[Forum] Powrót do żywych
[Forum] Powrót do żywych
Jeśli jest miejsce do tego pytania, propozycji czy sugestii to proszę o przeniesienie, ponieważ takiego tematu nie zauważyłem. Przejdę do sedna sprawy. Nikt nie myślał o tym, żeby ponownie spróbować wrócić na salony for internetowych? Mam tutaj na myśli reklamę forum. Ewentualnie jakieś zmiany kosmetyczne na forum w postaci nowego loga, stylu itp.? Mimo upływu lat temat wciąż jest warty uwagi. Seria wciąż się rozwija, przybywa nowych fanów, a na tym forum jest masa ciekawego materiału dla każdego zainteresowanego serią. Jestem tutaj od 2013 roku i w pewnym sensie po tych 4 latach mam jakiś sentyment do strony. Widzę tutaj potencjał, który może być jeszcze wykorzystany, tylko pytanie brzmi czy jest jeszcze ktoś, kto może to rozkręcić?
Osobiście chętnie bym pomógł w tym, ale poznałbym opinie stałych użytkowników. Zmiana by musiała polegać na modyfikacji stylu nie mówię o przejściu na nowy silnik, ale mała korekta obecnego mogłaby dodać powiew świeżości. Wiadomo na forum najważniejsza jest treść, ale warto byłoby dać na tę treść nową okładkę. Zapraszam do dyskusji starych wyjadaczy.
Osobiście chętnie bym pomógł w tym, ale poznałbym opinie stałych użytkowników. Zmiana by musiała polegać na modyfikacji stylu nie mówię o przejściu na nowy silnik, ale mała korekta obecnego mogłaby dodać powiew świeżości. Wiadomo na forum najważniejsza jest treść, ale warto byłoby dać na tę treść nową okładkę. Zapraszam do dyskusji starych wyjadaczy.
W erze Facebooka, Twittów i YouTube raczej forum to tylko miejsce dla osób które przychodzą tutaj z sentymentu, bardziej dla ludzi niż dla serii. Druga sprawa, admin adminów raczej nie ma czasu na przywrócenie świetności forum ani strony. Czasy się zmieniły. 70% osób z forum zna się z reala, dlatego jeszcze żyjemy. Ale może się mylę w swoich przemyśleniach.
Nie mogę się zgodzić z jedną kwestią. Są fora które mimo ery o której wspominasz funkcjonują i mają się świetnie. Tu raczej chodzi o brak zmian. Forum od momentu w którym jestem tutaj zarejestrowany nie zmieniło się w żaden sposób. Właśnie między innymi fanpage na Facebook'u mógłby w tej sytuacji być ciekawą opcją. Tylko główny administrator musiałbym udzielić komuś swoje przywileje i nadać prawa do zarządzania stroną. Zawsze można podyskutować o tym. Wcześniej wspomniałem, że forum przydałoby się zmodyfikować to jest też istotne. Rozwój jest potrzebny, żeby iść z duchem czasu.
EDIT. Oczywiście nie mówię, że niezbędna jest zmiana stylu, ale przynajmniej naprawa obecnego byłaby dobrym początkiem.
EDIT. Oczywiście nie mówię, że niezbędna jest zmiana stylu, ale przynajmniej naprawa obecnego byłaby dobrym początkiem.
Ostatnio zmieniony pt 03 lis, 2017 przez AmOn, łącznie zmieniany 2 razy.
Tak jak napisał [RONIN] admin adminów nie ma czasu na poprawki i promocję tego forum. Nie ma też chęci przekazać komuś innemu tego miejsca, a nawet gdyby miał to musiałaby być osoba która umie tym rozporządzać.
Tu nie chodzi o zmianę stylu forum, zwyczajnie coś się zaczyna, przeżywa rozkwit i coś się kończy. RE to jest już bardzo stara gra, zauważ AmOn, że gracze którzy w to grali, którzy tworzyli to miejsce dzisiaj już wychowują dzieci i nie mają czasu na siedzenie na forum, bo nawet na granie nie mają czasu. Nowych fanów tutaj nie przybywa, może faktycznie czerpią informacje o grze z YouTuba, bo tam można obejrzeć i posłuchać, a tutaj ech... trzeba przeczytać, a to jest męczące i niemodne w dodatku.
W dzisiejszych realiach takie rzeczy jak tutaj na forum niewielu graczy interesują. Gra się po to, aby "przejść" grę, a nie po to, aby poznać jej wszystkie niuanse. Pudrowanie trupa nie ma więc sensu, dajmy mu jeszcze trochę pognić, bo tylko jakieś drastyczne metody doktora Frankensteina byłyby w stanie coś zdziałać i przywrócić świetność temu miejscu w co i tak osobiście nie wierzę.
Tu nie chodzi o zmianę stylu forum, zwyczajnie coś się zaczyna, przeżywa rozkwit i coś się kończy. RE to jest już bardzo stara gra, zauważ AmOn, że gracze którzy w to grali, którzy tworzyli to miejsce dzisiaj już wychowują dzieci i nie mają czasu na siedzenie na forum, bo nawet na granie nie mają czasu. Nowych fanów tutaj nie przybywa, może faktycznie czerpią informacje o grze z YouTuba, bo tam można obejrzeć i posłuchać, a tutaj ech... trzeba przeczytać, a to jest męczące i niemodne w dodatku.
W dzisiejszych realiach takie rzeczy jak tutaj na forum niewielu graczy interesują. Gra się po to, aby "przejść" grę, a nie po to, aby poznać jej wszystkie niuanse. Pudrowanie trupa nie ma więc sensu, dajmy mu jeszcze trochę pognić, bo tylko jakieś drastyczne metody doktora Frankensteina byłyby w stanie coś zdziałać i przywrócić świetność temu miejscu w co i tak osobiście nie wierzę.
Zakładam, że większość z was ma rodziny, plany, praca itd., ale patrząc na mnie (21 lat w grudniu) to jednak chętnie wchodzę na forum, poczytam to i owo, i może się też wypowiem. W tych czaszach nadal fora funkcjonują i to niezależnie od tego, czy coś jest dostępne na YouTube. Dosyć staroświeckie podejście macie Panowie. Nie jestem jedynym z młodszego pokolenia, co korzysta z for internetowych. Jeżeli temat jest ciekawy to czemu z niego rezygnować. Ja osobiście chętnie czytam wasze posty dotyczące RE, czy innego tytułu niż miałbym skorzystać z YouTube. Mówisz, że coś się zaczyna i coś się kończy, ale RE nadal jest i nic nie wskazuje, żeby to uległo zmianie. Może jest niewielu z takim podejściem, jak moje, ale z pewnością znaleźli by się tacy. W kwestii samego grania, nie patrzę na grafikę, bo to właściwie się nie liczy. Fabuła.. i cała otoczka wokół tego. Obecne gry to dramat w porównaniu do starszych tytułów. Grafika cud miód i orzeszki, natomiast fabuły żadnej..
To Forum miało swoje początki, miało okres burzliwego rozwoju, zgodnie z naturą, musi mieć również swój koniec. Potencjał MWRC istniał od momentu założenia, i moim zdaniem został znakomicie wykorzystany. W krótkim czasie zdystansowaliśmy konkurencję w postaci nieistniejącego już wiele lat Forum RCS. To Forum miało wybitnych Użytkowników, świetnych znawców Resident Evil, gier, komputerów, pasjonatów wielu dziedzin. "Redaktorskie" treści jakie pojawiły się tutaj przez ostatnie 10 lat to nierzadko fachura najwyższej próby...
Istnieje fanpage MWRC na facebooku i nawet posiadam uprawnienia do zarządzania tamtą stroną, ale powiem bez ogródek, że mi się nie chce. Udostępniania, lajkowanie, durnowate konkursy "polub posta". Nie będę uprawiał chałtury. Moim zdaniem, MWRC do tego zwyczajnie nie pasuje. Stawialiśmy na porządek i merytorykę, nigdy nie zależało nam na popularności. Lepiej mieć jednego oddanego użytkownika, niż choćby 20 przelotnych.
Ja chcę po latach móc sobie pomyśleć, że MWRC się nie rozmieniło na drobne. Nikt nie będzie podejmował desperackich prób ratowania, byle tylko pojawiło się parę wyświetleń czy postów więcej.
Piszesz, że nasze poglądy są staroświeckie, i to pewnie jest prawda. Jeszcze w 2009 roku za studenckich czasów biegiem leciałem do domu poczytać 50 postów napisanych od ostatniej wizyty
Czasy się zmieniły, oczekiwania fanów także, zmieniła się seria. I nawet nie tyle wyczerpały się tematy do rozmów, ale zabrakło świeżej krwi, która by pewne tematy pociągnęła do przodu. Ja uważam, że klasyczne RE można rozkminiać jeszcze bardzo długo.
To nie jest przypadek, że użytkownicy zarejestrowani w 2007 roku, napisali na tym forum najwięcej postów. Część z nich nawet nieźle się trzyma, jako fani. Ale w pewnej chwili, zabrakło tych wlaśnie osób i jednocześnie nie było komu ciągnąć tego wózka.
MWRC mogłoby trwać dalej, gdyby takich jak Ty pojawiło się kilkunastu, bądź chociaż kilku. Pokazali swoje prawdziwe zainteresowanie serią, odkurzyli niektóre wątki. Rozruszali stare tematy i wtedy może Forum wróciłoby do żywych. Ale nawet to nie jest żadną gwarancją, że Forum przeżyje drugą młodość
Niestety tak jak jedna jaskółka nie czyni wiosny, tak Twój głos, jako ufam, prawdziwego sympatyka i fana serii, nie spowoduje zrywu i odrodzenia MWRC. Przykro mi.
Ale jakby co, nie mam monopolu na nieomylność
Istnieje fanpage MWRC na facebooku i nawet posiadam uprawnienia do zarządzania tamtą stroną, ale powiem bez ogródek, że mi się nie chce. Udostępniania, lajkowanie, durnowate konkursy "polub posta". Nie będę uprawiał chałtury. Moim zdaniem, MWRC do tego zwyczajnie nie pasuje. Stawialiśmy na porządek i merytorykę, nigdy nie zależało nam na popularności. Lepiej mieć jednego oddanego użytkownika, niż choćby 20 przelotnych.
Ja chcę po latach móc sobie pomyśleć, że MWRC się nie rozmieniło na drobne. Nikt nie będzie podejmował desperackich prób ratowania, byle tylko pojawiło się parę wyświetleń czy postów więcej.
Piszesz, że nasze poglądy są staroświeckie, i to pewnie jest prawda. Jeszcze w 2009 roku za studenckich czasów biegiem leciałem do domu poczytać 50 postów napisanych od ostatniej wizyty
To nie jest przypadek, że użytkownicy zarejestrowani w 2007 roku, napisali na tym forum najwięcej postów. Część z nich nawet nieźle się trzyma, jako fani. Ale w pewnej chwili, zabrakło tych wlaśnie osób i jednocześnie nie było komu ciągnąć tego wózka.
MWRC mogłoby trwać dalej, gdyby takich jak Ty pojawiło się kilkunastu, bądź chociaż kilku. Pokazali swoje prawdziwe zainteresowanie serią, odkurzyli niektóre wątki. Rozruszali stare tematy i wtedy może Forum wróciłoby do żywych. Ale nawet to nie jest żadną gwarancją, że Forum przeżyje drugą młodość
Niestety tak jak jedna jaskółka nie czyni wiosny, tak Twój głos, jako ufam, prawdziwego sympatyka i fana serii, nie spowoduje zrywu i odrodzenia MWRC. Przykro mi.
Ale jakby co, nie mam monopolu na nieomylność
Absolutnie nie jest mi przykro, bo nie ma powodów by tak było. Nie mnie jednak fajnie, że postanowiliście udzielić się w tym temacie. Jasne, że forum nie pasuje do tego typu spraw, jak jakieś konkursy, ale szkoda, że nie jest fanpage wykorzystany w jakiś inny sposób. Na przykład jakieś artykuły związane z serią. Dyskusja może tutaj trwać i trwać, ale co z tego. Administrator sprawujący kontrolę nad serwisem już nie ma ochoty tego, może nie tyle co ratować, a zwyczajnie ożywić. I tak, jak mówisz ja jeden sam choćbym i pisał setki postów to nic w pojedynkę nie ugram. Bo w klasyce tkwi kwintesencja. RE od 1 do 3 i CV to świetna produkcja i wątki jakie znajdują się w niej są ciekawe. Przede wszystkim musiałby się ktoś pojawić, kto ma wiedzę w dziedzinie zarządzania strona. Ja niestety takowej nie mam. Niby mówię, że wasze podejście jest staroświeckie, no a sam mam w pewnym sensie takie podejście na sprawy z związane z grami.
https://youtu.be/08i9kvCJvJ0AmOn pisze:RE od 1 do 3 i CV to świetna produkcja
Z tego co zauważyłem to nie przepadasz za nią
Po raz pierwszy miałem styczność z CV, gdy ogrywał ją mój tata. Musiał przejść bez zapisywania, bo karty pamięci nie mieliśmy, albo była uszkodzona. Niestety ostatni raz grałem w RE parę lat wstecz i przyznaje bez bicia, że niewiele pamiętam, choć kojarzę fakty.
Ostatnio zmieniony pn 06 lis, 2017 przez AmOn, łącznie zmieniany 1 raz.
No nie ma, święta racjaDiadem pisze:Tak jak napisał [RONIN] admin adminów nie ma czasu na poprawki i promocję tego forum.
Nie wiem skąd informacja, że nie ma ochoty. Chcesz? Bierz śmiałoDiadem pisze:Nie ma też chęci przekazać komuś innemu tego miejsca, a nawet gdyby miał to musiałaby być osoba która umie tym rozporządzać.
Co do reszty... Tak sobie lookałem w kanale RSS na Wasze wypowiedzi i doszło do mnie właśnie, że MWRC obchodzi właśnie swoje 18. urodziny... Szmat czasu, pół mojego życia... Tak AmOn, miałeś 2 lata, jak się tym tu bawiłem i mega jarałem... Oczywiście od dobrych kilku lat się tym w ogóle nie interesuje (no może nie do końca - widzę co piszecie [kanał RSS] no i co rok przedłużam domenę, tak jak chociażby wczoraj). Czasami korci mnie, żeby silnik zaktualizować, trochę to forum ożywić (bo strony nie ma co, powinna być zdecydowanie już tylko i wyłącznie archiwum w mojej skromnej opinii), ale ja nawet nie mam czasami jak na kompa wejść by bieżącymi czy naukowymi sprawami się zająć, a co dopiero jakimś wspomnieniem dzieciństwa/przeszłości... Może w końcu uda mi się, ale mam tyle innych priorytetów i zadań którymi żywo chcę się zająć i strasznie ostatnio się nimi jaram, że... Ech, nawet na to nie ma często czasu... Dwójka małych dzieci, dom, działka, codzienne życie, praca, nauka - gdzie tu jeszcze coś wsadzić... ZObaczymy, może kiedyś, nic nie obiecuję. Ale cieszę się, że jeszcze tu wchodzicie i działacie
Fajnie, że postanowiłeś się udzielić w tej kwestii. No faktycznie 18 lat a strona dalej jakby nie patrzeć funkcjonuje. Aktualizacja silnika byłaby dobrym rozwiązaniem. Na ten przykład mojego tate mogę podać. Rodzina, praca i dwójka dzieci ale zawsze chętnie zasiadał do konsoli. Ja pierwszy raz miałem styczność z grami w wieku 4 lat. Był taki okres, że całe noce w RE 5 na dwóch ogrywaliśmy tytuł.
Strona w sumie ma dobry klimat, tam bym jedynie dodawał więcej artykułów związanych z serią.
Strona w sumie ma dobry klimat, tam bym jedynie dodawał więcej artykułów związanych z serią.
Proszę, proszę jest i szef wszystkich szefów
Na moją prowokację zawsze odpowiada 
Dobrze wiesz MiGoo, że nie umiałbym prowadzić strony/forum pod względem technicznym, nigdy tego nie robiłem. Następcę trzeba sobie znaleźć, sam nie przyjdzie i nie zapuka z pytaniem czy może sobie wziąć tą stronę we władanie. Było jak piszesz osiemnaście lat czasu by szukać, no ale się nie udało.
Aktualnie gdybyś mógł wziąć pod uwagę skromne słowo użytkownika, nie wiem jak koleżanki/koledzy, ale ja byłbym wdzięczny za nie dokonywanie już tutaj jakiś przenosin, upgradów, wymian silników czy skrzyni biegów. Mamy tutaj stary retro klimat i nie wiem czy fajnie byłoby to oglądać w nowym opakowaniu. Nie kaleczmy tego forum na starość. Niech każdy je zapamięta takim jakie było. Takie moje zdanie.
Fajnie AmOn, że masz ochotę na uzdrowienie sytuacji, gdybyś zjawił się kilka lat wcześniej, było tutaj więcej ludzi pełnych wiary takich jak Ty. Piszesz, że fajnie byłoby dodać na stronie więcej artykułów związanych z serią. To może sam jakiś napisz? Nie trzeba na stronie, wystarczy tutaj na forum. Już od tak dawna nie czytałem żadnego fajnego artykułu czy nawet opowiadania Resident Evil. Masz niemal gwarantowane, że każdy użytkownik który tutaj się loguje przeczyta to co napiszesz
Dobrze wiesz MiGoo, że nie umiałbym prowadzić strony/forum pod względem technicznym, nigdy tego nie robiłem. Następcę trzeba sobie znaleźć, sam nie przyjdzie i nie zapuka z pytaniem czy może sobie wziąć tą stronę we władanie. Było jak piszesz osiemnaście lat czasu by szukać, no ale się nie udało.
Aktualnie gdybyś mógł wziąć pod uwagę skromne słowo użytkownika, nie wiem jak koleżanki/koledzy, ale ja byłbym wdzięczny za nie dokonywanie już tutaj jakiś przenosin, upgradów, wymian silników czy skrzyni biegów. Mamy tutaj stary retro klimat i nie wiem czy fajnie byłoby to oglądać w nowym opakowaniu. Nie kaleczmy tego forum na starość. Niech każdy je zapamięta takim jakie było. Takie moje zdanie.
Fajnie AmOn, że masz ochotę na uzdrowienie sytuacji, gdybyś zjawił się kilka lat wcześniej, było tutaj więcej ludzi pełnych wiary takich jak Ty. Piszesz, że fajnie byłoby dodać na stronie więcej artykułów związanych z serią. To może sam jakiś napisz? Nie trzeba na stronie, wystarczy tutaj na forum. Już od tak dawna nie czytałem żadnego fajnego artykułu czy nawet opowiadania Resident Evil. Masz niemal gwarantowane, że każdy użytkownik który tutaj się loguje przeczyta to co napiszesz
Ostatnio zmieniony wt 07 lis, 2017 przez Diadem, łącznie zmieniany 1 raz.
Diadem pisze:Proszę, proszę jest i szef wszystkich szefówNa moją prowokację zawsze odpowiada
1. Diadem, tutaj nie chodzi mi o zmianę silnika forum na inny, a sama aktualizacja, która nie zmienia wyglądu forum w taki sposób, żeby obecny klimat serwisu uległ zmianie. To tak naprawdę kosmetyczne i techniczne poprawki, które mają na celu usprawnić działanie forum.
Musiałbym zerknąć na forum przema i mógłbym podać dokładną listę najnowszej aktualizacji.
2. Powiem ci tak. Bardzo chętnie bym coś napisał, ale nie mam "lekkiego pióra" do pisania i tutaj może być problem. Może, jak ogram na nowo RE to będę mógł coś od siebie dodać. Na chwilę obecną mógłbym co najwyżej posiłkować się czyimiś pracami, ewentualnie wstawić je z zastrzeżeniem praw autorski. Parę lat wstecz nie miałem takiego podejścia, jak dzisiaj. Zatem nie wiem, czy wtedy moje wpisy byłby na takim samym poziomie, jak obecne.
A z technicznego punku widzenia to dokładnie te same rzeczy, bo pokazanie nieczytanych postów to wyszukiwanie owych postów. Takich bajerów jest więcej. Logo we Flashu który jest totalnym przeżytkiem (a za niedługo to będzie nawet nie obsługiwane pewnie przez przeglądarki). Reklama komiksu z przed 4 lat, problemy z botami od czasu do czasu. Pewnie ten silnik nie jest już wspierany i ewentualna przesiadka na coś świeższego jest konieczna. Albo ręczna modyfikacja forum czyli orka na ugorze. Ale klimacik retro wyczuwalnySzakal pisze:Tfu, tfu...oczywiście chodziło mi o opcję wyświetlania nowych/nieprzeczytanych postów...Mój błąd. Chociaż szukajka też w sumie by się przydała
.
Ja mogę zaproponować swoją pomoc w postaci promocji forum na innych serwisach.
1. Wymaga to stworzenia reklamy w której zostanie szczegółowo przedstawione forum w jakiś nieszablonowy sposób. I w tym momencie potrzebna by była osoba związana od lat z forum, która mogłaby coś skromnie napisać o serwisie. Taki materiał bym mógł wykorzystać w zachęceniu do zajrzenia na stronę/forum. Można użyć do tego też fanpage w obecnych czasach równie skuteczny sposób na przekazanie informacji.
2. Drugą kwestią tak na moje oko to wysłanie masowej korespondencji do wszystkich użytkowników forum na PW i e-mail. W takiej wiadomości pokrótce napisać, że zapraszamy ponownie na MWRC, czy coś w tym stylu. Kwestia do omówienia.
3. Aktualizacja silnika o czym już wspomniałem wcześniej. Ma to na celu odstraszyć potencjalnego nowego użytkownika od niedogodności w postaci niesprawnych funkcji. Tutaj cała nadzieja w MiGoo. Jeżeli znalazłbyś czas to sam wiesz co z tym zrobić.
To myślę takie 3 najważniejsze i na ten moment odpowiednie opcje, jakie mogę zaproponować. Oczywiście nikomu tutaj nie nakazuje niczego, a jedynie rzucam propozycje na stół.
Edit.
No właśnie ta reklama też powinna już być usuniętą. Obecnie najnowsza wersja jest z 2013 roku bodajże, a dalsze prace chyba stanęły w miejscu.
1. Wymaga to stworzenia reklamy w której zostanie szczegółowo przedstawione forum w jakiś nieszablonowy sposób. I w tym momencie potrzebna by była osoba związana od lat z forum, która mogłaby coś skromnie napisać o serwisie. Taki materiał bym mógł wykorzystać w zachęceniu do zajrzenia na stronę/forum. Można użyć do tego też fanpage w obecnych czasach równie skuteczny sposób na przekazanie informacji.
2. Drugą kwestią tak na moje oko to wysłanie masowej korespondencji do wszystkich użytkowników forum na PW i e-mail. W takiej wiadomości pokrótce napisać, że zapraszamy ponownie na MWRC, czy coś w tym stylu. Kwestia do omówienia.
3. Aktualizacja silnika o czym już wspomniałem wcześniej. Ma to na celu odstraszyć potencjalnego nowego użytkownika od niedogodności w postaci niesprawnych funkcji. Tutaj cała nadzieja w MiGoo. Jeżeli znalazłbyś czas to sam wiesz co z tym zrobić.
To myślę takie 3 najważniejsze i na ten moment odpowiednie opcje, jakie mogę zaproponować. Oczywiście nikomu tutaj nie nakazuje niczego, a jedynie rzucam propozycje na stół.
Edit.
Co do loga to może delikatna zmiana, oczywiście w stylu retro byłaby mile widziana.[RONIN] pisze:A z technicznego punku widzenia to dokładnie te same rzeczy, bo pokazanie nieczytanych postów to wyszukiwanie owych postów. Takich bajerów jest więcej. Logo we Flashu który jest totalnym przeżytkiem (a za niedługo to będzie nawet nie obsługiwane pewnie przez przeglądarki). Reklama komiksu z przed 4 lat, problemy z botami od czasu do czasu. Pewnie ten silnik nie jest już wspierany i ewentualna przesiadka na coś świeższego jest konieczna. Albo ręczna modyfikacja forum czyli orka na ugorze. Ale klimacik retro wyczuwalnySzakal pisze:Tfu, tfu...oczywiście chodziło mi o opcję wyświetlania nowych/nieprzeczytanych postów...Mój błąd. Chociaż szukajka też w sumie by się przydała
.
No właśnie ta reklama też powinna już być usuniętą. Obecnie najnowsza wersja jest z 2013 roku bodajże, a dalsze prace chyba stanęły w miejscu.
Ostatnio zmieniony wt 07 lis, 2017 przez AmOn, łącznie zmieniany 2 razy.