Demo - wrażenia
Demo - wrażenia
Jak wiadomo w Japonii pojawiło się demo RE5. Na szczęście i my możemy bez problemu pograć. Pozwoliłem sobie założyć ten wątek żeby różne ciekawe wypowiedzi graczy nie plątały się po innych tematach.
Moje zdanie jest takie, demko jest rewelacyjne i strasznie nakręca na fulla.
Plusy:
-Mechanika rodem z RE4
-Bardzo dobra oprawa graficzna
-Kooperacja (ale muszą dopieścić splitscreena)
-Gorący klimat
-Świetne przerywniki
-Przeciwnicy
Minusy:
-Shiva sterowana przez SI trochę przeszkadza w graniu
-Inwentarz w czasie rzeczywistym
-Momentami zbyt duży chaos na ekranie
Moje zdanie jest takie, demko jest rewelacyjne i strasznie nakręca na fulla.
Plusy:
-Mechanika rodem z RE4
-Bardzo dobra oprawa graficzna
-Kooperacja (ale muszą dopieścić splitscreena)
-Gorący klimat
-Świetne przerywniki
-Przeciwnicy
Minusy:
-Shiva sterowana przez SI trochę przeszkadza w graniu
-Inwentarz w czasie rzeczywistym
-Momentami zbyt duży chaos na ekranie
Ostatnio zmieniony ndz 18 sie, 2013 przez Naleśnik, łącznie zmieniany 4 razy.
Ok, kopiuj ---> wklej z Newsów:
Ukończyłem demo 2 razy na pożyczonym X'ie (dobrze miec kolegę pietro niżej ) Jeszcze jedno zdanie przed samą recenzją dema, Capcom daliście ciała z czasowym ex'em, nie jestem fanbojem ale gracze sa zawiedzeni że musza tyle czekać, druga sprawa to że nie poinformowano nas o tym wogóle, kiedy bedzie itd. Ok lecimy z recenzją:
Po odpaleniu dema wita nas świetnie animowany napis RE5, brakowało mi głosu wypowiadającego nazwę Resident Evil także tutaj wróciły sentymenty dobrze dobrany (kojarzący się z RE2). Menu również trzyma fajny animowany poziom. Poszczególnych opcji już nie bedę opisywał bo jest to zbędne. Po odpaleniu New game mamy niczym w Mercach z RE4 wybór plansz (dokładnie dwie), krótka rozpiska dotycząca sterowania i zaczyna się właściwe demo. Ehh poczatek prezentuje bardzo wysoki poziom pod względem grafiki, niczym mnie nie zaskoczył bo owe demo widziałem już wcześnie vide TGS, kolejna animacja po wejściu do domku i właściwa akcja (animacja twarzy jest świetna, w HD naprawde wygląda to imponująco), później wspomnienie obrony domu z Luisem z RE4, co mnie zdziwiło to mała ilośc amunicji na samym początku, Sheva coś tam rzuca ale nie sa to duże ilości, musimy się trochę porozglądać żeby zdobyć więcej. Od razu wybiegłem z chaty z prawej strony, ustawiłem Shotguna i testowałem reakcje na niego Później usłyszałem komunikaty z Heli który ma po nas przylecieć, także sieka na oczekiwanie , polecam sprawdzić autobus , taktyk jest multum, zresztą widzielismy co można zrobić już na TGS, gość z toporem jest niesamowity, Slavador przy nim to bobek, rozmycie ekranu i uderzenie gdzie piach czuje sie w zębach. Mapki w prawym górnym rogu praktycznie wogóle nie używałem, zbedny zawalacz ekranu. Plus idzie za inventory, które wyświetla się szybko i jest w czasie rzeczywistym co czyni rozgrywkę bardziej utrudniona aczkolwiek realistyczną (podobnie jak w serii Outbreak). Za pierwszym razem poległem, gdyz za bardzo się bawiłem w co by tu urzyć na Niggasów, za drugim podszedłem bardziej taktycznie i poszło dość szybko. Co mi się bardzo spodobało to przejście z gry od razu do cut scenek, podobnie jak w MGS4 bez żadnych loadingów, animacja z Heli i koniec pierwszego levelu.
Drugi równiez znamy z filmików, animacja latających B.O.W. (czyżby powrót? Świetnie ), jest genialna, nie jest trudno je ustrzelić także problemów nie miałem, w tej planszy bardziej pokazano możliwości Co-Op więc teraz skupię się na tym, nie jest to Outbreak więc nigdzie Sheva nie ucieknie co byśmy później musieli jej szukać, pomaga nam często (opcje pomocy reaguja szybko i nie ma z tym większych problemów), podobnie jak w Army of Two mamy kilka możlwiości pokonywania przeszkód razem. W tej misji głównym bad assem jest gościu w worku na głowie, oby każda planasza nie miała takiego sub bossa bo rozgrywka popadnie w DMC albo GOW. Trybu online jeszcze nie ograłem, dzis wieczorem pobawie sie trochę dłużej nad tym trybem. Reasumując:
Grafika stoi na wysokim poziomie choć nie jest aż tak powalająca aby można było o niej pisać poematy, ot trzyma bardzo wysoki poziom (mówię o demie, niewiem jak będzie dalej), muzyka orkiestrowa dodaje klimatu, postarali się w tym aspekcie, odgłosy, strzały TYLKO w 5.1, gameplay 10/10, podobnie jak w RE4 magia grywalnośći i mozliwości rozgrywki, do tego online i mamy miechy grania. Klimat jest utrzymany wyżej od RE4, kurna aż chce się poznać choć skrawek głownej osi fabuły, ale na to poczekamy jeszcze troszkę. Teraz czekam na wersję PS3
Ukończyłem demo 2 razy na pożyczonym X'ie (dobrze miec kolegę pietro niżej ) Jeszcze jedno zdanie przed samą recenzją dema, Capcom daliście ciała z czasowym ex'em, nie jestem fanbojem ale gracze sa zawiedzeni że musza tyle czekać, druga sprawa to że nie poinformowano nas o tym wogóle, kiedy bedzie itd. Ok lecimy z recenzją:
Po odpaleniu dema wita nas świetnie animowany napis RE5, brakowało mi głosu wypowiadającego nazwę Resident Evil także tutaj wróciły sentymenty dobrze dobrany (kojarzący się z RE2). Menu również trzyma fajny animowany poziom. Poszczególnych opcji już nie bedę opisywał bo jest to zbędne. Po odpaleniu New game mamy niczym w Mercach z RE4 wybór plansz (dokładnie dwie), krótka rozpiska dotycząca sterowania i zaczyna się właściwe demo. Ehh poczatek prezentuje bardzo wysoki poziom pod względem grafiki, niczym mnie nie zaskoczył bo owe demo widziałem już wcześnie vide TGS, kolejna animacja po wejściu do domku i właściwa akcja (animacja twarzy jest świetna, w HD naprawde wygląda to imponująco), później wspomnienie obrony domu z Luisem z RE4, co mnie zdziwiło to mała ilośc amunicji na samym początku, Sheva coś tam rzuca ale nie sa to duże ilości, musimy się trochę porozglądać żeby zdobyć więcej. Od razu wybiegłem z chaty z prawej strony, ustawiłem Shotguna i testowałem reakcje na niego Później usłyszałem komunikaty z Heli który ma po nas przylecieć, także sieka na oczekiwanie , polecam sprawdzić autobus , taktyk jest multum, zresztą widzielismy co można zrobić już na TGS, gość z toporem jest niesamowity, Slavador przy nim to bobek, rozmycie ekranu i uderzenie gdzie piach czuje sie w zębach. Mapki w prawym górnym rogu praktycznie wogóle nie używałem, zbedny zawalacz ekranu. Plus idzie za inventory, które wyświetla się szybko i jest w czasie rzeczywistym co czyni rozgrywkę bardziej utrudniona aczkolwiek realistyczną (podobnie jak w serii Outbreak). Za pierwszym razem poległem, gdyz za bardzo się bawiłem w co by tu urzyć na Niggasów, za drugim podszedłem bardziej taktycznie i poszło dość szybko. Co mi się bardzo spodobało to przejście z gry od razu do cut scenek, podobnie jak w MGS4 bez żadnych loadingów, animacja z Heli i koniec pierwszego levelu.
Drugi równiez znamy z filmików, animacja latających B.O.W. (czyżby powrót? Świetnie ), jest genialna, nie jest trudno je ustrzelić także problemów nie miałem, w tej planszy bardziej pokazano możliwości Co-Op więc teraz skupię się na tym, nie jest to Outbreak więc nigdzie Sheva nie ucieknie co byśmy później musieli jej szukać, pomaga nam często (opcje pomocy reaguja szybko i nie ma z tym większych problemów), podobnie jak w Army of Two mamy kilka możlwiości pokonywania przeszkód razem. W tej misji głównym bad assem jest gościu w worku na głowie, oby każda planasza nie miała takiego sub bossa bo rozgrywka popadnie w DMC albo GOW. Trybu online jeszcze nie ograłem, dzis wieczorem pobawie sie trochę dłużej nad tym trybem. Reasumując:
Grafika stoi na wysokim poziomie choć nie jest aż tak powalająca aby można było o niej pisać poematy, ot trzyma bardzo wysoki poziom (mówię o demie, niewiem jak będzie dalej), muzyka orkiestrowa dodaje klimatu, postarali się w tym aspekcie, odgłosy, strzały TYLKO w 5.1, gameplay 10/10, podobnie jak w RE4 magia grywalnośći i mozliwości rozgrywki, do tego online i mamy miechy grania. Klimat jest utrzymany wyżej od RE4, kurna aż chce się poznać choć skrawek głownej osi fabuły, ale na to poczekamy jeszcze troszkę. Teraz czekam na wersję PS3
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Przyszłość jest bliska, 18 grudzień
także szykować długopisy i kalendarze 
-
Jill Valentine
-
Leon_Claire
- Nerobianco
Moim skromnym zdaniem nie ma czym się zachwycać, a szczególnie oprawą wizualną ...
Kompletny brak fizyki, więc co jest ? Next geny pozwoliły by na kilka silników fizycznych no ale dla twórców tego typu rzeczy to chyba czarna magia. Wiem, RE4 i zero fizyki ... koleś dostaje w ramię i odlatuje na kilka metrów a tłum szaleje, ale teraz to trochę razi : ) Nie wspominając już o taktycznym zastosowaniu owej fizyki. Animacje postaci są ładne ale każdy z nas już je widział : ) są tak bardzo podobne do tych z RE4 że wydają sie pójściem na łatwiznę. Chwila gdy Chris rozbija beczkę nożem to wstyd i hańba, żmudna skrupulatnie przygotowywana przez japończyków animacja rodem z RE4. Czepiam się gdyż nie to chciałem otrzymać, sądzę że teraz kilka części będzie jechało na pomysłach RE4 potem znowu może jakiś przełom i tak to się będzie kręciło ... Muzyka przypadła mi do gustu, pasuje i przyśpiesza tętno
SI naszej towarzyszki muszą poprawić bo wyczynia ona takie cuda że czasami opadają rączki, jednak nie mogę doczekać się pełnej wersji : )
Kompletny brak fizyki, więc co jest ? Next geny pozwoliły by na kilka silników fizycznych no ale dla twórców tego typu rzeczy to chyba czarna magia. Wiem, RE4 i zero fizyki ... koleś dostaje w ramię i odlatuje na kilka metrów a tłum szaleje, ale teraz to trochę razi : ) Nie wspominając już o taktycznym zastosowaniu owej fizyki. Animacje postaci są ładne ale każdy z nas już je widział : ) są tak bardzo podobne do tych z RE4 że wydają sie pójściem na łatwiznę. Chwila gdy Chris rozbija beczkę nożem to wstyd i hańba, żmudna skrupulatnie przygotowywana przez japończyków animacja rodem z RE4. Czepiam się gdyż nie to chciałem otrzymać, sądzę że teraz kilka części będzie jechało na pomysłach RE4 potem znowu może jakiś przełom i tak to się będzie kręciło ... Muzyka przypadła mi do gustu, pasuje i przyśpiesza tętno
Ostatnio zmieniony sob 13 gru, 2008 przez Nerobianco, łącznie zmieniany 1 raz.
To się zaczyna robić nudne ale napiszę to jednak...Nie będzie jutro dema RE5 na JPN PSN.Capcom zabrał głos w tej sprawie,i oznajmił,iż demo RE5 będzie na początku przyszłego roku na wszystkich PSN'ach...Capcom leje totalnie na posiadaczy PS3 czekających na demko ich gry...I co z tego,że demo będzie dodawane do każdej zakupionej PS3 w Japonii,skoro my i tak nie możemy w to zagrać...Mówiąc krótko,dostaniemy demo gry multiplatformowej,miesiąc póżniej niż u konkurencji...Tak dalej panowie,tak dalej...
P.S.Jakby ktoś miał namiary na płytkę z demkiem,to proszę o info,pozdro.
P.S.Jakby ktoś miał namiary na płytkę z demkiem,to proszę o info,pozdro.
- Nerobianco
Tak jest, tego mi trzeba było na święta. Pozdrawiamy Capcom i ich idiotyczną politykę, pozdrawiamy Microsoft który dobrze zapłacił za demo. Jak tak dalej pójdzie to demo dostanie tylko ten kto złoży pre order 
Ostatnio zmieniony czw 18 gru, 2008 przez Nerobianco, łącznie zmieniany 1 raz.
Chociaż spójrzmy na to z innej strony...Skoro demo Resident Evil 5 jest dodawane do PS3 w Japonii,to czy przypadkiem Sony nie ma dema?Nie chce wypuścić dema na PSN czy też Capcom nie pozwolił na taki krok bo,,umówił'' się z Microsoft na excluzywne demo na Xbox Live Marketplace?Sam nie wiem co o tym wszystkim sądzić...Na demo mojej ukochanej najnowszej części serii czekam tak długo,i niestety jeszcze będę musiał poczekać,a na Xbox'ie już grają...
Ostatnio zmieniony czw 18 gru, 2008 przez Jaro7, łącznie zmieniany 1 raz.
Nerobianco pisze:Tak jest, tego mi trzeba było na święta. Pozdrawiamy Capcom i ich idiotyczną politykę, pozdrawiamy Microsoft który dobrze zapłacił za demo. Jak tak dalej pójdzie to demo dostanie tylko ten kto złoży pre order
Ludzie cierpliwości. Mówicie tak, jakby nie wiadomo co się stało. Wiem, że to RESIDENT EVIL ale, kurcze, to przecież tylko gra...Jaro7 pisze:demo mojej ukochanej najnowszej części serii czekam tak długo,i niestety jeszcze będę musiał poczekać,a na Xbox'ie już grają...
Dokładnie. Skoro i tak wszyscy czekamy na 5 część, to po co tylko zaostrzać sobie apetyt?Recoil pisze:Powiedzcie mi jedno: czy po tak długim czasie oczekiwania nie lepiej jednak przecierpieć jeszcze trochę i zagrać jednak od razu w pełną wersje...?
Ostatnio zmieniony pt 19 gru, 2008 przez AT, łącznie zmieniany 1 raz.
"In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming."
H.P. Lovecraft
H.P. Lovecraft
- Nerobianco
Chodzi o podejście do klienta, przysłowiową "rzecz". Wiem że dla nich liczy się tylko kasa ale Capcom dużo zawdziecza Sony, olanie użytkowników PS jest bardzo nie miłe ze strony Capcom : )
Owszem to tylko gra, ale żeby była to tylko gra ludzie nie składali by pre orderów i nie kupowali koszulek z Jill robiącą śniadanie ; )
Dobrze jest również sprawdzić czy inwestycja którą masz zamiar podjąć jest opłacalna. W okolicach premiery RE5 wyjdzie wiele gier które są warte uwagi vide Killzone2. Gry na next geny są strasznie drogie dlatego zakupy trzeba robić z głową : P Demo na pewno rozwiało by moje wątpliwości kupić teraz czy kupić w ogóle : )
Owszem to tylko gra, ale żeby była to tylko gra ludzie nie składali by pre orderów i nie kupowali koszulek z Jill robiącą śniadanie ; )
Dobrze jest również sprawdzić czy inwestycja którą masz zamiar podjąć jest opłacalna. W okolicach premiery RE5 wyjdzie wiele gier które są warte uwagi vide Killzone2. Gry na next geny są strasznie drogie dlatego zakupy trzeba robić z głową : P Demo na pewno rozwiało by moje wątpliwości kupić teraz czy kupić w ogóle : )
Ostatnio zmieniony sob 20 gru, 2008 przez Nerobianco, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak dla mnie rewelacja - to, co się dzieje na ekranie + to, co zobaczyłem utwierdza mnie tylko w przekonaniu, że RE5 będzie naprawdę soczystym kąskiem na marzec
Co z tego, że fizyka niedzisiejsza, co z tego, że mechanika stara - na takiego RE czekałem od momentu skończenia czwórki
A grafika mnie onieśmieliła, jest cudowna (a gram na telewizorze SD - strach się bać, co się w HD, panie, dzieje...). Capcom ma już moje pieniądze w kieszeni 
Oj uwierz mi dzieje się, oj dziejeBzdursky pisze:(a gram na telewizorze SD - strach się bać, co się w HD, panie, dzieje...)
Ostatnio zmieniony sob 27 gru, 2008 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Resident Evil 5 - Demo
Widzę, że na forach większość osób sceptycznie podchodzi do nowej części. Zazwyczaj są to osoby, które swoją przygodę z RE zaczeły od czwórki, bądź pograły trochę we wcześniejsze części i zrezygnowały z powodów jak to mówią: "zbyt słabej fizyki, braku chodzenia i strzelania, tudzież w ogóle z mnóstwa innych powodów. Natomiast muszę powiedzieć Wam, że radość z chociażby grania w takie demko (z powodu którego kupiłem X-a 360) jest nieziemska.
Parę małych wpadek (tupu popsikanie się samemu sprajem kiedy to Sheva umiera), odmienieni przeciwnicy, a w końcu całkiem nowe lokacje z grafiką, muzyką i co by nie było fizyką nowej generacji i już człowiek wie, że gra w nowego RE, i to nie byle jakiego. Zdecydowany must play. Ponadto jestem przekonany, że tryb online zarządzi, tak jak było to w Outbreakach (niestety jeszcze go nie odblokowałem, koleś obcina mi głowę z reguły, gdy tylko na chwilę stanę
).
Edit:
Take ammo bug:
http://pl.youtube.com/watch?v=g0AibQSpoHY
Parę małych wpadek (tupu popsikanie się samemu sprajem kiedy to Sheva umiera), odmienieni przeciwnicy, a w końcu całkiem nowe lokacje z grafiką, muzyką i co by nie było fizyką nowej generacji i już człowiek wie, że gra w nowego RE, i to nie byle jakiego. Zdecydowany must play. Ponadto jestem przekonany, że tryb online zarządzi, tak jak było to w Outbreakach (niestety jeszcze go nie odblokowałem, koleś obcina mi głowę z reguły, gdy tylko na chwilę stanę
Edit:
Take ammo bug:
http://pl.youtube.com/watch?v=g0AibQSpoHY
Ostatnio zmieniony pn 29 gru, 2008 przez Capcom, łącznie zmieniany 1 raz.
-----------------------------------------------------
http://pl.youtube.com/user/Dawidmwrc
http://pl.youtube.com/user/Dawidmwrc