GameCube vs PC vs PSX

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

GameCube vs PC vs PSX

Post autor: Szakal »

Grałem już kiedyś w RE 3, ale miałem wersję PC pożyczoną od kumpla. Teraz zakupiłem sobie własną wersję na GC. I mam mały, może nie problem, ale coś mnie nurtuje :pff3: . Otóż gra się troszeczkę tak jakby przycinała :rad2: . Przy zmianie położenia kamery jest może z pół sekundy opóźnienia, zarówno podczas gry jak i filmików. Albo podczas przechodzenia przez drzwi, najpierw jest ciemny obraz, po chwili pokazują się drzwi, które się otwierają i postać przechodzi, znów ciemny obraz który po chwili się rozjaśnia i jesteśmy po drugiej stronie. Trwa to sekundę, może mniej, ale jest wyraźnie zauważalne. Nie wiem, być może to tylko moja wyobraźnia :rad10: . Ale porównywałem z kumplem jego wersję PC i moją na GC i jego chodzi płynniej. Z drugiej strony wersja PC chodzi szybciej: postacie bardzo szybko biegają, szybko przechodzą przez drzwi, zbierają przedmioty itp. , więc może przez to opóźnienie nie jest takie widoczne jak na mojej wersji. Za to wersja GC wygląda o wiele ładniej :rad2: .
Już nie wiem co o tym myśleć i mam pytanie do tych co mają RE 3 na gacka: jak u nich wygląda z płynnością gry? Czy jest zauważalne opóźnienie w grze?

Recoil: Na bank dyskusja zejdzie również na temat wersji PSX, więc i nazwę tematu zmieniam od razu.
Ostatnio zmieniony wt 09 paź, 2012 przez Szakal, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
bodek

Post autor: bodek »

Ja to widzę tak że wersja na PC jest...jak to powiedzieć...tak jak pisałeś szybsza :P Rozgrywka jest bardziej dynamiczna. Kamery szybciej się przestawiają, animacje szybciej reagują, postać szybciej i płynniej biega itp.
Ja swego czasu grając na PSX przyzwyczaiłem się do wolniejszej gry ale jak przerzuciłem się na PC to mogłem powiedzieć że na konsoli postać niemalże stała w miejscu. Jest tak ze wszystkimi częściami gry. Nie wiem jednak jak się różnią wersje pomiędzy PSX a NGC. :rad11: IMO zależy to od sprzętu.
Awatar użytkownika
Bzduras

Post autor: Bzduras »

Zapewne dlatego, że Szakal ma grę w PAL (50Hz), a te zawsze są wolniejsze o 10 klatek od NTSC (60Hz). Wersja PC też śmiga chyba w 60 klatkach, dlatego jest wyraźnie szybsza. Na PSX widać kolosalną różnicę między wersją europejską a amerykańską/japońską. Nie zaprzątałbym sobie tym głowy, bo i tak nic z tym nie zrobisz ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Faktycznie mam wersję PAL :rad10: , ale wszystkie RE jakie mam na GC są w wersji PAL, a zwróciłem uwagę na opóźnienie tylko w RE 3 :zmiesz8: . Sam nie wiem, może się muszę przyzwyczaić :pff3: .
Ostatnio zmieniony ndz 10 maja, 2009 przez Szakal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bzduras

No niestety - konsola to nie PC, jeśli coś się chwilę dogrywa na konsoli to najwidoczniej tak ma być :) Bo rozumiem, że płytka jest wolna od rys i oczywiście oryginalna?
Obrazek
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Bzdursky pisze:płytka jest wolna od rys
Rys nie stwierdzono :p .
Bzdursky pisze:i oczywiście oryginalna
Tak, kupiona na allegro w oryginalnym pudełku z instrukcją, nawet jeszcze była zafoliowana jak ją dostałem do rąk :rad10: .

Chyba poszukam gdzieś, np. youtobe, filmik z gry w RE3 na gacka i zobaczę czy rozgrywka wygląda tak samo jak u mnie :rad12: .
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
Bzduras

Szakal pisze:
Bzdursky pisze:płytka jest wolna od rys
Rys nie stwierdzono :p .
Bzdursky pisze:i oczywiście oryginalna
Tak, kupiona na allegro w oryginalnym pudełku z instrukcją, nawet jeszcze była zafoliowana jak ją dostałem do rąk :rad10: .

Chyba poszukam gdzieś, np. youtobe, filmik z gry w RE3 na gacka i zobaczę czy rozgrywka wygląda tak samo jak u mnie :rad12: .
W takim razie musisz się przyzwyczaić do tych opóźnień. Wpadło mi też do głowy, że na PC gra jest doczytywana z dysku, a co za tym idzie czasy ładowania są znacznie skrócone (można nawet pomijać animację otwierania drzwi i wszystkie inne mające umilić graczowi loading), natomiast konsole streamują dane w locie, z płyty. Być może to też ma jakiś wpływ na czasy ładowania... Jeśli masz możliwość - sprawdź grę na konsoli u znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Nikt z moich znajomych nie ma gacka. Ale nie warto: obejrzałem filmik na yotube z rozgrywki w RE 3 na GC i stwierdzam, że tam też rozgrywka wygląda tak samo jak u mnie, czyli, że to normalne :rad10: .

http://www.youtube.com/watch?v=KcjYmdW2iHQ

Po prostu muszę się przyzwyczaić. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Jest tu gdzieś opcja pomógł? Bo chciałem dać, a nie widzę :p.
Ostatnio zmieniony ndz 10 maja, 2009 przez Szakal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bzduras

Szakal pisze:Nikt z moich znajomych nie ma gacka. Ale nie warto: obejrzałem filmik na yotube z rozgrywki w RE 3 na GC i stwierdzam, że tam też rozgrywka wygląda tak samo jak u mnie, czyli, że to normalne :rad10: .
I dokładnie tak samo, jak na PSX :) Czyli Capcom się nie postarało podczas "konwersji", w końcu nośnikiem gier dla GC są płyty miniDVD i czasy ładowania powinny być w jakimś stopniu skrócone względem oryginału.
Obrazek
Awatar użytkownika
Billy

Post autor: Billy »

Co to w ogóle za ocena na podstawie filmików na youtubie, które zresztą są pełne pikseli i tragicznej jakości ?
Ja osobiście grałem w trójkę na GC i PSX, ale nie potrafie ocenić, na PS grałem dawno temu, a na GC niedawno.
Wydaje mi się, że wersja GC jest ładna, być może ciut lepsza, ale to naprawde nieznaczna różnica w kolorach i detalach.
RE 0, 1, 2, 3, 4, CV, DS
Awatar użytkownika
Bzduras

Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Szakal chciał się dowiedzieć o czasach loadingów, nie faktycznym wyglądzie gry.
Obrazek
Awatar użytkownika
Billy

A no tak faktycznie przeczytało mi się to, ale... zapomniałem.
A w ogóle temat ma sens, kiedy chce się gadać tylko o czasie loadingu ?
RE 0, 1, 2, 3, 4, CV, DS
Awatar użytkownika
Bzduras

Szakal pisze:Recoil: Na bank dyskusja zejdzie również na temat wersji PSX, więc i nazwę tematu zmieniam od razu.
Pierwszy post. Dyskusja pierwotnie toczyła się o czasie loadingu (bo i to chciał wiedzieć Szakal), ale pozostała jako temat ogólny pod zmienioną nazwą.
Obrazek
Awatar użytkownika
Billy

No to twoja uwaga była zbędna.
Wygląda na to, że moja wypowiedź była zgodna z nazwą tematu.

Necraria: I znów próbujesz udowodnić swoje racje. Bzdursky napisał, że temat jest zasadniczo o loadingu. Nazwa tematu jest ogólna, gdyż takie są nazwy tematów - jest ograniczona liczba znaków i ma informować czego możemy się spodziewać w takim temacie. Twoja wypowiedź BYŁABY na temat, gdybyśmy chcieli porównywać wygląd gry w tych wersjach. Chodziło o loading. Poza tym to, że na GC gra wygląda ciut lepiej Szakal napisał już w pierwszym poście i nie ma sensu tego powtarzać ani o tym dyskutować - to jest znany szczegół i tyle.

Tak tylko przypomnę - masz 2 osty. 3 to zakaz pisania. Prosisz się o ten trzeci...
Ostatnio zmieniony wt 02 cze, 2009 przez Billy, łącznie zmieniany 1 raz.
RE 0, 1, 2, 3, 4, CV, DS
Awatar użytkownika
Arek

Post autor: Arek »

Ja osobiście zbyt wielkich różnic nie widziałem pomiędzy wersjami,no ale uważam że wersja GC i PC jest szybsza niż PSX i jakaś taka bardziej wyraźna :rad10: .
Ps3Centerbloog.pl
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Wersja na GCN ma podniesioną rozdzielczośc obrazu, antyaliasing (wygładzone postacie), chodzi bez wątpienia płynniej. W kwestii dodatków zmian nie ma, ale wersja na GCN jest zdecydowanie najbardziej przystępna.
Awatar użytkownika
Marcin3282

Post autor: Marcin3282 »

Moim zdaniem Capcom postarało się najbardziej przy wersji na PC.Można zauważyć że postacie są wyraźniejsze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil 3 Nemesis”