[SPOILERY] Fabuła, gameplay, pytania o grę.

Awatar użytkownika
RON!N

[SPOILERY] Fabuła, gameplay, pytania o grę.

Post autor: RON!N »

TOPIC 100% SPOILEROWY
(!) CZUJ SIĘ OSTRZEŻONY (!)
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Re: [SPOILERY] Fabuła, gameplay, pytania o grę.

Post autor: Szakal »

Nie pamiętam jak z korbą i kołem do studni, ale wydaje mi się że znikają
U mnie zostały, ale nie odkryłem wszystkich opcjonalnych skarbów, więc może jeszcze szło ich gdzieś użyć.
A z tymi zdjęciami jest problem, bo właściwie do niczego nie służą. One mają tylko pokazać, że gdzieś są rzadkie stworzenia i mniej więcej naprowadzić nas na ich trop. Podobnie jak to było ze zdjęciami ukrytych skarbów w RE7. Tylko tamte fotki można było odłożyć do skrzyni kiedy były bezużyteczne. Zaś w RE8 skrzyni nie ma i jesteśmy skazani na noszenie ich w ekwipunku do końca gry.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
RON!N

Ogrywam drugi raz grę (teraz na Hardcore) i zaobserwowałem dwie rzeczy:
  • "Dziwne" zachowanie pewnych przeciwników:
W pewnym momencie gry, znane już lokacje okupują nadzwyczaj wytrzymali przeciwnicy.
Takim miejscem jest przykładowo skarb "Pani Laleczki" kiedy wracamy z brakującym kawałkiem tabliczki.
Przeciwnik który okupuje to miejsce, atakuje jedynie w określonym terenie, przez co można go praktycznie punktować bez uszczerbku na zdrowiu, najsłabszą bronią. Nigdy wcześniej nie spotkałem takiej sytuacji. Jakby nie patrzeć, jest to bardzo pomocne ;)
  • "Dziwne" działanie broni:
Animacja ataku przeciwników, blokuje możliwość oddania strzału. Spotykam się z tym wielokrotnie i nie wiem, czy to wina mojego kontrolera, laga który jest pomiędzy wciśnięciem klawisza a rozpoczęciem ataku. Nie wiem. Ale jest to momentami frustrujące. Masz boomsticka gotowego do wystrzału, odpalasz strzał, ale nic się nie dzieje, bo lycan już Ci wali w twarz. Reload, też jest specyficzny.
Salvin

Post autor: Salvin »

Przeciwnik który okupuje to miejsce, atakuje jedynie w określonym terenie, przez co można go praktycznie punktować bez uszczerbku na zdrowiu, najsłabszą bronią. Nigdy wcześniej nie spotkałem takiej sytuacji. Jakby nie patrzeć, jest to bardzo pomocne
Ogólnie wydaje mi się, że zamek był najbardziej zbugowany. W ten sam sposób można wykorzystać ten exploit tam jak walczymy z przeciwnikami w więzieniu. Oni mają określony zasięg, za którym podążają za graczem i zawracają do swoich pozycji, ale dopóki do nich nie dojdą to całkowicie ignorują gracza i można je ciachać nożem bez problemu :) Ja grałem od razu na hardcore i powiem, że sam w pewnym momencie z tego korzystałem, bo wystrzelałem się z całej amunicji i nie miałem już czym walczyć. A w więzieniu przeciwnicy się odradzają raz(4 szt.). No właśnie respawn. W Courtyard można przeciwników wystrzelać, ale po wczytaniu save'a znowu się pojawiają. Gra również potrafi zrespić przeciwnika dosłownie za plecami, pomimo że dwie sekundy wcześniej go tam nie było.

Animacje przeciwników to nie kwestia laga. To norma, szczególnie to przeszkadza jak dobrze chcesz przymierzyć z shotguna i animacja wyprzedza.
Borek25

Post autor: Borek25 »

Tutaj nie ma w ogóle kwestii "laga" bo to nie gra multiplayerowa, wiec lagów w niej nie ma.

Jak podobał się wam domek benevinto? :D no nie powiem tam było w pewnych momentach srogo...
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Pisałem o nim w pierwszym spoilerze z tematu o wrażeniach z gry, więc zacytuje tu sam siebie:
Dom Benevento to jedna z najstraszniejszych i zrytych lokacji w całej serii Resident Evil.
Poczułem ogromną ulgę, kiedy w końcu zadźgałem tą cholerną lalkę
Mnie osobiście interesuje inna kwestia, dość ważna z punktu widzenia fabuły serii. Co sądzicie o Chrisie działającym za plecami BSSA i o samym BSSA korzystającym z b.o.o.w? Czyżbyśmy mieli do czynienia z klasycznym motywem porzucenia ideałów? I kim są żołnierze towarzyszący Chrisowi? Czy to nowa Umbrella? Chris w szeregach Umbrelli przeciwko BSSA? Ja tu wyczuwam grubszą aferę i zalążek fabuły dla RE9.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
RON!N

Szakal pisze: śr 12 maja, 2021 Pisałem o nim w pierwszym spoilerze z tematu o wrażeniach z gry, więc zacytuje tu sam siebie:
Dom Benevento to jedna z najstraszniejszych i zrytych lokacji w całej serii Resident Evil.
Poczułem ogromną ulgę, kiedy w końcu zadźgałem tą cholerną lalkę
Mnie osobiście interesuje inna kwestia, dość ważna z punktu widzenia fabuły serii. Co sądzicie o Chrisie działającym za plecami BSSA i o samym BSSA korzystającym z b.o.o.w? Czyżbyśmy mieli do czynienia z klasycznym motywem porzucenia ideałów? I kim są żołnierze towarzyszący Chrisowi? Czy to nowa Umbrella? Chris w szeregach Umbrelli przeciwko BSSA? Ja tu wyczuwam grubszą aferę i zalążek fabuły dla RE9.
Myślę że może być coś na rzeczy, zwłaszcza scena po napisach, gdzie "goryl" Rose jest dość.... podejrzany.
Zapewne nie jest niczym nowym, że osoba która idzie w oddali to po dużym zoomie... model Ethana.
Użyli go, bo pasował im model, czy zaspoilerowali kolejną część :)

Napis, że historia ojca dobiegła końca jest prawdziwy, bo przecież Ethan wcale nie musi mieć w kolejnej części mieć takiego wątku :smiech3:
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Podejrzany? Ja nie widzę nic podejrzanego w tym, że rząd chce mieć na oku Rose. W końcu ma ona pewne moce odziedziczone po swojej "siostrze", a wiemy do czego doprowadziła Eveline. Po za tym nie sądzę abyśmy czekali na RE9 kilkanaście lat. Za to wydaje mi się, że mogą wykorzystać ten wątek w późniejszej kontynuacji. Rose w duecie z Moirą Burton VS Alex Wesker? To już jest dość prawdopodobne, tyle, że raczej dopiero w RE12 :rad12: .
Ethan już nie wróci. Inaczej jego poświęcenie nie miałoby sensu. Po za tym Rose ma na sobie jego kurtkę.
Jeśli chodzi o fabułę RE9 to raczej postawiłbym na to, że BSAA i The Connection to dwie macki tej samej ośmiornicy, czyli Rodziny. I Chris, sam lub z pomocą będzie się musiał z nimi zmierzyć.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
RVRE

Post autor: RVRE »

Ethan niech nie wraca, już mijane krzaki koło komisariatu są lepsze niż on. Historia ojca zakończona, teraz pora na historię córki, która będzie zwalczać zapewne BSAA, które zostało przejęte i dlatego wykrzystują B.O.W., a Chris działa w cieniu.

O ile trochę mnie ciekawi co dalej będzie, tak bardziej nie daje mi spokoju dlaczego Spencera mieszają do tej historii. Wg notatek znalezionych w etapie Chrisa, Miranda i Spencer znali się i to ona zainspirowała go do badań nad wirusami i wykorzystywaniu ich na ludziach. Mało tego, to ona go uczyła wszystkiego. Trochę to podbudowuje kanon, bo Miranda żyła ponad 100 lat więc cała ta "pleśń" jest starsza od wszystkiego co znamy w serii. Starszy jest tylko Las Plagas.
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Obrazek
Awatar użytkownika
RON!N

Bzduras pisze: czw 13 maja, 2021 Ethan wróci, elo

https://nintendosmash.com/wp-content/up ... polier.jpg
Możliwe że w jakiejś formie wróci, ale prawdopodobnie nie jak grywalna postać.

Swoją drogą, Capcom zrobił śliczny "balonik" czasowy, na wszystkie spin-offy, bo Rose jest tak z 16-18 lat starsza :)
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

O to mi właśnie chodziło. Capcom dał sobie mnóstwo możliwości prowadzenia serii na długie lata. Z jednej strony cieszy mnie, że seria nie ma zamiaru odejść do lamusa, z drugiej zaraz się zrobi z tego drugie Final Fantasy. Resident Evil XIV?
nie daje mi spokoju dlaczego Spencera mieszają do tej historii
Chcieli to jakoś połączyć i wyszło to nawet nieźle.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
RON!N

Szakal pisze: czw 13 maja, 2021 z drugiej zaraz się zrobi z tego drugie Final Fantasy. Resident Evil XIV?
Może dlatego właśnie ta część nosi podtytuł Village a nie oficjalnie "8" (choć jest tam zgrabnie wszyte :)).

Pytanie, 9 część będzie miała podtytuł? IX
Awatar użytkownika
RVRE

Post autor: RVRE »

Resident Evil City
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Hehe, też o tym pomyślałem :D. Tyle, że w tym nie ma zawartej 9-ki. Trzeba wymyślić taki tytuł, żeby się wpasowała.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
RON!N

Szakal pisze: czw 13 maja, 2021 Hehe, też o tym pomyślałem :D. Tyle, że w tym nie ma zawartej 9-ki. Trzeba wymyślić taki tytuł, żeby się wpasowała.
Resident Evil DADA :smiech1:
Salvin

Post autor: Salvin »

Ethan jest członkiem rodziny Dimitrescu :D Pierwsze litery imion matki i trzech córek, a na końcu Ethana i wychodzi alfabetycznie ABCDE :) Taka ciekawostka.
Borek25

Takie pytanie, skoro ethan umarł w RE7 i został zarażony tym MOLD'em, to mógłby mi ktoś napisać kiedy dokładnie w RE7 ginie ethan?
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Na samym początku po walce z Mią i ogłuszeniu przez Jacka. Kiedy budzi się przy stole z przyszytą ręką jest już pleśniakiem.
Złe oko moderacji czuwa.
Borek25

Ah już wiem, czyli jak został ogłuszony to go zabili czy moze to "ogluszenie" go zabiło :p akurat w re7 nie grałem bo nie spodobał mi się klimat, ale chyba nikt tego się nie domyślał po premierze 7? Choć te przyczepianie uciętych kończn dawało znać że coś z nim nie tak.

Btw: trochę mnie bawił i dziwił tekst córki wielkiej lady, "why you do this?" Gdy strzelamy do tych minibossikow, czemu ethan to robi? One sie dziwią że je zabiją gdy one go kroją zjadają i zabrali mu dziecko? I ta się dziwi czemu on to robi... haha no głupie te baby...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil VIIlage”