[Forum] Upadek?

Wyraź swój pogląd na temat serwisu i forum
Zablokowany
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

Dzięki za tę propozycję, taki pomysł był już dyskutowany między nami, na razie jednak został odłożony do szuflady, a oto dlaczego.

Obawiam się, że do takiej pracy mamy zbyt małą ilość osób w redakcji. Wolałbym nie zaczynać czegoś tylko po to, by po jakimś czasie odwalać chałturę i w końcu zrezygnować.
Chyba że znalazłyby się ze dwie rzetelne osoby do pomocy, znające temat, wtedy można próbować :).
Awatar użytkownika
B@rt
Kontakt:

Post autor: B@rt »

Przygotowanie strony na FaceBooku, to kwestia dla jednej osoby, bo trzeba ustawić szczegóły, dodać opisy + linki. Z tego co wiem, to musi być jeszcze 25 osób, które klikną "like It", bo ostatnio tez z tym walczyłem. Przygotowanie konta na Twitterze? Do 10 minut spokojnej pracy + 2 minuty na synchronizacje z kontem FB. Pozostaje kwestia skryptów na MWRC.pl. A jeśli MiGoo nie ma czasu, to można wrzucić button FB + button Twittera. Szufladkowanie koncepcji, a szczególnie tak wartościowej, to duże straty dla portalu. Nie mówię ze to jest do zrobienia od ręki, ale nawet jedna osoba może to zrobić. Tak więc, proponuje przedyskutować ta opcje, bo naprawdę warto.
Awatar użytkownika
J.Krauser

Post autor: J.Krauser »

Tylko jest sens? MWRC czyta na prawde garstka ludzi, a newsy na pewno jeszcze mniej. Takie przeklejanie linkami to FB, to Twitter, to forum byłoby robieniem już "sztuki dla sztuki" a nie dla przekazywania informacji.
One man forced to seek REVENGE
Awatar użytkownika
B@rt
Kontakt:

Post autor: B@rt »

Z tego co pamietam, to tylko MWRC.pl pozostało w tematyce serii RE. Rzecz jasna, przedstawiłem pomysł, ale można tez zaproponować inna koncepcje rozrusznia forum/portalu. ;)
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Post autor: MiGoo »

B@rt pisze:Przygotowanie strony na FaceBooku, to kwestia dla jednej osoby, bo trzeba ustawić szczegóły, dodać opisy + linki. Z tego co wiem, to musi być jeszcze 25 osób, które klikną "like It", bo ostatnio tez z tym walczyłem. Przygotowanie konta na Twitterze? Do 10 minut spokojnej pracy + 2 minuty na synchronizacje z kontem FB. Pozostaje kwestia skryptów na MWRC.pl. A jeśli MiGoo nie ma czasu, to można wrzucić button FB + button Twittera. Szufladkowanie koncepcji, a szczególnie tak wartościowej, to duże straty dla portalu. Nie mówię ze to jest do zrobienia od ręki, ale nawet jedna osoba może to zrobić. Tak więc, proponuje przedyskutować ta opcje, bo naprawdę warto.

Konta MWRC na wspomnianych serwisach społecznościowych zostały założone (szczegóły: www.mwrc.pl/forum/viewtopic.php?p=77512).

Proszę podaj info, jak się ustawia tą synchronizację i w ogóle jak się porusza po tych "cudach" Internetu... :)
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

To zabawne, że temat ten powstał wiele lat temu, kiedy forum było tak naprawdę w okresie swojego największego rozkwitu ;). O upadku można tak naprawdę pogadać dopiero teraz. Tematy o residentach odchodzą w zapomnienie. Nieco więcej dzieje się w tematach niezwiązanych z serią, ale także jest to aktywność dość śladowa w porównaniu do czasów, kiedy wracałem wieczorem po zajęciach do domu a postów czekało na mnie 30 czy 50 ;).
Przyczyn takiego stanu rzeczy można podać z pewnością kilka, dla mnie najistotniejszą jest to, że marka RE się stoczyła. Użytkownicy dorastają i wielu z nich nie chce się już siedzieć na jakimś tam Forum. Zresztą tu i ówdzie różne osoby, m.in. Diadem wyjaśniały, dlaczego takie społeczności po pewnym czasie upadają. Jest to proces niejako naturalny.

Nie ulega wątpliwości, że Forum powoli zamiera od dłuższego czasu. Pojawia się coraz mniej postów, rejestruje coraz mniej użytkowników. Trudno wyrokować co stanie się momencie, gdy będzie tutaj kilka postów na miesiąc. Jakiś czas temu założyłem bodajże dwa czy trzy tematy, ktoś tam się wypowiedział i znowu wszystko wróciło do starych porządków. Czyli innymi słowy, takie działania to tylko odwleczenie wyroku ;).

Być może w roku 2007 MWRC było fajnym miejscem, zwłaszcza dla dość odseparowanej grupy jaką stanowili niegdyś fani Resident Evil. To było miejsce, gdzie społeczność mogła trzymać się razem (oczywiście istniał wtedy wciąż RCS, ale on był już wtedy w fazie raczej zmierzchania, czyli takiej, gdzie MWRC było rok temu :P). Wtedy to było COŚ. Ludzie żyli tym Forum, a Forum żyło dzięki takim ludziom. Dziś takie Forum jak nasze, nie może zaproponować już niczego nadzwyczajnego potencjalnemu użytkownikowi. Takich miejsc jest w sieci na pęczki. Ktoś trafia na Forum, popatrzy, może nawet zaluka do Słownika ale idzie dalej. Bo kto z nich może wiedzieć, jak wiele jest tutaj interesujących osób, o niebanalnych osobowościach i zainteresowaniach :).

Ze swojego punktu widzenia mogę powiedzieć, że Forum dało mi przede wszystkim kilka fajnych znajomości, i do ich podtrzymania MWRC nie jest mi potrzebne.
Oczywiście byłoby mi z tego powodu przykro, ale powtórzę to co powiedziałem kiedyś. Jeżeli MWRC kiedyś zniknie, nie będę płakał. Będę się cieszył, że istniało :).
Salvin

Post autor: Salvin »

Taki los spotyka każde forum prędzej czy później. Pisali inni, ja pisałem przy wyborze ostatnich moderatorów, a także odchodząc z funkcji wspominałem o tym w panelu, bo już było to wtedy bardzo wyraźnie widoczne. Nie chce mi się zagłębiać ani wymyślać na siłę co jest tego przyczyną. A już na pewno nie przez pryzmat tego czy RE się stoczyło czy nie. Ostatnie odsłony są kiepskie jako gry to fakt, ale jak wielokrotnie tu powtarzałem, marny ze mnie był zawsze fan Residenta. To po prostu dla mnie była kolejna ciekawa gra i nie byłem jakoś bardziej z nią związany. Wiedzę z zakresu serii też mam słabą, więc nie mnie to oceniać czy marka upadła. To co tu robiłem można spytać. Tak naprawdę inne niepowiązane tematy z RE mnie trzymały przez cały ten czas na forum i jego klimat, aczkolwiek były momenty, że chciało mi się i w tych kwestiach wypowiadać.

Wiele razy spotykałem opinie kiedyś, że jest tu wysoki rygor w różnych kwestiach, ale ja tego nie odczułem nigdy. Jak ktoś się umie zachować. Tak naprawdę to tylko dobrze wyszło dla Forum. Chciałem pogadać o grach, filmach, sprzęcie komputerowym, były możliwości. Trafiłem na Forum wydaje mi się w ostatniej fazie rozwoju, także było co czytać, było gdzie i przede wszystkim był sens pisać.

Obecnie zdarza mi się też skrobnąć coś jeszcze, ale mam wrażenie, że chyba sam do siebie piszę albo dla jednej osoby i nie ma to już większego sensu, skoro tematy się powypalały. Forum jako forum może jeszcze pociągnie trochę jako miejsce w sieci. Ale na rozwój już nie ma co liczyć raczej. Nowych userów nie będzie, zostaną prawdopodobnie starzy weterani, którzy może mają jakiś sentyment do tego miejsca. I z czasem userów zostanie może garstka, głównie Zarząd. Bo nie ma co ukrywać lata beztroski dla wielu już minęły. Ma się ważniejsze i poważniejsze sprawy niż forum.
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

Miałem coś napisać, nawet jakiś spory wywód, nawet się za to zabrałem, ale za duży był więc go skasowałem, będzie krótko.
Świat idzie do przodu, stare musi odejść, nikt z nowych graczy nie będzie już wracał do pierwszych RE, a bez tego dyskusja o nowych częściach musi być płytka i jałowa.
Przez ostatni miesiąc na forum zalogowało się 69 osób. Popatrzymy w jakim roku te osoby zarejestrowały się na MWRC:
2007 - 20 osób
2008 - 11 osób
2009 - 10 osób
2010 - 7 osób
2011 - 8 osób
2012 - 6 osób
2013 - 7 osób.

Każdy sobie zinterpretuje jak chce.

P.S.
Przed tym jak to forum całkiem padnie chciałbym jeszcze raz kiedyś zobaczyć np taki Quiz z wiedzy o serii składający się z wielu rund pytań, trwający z tydzień, rozwiązywany przez przynajmniej 15 osób. Tak w ramach pożegnania? Stypy? Miłego końca. Ostatniego zrywu mobilizacyjnego.
Ostatnio zmieniony czw 07 lis, 2013 przez Diadem, łącznie zmieniany 1 raz.
Salvin

Nawet nie trzeba nic interpretować. Samym wyznacznikiem jest to, że przez bardzo krótki czas wydano 3 części RE, w tym jedną zapowiadaną jako największą w historii, a druga miała być powrotem do korzeni. A ilość postów w tematach tych mówi sama za siebie. Wszystkie 3 części mają mniej postów niż dział o RE3. RE6 ma co prawda o 200 więcej. Tylko z tego ponad 1000 to posty przedpremierowe jeszcze z 2009 roku. Wnioski chyba oczywiste. Z tego powodu nie wierzę, że nawet RE7 coś zmieni(o ile w ogóle powstanie). Jest powód, żeby się łudzić?
Awatar użytkownika
AmOn

Post autor: AmOn »

Jeśli nikt nie ma nic przeciwko, to ja tu krótko coś napiszę. Jako iż jestem tutaj nowym użytkownikiem, to wiele nie mogę powiedzieć, ale muszę pogratulować pracy jaką w to forum włożyliście, bo kawał dobrej roboty tutaj jest. Jak kolega Diadem dobrze stwierdził "świat idzie do przód" i nowe młodsze pokolenie w tym ja (bo dopiero w grudniu 17 lat) nie zainteresuje się pierwszymi RE. Jednak są takie osoby w tych czasach, jak np ja co jednak pamięta starą serie. Miałem przyjemność od najmłodszych lat wraz z tatą grać w RE 2, Nemesis, Code Veronica, a dziś aktualnie po raz pierwszy miałem okazje zagrać w 1 cześć serii. Każdy kto lubi tego typy gry powinien zagrać w serie od 1 do 3 RE. Niestety, ale każdy woli gry dynamiczne, pełne akcji, strzelania i innych dupereli, a według mnie ważniejszym elementem gry jest fabuła, klimat. Dodam jeszcze, że tutaj znalazłem wiele ciekawych informacji na temat samej gry i powiem, że nie wiedziałem o wielu rzeczach. Jestem niezwykle za dowolny z tego, że to forum znalazłem i miejmy nadzieje, że nie powiedziało ostatniego słowa.
Ostatnio zmieniony czw 07 lis, 2013 przez AmOn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

Są fora, które gorzej sobie radzą. Na pewno trzymanie się jednego tematu to samobój.
Residenty daleko odeszły od korzeni, film to już w ogóle nędza. Serial WD mnie denerwuje.

Kilka for ciągnie kiepsko, inne mają aktywne tylko konkretne działy, DEADZONE się położyło równo jakiś czas temu.

Fora się kręcą dla i dzięki użytkownikom. Wystarczy z tuzin "prowodyrów" i z tuzin ogarniętych osób, a reszta się także wciągnie.
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Salvin

No tylko trzeba znaleźć tych aż 12 co coś rozkręci. Przecież to niewykonalne obecnie. Powiem otwarcie tak i bez ściemniania. Fajnie by było jakby Forum dalej prosperowało. Ale jak padnie całkiem to będę niewzruszony. Może chłodno i bez emocji do tego podchodzę i wyda się to aroganckie z mojej strony, bo może ktoś bardziej emocjonalnie podchodzi. Ale nie ja, nigdy nie przywiązuję się, bo każde upadnie z czasem. Jeżeli na danym forum jest znajomość warta zawiązania to wówczas przechodzi się na GG, Skype, telefon, etc. Dla mnie MWRC to kolejne forum. To nie jest pierwsze, na którym się udzielam/udzielałem i padło i zapewne też nie ostatnie. Przerabiałem to już parę razy i mogę powiedzieć, że to trochę walka z wiatrakami w takiej sytuacji. Ludzie tracą zapał, dopada rutyna i z czasem obojętność, oczywiście nie mówię za wszystkich. Tylko jednostki nic nie zdziałają. Potrzebne masowe działanie, a zachęcić do tego jest ciężko. Trzeba chcieć, bez tego nici. Pytanie tylko czy są tacy co chcą.
Ostatnio zmieniony sob 09 lis, 2013 przez Salvin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dreddenoth

Post autor: Dreddenoth »

Czemu na wszystkich forach na których mam konto ludzie piszą że te upadają, forum tematyczne ożyje tylko kiedy coś się dzieje w tym temacie, obecnie po re6 pozostaje wspomnienie ja osobiście wracam do tej gry na 20min i włączam coś innego... Niech by pojawił się jakiś news o re7 na pewno pierwszym miejscem gdzie będę chciał to przedyskutować będzie to forum (niema w polskim necie lepszego miejsca do tego), niedługo pojawi się marhawa desire kończący tom na pewno wyśrubuje jakiegoś posta (ku przerażeniu moderatorów). Skoro obecnie sam resident evil nie umie zainteresować ludzi sobą to w efekcie ten kryzys przekłada się na forum...
Na forum jestem czasem dwa dni w tygodniu czasem tylko raz w sobotę wejdę, i przejrzę tematy. Nie pisze nic bo widzę grupkę nicków dobrze się znających dyskutujących na tematy w które ja nie mam nic więcej do dodania, kiedy post wcześniej wszystko powiedziane to poco jeszcze raz to pisać jako swoje rozmyślania. Minie kryzys residentowy ludzie będą pisać a może otworzyć się na tych fanów filmów z pół-boginia Alice...
Albo modki muszą stać się bardziej pobłażliwe dla piszących w końcu w kraju szerzy się analfabetyzm i wtórny analfabetyzm, pozwólcie idiotom pisać :p ( w końcu mnie się udaje )

ps: moje pytanie na temat Carli i pozostawaniu zmutowanej na statku ( mimo odlotu ady i chrisa) zostało bez odpowiedzi bo nikt nie zastanawiał się nad tym, ap o roku czasu od wydania gry nawet nie będzie chciał do tego wrócić kto by chciał odgrzewać takie stare kotlety. Co miedzy innymi sprawia ze takie posty nie powstają
3ds 4725-8772-8224
Grałem:
Resident Evil 1/2/3/4/5/6 Directors Cut/ Zero/ Gun Survivor 1/2/ Operation Racoon city/ Merceneries 3D/ Revelations/Gaiden/Darkside Chronicles/ Umbrela Chronicles/RE:Code veronica/ Dead aim/Outbrek 1
Chce zagrać
Outbreak 2
Salvin

Dreddenoth pisze:Albo modki muszą stać się bardziej pobłażliwe dla piszących w końcu w kraju szerzy się analfabetyzm i wtórny analfabetyzm, pozwólcie idiotom pisać :p ( w końcu mnie się udaje )
Nie zgodzę się z tym absolutnie. Moderacja i tak już wystarczająco obniżyła rygor. Kiedyś było tu znacznie surowiej i swojego posta Dreddenoth miałbyś już dawno pokolorowanego. Jeżeli mimo tego nie ma nowych userów a starsi nie chcą się już udzielać to nie jest wina moderacji. Dawniej było surowiej i jakoś użytkownicy przychodzili. Nie po to przez cały czas istnienia forum "wyrabiało reputację", żeby dla być może kilku małoletnich i nieogarniętych analfabetów to zaprzepaszczać i robić syf. Jeżeli miałoby do czegoś takiego dojść to w tym przypadku wydaj mi się, że już lepiej zamknąć forum i zapamiętać je miło.
erebeuzet

Post autor: erebeuzet »

Problem w tym, że obecnie wiele wiodących marek gier spycha re na margines, z którego moim zdaniem seria już się nie podniesie. Ja sam zbyt późno odkryłem to forum i sam po sobie widzę, że raczej ciężko się tu zaaklimatyzować. Na inne tematy wypowiadać się można na innych tematycznych forach. Maniaków re ubywa. Należy wpisać w googlu tę frazę by tu trafić, a na dziś prawdopodobieństwo by to zrobić jest znikome. Rozumiem żal co niektórych bo bardzo fajnie jest uczestniczyć w pewnej wspólnocie, która podziela nasze zainteresowania. Życzę Wam by forum nie padło, choć fakt, że to łabędzi śpiew.
Awatar użytkownika
J.Krauser

Post autor: J.Krauser »

A może by sobie powiedzieć prosto i szczerze że to forum powstało pod części 0-3-CV? O tych grach to forum huczało i pękało w szwach. O RE4 jeszcze było "głośno" tutaj, bo to nowość i dużo kontrowersji budzi w zatwardziałych fanatykach starych REsów. Te wszystkie tematy zostały wyprane i wymaglowane do bólu. Ile można o jednym i tym samym pisać? RE5, RE6 i inne nowsze gry? Google -> RE5/6/etc. walktrough | all colectibles itd. i mamy pierdyliard poradników od IGN, TrophyHunters, PS3Trophies i można by tak wymieniać i wymieniać. Kto będzie czekał nawet i dwa dni (lub więcej) na odpowiedź forum skoro pod ręką ma taką pomoc?

Zganianie tego na to że seria się stoczyła jest trochę nie na miejscu. Świat gier ogólnie się stoczył i mamy wszechobecne samograje, a jakoś największe światowe fora się utrzymują.

I jeśli mam być szczery tak na prawde, to może forum by przyciągało ale jeśli "góra" nie wprowadza żadnych zmian i w ogóle olewa je argumentując że "nie chce mi się" to wiadomo jak jest.
One man forced to seek REVENGE
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Przede wszystkim nie oszukujmy się - seria RE rzeczywiście trochę się zmieniła przez ostatnie 5 lat. Fora tętniły życiem w latach 2007-2010. Potem była już tylko tendencja spadkowa. O ile forum RCS było jeszcze na długo przed nami w Sieci, tak MWRC (jakie znamy dzisiaj) zrodziło się w roku 2007.

Dziś branża gier już wygląda inaczej ale pisanie jedynie o samograjkach jest trochę nie na miejscu. Pojawiły się też rożne nowe marki, japońska szkoła gier przestała już być na topie a wszystko idzie pod online. Stąd jest mniejsza aktywność na takich forach. Być może wiele dałaby renowacja serwisu na ogólno-horrorowy tak jak zrobiło to Rely on Horror (przy czym nazwa MWRc pasuje idealnie, wiadomo skąd korzenie serwisu). Nowy portal, nowe forum, nowe treści. Nie ma na to jednak zapewne funduszy i przede wszystkim czasu.

Pełno stron z poradnikami w Sieci to także jeden z powodów, o których słusznie wspomniał Jack the Reaper xD. Nie wiem jak to się skończy ale jeśli dalej będzie jak jest obecnie, strona padnie w ciągu trzech kolejnych lat.
Ostatnio zmieniony ndz 10 lis, 2013 przez Nemesis US, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AmOn

Post autor: AmOn »

Nawet jeżeli na forum już nikt nie będzie się udzielał, to i tak warto pozostawić stronę i forum włączoną. Tutaj jest wszystko o RE dlatego każdy kto by czegoś szukał będzie mógł tutaj wejść i znaleźć informację. Takiego miejsca, jak to nie ma. Czasem są zloty i upadki, to jest nieuniknione.
Awatar użytkownika
kal3jdoskop

Post autor: kal3jdoskop »

Nemesis US pisze:Fora tętniły życiem w latach 2007-2010. Potem była już tylko tendencja spadkowa.
Coś tu jest zdecydowanie na rzeczy, właśnie na przestrzeni tych lat (i późniejszych :)) udzielałem się na kilku forach o przeróżnej tematyce (wszystkie polskojęzyczne). Dzisiaj już prawie nic z nich nie zostało (w sensie "życia" forumowego), albo "zgrzybiały" (co później wyjaśnię) a obecnie najczęściej, jeśli najdzie mnie ochota na podyskutowanie na interesujące mnie tematy, muszę się udawać na fora zagraniczne, wśród których przynajmniej niektóre są rzeczywiście żywe.

Inna sprawa z tym "zgrzybieniem" - to w sumie też forma wymarcia for, ale nieco odmienna niż zwykłe "pustoszenie". Chodzi generalnie o tworzenie się takiej zamkniętej, "twardogłowej" grupy, której członkowie z jednej strony świetnie (albo w miarę dobrze ;)) się rozumieją nawzajem, z drugiej ciężko przychodzi im zaakceptować nowy "narybek", który postrzega pewne kwestie w diametralnie odmienny sposób. Nie chciałbym w tym miejscu zostać wzięty za kogoś nieuprzejmego, tudzież piszącego na wyrost (bo udzielałem się raczej dość epizodycznie na tym forum, mój "nawrót" wziął się z niedawnego zakupu "nowszych" Residentów, przez co stara miłość "odżyła" :)), ale chyba i tutaj mamy do czynienia z zaawansowanym "grzybkowaniem". Poczytałem sobie to i owo na forum, w różnych tematach - wychodzi na to, że mamy tutaj niepisane prawo, że RE 2 MUSI się podobać, a jak się nie podoba, to ewidentnie coś jest nie tak z użytkownikiem. Już nawet nie wspomnę o takich detalach, jak narzekanie na ustawiczną animację otwieranych drzwi - to też nie "ujdzie płazem", bo to przecież "takie klimatyczne i lepsze niż ekran ładowania". RE 4 i wzwyż to musi być co najmniej uznane za "krok w tył", z gorszą i "mało oryginalną" fabułą (ta, jakby motyw wirusów, zombie i mutantów z RE 1-3 miałby być czymś odkrywczym ;)). Nie bierzcie tego do siebie, "stara kadro", ale już kilka dni robiłem "przegląd" tego forum (nie ukrywam - trochę też z nostalgii) i to aż się rzuca w oczy.

Inna sprawa warta podkreślenia to właśnie ten "nowy narybek". Jeden z przedmówców dość trafnie podkreślił, że forum powstało właściwie pod "oryginalną" trylogię. No to należy założyć, że osoby które w nią grały (i przeszły ;)) miały, powiedzmy w roku 1997/98, już co najmniej te 7-10 lat, żeby móc w ogóle zaznajomić się z grami tworzonymi w tym okresie i nabrać do nich pozytywnego stosunku(nawet jeśli w samego Residenta zagrała taka osoba duużo później). Nietrudno policzyć, ile taka osoba ma lat dzisiaj, i że prawdopodobnie ma zdecydowanie mniej czasu na swoje hobby niż kiedyś. (oczywiście nie zapominam o wyjątkach, AmOn mimo młodszego wieku niż ten przeze mnie "preparowany", grał w stare Residenty, więc w niczym nie ustępuje osobom starszym "stażem" w RE :)). A nie doszło moim zdaniem do pokoleniowego "odnowienia" narybku zagrywającego się w trylogię RE, bo ma ona niezwykle niski poziom "re-grywalności". Taki Jazz Jackrabbit 2 czy Red Alert 2 (czyli naprawdę wiekowe tytuły, drugi Jazz ma mniej więcej tyle samo lat co RE 2) wciąż żyją dzięki multiplayerowi. Zapewne trochę życia mogłoby dodać residentom łatwe "modowanie", ale z tego co się orientuje, niczego takiego w przypadku oryginalnej trylogii nie ma. No i że nie wspomnę o mechanizmach, których dzisiaj nie sposób zaadaptować. O ile takie klasyczne platformery czy przygodówki z rozpikselowaną grafiką i starymi rozwiązaniami przeżywają dzisiaj drugą młodość (za sprawą developerów indie), o tyle nie ma żadnej opcji, żeby kanciaste 3D (a powiedzmy sobie szczerze, o ile w trójwymiarowe gry z lat 2003-2004 pokroju HL2 czy Dooma 3 można pograć i dziś bez bólu zębów, o tyle 3D z lat 90-tych niemal całkowicie się "zdegenerował") jakoś dzisiaj "przetrawić". No i nie ukrywajmy, grafika 2D jest zdecydowanie mniej podatna na "starzenie" niż 3D. Podobnie z "obrotowym" sterowaniem (moja osobista nazwa na sposób sterowania postaciami w starszych grach 3D, od charakterystycznego obracania się w miejscu postaci, zazwyczaj połączonego z totalnie nieadekwatną animacją ;)).

Takie tam moje, zapewne niezbyt oryginalne, przemyślenia. Oczywiście nie piszę tego z jakąś "złośliwą satysfakcją", bo forum bardzo lubię i niczego złego mu nie życzę :rad12:
Ostatnio zmieniony wt 10 gru, 2013 przez kal3jdoskop, łącznie zmieniany 1 raz.
Salvin

kal3jdoskop pisze:Poczytałem sobie to i owo na forum, w różnych tematach - wychodzi na to, że mamy tutaj niepisane prawo, że RE 2 MUSI się podobać, a jak się nie podoba, to ewidentnie coś jest nie tak z użytkownikiem.

Nie przesadzałbym. Wystarczy przejrzeć temat o najgorszym RE i często pojawiała się wzmianka o RE2 i jakoś nikt nikogo za opinię nie ganił. Mało tego, ja od początku pobytu tu twierdziłem i twierdzę dalej, że RE2 to kiepska gra bez klimatu i jeszcze mnie nie zbanowali :smiech3: .
Zablokowany

Wróć do „Zmiany, sugestie, propozycje, opinie”