Broń - symbol serii

Rozmowy o serii Resident Evil na tematy nie pasujące do pozostałych for

Z jaką bronią najbardziej kojarzy Ci się seria Resident Evil?

Handgun
17
46%
Shotgun
6
16%
Magnum
7
19%
Wyrzutnia rakiet
3
8%
Nóż ;)
2
5%
Inna (podaj jaka)
2
5%

Liczba głosów: 37

Deus Ex
Zarząd

Broń - symbol serii

Post autor: Deus Ex »

Z jaką bonią najbardziej kojarzy Wam się seria Resident Evil? Którą uznacie za najbardziej charakterystyczną, sztandarową? Bez której broni nie wyobrażacie sobie rozgrywki?

Kilka propozycji poniżej.

Handgun
Podstawowa broń w każdej części, wchodzi w skład "survivalowego niezbędnika" i jest ważną składowa konwencji tego gatunku gry. Prosty, zwykły pistolet, nie obdarzony dużą mocą, jest jednak podstawą w eliminacji słabszych przeciwników (zombie) i kluczem do przetrwania w świecie koszmaru. Strzela powoli i często nim uda się powalić zombiaka, istnieje ryzyko pochwycenia naszej postaci. Często z handgunem właśnie zaczynamy rozgrywkę i nie rozstajemy się z nim aż do końca gry.

Shotgun
Cóż za radość i ulga gdy znajdujemy wreszcie strzelbę. Potrafi ona powalić grupkę zombie, można dzięki niej odstrzelić zombie głowę czy też poskramiać silniejsze nawet bestie. Ogólnie z shotgunem w ekwipunku czujemy się nieco pewniej w świecie horroru. Jednak nie znaczy to, że od teraz staniemy się postrachem zombie i innych kreatur. Zwłaszcza gdy w magazynku zdobycznej strzelby są ledwie cztery naboje (początek RE2 w Kendo Gun Shop), zaś amunicję znajdujemy rzadko.

Magnum
Rozmaite typy broni określanej ogólnie jako magnum, ładowane typem amunicji 'magnum ammo' to potężne narzędzie do eksterminacji wytrzymałych przeciwników (np. huntery w RE3). Amunicję znajdujemy jeszcze rzadziej niż do shotguna, czyli trzeba ją oszczędzać na silnych przeciwników. Jej znalezienie nie zawsze jest proste - czasem trzeba poprowadzić odpowiednio rozgrywkę (gaszenie pożaru w RE CV), w niektórych częściach jest ukryta (Remake) czy też znajdziemy ją w miejscu, którego odwiedzenie nie jest konieczne do ukończenia rozgrywki (RE4). Duża moc, pozwalająca odstrzelić głowę zombiakowi jednym strzałem stawia ten rodzaj na pierwszym miejscu biorąc pod uwagę siłę ognia broni palnych. Jej odnalezienie kojarzone jest z nieco późniejszymi etapami rozgrywki, kiedy to napotykamy coraz silniejszych przeciwników.

Wyrzutnia rakiet
Broń w różnych częściach miała wiele wariantów, jednak najczęściej miała jedno przeznaczenie - wysłanie do diabła końcowego bossa. Czy to granatnik (RE4), czy jakieś laserowe cudo (Linear Launcher w CV) broń ta często stawała się dla nas osiągalna w obliczu zbliżajającej się końcowej walki. Jednak cały pojedynek nie skupiał się na oddaniu jednego tylko strzału, lecz niekiedy poprzedzała go konieczność osłabienia przeciwnika (tyrant T-002 w Remake). Wówczas albo ktoś nam tę wyrzutnię zrzucał (Remake, RE 2 czy RE4) albo np. właśnie kończyła się ona ładować (RE CV).

Nóż
Ostatnia deska ratunku, gdy nie mamy już naboi i możliwości ucieczki, wtedy rozpaczliwie rzucamy się z nożem na przeciwnika (-ów) i najczęściej nie wychodzimy z takiej konfrontacji cało. Broń w niemal każdej części jest w walce nieprzydatna, co nie znaczy, że bezużyteczna: RE4, RE5 - rozwalanie skrzyń, beczek ==> oszczędność naboi, RE Remake - jako self defense item, Battle Mode w RE CV - gra Weskerem czy RE UC jako ochrona np. przed nadlatujacymi pijawkami. Służy też często do dobijania leżącego przeciwnika.

Więc jaki będzie mój typ? Postawię na shotguna. Pojawia się w każdej z części serii, w niektórych jest nawet kilka jego rodzajów. Krótko - nie wyobrażam sobie Residenta, w którym nie znajdziemy shotguna :).
Ostatnio zmieniony pt 28 maja, 2010 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 1 raz.
MrREVILPL

Post autor: MrREVILPL »

Ja stawiam na handguna w RE3 lubiłem szczególnie tą broń, a jeszcze bardziej handguna z trybu macenaries używaną przez Nicolaia sweet :)
Awatar użytkownika
mentos

Post autor: mentos »

Chyba RL. Wiadomo, kojarzy się głównie z dobiciem ostatniego bossa. Pewnie w każdej części już będzie ten sam schemat, podobnie jak na koniec ucieczka śmigłowcem, czy innym środkiem transportu przed spektakularnym wybuchem. :]
Awatar użytkownika
bodek

Post autor: bodek »

Zdecydowanie Handgun. Postać przeważnie startowała z pistoletem w dłoni i to najbardziej kojarzy mi się z serią i trudnymi początkami gry. Pistolet potocznie zwany ''klamką'' towarzyszył nam zresztą przez całą rozgrywkę - tosz nie można było biegać całą grę z magnumem (a szkoda). Hundgun zawsze był i musiał być pod ręką.
Każdy szanujący się członek STARS miał nawet swój odpicowany zestaw ;)

...Oglądasz sobie intro z RE2 - ciach - a tu płonąca ciężarówka i stado płonących bez mózgów a Leon wyskakuje z pistolecikiem.. 18 pestek ;D ...

Przy wyborze wahałem się też nad nożem. Kosa była praktycznie od zawsze w serii i od zawsze była nieprzydatna - lądowała w pierwszej lepszej napotkanej skrzyni ;) Co innego w RE4 gdzie można było kosić młotów jak Boryna zborze :D

Głos na Handgun :okulary3:
pinek

Post autor: pinek »

W sumie to w każdej części występuje ten sam zestaw:nóż, handgun, shotgun, magnum, i coś na bossa. Z czasem doszło "coś szybko szczelnego", kusza, granatnik...

Nie wyobrażam sobie RE bez... całego standardowego zestawu. Nóż bo co to surwiwal, gdy masz cały czas pełne magazynki. Handgun bo na początku mamy tylko, lub aż go i jak na surwiwal przystało nie walczymy z każdym napotkanym przeciwnikiem (hunter'y i spółka). Shotgun bo z nim hunter'y i spółka już nam niestraszne :rad4:. Magnum, bo z tą pukawką czuję się bezpieczny :rad4:. Coś na bossa, bo co to za RE bez wystrzelonej torpedy, helikopterka i zachodu/wschodu słońca.

edit
Zapomniałem o ankiecie...ale jakoś nie mogę się zdecydować, więc głos odda później.
Ostatnio zmieniony pt 28 maja, 2010 przez pinek, łącznie zmieniany 1 raz.
---->www.pajacyk.pl<----
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Typem broni, który nieodzownie kojarzy mi się z uniwersum RE jest oczywiście HandGun. To właśnie tę broń dzierży główny bohater w każdej odsłonie. Sam najczęściej tej broni używałem we wszystkich częściach sagi. Zdecydowanie handgun wygrywa w tej kwesii. Jego skuteczność jest także nieoceniona.
Awatar użytkownika
Michał666666

Post autor: Michał666666 »

Oczywiście, nie będę wyjątkiem i wybieram Handguna. Pierwsza broń, którą mamy pod ręką i też w tradycyjnych częściach Residenta, była ona bronią która praktycznie związana była z graczem do końca. Jak dla mnie zasługuje na miano najbardziej popularnej broni w Resident Evil.
"A blessing for the living, a branch of flowers for the dead.

With a sword for justice, the punishment of death for the villains.

By this, we arrive at the altar of the saints."
Awatar użytkownika
J.Krauser

Post autor: J.Krauser »

Mój głos padł również na Handgun'a z wiadomych względów (jest od początku gry itd.) ale również Nóż jest także symbolem Residentów... Ile sie słyszy o przechodzeniu gry samym nożem, bez wspomagaczy... Tryby w RE2 (Tofu Survivor) same narzucały styl gry nożem... Choć jest mało efektywny daje dużo frajdy
One man forced to seek REVENGE
Awatar użytkownika
Angela

Post autor: Angela »

Mój głos, jak już u większości padł na handguna, bardzo związałam się z tą bronią, nie tylko dlatego, że jest standardem we wszystkich częściach gry, ale po prostu czuję do niej jakiś sentyment.
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Magnum. RE bez tej mocarnej pukawki to nie RE :) W każdej części oszczędzałem amunicję do tej broni przez całą grę, żeby na końcu, z pokaźnymi jej zapasami wyruszyć na wesołe trzaskanie zombiaczych głów i szatkowanie bossów. A ten plask przy celnym headshocie... Ach, cudeńko ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Chris93

Post autor: Chris93 »

Handgun ze względu na to, że zawsze mamy go od początku gry, występuje do niego najwięcej amunicji i zawsze dotrzymuje nam towarzystwa do końca gry. W nowszych odsłonach ( RE4 i RE5 oraz Darkside Chronicles) można go ulepszać, przez co staje się jeszcze bardziej przydatny np. zwiększenie zadanych obrażeń, czy zwiększenie szansy na krytyczne obrażenia nim zadane :smiech6: .
Ostatnio zmieniony sob 29 maja, 2010 przez Chris93, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wraith27

Post autor: Wraith27 »

Stawiam na Shotgun'a . Może moje uzasadnienie nie wszystkim się spodoba ale stwierdzę, że przeciwnicy w serii RE to w większości góra zmutowanego mięcha i flaków - a do rozwalania tego pompka jakoś mi idealnie pasuje. :rad5:
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Post autor: Szakal »

Podobnie jak wiekszość zagłosowałem na zwykły pistolet :), z tego powodu, że mamy go od początku i zawsze trzymając go w łapach czuje się pewniej w grze :D.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Ja zawsze lubiłem Granade Launcher, najbardziej za to, że różne typy amunicji można było do tej pukawki załadować. Przyjemnie się tworzyło do niej amunicję w RE3.
Awatar użytkownika
Kelchesse beta

Post autor: Kelchesse beta »

Odkąd gram w grę resident evil i odkąd ją kojarzę zawsze przed oczami pojawiał mi się podobny obraz. Komandos [lub kilku] z karabinami maszynowymi w dłoniach naprzeciwko hordy zombi. I dla tego głosuje na inną broń czyli karabin maszynowy. Od zawsze mi się on kojarzył. Nie pistolet, nie strzelba,nie magnum lecz karabin maszynowy.
Made by Nemesis destro.
Ps.Łatwiej się mówi Kel nie trzeba pisać całego nicku,mi nie przeszkadza krótsza forma.
Awatar użytkownika
Finka

Post autor: Finka »

Każda gra z serii zaczyna się z pistoletem ale ja zawsze czekałam na shotguna. Jak tylko go dostawałam to pistolet lądował w skrzyni i pozostawał tam do końca gry.
Wyjątek stanowi RE4 i 5 ale tylko dlatego, że po strzale można było wykonać efektowny atak fizyczny.
Jednakże shotgun zawsze był moim najlepszym przyjacielem i z nim kojarzę sobie RE.
W piątkowe wieczory nie odpowiadam za swoje posty.
Veronica

Post autor: Veronica »

Ja preferuję broń typu Magnum. Bez niej ani rusz na większe typy przeciwników. Nigdy mnie nie zawodzi. Duże kalibry mają efekty :rad6:
Resident Evil rządzi!!!
Awatar użytkownika
Patriko6b

Post autor: Patriko6b »

Wyrzutnia Rakiet :bitwa2: - jak się tą broń odblokuje, to można zrobić niezłą rozwałkę ;)

Shotgun - znajdowany dosyć szybciutko w grach, oraz dużo amunicji do niego. Lubię odstrzeliwywać tym łby zombiakom :gib: ;D

JEdnak shotgun bardziej kojarzy mi się z RE więc głos na "Szotgana" :okulary3:
- Ty kupilem sobie wlasnie monitor, i na kartonie jest taki znaczek ze szklanka, co on oznacza?
- Że zakup trzeba opić !
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

Shotgun! Idealna broń na grupki wrogów, natychmiastowy zgon zombiaka po strzale w łeb plus znośna broń na bossów.
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Awatar użytkownika
Paul

Post autor: Paul »

Magnum... Występuje praktycznie w każdym RE, widzimy go z Leonem w ostatnim screenie RE 2, Jill zabija nim Nemesisa, Billy zabija nim Leech Queen, Barry wali z niego do Lisy i Tyranta, my Chrisem/Jill walimy do Hunterów, w RE 4 ma go Wesker, w RE: CV też może go mieć w Mercach... Barry strzela do Weskera/ogłusza go nim, ogólnie jest to broń kozaka i przeważnie każdą postać się z nim przedstawia w trailerach, reklamach...

Szczególnie w RE 4 można się z Magnum pobawić, bo jest ich kilka rodzajów...
Ostatnio zmieniony śr 01 wrz, 2010 przez Paul, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe (ogólne) dyskusje o serii”