Mój finałowy Resident...

Rozmowy o serii Resident Evil na tematy nie pasujące do pozostałych for
Awatar użytkownika
Tyrantx

Post autor: Tyrantx »

Chodzi też o system rozgrywki. Przerzucając się na 3D stracili możliwość tworzenia bajecznego otoczenia, a to też była swego rodzaju magia RE
dokładnie tak,wbrew pozorom nowe konsole nie są w stanie wygenerować tak ślicznej grafiki w 3d....,jaka wychodziła na statycznych renderowanych lokacjach...
Recoil pisze:Przez to CV wygląda koszmarnie a chociaż bitmapy (a co za tym idzie piękne otoczenia) mogły ten tytuł uratować. Podobnie Outbreaki ale tu przynajmniej grywalność i klimat jest na wysokim poziomie (a swoją drogą nie wiem czemu grafika w Outbreakach stoi na wyższym poziomie od tej z CV, przecież są na tym samym silniku...)
no mnie się akurat podobał klimat lokacji w re:cv chociaż też widziałem te niedociągnięcia...
co do wyglądu re:cv na ps2,sprawa jest prosta,re:cv był pisany na dreamcasta (wtedy miał to być tytuł ekskluzywny na dc) a to co widzimy na ps2 to poprostu konwersja...
STARSSss.......
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

proponuje oberknąć:

http://www.youtube.com/watch?v=136Un6GN9O0
http://www.youtube.com/watch?v=zBz8GN_Ak_A

to mod o którym mowa na mwrc. widać nowe tła i wogóle, ale nie oto chodzi...
mimo iż jest to jakby nowa prodkucja, to jednak już czuć tą "zagęszczoną" atmosferę...ten mrok, to poczucie.....swojskości :rad13: , szkoda że nadal nie tworzy się gier w tym stylu, chciałbym naprawdę choć raz jeszcze zobaczyć najnowszego RE zrobionego w tym stylu, ech..........................Ekhm? a sorry zamysilłem się :smiech6: co do renderowanych teł no cóż...trudno mi się wypowiedzieć co lepsze, prawda capcom swojego czasu opanował takie rzeczy do perfekcji mając w pamięci chociażby RE3 czy Dino Crisis 2, ale jak dla mnie RE:CV prezentuje mimo tych paru lat bardzo wysoki poziom graficzny - wygląda świetnie, tła w 3d umożliwiły dodanie paru nowych efektów jak choćby mine favorite: huśtająca się lampa i ruch światła nią wywołany w "stołówce" dla więźniów, nie wspominając fakt że nic nie odstaje już od otoczenia ( pamiętna widoczna różnica między obiektami 3D a backgroundem) no co czasem to przeszkadzało :D.....jednak tak czy owak nie umiem powiedzieć co lepsze oba zastosowania są fajne i mają sporo uroku, tła w 2d mają nawet sporo stylu, no i niektóre akcje w tych starszych odsłonach również potrafiła zaskoczyć- kto się nie wystraszył gdy nagle przez ściane nie wyskoczył mu Mr.X? , i kto się nie wystraszył gdy zrobił to drugi raz? :smiech6:
Patrząc na obecny rynek horrorowy gdzie widać powoli wyłaniający się obraz bardzo ciekawego (aczkolwiek po raz kolejny bardzo innego od poprzedników) RE5 i pojawiającego się tu i ówdzie trailera najnowszego Alone in a Dark, który moim zdaniem wygląda słaaaaaaabo, człowiek tęskni za tym co było mimo iż widział to setki razy......

ps. dla mnie finałowym spotkaniem z RE było by (najpierw zdobycie jeszcze outbreaków :D) zagranie w każdą część chronologicznie, RE, RE2, RE3 ( ew outbreaki i gaiden), RE:CV, RE4 i urozmaicenie czasu oglądnięciem wszystkich materiałów jakie mam z tą serią :D
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

Jak Panowie z Rady Starszych widzicie, jeszcze niemało grania przed nami na zlocie weteranów (oj, poleje się soczek <i piwko> poleje :) )

Ale nemesisdestro jedno sprostowanie:
W REmake i Zero tłem są bitmapy, a mimo to ruchomych elemtów nie brakuje (kulająca się po stole butelka, huśtająca się lampa, chwiejąca okiennica czy chociażby tańczące płomienie świec). Nie trzeba było rezygnować z grafiki 2D na rzecz tych efektów. Fakt, 3D umożliwiła w CV widok z lunety snajperki (zresztą strasznie prymitywny), ale wysoką cenę przyszło nam za to zapłacić. Osobiście sądzę, że nie było warto a tylko to jest efektem wprowadzenia 3D.
Jak wiadomo dla widoku z lunety czy FP potrzebny jest widok każdego elementu otoczenia z każdej perspektywy, co za tym idzie kilkukrotnie większa zajmowana pamięć, co przekłada się na gorszę grafikę. Skoro można osiągnąć znakomity efekt w.w. ruchomych elementów na silniku bitmapy to po co kombinować z 3D...?

Naprawdę tak marna grafika (w porównaniu do Resów na GC) tylko po to by w dwóch walkach pobawić się lunetą to straszna cena... Po prostu nie opłacał się taki ruch. Ale już przywykłem do tego, że Capcom lubi marnować wszelkie potencjały (właściwie teraz pomyślałem - jak udało im się stworzyć tak wielką rzecz jak RE z takim podejściem...)
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
nemesisdestro

Nie zmienia to faktu że RE CV to i tak jedna z lepszych części jakie w ogóle się ukazały :smiech7: ten klimat muza i w ogóle.....masterpiece , grafika to kwestia gustu z resztą jak napisał TyrantX ta gra powstała pierwotnie na DC i wersja na PS2 to zwyczajna konwersja, więc czemu się dziwić że jest słabiej zaawansowana niż RE Remake czy 0? GC to jednak silna maszynka fakt ale należy pamiętać że jeśli chodzi o branże gier, technologia idzie szybko do przodu i nieraz widać ogromną różnicę między tytułami które dzieli zaledwie parę lat. Porównania graficzne nie mają zatem sensu bo równie dobrze można się czepiać że RE2 ma słabsze tła 2d niż np Dino Crisis2.......wszystko przychodzi z czasem.....ale prawdą jest że zabawa z snajperką była zdecydowanie za krótka :(
Ostatnio zmieniony pt 21 wrz, 2007 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
StPaul

Post autor: StPaul »

a może na 20 lecie serii wyjdzie remake re 2 :D licze na to
Stay Punk
Awatar użytkownika
Tyrantx

nemesisdestro pisze:proponuje oberknąć:

http://www.youtube.com/watch?v=136Un6GN9O0
http://www.youtube.com/watch?v=zBz8GN_Ak_A

to mod o którym mowa na mwrc. widać nowe tła i wogóle, ale nie oto chodzi...
mimo iż jest to jakby nowa prodkucja, to jednak już czuć tą "zagęszczoną" atmosferę...ten mrok, to poczucie.....swojskości :rad13:
o właśnie....ehh.. to co tu pokazałeś nemesisdestro wbiło mnie w glebę,co z tego że grafa,engine jest z re2 ...,ale jest klimat i ta muza....,po prostu power..,tego nam brakuje :rad2:
STARSSss.......
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

nemesisdestro pisze:Nie zmienia to faktu że RE CV to i tak jedna z lepszych części jakie w ogóle się ukazały :smiech7: ten klimat muza i w ogóle.....masterpiece , grafika to kwestia gustu z resztą jak napisał TyrantX ta gra powstała pierwotnie na DC i wersja na PS2 to zwyczajna konwersja, więc czemu się dziwić że jest słabiej zaawansowana niż RE Remake czy 0? GC to jednak silna maszynka fakt ale należy pamiętać że jeśli chodzi o branże gier, technologia idzie szybko do przodu i nieraz widać ogromną różnicę między tytułami które dzieli zaledwie parę lat. Porównania graficzne nie mają zatem sensu bo równie dobrze można się czepiać że RE2 ma słabsze tła 2d niż np Dino Crisis2.......wszystko przychodzi z czasem.....ale prawdą jest że zabawa z snajperką była zdecydowanie za krótka :(
No więc nie zgodzę się z dwiema rzeczami, mianowicie:
To klimat, muza i ogólnie masterpiece są kwestią gustu (bo dla mnie nie robią żadnego wrażenia, wręcz przeciwnie - to czarna owca całej serii) a nie grafika, bo tu widać na pierwszy rzut oka (i to jest fakt), że zarówno GaCkowe Resy jak i Outbreaki mają dużo lepszą grafikę. Bronisz je zatem datą powstania - OK - CV jest starsza więc ma prawo odstawać od reszty, ale skontruję Cię zestawiając ze sobą wymienione przeze mnie gry do RE4 (różnica w czasie jest mniej więcej podobna, tym razem na korzyść RE4). Tu też RE4 zostaje w tyle, mimo, że jest młodszy. Czemu? Odpowiedź prosta: 2D Vs 3D, w którym to pojedynku 3D dostaje ładnie po pupie. Pozwolę sobie nawet zaryzykować stwierdzenie, że jedynym konkurentem w systemie 3D dla 2D gier na GC są już next geny. A sam przyznasz, że przepaść między tymi platformami jest dość spora.
Dobra, obie rzeczy zlały mi się w jedną ;)

Muszę przyznać, że jest to chyba najciekawszy temat na jaki dyskutuję. Dziękuję Wam za to Panowie
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
Tyrantx

heh nie wiem dlaczego ta niechęć do re:cv a tym bardziej do muzyki,jak dla mnie świetne utworki które zapamiętałem do dziś np: moment kiedy chris kończy rozmowę z claire po śmierci steva w celi ,rusza skopać tyłek veronice...
ale fakt były niedoróbki ,np: nie można było rozwalić głowy zombiaka,ot po prostu niby wywalało mózg i po nim ale ciało opadało całe...,trochę też jakoś sztywno się strzelało z tych broni..,nie wiem jak to opisać ale w innych residentach było ok ...
ale fakt jest faktem...,że jeśli re4 miał by tyle w sobie residenta co re cv to nie rozmawialibyśmy dziś o finałowym sami wiecie czym :rad13:
Ostatnio zmieniony sob 22 wrz, 2007 przez Tyrantx, łącznie zmieniany 1 raz.
STARSSss.......
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

RE:CV nie jest zły... Ja go traktuję tylko trochę niżej niż stare Residenty z numerkiem. Ba, ta część bardziej zasługuje na numerek niż RE4!!! A, że trochę grafika nie ta... cóż, eksperymentowali... :) Za to muzyczki są bez zarzutu i klimat również. Fabuła jest sensowna (nawet więcej niż sensowna), a nowe postacie (Alexia :rad6:) są super.
Tyrantx pisze:jeśli re4 miał by tyle w sobie residenta co re cv to nie rozmawialibyśmy dziś o finałowym sami wiecie czym
Słusznie prawi.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Nie jest to temat, żebym rozprawiał co mi nie pasuje w CV, ale jak mnie najdzie wena to może wklepię coś w odpowiednim dziale. Powiem tylko, że (poza Survivorem) jest to wg. mnie najgorsza część serii, i żałuję wydanych na niego pieniędzy...

EDIT: Ale nie wyrzucicie mnie za to z Rady Starszych, co?
Ostatnio zmieniony sob 22 wrz, 2007 przez Recoil, łącznie zmieniany 1 raz.
Fluid Project
Calm Down People!
nemesisdestro

ok...czarna owca w rodzinie...buahahaha.. :D ....rozumiem, grafika mogła ci się nie podobać ale cała reszta? hmm, to jest już akurat niezrozumiałe i jak widać reszta forumowiczów mi to przyzna....prawda gra ma niedoróbki ale to i tak nie wpływa to nie wiadomo jak negatywnie na całość. Niemniej każdy ma inny gust, pozdro.
Tyrantx pisze:że jeśli re4 miał by tyle w sobie residenta co re cv to nie rozmawialibyśmy dziś o finałowym sami wiecie czym
Słusznie, RE CV rocks!
Ostatnio zmieniony sob 22 wrz, 2007 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

nemesisdestro pisze:ok...czarna owca w rodzinie...buahahaha.. ....rozumiem,
Nie jestem tu po to, by Cię rozśmieszać. Wyraziłem swoje zdanie. To, że wszystkim na forum się podoba nie znaczy, że mi musi.

RE CV SUCKS!
Fluid Project
Calm Down People!
nemesisdestro

Recoil pisze:Nie jestem tu po to, by Cię rozśmieszać. Wyraziłem swoje zdanie. To, że wszystkim na forum się podoba nie znaczy, że mi musi

Ok Ok, ty mnie nie rozśmieszasz, tamto zdanie - i owszem :D, nie musisz się tak gorączkować, ja po prostu wypowiedziałem swoje zdanie na ten temat "da" , jasne że nie musisz mieć takiego samego zdania jak wszyscy inni bo ze statystycznego punktu widzenia jest to niemożliwe i jest to najzupełniej normalne, po prostu nie satysfakcjonują mnie twoje argumenty które wystawiłeś przeciwko tej części i tyle. Ok prawda w Re:Rebirth'a nie grałem, Zero również więc nie wypowiem się na ten temat ale grywało się w to i owo, i mam pewną skalę porównawczą, swoją drogą rozumiem twoją sytuację, ja np: nienawidzę gry the thing, a wszędzie wokoło wmawia mi się że to dobry tytuł...co tu dużo mówić, gusta i tyle. Zatem chill man and have a nice day (night? :) ) i sorki za solidny offtop.
Ostatnio zmieniony sob 22 wrz, 2007 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Kiedy to Ty się gorączkujesz. Nie podaję solidnych argumentów przeciw CV bo nie jest to temat ku temu przeznaczony. Sam gram w serię RE niemal od początku jej istnienia i również grywałem w to i owo (w tym Remake i Zero) więc i moja skala porównawcza jest niemała. Jak już pisałem wyżej - jak najdzie mnie wena by opisać co mi w CV nie pasi to z pewnością to zrobię (narażając się na lincz z Waszej strony), teraz jednak wróćmy do tematu bo obojga nas poniosło w innym kierunku. Szanuję zdanie innych (nie widzę jednak powodów by wyrażać swe - choćby nie wiadomo jak radykalne - zdanie) i tego oczekuję od innych.

Zatem ciasteczko na zgodę i wróćmy do tematu (np. zlotu weteranów).
Fluid Project
Calm Down People!
nemesisdestro

Kiedy to Ty się gorączkujesz.
oki...co prawda nie lubię kiedy ktoś próbuje mi coś mówić, ale dobra przejdę nad tym do porządku dziennego, na ciasteczko się nie dam przekabacić, "jestem Polakiem, nie można mnie kupić" :rad13: :rad13: :rad13: no i racja nie ma sensu dłużej wiercić tego tematu by nie zrobił się z tego większy burdel ( choć do paru zdań tak bym się przyczepił....ech!....spróbuje się opanować hehe ale nie obiecuję :smiech6: )
No i pozwolę sobie coś sprostować: Nikt cię tu nie zlinczuje za odmienne zdanie, nie wiem skąd to Ci się wzięło ( choć pewnie to był żart), wielu forumowiczów tutaj, w tym ja, szanuje zdanie innych ludzi w przeciwnym razie byłby pewnie tu niezły chaos. To tyle w tej kwestii. Ok już nie będę, excuse me :rad7:
Co do zlotu hmm, to by było coś, każdy przyjeżdża z jakąś konsolą i REsami jakie ma np ktoś przywozi RE1, Re2, ktoś Rebirtha, ktoś CV, outbreaka i jechane :D :D :D zawodowa zabawa w doborowym gronie.
Ostatnio zmieniony sob 22 wrz, 2007 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tyrantx

tia otóż to panowie peace...,heh zlot weteranów dobra myśl ale poczekajmy do premiery re5 być może jakimś cudem będziemy światkami powrotu do korzeni z pewnymi naleciałościami z re4 (np:system celowania),oprawą godną 21 wieku (wiadomo nowe konsole..) i klimatem re1,2,3.....hmm, a wtedy się rozpłacze , zamknę na 24h w moim pokoju i ukończę na wszystkie sekrety nowe dziecko czpcom.. :smiech7:
STARSSss.......
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Tyrantx pisze: poczekajmy do premiery re5 być może jakimś cudem będziemy światkami powrotu do korzeni z pewnymi naleciałościami z re4 (np:system celowania),oprawą godną 21 wieku (wiadomo nowe konsole..) i klimatem re1,2,3.....hmm
Chyba sam w to nie wierzysz :smiech1:
Albo chcesz się wymigać od zlotu :smiech3:
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
Tyrantx

Recoil pisze:Chyba sam w to nie wierzysz :smiech1:
Albo chcesz się wymigać od zlotu :smiech3:
he he masz mnie :smiech6: ,mało prawdopodobne...,ale pozostaje wiara,tylko jak capcom się obudzi za 4-6 lat z remakiem w starym stylu to i tak pewnie będzie już za późno ,bo pewnie będę tyrał na drugim etacie na dzieci,i wracając z pracy nie będę miał ani siły ani czasu na granie... , dla tego re4 był na jakieś 60-80% moim finałowym residentem...,a zlot heh czemu nie...,chociaż takowe są tu organizowane na forum...
STARSSss.......
Veronica

Post autor: Veronica »

Proszę mi tu nie obrazac RE CV(X)!! :zlosc2:

A wracajac do tematu; ja w RE grac nigdy nie przestanę, teraz jak powstaje UC i 5... życ nie umierac.

A kto wie, może powstanie remake RE2. Leon, Claire, Ada, Sherry,... jako płynne postaci, realistyczne środowisko, poruszające się liście, trawy... oh, kto by tak nie chciał :rad1:
Resident Evil rządzi!!!
Awatar użytkownika
ZeT

Post autor: ZeT »

Uśmiałbym się gdyby REmake 2 oraz 3 zrobiono w konwencji 4...
Choć mogłoby być nieźle - wystarczyłoby ograniczyć liczbę przeciwników. TPP i FPP tez mogą byc straszne, patrz Nosferatu czy (niektóre fragmenty) FEAR
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe (ogólne) dyskusje o serii”