Wirusy i pasożyty

Rozmowy o serii Resident Evil na tematy nie pasujące do pozostałych for
Awatar użytkownika
Diadem

Wirusy i pasożyty

Post autor: Diadem »

by MiGoo: Temat utworzony poprzez podzielenie tematu o wirusie w RE5...

Wirusy i pasożyty wspomniane w Resident Evil po kolei:

1.) Wirus matka (zwany też Progenitor) - właściwie nie jest to wirus tylko ukierunkowana komórka macierzysta (Ci co są dobrzy z biologii wiedzą co to znaczy ;) ). Odkryty na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych przez trio Spancer, Ashford, Marcus, był bazą do tworzenia wszystkich innych wirusów. Pierwszy test przeprowadzono na Lisie i Jessice Trevor. Eksperyment na Jessice nie powiódł się, natomiast badania na Lisie dały pozytywny efekt, co pozwoliło na dalszy rozwój.
2.) Wirus Ebola - odkryty w Afryce w 1976 roku. Umbrella miała znaleźć na niego lekarstwo, w rzeczywistości chciała go udoskonalić do celów broni biologicznej. Ebola okazał się jednak do tych celów mało przydatny (wirus Ebola nie może przez dłuższy czas przetrwać poza ciałem człowieka) i postanowiono kontynuować badania nad Progenitorem.
3.) Wirus T - odkryty 19 września 1977 roku przez Marcusa. Powstał z połączenia wirusa matki z DNA pobranym od pijawki. Miał zdolność ożywiania martwych. Powodował mutacje lub/i zwiększał rozmiar nosiciela (np. pająki). Zombie, cerberusy, pająki, kruki itp. wszystko to wynik działania wirusa T. Trzeba dodać, że niekontrolowany wynik jego działania. Kontrolowany wirus T miał służyć do produkcji Tyrantów, a wcześniej Hunterów, które miały być bronią biologiczną "na sprzedaż". Istnieje na niego antidotum o nazwie "Daylight", ale musi być szybko podane. Czas inkubacji wirusa w ciele zarażonego waha się od około trzech do dziesięciu dni.
4.) Wirus T-Veronica - powstał w 1982 roku. Stworzyła go Alexia Ashford łącząc wirusa matkę z DNA pobranym od królowej mrówek. Założeniem działania tego wirusa było, zwiększenie siły i wytrzymałości bez wywołania zewnętrznej mutacji i bez utraty inteligencji. Wirus miał jednak wadę. Musiał się powoli rozwijać w nosicielu przez dłuższy czas. Alexia sama się nim zainfekowała. Po 15 latach hibernacji powróciła do życia niesamowicie silna i niebezpieczna nie tracąc swojej inteligencji i świadomości.
5.) Pasożyt Nemesis - odkryty w 1988 roku przez paryski odział Umbrelli. Miał na celu ulepszenie Tyrantów (a dokładniej miał sprawić, że ludzie zainfekowani wirusem T zamiast umrzeć zamienią się w Tyranta-Nemesisa). Nemesis przenikał do mózgu nosiciela podnosząc inteligencję potwora. Można było takiego Tyranta "zaprogramować", np. żeby zabił członków STARS ;)
5.) Wirus G - odkryty przez Williama Birkina w 1988 roku. Odkryto go u Lisy Trevor (tak, tak tej samej na której rozpoczęto testy z wirusem matką!!!), gdy wszczepiono do jej zmutowanego ciała pasożyta Nemesis. Birkin badał go przez 10 lat. Wirus G był potężniejszy od wirusa T. Mutacja przebiegała szybciej i co najważniejsze przebiegała bez ustanku tworząc coraz silniejszego potwora z każdą kolejną fazą. Wirus G pozostawiał też częściowo inteligencję. Jako broń biologiczna miała swoje plusy (osobnik zainfekowany "szukał" kolejnych ofiar do infekcji) jak i minusy (trudno go było kontrolować). Birkin sam zainfekował się tym wirusem i przeszedł kilka faz mutacji. Istnieje odtrutka na tego wirusa, o nazwie "Devil", ale musi być szybko podana.
6.) Wirus Weskera - tego wirusa Wesker otrzymał od Birkina. Był to prawdopodobnie udoskonalony wirus G. Nie wywoływał on zewnętrznych mutacji i nie powodował utraty inteligencji, zwiększał za to siłę, wytrzymałość i szybkość. Wirus - cudo :) Na chwilę obecną nie znane są jego słabe punkty (oprócz tego, że zmienia wygląd tęczówki oka i aby w pełni zadziałał trzeba po zainfekowaniu, dać się zabić ;) ) Podobnie jak wirus T, przywraca więc on martwych do życia.
7.) Pasożyt Las Plagas - nieodkryty przez nikogo :) Istnieje od zawsze (jest antyczny). W latach 1800-1840 wykorzystywany przez kult Los Illuminados. Później zapomniano o nim i powrócił dopiero w 2004 roku wykorzystany przez Saddlera. Osoby zainfekowane nim można łatwo kontrolować. Zachowują inteligencje, są szybkie i wytrzymałe. Świetna broń biologiczna.
8.) Wirus T/G - powstał z połączenia wirusa T i G. Pojawia się w RE: Dead Aim. Odkrywcą jest Morpheus D. Duval który sam na sobie przetestował tego wirusa i był jedynym znanym nosicielem.
Ostatnio zmieniony pn 14 sty, 2008 przez Diadem, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

Diadem pisze:Wirus - cudo :) Na chwilę obecną nie znane są jego słabe punkty (oprócz tego, że zmienia wygląd tęczówki oka i aby w pełni zadziałał trzeba po zainfekowaniu się nim, dać się zabić ;) ) Podobnie jak wirus T, przywraca więc on martwych do życia.
Wniosek z tego, że Wesker nie żyje...
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
Diadem

Jakby na to nie patrzeć, tak właśnie jest. Przeca Tyrant rozwalił mu wnętrzności i cisnął o ścianę jak szmacianą laleczką ;) A potem było dużo krwi i Wes, był trupem. Jak to dobrze mieć kumpli co przygotują Ci odpowiedniego wirusa ;) Ja się tylko pytam czemu Birkin sam sobie tego nie wstrzyknął?
Kto wie jakiego nowego wirusa zaprezentują nam w RE5...
Awatar użytkownika
Zombi

Post autor: Zombi »

Diadem pisze:Ja się tylko pytam czemu Birkin sam sobie tego nie wstrzyknął?
Po to żeby gracze mieli ciekawszego przeciwnika :smiech6:

Prawdopodobnie bo nie miał takiej możliwości. Spodziewał że ktoś wyśle specjalne jednostki po próbki z wirusami, ale sie niespodziewał bespośredniego starcia z nimi ( gdy sie cofał coś potrącil co zaowocowało serią strzałów w jego strone). Pozatym już umierał i ledwo co udało mu sie wstrzyknąć wirusa G, więc nie obszedł by całego laboratorium po to by znaleśc tamtego wirusa. Mógł coprawda wstrzyknąć go sobie przedtem ale nie miał jak juz pisałem pewności że do czegoś takiego dojdzie, a niewiadomo jaki wpływ ma na żywego nosiciela który trzyma go długo w swoim ciele.
Big Daddy jest zły...
Awatar użytkownika
Nemesis

Post autor: Nemesis »

Raczej sie bał nieporządanych efektów, a do tego jeszcze trzeba było sie przekręcic. Birkin był znacznie normalniejszym człowiekiem niż Wesker, miał w końcu żone i córke wiec miał dużo do stracenia, bynajmniej ja tak to odbieram. Nie zapominajmy że to aż gra ;)
Gdy masz jakiś problem wsiadasz na motor i wszystko znika.
Nie ma żadnych problemów jesteś tylko ty i maszyna.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

No ale jak widac JAKA gra ;) Birkin był praktycznie szaleńcem, co z tego że miał żonę i córkę ale dokładnie wiedział gdzie i nad czym pracuje, to już Wesker odszedł od bycia naukowcem choć on miał zupełnie inne plany, zresztą Wyobraża sobie ktoś Williama Birkina jako dowódcę STARS? Jego wygląd idelanie pasował do naukowca którym został az do śmierci, tak został wykreoway, a wirus jaki sporządził dla swojego najlepszego przyjaciela był wręcz idealny
Ostatnio zmieniony ndz 28 paź, 2007 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Nemesis

Wesker - Dark Life pisze:No ale jak widac JAKA gra
Nemesis pisze:Nie zapominajmy że to gra
:)

Nie rozchodzi mi sie o dowódce starsów, tylko dlaczego sam sobie wcześniej nie wstrzyknął tego co Wesker. A przez to że Wiliam był szalony, dziwie sie jeszcze barziej czego sie zawachał.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Hmmm... Tak mnie zastanawia... Dlaczego Zombie (zarażone wirusem) nie są silne, zwinne, wytrzymałe jak Wesker (de facto również zarażony tym samym wirusem)?
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
Barry

Post autor: Barry »

To Wesker był (jest) zarażony tym samym wirusem co podrzędne zombiaki ? :rad11: Chyba nie? co?
Awatar użytkownika
Nemesis

Wstrzyknąłem sobie wirusa, którego otrzymałem od Birkin'a. Gdybym ufał Umbrella'i pewnie już bym nie żył. Ten czyn przyspieszy moje członkostwo w opozycyjnej korporacji. Zgadzam się z Birkin'em, że wirus działa bardzo efektownie. Przyczynia się on do tego, że moje ciało będzie tymczasowo "martwe", a następnie przywróci mnie do życia z nowymi, nadludzkimi siłami. Dlatego obudziłem Tyrant'a ze snu i pozwoliłem mu, żeby mnie zaatakował.
Bo to był taki virus* z gwiazdką, tak jak masz przeważnie w reklamach przy cenie czegoś. Wszystkie najważniejsze informacje są małym druczkiem ;)
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Nic mi to nie wyjaśnia...
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
Nemesis

Birkin tego wirusa dla Weskera odpowiednio ''przyrządził'', tak jak wcześniej napisał Diadem.
kindred

Post autor: kindred »

wszystko fajnie ale nie wiem czy dalbym sie zabic zeby odrodzic sie z nowymi mocami :rad5:
Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Diadem

Tym bardziej, że nie ma pewności, że się obudzisz :) Co tu dużo gadać, i Wesker i Birkin mieli ostro namieszane we łbach :) Nieźli ryzykanci byli z nich. Jednemu się udało, drugiemu nie :)
Veronica

Post autor: Veronica »

A uważam, że ten wirus, który Birkin podarował Weskerowi jest o wiele lepszy niż jego dzieło G-Wirus. Człowiek po swojej "śmierci" otrzymauje nadludzką moc i zachowuje przy tym swoją inteligencję, wolną wolę i ludzki kształt (no, prócz tęczówek).

I jescze jedno; skąd Laboratorium w Arkaly posiadało T-Wirusa. Przecież ów wirusa stworzył dr Marcus i był pn bardzo chytry i nie chciał go wogóle dac innym
Resident Evil rządzi!!!
Awatar użytkownika
Nemesis

Veronica pisze:A uważam, że ten wirus, który Birkin podarował Weskerowi jest o wiele lepszy niż jego dzieło G-Wirus. Człowiek po swojej "śmierci" otrzymauje nadludzką moc i zachowuje przy tym swoją inteligencję, wolną wolę i ludzki kształt (no, prócz tęczówek).
Bo tak jest
Veronica pisze:I jescze jedno; skąd Laboratorium w Arkaly posiadało T-Wirusa. Przecież ów wirusa stworzył dr Marcus i był pn bardzo chytry i nie chciał go wogóle dac innym
Stworzyli go właśnie w tamtym laboratorium
Kamilos

Post autor: Kamilos »

I jescze jedno; skąd Laboratorium w Arkaly posiadało T-Wirusa. Przecież ów wirusa stworzył dr Marcus i był pn bardzo chytry i nie chciał go wogóle dac innym
Gdzieś już o tym było, lecz nie pamiętam gdzie.
Veronica

Post autor: Veronica »

T-Wirusa stworzyli w Laboratorium w Arklay? Jakoś nie mogę w to uwierzyc. Twórcą T-Wirusa był Marcus i stworzył go (tak mi się wydaje) w laboratrium pod kaplicą, niedaleko Placówki Szkoleniowej Umbrelli. Ale nadal się zasanawiam jakim cudem T-Wirus trafił w łapy Spencera i spółki? Na początku myślałam, że to wszystko przez szpiegostwo nad Marcusem (opisywał w swoim pamiętniku, że ktoś znowóż zaglądał do jego laboratorium, ale nic nie pisał, że mu czegoś brakuje) i późnej jak rozstrzelano go z rozkazu lorda, wtedy Wesker i Birkin szybko by wzięli jego wirusa i badali go. Ale jak wiadomo, zamach na Maruca miał miejsce w 1988 roku, a Wesker opisywał w swoim raporcie, że jeszcze przed tym rokiem trwały badania nad T-Wirusem w Laboratorium Arklay m.in. badania nad B.O.W., czyli Hunter, zombie i Tyrant. Sama już nie wiem...
Resident Evil rządzi!!!
Awatar użytkownika
Diadem

Wyjaśniałem to w timeline.
Marcus stworzył wirusa w swoim laboratorium w Górach Arklay które służyło jako "szkoła" dla nowych naukowców Umbrelli (m. in. Birkina i Weskera). Marcus chciał wykorzystać swoje odkrycie do przejęcia władzy w Umbrelli, ale Spancer go uprzedził. Wysłał Weskera i Birkina, jedynych ludzi którym Marcus ufał, aby go zabili. Po śmierci Marcusa, jego laboratorium (bodajże Training Facility to się nazywało) zlikwidowano, a badania nad wirusem przejął Birkin i przeniósł się do podziemi willi Spencera.
Wirus T został stworzony w 1977, zamach na Marcusa 1978 rok. Wszystko gra ;)
Ostatnio zmieniony pn 29 paź, 2007 przez Diadem, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Tak Training Facility, zaufanie.... dobrze wykorzystany motyw, dlatego podzielam nienawiść Marcus'a pod sam koniec gry
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe (ogólne) dyskusje o serii”