Newsy

Awatar użytkownika
kukerex

Post autor: kukerex »

Muszę powiedzieć, że jestem z deka zawiedziony ponieważ nie pokazali niczego nowego. Wszystko to już było w RE4. Nawet animacje i odgłosy broni są z re4, mam nadzieję że do momentu kiedy wyjdzie gra wszystko będzie nowe. Chociaż muszę powiedzieć, że klimat to miało bardzo fajny i z miłą chęcią bym sobie zagrał. Kto wie może sobie kupię nawet X360. :D ... w sumie to najfajniejsza z tego trailera była tylko ta panienka :D , a co do Chrisa to wygląda beznadziejnie. Przesadzili z tymi mięśniami i to sporo!!! No ale, mimo tych wad jestem <ciach> napalony na tą grę !!!

btw. ciekawe kiedy i czy pojawi się na PC :D

by FurryPiter: Nie używamy na forum wulgarnego słownictwa, nawet jeśli jest ono zakropkowane.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez kukerex, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Zombi pisze:Fajnie że pokazali dużo nowych rzeczy np. że mutacja będzie przebiegała podobnie jak w przypadku Las Plagas
Ale zauważmy że Las Plagas mógł mutować tylko w nocy (nie licząc trybu + Mercy), tutaj zaś w dzień, czyżby ulepszona wersja pasożyta? Czy nowy wirus? Who knows :rad12:
kukerex pisze:i odgłosy broni są z re4
Można odnieść takie wrażenie ale kiedy takie odgłosy zostały przekonwertowane do systemu 5.1 to będzie inna para kaloszy
Diadem pisze:więc jest duża szansa, że będzie to Kenia lub Uganda.

P.S.
To stamtąd "wywodzi się" wirus Ebola ;)
A dobrze wiemy jaki wpływ miał wirus Ebola na świat RE, znaczący po pewnym połączeniu. Uważam że to również odegra część fabularną w grze
Ostatnio zmieniony sob 31 maja, 2008 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 2 razy.
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
unknown_u

Post autor: unknown_u »

Co do miejsca akcji:
w czasie trailera ten czarny gość w okularach mówi coś takiego: "Kijuju (tak się wymawia) is our home". Nie znalazłem nic o Kijuju ale znalazłem miejsce KIJOJO
http://www.mapplanet.com/?do=map&id=125 ... on=30.3672
na granicy między Rwandą a Ugandą.

Wg Tempa z http://www.rehorror.net/v20/resident-evil-5-location Kijuju znajduje się w Tanzanii we wschodniej Afryce.
Ostatnio zmieniony sob 31 maja, 2008 przez unknown_u, łącznie zmieniany 3 razy.
Pita

Post autor: Pita »

http://img232.imageshack.us/img232/1179/re55pq6.jpg

KLIK

tu luźne przemyslenia i kilka znanych faktów o RE5, ale warto czytnac. Bo oczywiscie pisalem ja hehe

ale sam trailer...kurde powala, jest ciekawie, jest kontrowersyjnie, jest mocno

Barry: Nie wklejamy zdjęć, podajemy linki do nich...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Pita, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
squallaz

Post autor: squallaz »

Trailer niezły. Afryka, a nie Haiti os sumting. Grafa powala (silnik Unreal 3.0) Z tym syfem co im z paszczy wychodzi to możliwe że to jakiś zmutowany Plagas (może Wesker wybrał wiochę na testy) Na filmiku widać że jeden łepek ładuje drugiemu coś z mackami do paszczy, a ten po chwili podlega symbiozie z pasożytem. Naciągane jest to że jak taki ziomek atakuje tym czymś z paszczy i potem to chowa to nawet mu gęby nie rozrywa i wszystko jest ok :rad10: Chociaż innym wychodzi to łbem ale nie za dobrze dla samej głowy :rad5: Podobieństwa do RE4 są (kopnięta kamera w prawo, beczki wybuchowe, OTE, łby ze spalinówkami) Super wygląda walka z dziesiątkami wrogów na raz. Juz widzę jaka będzie jazda na Hard'dzie. Akcja będzie pewnie podobna do tej z RE4. Zacznie się w wiosce a skończy w jakiejs dennej lokacji podobnej do fabryki czy jakoś tak - to normalne w serii i już nudne/przewidywalne. No chyba że wymyślą coś fajniejszego. Partnerka Chris'a taka sobie (kijem można dotknąć) ale nie dorównuje urodą pannie Wong i młodej blond Birkin'owej :smiech1:
The only thing that can defeat power is more power. That is the one constant in this universe.
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

Ta nowa laska jest wybitnie wzorowana na Adzie.
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Wczoraj czekałem do ostatniej chwili, żeby luknąć ten świetny trailer, ale po uaktywnieniu ikonki na GT po jej kliknięciu był materiał o Dead Space, więc w zasadzie obejrzałem ten trailer po kilka razy właściwie niedawno. Ale teraz wprost nie mogę się doczekać RE5. Fakt, ogólnie zarys gameplay'u jak w RE4 i nawet nieco zapożyczeń, czyli coś w rodzaju Las Plagas, a co do tych motywów z mutacją ich szczęk w w insenkt, to to samo można było zaobserwować w filmie "Blade 2", więc ciekawe zapożyczenie, jeśli Capcom brał to pod uwagę. Boss na wzór Dr. Salvadora wypada konkretnie, bardziej agresywny i chyba nawet lepiej sie prezentuje (nie chodzi mi tutaj o kwestię grafiki). A co do grafiki to animacja postaci, ogólnie wygląd otoczenia jest naprawdę świetnie zrealizowany, oświetlenie w jaskini również jest ekstra. Najlepiej jak mniej więcej na początku jeden z nich krzyczał coś jakby: "Africa is our land", ciekawe w jakim kontekście się to odnosiło. Podobał mi się moment, w którym Chris strzelał w pędzący samochód ciężarowy, śwetinie wyglądało jego wywrócenie się. A motyw ze snajperką to wprost RE4 (nawet beczki tak samo stylizowane, ale mi to zbytnio nie przeszakadza. No i ta tajemnicza dziewczyna, która wydaje się być pomocna Chris'owi. Trailer świetny, niech ta gra wyjdzie jeszcze w tym roku kalendarzowym
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Post autor: Recoil »

Widzę, że wszyscy narzekają na to, że RE5 to ładniejsza kalka RE4. A ja mówię "Świetnie!". Już pogodziłem się z tym, że RE zerwał z naszym kochanym klimatem, a w zamian dostajemy grę akcji (nie oszukujmy się - wyśmienitą grę akcji o rewelacyjnej miodności). Wiele razy mówiłem, że ubolewam nad tym co Capcom zrobił z serią, ale nic na to nie poradzimy. Musimy przyjąć nowe RE takie jakim jest, a jest świetnym Action - Horrorem. Przypomnijcie sobie początki RE. RE2 nie różniło się niczym od RE1, RE3 miało zaledwie kilka nowości do zaoferowania, a CV to już w ogóle krok w tył ( ;D ), a nikt nie narzekał, tylko cieszył się, że może znów porozwalać masę zombie i rozwiązać kilka zagadek w nowym otoczeniu. Podobnie jest tutaj. Jak pisałem - ja już pogodziłem się z tym, że stare RE nie wróci i przyjmuję nowe RE z otwartymi rękami (bo biadolenie jakie to RE5 jest słabe i kopiuje RE4, a potem kupowanie jej i granie miesiącami jest po prostu bez sensu) i mówię otwarcie, że to co zobaczyłem bardzo mi się podoba i z niecierpliwością czekam na tę grę.

Co do grozy to daję głowę, że będą momenty. Samo ukazanie kolejnych groteskowych postaci swiadczy o tym, że RE nadal ma zamiar od czasu do czasu postraszyć.
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Recoil - ja wiem, ze RE4 wyznaczył nowe standardy. Ale ZNOWU pasożyty, ZNOWU koleś z workiem na głowie i piłą w łapie? Co jeszcze? Tajemnicza "sekta"? Mogą powielić sam gameplay, ale kalkowanie wszystkich rozwiązań jest denne i nie przystoi CAPCOMlowi.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Tylko jak pisałem - kalkowanie pomysłów ciągnęło się przez pierwsze 3 części gry. W RE1, 2 i 3 różnice są tylko i wyłącznie w otoczeniu (wyłączając 3 gdzie dodano obrót o 180*, uniki <strasznie chybiony pomysł> i kilka scen z możliwością wyboru). Liczmy się z tym, że w RE6 również wiele się nie zmieni, bo póki się sprawdza to nie ma potrzeby eksperymentować.
Saladyn pisze:ZNOWU pasożyty
Znów wirus
Saladyn pisze:ZNOWU koleś z workiem na głowie i piłą w łapie?
Znów zombie, pieski, tyrant... Dr. Salvador to najklimatyczniejszy przeciwnik w RE4, więc nie dziwię się, że klepią dalej jego motyw.
Saladyn pisze:Co jeszcze? Tajemnicza "sekta"?
Umbrella?

Więc jak widzisz wałkowanie w RE to żadna nowość.
Ostatnio zmieniony sob 31 maja, 2008 przez Recoil, łącznie zmieniany 1 raz.
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
AT
Kontakt:

Post autor: AT »

Saladyn ma trochę racji - wiele rzeczy jest wtórnych - chociażby pan z piłą mechaniczną i workiem na głowie... Capcom mógłby się postarać i prócz nowej fabuły, wymyślić nowych przeciwników, mam wrażenie że wielu z nich, to po prostu te same postaci, te same szkielety, na które narzucona jest tylko inna skóra.

Choć z drugiej strony i ty Recoil masz rację:
Przecież 3/4 potworów w RE (0,1,2,3) się powtarzało. Były identyczne i nikt nie narzekał.

Recoil: Do tego CV, Outbreaki, Survivor... Trochę tego było na jednych i tych samych stworkach...
Ostatnio zmieniony sob 31 maja, 2008 przez AT, łącznie zmieniany 2 razy.
"In his house at R'lyeh dead Cthulhu waits dreaming."
H.P. Lovecraft
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Zgadza się, ale:

= wałkowanie dotyczyło ukazania tej samej sytuacji z różnych punktów widzenia: RE2, RE3 oraz chociażby OUTBREAKi są o Raccon City zaatakowanym przez zombie. Wydarzenia dzieją się niejako w tym samym czasie.

= wałkowali, wałkowali i trochę mi się już przejadła ta wtórność. Pora na coś nowego ze starymi postaciami.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

RE0 i 1, RE2, 3 i Outbreaki, CV i Survivor to inne okresy. Fakt, okoliczności jedne, ale dochodzimy tu niejako do pewnego konsensusu bo RE4 i 5 też (prawdopodobnie) poruszą ten sam wątek - plagasa, lub jakąś inną jego formę (coś jak wirus T i G).
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
Barry

Post autor: Barry »

Oglądając zwiastun miałem wrażenie że kilka szczegółów już widziałem:
Rozdzierająca się twarz - w filmie Blade 2
Pasożyt przedostający się do naszego ciał przez usta - w filmie Starship Troopers 2
Mam nadzieje że twórcy wymyślą coś oryginalnego. :rad11:
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Recoil pisze:RE0 i 1, RE2, 3 i Outbreaki, CV i Survivor to inne okresy. Fakt, okoliczności jedne, ale dochodzimy tu niejako do pewnego konsensusu bo RE4 i 5 też (prawdopodobnie) poruszą ten sam wątek - plagasa, lub jakąś inną jego formę (coś jak wirus T i G).
Zgadza się, ale gdzie w timelinie plasuje się RE5? Chyba przed czwórką. To by ewentualnie znaczyło, że Plagasy można znaleźć w różnych zakątkach ziemi, niemniej - jak tu słusznie zauważono - zachowują się i przenoszą inaczej (zamiast jaja do krwiobiegu wpycha się rozwiniętego osobnika do gardła przyszłego nosiciela).
Awatar użytkownika
Zombi

Post autor: Zombi »

Jak dla mnie to dobrze że pozostała mechanika gry z RE4, żeby jeszcze tylko straszniej to już będzie ideał :rad10: . Oby tylko z Re5 nie powstał Dead Rising 2 ( w jednej chwili trailera Chris odrzucana jednym szarpnięciem trzy osoby na 2 metry)
Big Daddy jest zły...
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Post autor: MiGoo »

Saladyn pisze:Zgadza się, ale gdzie w timelinie plasuje się RE5? Chyba przed czwórką.
Nie, 4 lata po RE4 (byla o tym mowa kilka stron wstecz)...
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

MiGoo pisze:Nie, 4 lata po RE4 (byla o tym mowa kilka stron wstecz)...
No właśnie też mi coś nie grało ;)
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Post autor: MiGoo »

Wczoraj nie zdążyłem, więc dzisiaj wspomnę o zawartości oficjalnej strony RE5. Otóż znajdują się na niej dwa trailery w wysokiej rozdzielczości (HD) - najnowszy oraz ten prezentowany na E3 2007 (bezpośrednie linki poniżej), kilkanaście screenów, dwie tapetki (z adnotacjami twórców) oraz ikonki dla Windowsa i Maca... Zapraszam do odwiedzenia :)

--> http://www.mwrc.pl/News/News.php?d1=200 ... &kom=Dodaj
Awatar użytkownika
Grafoman

Post autor: Grafoman »

Tylko jak pisałem - kalkowanie pomysłów ciągnęło się przez pierwsze 3 części gry. W RE1, 2 i 3 różnice są tylko i wyłącznie w otoczeniu (wyłączając 3 gdzie dodano obrót o 180*, uniki <strasznie chybiony pomysł> i kilka scen z możliwością wyboru). Liczmy się z tym, że w RE6 również wiele się nie zmieni, bo póki się sprawdza to nie ma potrzeby eksperymentować.
Hm...z jednej strony trudno się nie zgodzić, że poprzednie Residenty również były - co tu dużo mówić - odtwórcze. Jednak mimo to dobrze rozumiem odczucia Saladyna, moje są podobne i dlatego poniekąd stanę w jego obronie. Tzn. należy zwrócić uwagę na jedno - nawet jeżeli pierwsze trzy części Residenta były do siebie dość podobne, to jednak wychodziły one w dość krótkich odstępach czasu od siebie i były przedstawicielami tej samej generacji. Tymczasem od premiery czwartego RE minęły już cztery latka(w chwili premiery pewnie pięć) i chyba nie należy się dziwić, ze fani oczekiwali jednak czegoś odrobinę więcej po tak długim okresie czasu niż tylko lepszej grafiki, szczególnie, że to przecież ta słynna "nowa generacja". Poza tym poprzednie Residenty i Resident Evil 4 to dwa zupełnie inne gatunki gier. W przypadku starych biohazardów, nawet jeśli otrzymywałeś to samo w nowym opakowaniu, to jednak wciąż w każdej części mogłeś liczyć na tą słynną atmosferą strachu i niepewności tego, co za chwilę "wyskoczy Ci za rogiem" podczas eksploracji kolejnych, ponurych i ciemnych pomieszczeń. Do końca nie byłeś tak naprawdę pewien czego się spodziewać. To chyba właśnie te elementy serii stanowiły jej kwintesencję i sprawiały, że mimo wszystko chętniej sięgaliśmy po nowe części, nawet jeśli wiedzieliśmy, ze znów przyjdzie nam zmierzyć się z niektórymi, faktycznie już ogranymi schematami. W momencie kiedy Resident Evil stał się właściwie grą akcji, ta "magia" gdzieś się ulotniła. Oczywiście były też momenty w których - tak jak w częściach poprzednich - mogliśmy się na serio wystraszyć i poczuć niepewnie, ale można je było policzyć na palcach jednej ręki drwala alkoholika. Wcale nie znaczy to, że RE4 był grą złą - wręcz przeciwnie, to świetny tytuł i dobrze się stało, że zmiany jednak nastąpiły. Do czego wiec zmierzam? Ano do tego, że "nowa" formułą Residenta w której strzelasz do wszystkiego co się rusza, może się (przynajmniej niektórym) znudzić dużo szybciej niż stare części, jeśli nie będzie oferowała zupełnie niczego nowego albo chociaż fabuły na przyzwoitym poziomie. Dość powiedzieć, że już podczas przechodzenia końcowych etapów 4ki dopadła mnie pewna monotonia i grałem w to tylko po to aby wreszcie ujrzeć napisy końcowe (gra choć świetna, to jednak była ciut za długa jak dla mnie).

Poza tym część fanów chyba jednak w dalszym ciągu nie pogodziła się z tym, ze biohazard aż tak dalece odszedł od swoich korzeni. Sporo "starych fanów" wciąż ma chyba pewien "żal" do 4ki, traktując ją jako zbyt dużą odskocznie. Jeszcze inna część (w tym ja) miała cichą nadzieję, że nowy Resident, choć zachowa system z z 4ki będzie nawiązywał do korzeni - ot choćby zamiast czegoś w stylu "las plagas" ujrzymy szybsze i groźniejsze, ale jednak stare, dobre zombiaki, a i liczba amunicji po drodze będzie ograniczona. Wziąwszy to pod uwagę, świadomość że 5tka będzie (prawdopodobnie) niczym innym jak tylko dosłowną kalką rozwiązań z 4ki może trochę rozczarowywać, i to przecież nie tylko zatwardziałych fanów serii.

Ostatecznie jednak, tak jak pisałem na innym forum, pomimo mojego marudzenia i tak złoże na grę preorder i kupię dla niej konsolę. Jestem pewien, ze nawet jeśli nowa odsłona Residenta będzie w większej części klonem 4ki, to i tak wciąż wszyscy będziemy sie przy niej świetnie bawić. Nowa bohaterka też daję radę i nastraja optymistycznie. Oby tylko zółto-niebiescy nie spaprali fabuły tak bardzo, jak to miało miejsce w poprzednim biohazardzie a już będzie dobrze.

PS A tak z zupełnie innej beczki - nie wiem jak mogłeś nazwać uniki z "3ki" elementem chybionym - mi akurat ten "smaczek" niezwykle się podobał, i był jedną z tych rzeczy które niezwykle pozytywnie wpłynęły na dość średnią w porównaniu z poprzednimi częściami trójeczkę(choć to opinia zupełnie subiektywna i zupełnie na marginesie tej dyskusji...:P)
Your mysterious ice blue eyes...
Zablokowany

Wróć do „Resident Evil 5”