Rangi (oceny po przejściu gry)

only_1_post

Rangi (oceny po przejściu gry)

Post autor: only_1_post »

Czytając posty zauważyłem, że odnośnie rang jest wiele niepewności, panują jakieś gusła i przesądy typu "możesz sejwnąć 3-4 razy ale nie wiadomo; poniżej 3 godzin, chyba.." itp. System oceniający jest traktowany nieomal jako jakieś tajemnicze bóstwo, na którego łaskę można zasłużyć albo i nie. Dlatego też podaję linka do bardzo fajnej stronki o tym właśnie systemie traktującej.

http://guidesarchive.ign.com/guides/504/rankings.html

Teraz już nie powinno być żadnych wątpliwości. (chyba każdy sobie poradzi; w każdym razie chodzi o to ile punktów trzeba zdobyć by mieć daną rangę, za co jest ile punktów i czego nie wolno robić [bronie na dwa sloty])

pzdr

i granicą wcale nie są 3 godziny :rad13:
Ostatnio zmieniony śr 19 gru, 2007 przez only_1_post, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mostek

Post autor: Mostek »

Bardzo dobrze, że ktoś to w końcu rozjaśnił
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Co do punktacji to wiedziałem, nawet można zrobić kilka sejwów, ale nadrobić czasem
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
squallaz

Post autor: squallaz »

:rad5:
Ostatnio zmieniony czw 12 sie, 2010 przez squallaz, łącznie zmieniany 1 raz.
The only thing that can defeat power is more power. That is the one constant in this universe.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Oczywiście że można, ja mam w RE4 Guide naprzykład ;)
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Komura

Post autor: Komura »

Hmmm... Pierwszy raz widzę, że można mieć kategorię S :rad13: tylko, że nigdy nie wpadłem na pomysł zbierania po drodze wszystkich notatek itd :rad5:
"It's up to us to take out Umbrella...!"
Steam: Komurka696
PSN: Komurka696_PL
Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur »

Deus Ex pisze:Nie jestem pewien czy w RE2 też tak jest, ale np. w PC-towej wersji RE3 można przyspieszać animacje otwierania drzwi, wobec czego czasy na PC są znacznie lepsze niż na GC czy PSX, nawet o 20-30 minut w końcowym rozrachunku.
W RE2 na PC można przerywać animacje drzwi i wstawki filmowe, ale nie jestem pewien czy gdyby ich nie przerywać zostałoby to doliczone do czasu. Dawno dawno temu na PSX notowałem czasy w okolicach 1:40-1:50(nie grywałem wtedy, aż tak metodycznie jak teraz), później zagrałem na PC, mając jeszcze świeżo wersje PSX w pamięci i zanotowałem z tego co pamiętam bardzo podobny czas - mimo, że wszystko przerywałem. Obiecuję sobie, że kiedyś to sprawdzę, ale jak przychodzi co do czego to znów wychodzi speedrun. :rad13:
Ostatnio zmieniony czw 02 cze, 2011 przez Artur, łącznie zmieniany 2 razy.
Sorry but, it looks like your party... has been cancelled. :mg:
Awatar użytkownika
bodek

Post autor: bodek »

Deus Ex pisze:Nie jestem pewien czy w RE2 też tak jest, ale np. w PC-towej wersji RE3 można przyspieszać animacje otwierania drzwi, wobec czego czasy na PC są znacznie lepsze niż na GC czy PSX, nawet o 20-30 minut w końcowym rozrachunku.
Ha, jest tak jak pisałem w tym temacie. Na Gacku też można skracać animacje, dlatego, moim zdaniem wykręciłem taki wynik. Nigdy mi tak dobrze nie szło, nawet w czasach świetności.
Awatar użytkownika
Artur

bodek wydaję mi się że RE2 na GC to trochę inna sprawa niż na PC czy PSX. Wersja na GC powstała znacznie później i być może ten zegar jest tam ustawiony odrobinę inaczej - Twoja relacja nie jest pierwszą na jaką trafiłem w związku z dziwnym wynikiem czasowym. Dlatego obstawiałbym, że wersje PSX i PC mają ten sam zegar, a animacje i wstawki filmowe tu i tu nie są liczone - mimo że na PC można je przerywać. Na GC zdaje się, że ten zegar jest inaczej skonfigurowany.
adder

Post autor: adder »

W zasadzie zawsze biegam na normalu, bo na easy nie grywam, ale jednak jakby nie patrzeć w wyniku nie jest to nigdzie zaznaczone. Także podejrzewam, że można pobiec nawet z rakietnicą w arrange (czego nie sprawdzałem) i machnąć jakieś 50 minut. Przez co nasze wymienianie się osiągnięciami jest tutaj bardzo umowne. Pozostaje mieć tylko do siebie zaufanie.
Oj, w trybie Arrange to raczej nie można dostać oceny A z prostej przyczyny. Używanie Submachine Guna, Gatling Guna, czy Rocket Launchera automatycznie sprawia, że maksymalna ocena, jaką można otrzymać, to B. Po przejściu scenariusza Claire A w takim czasie i z taką rangą, jak podałem, równało się dostaniu dodatkowych broni oczywiście. Ale jest wyraźnie też napisane, że używanie tych broni wpływa na ocenę końcową. Sądzę, że jedna seria z Submachine Guna czy jakieś 2 rakiety to jeszcze nie problem, ale jak na każdego bossa wychodzi się z wyrzutnią, to sądzę, że nawet 0 medykamentów i 0 save'ów, i nawet wynik typu 50 minut nie pomoże.

A co do wersji to wersja na PSX totalnie przegrywa z wersją na PC, jeśli chodzi o przyśpieszanie animacji drzwi itd. Nie pamiętam już, czy da się też na PC opuścić zwykłą cut-scenę na silniku gry, ale na PSX to tragedia, bo gadania to tam jest sporo. Ale wątpię, żeby to było zaliczane do czasu przejścia gry. Co innego np. inwentarz - tylko przezeń można zobaczyć mapę, zresztą można też manualnie przeładowywać broń czy mieszać rośliny, więc to na bank się liczy - poza tym jest pauza, więc musi się liczyć czas spędzony w inwentarzu.
Awatar użytkownika
Artur

adder - zgadza się, zapomniałem o tym, że broń specjalna wpływa na rangę. To pewnie przez to, że moje stosowanie broni specjalnych z nieskończonym ammo zawsze ograniczało się do relaksującej rozwałki kilku zombiaków na samym początku gry, przed sklepem. Żeby z tym biec przez całą rozgrywkę - jakoś nie przychodziło mi to do głowy. Dobrze, że o tym wspomniałeś i dobrze, że jest jakaś sprawiedliwość w RE2 :rad12: .

Co do wersji PC, a PSX - to też zgadzam się, że teraz będąc przyzwyczajonym do wersji PC, zagrać na PSX i oglądać wszystkie animacje drzwi, mogło by być ciężko. Cut-scenki na silniku nie da się przerwać nawet na PC. Są tylko możliwe do opuszczenia na GC i to widać, że dopiero po latach, w 2003, twórcy doszli do wniosku, że nie muszą nam po raz setny wyjaśniać wątku fabularnego :rad5: . Tak jednak jak wspomniałem zegary PC i PSX są podobne jeżeli nie identyczne(bez względu na możliwości przerywania tego czy tamtego na PC), zegar GC odrobinę się różni.
Ostatnio zmieniony pt 08 lip, 2011 przez Artur, łącznie zmieniany 4 razy.
pitotrek1997

Post autor: pitotrek1997 »

Tak odkopię ten temat a co tam... Ale do rzeczy: punktacja nie zgadza się z grą na PSX dostałem rangę "C" używajac 17 savów (lol) 2FAS i przechodząc w czasie 3:09

Czas+Ink ribbony+Fas'y = 225pkt czyli ranga "B" trzeba byłoby sprawdzić metodą prób i błędów co z punktacją.
Ostatnio zmieniony śr 30 lis, 2011 przez pitotrek1997, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Komura

Tak odkopię ten temat a co tam... Ale do rzeczy: punktacja nie zgadza się z grą na PSX dostałem rangę "C" używajac 17 savów (lol) 2FAS i przechodząc w czasie 3:09

Czas+Ink ribbony+Fas'y = 225pkt czyli ranga "B" trzeba byłoby sprawdzić metodą prób i błędów co z punktacją.
Nie wszystkie poradniki (jak ten z linka ign-u powyżej) zawierają 100% informacji. :smiech7: Na rangę końcową ma też wpływ podatność na zombiaki i używanie broni procentowych. Każda gra typu survival ma (albo powinna mieć) wszczepiony mechanizm oceniania pod względem utraty życia bohatera. Jak Cię częściej dziabią - gorzej Ci idzie. Proste. :rad13:
A bronie procentowe wiadomo, tak samo jak FA spray są zbyt dużym ułatwieniem rozgrywki, dlatego odejmują punkty za ich użytkowanie.
Awatar użytkownika
bodek

Komura pisze:A bronie procentowe wiadomo, tak samo jak FA spray są zbyt dużym ułatwieniem rozgrywki, dlatego odejmują punkty za ich użytkowanie.
Nie do końca też wiadomo, na jakiej zasadzie to działa. Może samo ''wzięcie broni w rękę'' obniża nam rangę a może wpływ ma dopiero pierwsze 5 kulek etc. Nie wiadomo ;)
pitotrek1997

@2up:
no niby tak... Ale teraz jak to ustalić ? Czy samo użycie apteczek zmniejsza ocene czy bieganie na danym HP ? tylko jak byłoby wytłumaczyć to 2? (bieganie)
@up:
No tutaj też mamy komplikacje "Wzięcie broni w rękę" tylko teraz czy samo podniesienie? czy dopiero "Equip" ? co do zdania "Podniesienie" (wsadzenie i wyłącznie do Eq) chyba jesteśmy zgodni że oceny nie zmniejsza (MAC-11 podniosłem "A")
tylko teraz obczaić na jakiej broni damy rade użyć i wyłącznie jednej kulki (broń na %) wtedy wykluczymy motyw Czy użycie 1 kulki więcej Etc. Ale i tak nie ma co gdybać(chyba) bo do tego trzeba w <cut> czasu -.-

Recoil: Nie przeklinamy. Warn.
Ostatnio zmieniony pt 02 gru, 2011 przez pitotrek1997, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
bodek

Moim zdaniem, nie ma sensu robić tak dokładnych statystyk. Takie ogólne wystarczą. Kto będzie chciał zdobyć rangę A ten będzie uważał na save, FASy i broń % ;)
pitotrek1997

No tak... Ale jak ktoś jest takim Ostrym Tryhardem to może spróbować wyliczać to czy tamto... najlepsze wtedy byłoby dojście do ostatniej walki bez ani jednego draśnięcie (prawie nie możliwe) wtedy dało by ustalić czy roślinki zmniejszają czy nie :)
Awatar użytkownika
Komura

Ja tak robiłem. :smiech6: Na konsoli jest możliwe, ale z kodem na nieskończoną ilość broni. Nie wpływa on na końcową ocenę gry, o dziwo. Można hasać z magnumem czy grenade launcherem do woli. :D Można również załadować grę w emulatorze, jeśli nie bawi kogoś latanie z klamką bez zbierania amunicji. Tam zapis gry jest możliwy w każdej chwili.
Nie do końca też wiadomo, na jakiej zasadzie to działa. Może samo ''wzięcie broni w rękę'' obniża nam rangę a może wpływ ma dopiero pierwsze 5 kulek etc. Nie wiadomo
To akurat zostało wyjaśnione tutaj. Procentowe bronie trzeba nadrabiać czasem, brakiem save'ów i nieużywaniem FAS, a bonusowe (te z kufra po odpowiednim przejściu gry) od pierwszego użycia degradują nas na rangę B lub niżej. Warto przeglądać też inne tematy z danej kategorii. ;)
Ostatnio zmieniony ndz 04 gru, 2011 przez Komura, łącznie zmieniany 1 raz.
pitotrek1997

WoW. O dziwo chciało mi się sprawdzać na PSX i wyszło, że użyłem 15% MAC-10
z czasem 1:14:09 (bez savów ani FAS) i dostałem Ocenę "A" więc chyba nie ma co gdybać bo było by to strasznie ciężkie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 2”