki w cv też nie przejdzie, jedynie remake.
Ale to jest błędne koło. Standardy graficzne i grywalnościowe zmieniają się co chwila i równie dobrze można powiedzieć, że gry z wczesnego okresu poprzedniej generacji konsol też są archaiczne; nawet, jeżeli nie gameplay'owo, to na pewno technicznie. Czyli co, je też powinno się remake'ować? I tak co rusz, te same tytuły, wydawane od nowa? Nie, dziękuję.

Jeżeli kogoś odrzuca gra, bo ma kanciaste postaci, duże piksele czy archaiczny (nierzadko po prostu dużo bardziej skomplikowany) gameplay to sorry. Patrząc na popularność GOG, które specjalizuje się głównie w sprzedaży starych (nierzadko bardzo starych, lata 80/90) tytułów, wielu graczy nie ma problemów z przestawieniem się na te relikty. Sam rok temu przechodziłem ponownie Tomb Raider 1. Na początku był szok dla oczu, po 30 minutach po prostu grałem (i uważam, że gra jest lepsza od Anniversary >_>).
WESKER-DL pisze:Zombiak odnośnie słabego voice actingu to nie tylko re1, cała seria z tego słynie tylko, że re1 był pierwszy i najbardziej zapamiętany z tego elementu. Relikt filmów klasy b co również ma swój urok.
Nie, RE1 miał SŁABY voice acting; nie po prostu słaby, lecz SŁABY. Aktorów brano z łapanki - ktokolwiek był akurat dostępny pod ręką w Tokio i przypominał Amerykanina (bądź w ogóle białego człowieka) mógł się czuć zatrudniony.

Zresztą, oddaje głos News Botowi:
News Bot pisze:1) The script was butchered by a lousy translator with a strained grasp of English.
2) None of the main developers had any involvement with the translation.
3) They hired actors off the streets of Tokyo/Osaka. If you were Caucasian you had a shot.
4) The voice director (Rebecca's VA) was terrible. As an actor and as a voice director.
5) No bilingual English staff involved with the game to offer feedback.
6) Mikami wanted the actors to speak slowly in an unnatural, exaggerated way because he didn't understand English.
http://www.neogaf.com/forum/showpost.ph ... tcount=112

Plus dodatkowo artykuł z GeekPart z wypowiedzią D.C. Douglasa:
D.C. Douglas pisze: Think about Resident Evil 1… Think of Sergio Jones playing Albert Wesker in that one, and how everyone talks about how his performance was so horrible.

You know what? He’s a good actor. It sounds horrible because they probably had 300 lines on an Excel sheet, and you have no idea [about the context of the scene, so you] just keep repeating the line.

So it’s like, “Open the door.”

“Let’s just do three different takes on that.”

“Open the door. OPEN the door. Open the DOOR.”

And then some Japanese engineer goes, “I like the rhythm of that last one.”
oraz Jonathana Kleina (odpowiedzialny za angielski dubbing w Street Fighter 4):
Jonathan Klein pisze:The Japanese will always pick what they think sounds good in their minds, not necessarily what sounds good to an English-speaking audience… But they started learning… They realized that, yes, people want good actors in their video games.

I nie zgodzę się, że cała seria z tego słynie. Pozostałe gry podeszły do już do voice actingu i skryptu bardziej poważnie. Od czasu CODE: Veronica VA w serii (przynajmniej tych głównych grach) można uznać już za dobry/b. dobry, zaś od czasu RE4 i przede wszystkim RE5 naprawdę trudno się czegokolwiek przyczepić.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Mr_Zombie pisze:
Ale to jest błędne koło. Standardy graficzne i grywalnościowe zmieniają się co chwila i równie dobrze można powiedzieć, że gry z wczesnego okresu poprzedniej generacji konsol też są archaiczne; nawet, jeżeli nie gameplay'owo, to na pewno technicznie. Czyli co, je też powinno się remake'ować? I tak co rusz, te same tytuły, wydawane od nowa? Nie, dziękuję.
Oczywiście, że można powiedzieć, każdy to stwierdzi, że są archaiczne. A czy powinno się remakować? Niektóre perły można, jestem za. Te same tytuły? Powiedz to fanom finala 7, którego odświeżenie się szykuje :)

Mr_Zombie pisze: Jeżeli kogoś odrzuca gra, bo ma kanciaste postaci, duże piksele czy archaiczny (nierzadko po prostu dużo bardziej skomplikowany) gameplay to sorry. Patrząc na popularność GOG, które specjalizuje się głównie w sprzedaży starych (nierzadko bardzo starych, lata 80/90) tytułów, wielu graczy nie ma problemów z przestawieniem się na te relikty. Sam rok temu przechodziłem ponownie Tomb Raider 1. Na początku był szok dla oczu, po 30 minutach po prostu grałem (i uważam, że gra jest lepsza od Anniversary >_>).
Bo niektórych gier nie da się tak po prostu odnowić, tracą wtedy na swoim klimacie a przede wszystkim gameplay'u. Starsi to zrozumieją a młodsi (90 lata) zagrają albo w postaci przenośnych konsol albo apek. A niektórzy ujrzą lub dojrzą piękno dopiero po wydaniu remake'u pasującego do standardów obecnych.

Mr_Zombie pisze: I nie zgodzę się, że cała seria z tego słynie. Pozostałe gry podeszły do już do voice actingu i skryptu bardziej poważnie. Od czasu CODE: Veronica VA w serii (przynajmniej tych głównych grach) można uznać już za dobry/b. dobry, zaś od czasu RE4 i przede wszystkim RE5 naprawdę trudno się czegokolwiek przyczepić.
Właśnie, podeszły "bardziej poważnie" co nie świadczy o poważnym voice actingu, nie będę przytaczał gier ze świetnym voice actingiem bo nie ma to sensu. Od początku serii Resident Evil czy to w pismach branżowych czy portalach wyśmiewano słaby voice acting, nawet nie próbowano brać tej serii w rankingi najlepszej dziesiątki. Re4 nie miałbyś się do czego przyczepić? No teksty Leona "bardzo pasują do sytuacji, w których się znajduje", zero emocji w głosie :), nie w każdym momencie ale kilka perełek już zostało zapisanych w kanonie gier ;)

Edit:

20 minut gameplay'u:

http://m.ppe.pl/news-36733-obejrzyj_20_ ... o_hd_.html
Ostatnio zmieniony śr 17 cze, 2015 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
DeeAy

Post autor: DeeAy »

Nowy film porównujący wersje z N64, oryginalną i HD Remaster.

https://www.youtube.com/watch?v=gDZBRhjy_ME#t=163 (Niemoge tu wrzucić video chyba przez ograniczenia wiekowe)

Jednak Capcom wciąż ma zachowane swoje bety :D. Twórcy organizują też konkurs na najlepszy T-Shirt dla Rebecci, praca zwycięzcy znajdzie się jako dodatkowy outfit w grze (DLC).

http://game.capcom.com/bio0hd/en/ Tutaj możecie głosować.
Ostatnio zmieniony sob 11 lip, 2015 przez DeeAy, łącznie zmieniany 8 razy.
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

Nie wiem czy ktoś się już tym nie chwalił, ale będzie moc :D

https://www.youtube.com/watch?v=ooWfqS9Z938
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
DeeAy

Post autor: DeeAy »

Zakończyła się pierwsza runda t-shirtowego konkursu, tym samym otrzymaliśmy drugą część Dziennika Deweloperów.

https://www.youtube.com/watch?v=9ld2y8g0ELA
Ostatnio zmieniony śr 05 sie, 2015 przez DeeAy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Cóż więcej pisać, szykuje się kolejna odświeżona perła, którą fani przytulą w premierę odświeżając sobie wspomnienia :).
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

A z tego co pokazuje Capcom na materiałach promocyjnych to szykuje się odświeżenie jeszcze większego kalibru niż w RE Remake HD.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

I właśnie ogłoszono Resident Evil Origins czyli pakiet dwóch odpicowanych re w pudełeczku, które zadebiutuje 22stycznia a dodatkowo do re0 dodano tryb Wesker Mode, nice :)

Filmiki w newsie:

http://m.ppe.pl/news-38393-capcom_zapow ... zniu_.html
john0477

Post autor: john0477 »

Piękna wiadomość trzeba nabyć ps4 ale po liftingu😉
Mogli by jeszcze dodać języki do wyboru w tym DE.
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

Co się tyczy tego trybu Wesker Mode, pomijając już absurd faktu posiadania przez Weskera super mocy już w czasie RE0, to jego zdolności zwyczajnie nie pasują do konwencji klasycznego RE. Śmiesznie trochę wygląda Wesker ze swoim super-biegiem w korytarzach posiadłości pełnej powolnych zombie. No cóż, w końcu ten tryb należy traktować wyłącznie jako ciekawostkę a może nawet ukłon w stronę fanów nowszych residentów.

Ale kto jeszcze bierze RE na poważnie...

W każdym razie, na pewno nabędę odświeżoną zerówkę. Jestem zbyt leniwy, by szukać na półce gackowej wersji i odpalać Wii, więc chcę wszystkie resy mieć na jednej konsoli.
Awatar użytkownika
Leon. KennedY

Post autor: Leon. KennedY »

A co ma z tym wspólnego powaga? Przecież to tylko miły dodatek. Gdyby go nie było znów by gadano, że Capcom tylko odświeżył, a nic nowego nie dodał...
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Deus Ex pisze:Co się tyczy tego trybu Wesker Mode, pomijając już absurd faktu posiadania przez Weskera super mocy już w czasie RE0, to jego zdolności zwyczajnie nie pasują do konwencji klasycznego RE. Śmiesznie trochę wygląda Wesker ze swoim super-biegiem w korytarzach posiadłości pełnej powolnych zombie. No cóż, w końcu ten tryb należy traktować wyłącznie jako ciekawostkę a może nawet ukłon w stronę fanów nowszych residentów.

RE2 miało tryb, w którym sterowałeś wielkim serkiem tofu uzbrojonym w nóż. Czy to w jakiś sposób wpływało na odbiór tej gry?
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

Mr_Zombie pisze:
Deus Ex pisze:Co się tyczy tego trybu Wesker Mode, pomijając już absurd faktu posiadania przez Weskera super mocy już w czasie RE0, to jego zdolności zwyczajnie nie pasują do konwencji klasycznego RE. Śmiesznie trochę wygląda Wesker ze swoim super-biegiem w korytarzach posiadłości pełnej powolnych zombie. No cóż, w końcu ten tryb należy traktować wyłącznie jako ciekawostkę a może nawet ukłon w stronę fanów nowszych residentów.

RE2 miało tryb, w którym sterowałeś wielkim serkiem tofu uzbrojonym w nóż. Czy to w jakiś sposób wpływało na odbiór tej gry?
Nie porównywałbym To-Fu, swoistego żartu twórców RE2 do Wesker Mode'a, czy jakkolwiek to dziadostwo będzie się zwało, który w swoim zamyśle ma być czymś, co ma zamknąć buzie takim malkontentom jak ja, co by nie mówili "no bo nic nowego nie dali :|". Poza tym to były inne czasy. Wtedy zrobili to dla hecy, dzisiaj dla pieniędzy wydają taki dodatek-chłam.

Jak czytam niektóre posty to czasem zastanawiam się czy Capcom płaci niektórym osobom na pianie z zachwytu na rzecz tego badziewia, które wydaje :smiech3: . A tak serio, to w mojej opinii należy być możliwie krytycznym w ocenie tego rodzaju posunięć jak wydawanie odświeżonych wersji choćby dlatego, że jest to próba zachęcenia klienta do kupna po raz wtóry tego samego. Jakkolwiek marudzę, to kupię tę nową zerówkę i dlatego mam prawo wyrazić swoją opinię na temat produktu, za który zapłacę.
Ostatnio zmieniony wt 08 wrz, 2015 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 1 raz.
PSKING

Post autor: PSKING »

Re 0 jak I REMAKE to chyba jedyne usprawiedliwione remaster. Zrozum to że ty grałeś nie znaczy że inni też.Dlaczego...Bo to głównie port a remaster z nazwy jest tylko dlatego że capcom musiał dopasować to trochę do dzisiejszych czasów.Na gacku sprzedaż do jakości była beznadziejna.A wiele osób np. w Polsce jest dziećmi sony.Jako bonus można dodać że dzięki temu powstanie upragniony przez wielu Re 2 REMAKE...Co za czasy żeby ludzie błagali o REMAKE,ja osobiście jako największy fan Re życzę tej serii...śmierci.
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Deus Ex pisze:Wtedy zrobili to dla hecy, dzisiaj dla pieniędzy wydają taki dodatek-chłam.
Ba, powiem więcej. Oni całą grę wydają dla pieniędzy! :O

A tak na serio, czepiasz się. To jest sytuacja w stylu: "damned if you do, damned if you don't". Gdyby nic nie dodali (jak to jest w przypadku większości remasterów), to byłoby narzekanie, że są leniwi, i że to skok na kasę. Jak dodają dodatkowy tryb zrobiony ewidentnie dla żartu, to jest narzekanie, że "dziadostwo", że "nie pasuje" itp. Niektórym to nigdy nie dogodzisz. ¯\_(ツ)_/¯
Deus Ex pisze:A tak serio, to w mojej opinii należy być możliwie krytycznym w ocenie tego rodzaju posunięć jak wydawanie odświeżonych wersji choćby dlatego, że jest to próba zachęcenia klienta do kupna po raz wtóry tego samego.
Więc to Ty jesteś tu problemem. Ja kupuję Zero dopiero po raz pierwszy. ;)
Deus Ex pisze:Jak czytam niektóre posty to czasem zastanawiam się czy Capcom płaci niektórym osobom na pianie z zachwytu na rzecz tego badziewia, które wydaje :smiech3: .
Do mnie jeszcze żaden czek nie doszedł. :/
PSKING pisze:Co za czasy żeby ludzie błagali o REMAKE,ja osobiście jako największy fan Re życzę tej serii...śmierci.
Ale ludzie błagali o remake RE2 już od czasów remake RE1. :>
Ostatnio zmieniony czw 10 wrz, 2015 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Mr_Zombie pisze:Jak dodają dodatkowy tryb zrobiony ewidentnie dla żartu, to jest narzekanie, że "dziadostwo", że "nie pasuje" itp. Niektórym to nigdy nie dogodzisz.
Tylko, że... gdy odgrzewa się stary kotlet i próbuje się go przyprawić by na nowo smakował to należy użyć przypraw z górnej półki, a nie samej soli i pieprzu. Jeżeli już dodają coś do kotleta, niech to będzie coś naprawdę fajnego, bo same ugotowane ziemniaki szału nie zrobią. Trzeba by je koperkiem posypać, okrasić czymś, może podpiec, czy też przesmażyć. Wtedy potrawa ma sens. Wielu może bardziej skupić się na tych ziemniakach niż na samym kotlecie, więc robienie dziadostwa, aby fani nie narzekali sprawy nie rozwiązuje. Ma być coś interesującego, bo inaczej nie jem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 0”