III Zlot ZN - sonda zainteresowanych

Moderator: RON!N

Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Post autor: Szakal »

Ronin, okej widzę, że byliście lepiej zorganizowani niż sądziłem. Zresztą już pisałem:
Jeśli faktycznie mieliście wsparcie Cenegi i innych serwisów o grach to zwracam honor. Widzę, że to coś więcej niż zebranie się grupki znajomych. W takim razie okej, zapomnij, że coś mówiłem :) .
Po prostu po ostatnim zlocie stwierdziłem, że zloty ze spotkań fanów zmieniły się bardziej w spotkania grupki znajomych. Wcale nie oczekuje, że nagle pojawi się z nieba piętnaście czy dwadzieścia stoisk i kilkudziesięciu ludzi :smiech6: .
[RONIN] pisze:Tak, tak uważam bo tak napisane zostało.
Nie nie zostało, bo nigdzie nie napisałem, że chce przyjechać. Tak na dobrą sprawę jeszcze nic nie zdecydowałem. Na razie o tym nawet nie myślę.
JackHammer pisze:Szakal, dalej mam filmik jak liżesz kamerkę w moim telefonie w autobusie powrotnym z Dresso.
A cicho tam. Dorośli rozmawiają. Lekcję odrobiłeś? :crazy:
JackHammer pisze:Chętnie Cię zobaczę jeśli kolejny zlot dojdzie do skutku.
Teraz na pewno nie przyjadę bo Ty mnie bijesz :P.
Złe oko moderacji czuwa.
Awatar użytkownika
JackHammer

Post autor: JackHammer »

Szakal pisze:A cicho tam. Dorośli rozmawiają. Lekcję odrobiłeś?
Pfff... za stary juz jestem na to :C
Szakal pisze:Teraz na pewno nie przyjadę bo Ty mnie bijesz .
A wiesz że przez te wszystkie lata nie przestałem trenować? :D
OMG I'TS SONIC RAINBOOM!!!!!!
Maestro

Post autor: Maestro »

No to i ja się wypowiem- jak więszkośc osób z ZN już wie, w tym roku nie pojadę na zlot, z wielu różnych powodów, z których, jak to określił w prywatnej rozmowie Deus- każdy z nich pojedyńczo byłby błahy, ale razem wzięte do kupy sa rozsądnym powodem... W tym (znaczy marzec 2014) chciałbym sobie troszkę odpocząć i przemyśleć pewne sprawy dotyczące zlotów. Nie chcę żeby ton mojej wypowiedzi był odebrany w stylu "zrobił zlot i chodzi dumny", bo tak nie jest, ale niektóre osoby chyba nie wiedzą o co w tym chodzi...

Zlot fanów gry- jakiejś jednej, konkretnej. Pokażcie mi firmę , która sama organizuje zloty dla swoich wielbicieli. Nie liczą sie konwenty, ani wsparcie, ale zloty robione bezpośrednio, przez przedstawicieli firmy. No właśnie, zbyt dużo chyba takich nie ma, więc to fani zawsze muszą brać sprawy w swoje ręce. Jeden zaprosi 10 kumpli na chatę i będą sobie grać, inny da ogłoszenie do gazety i poszuka nowych osób. W zeszłym roku udało nam się zrobić coś naprawdę fajnego jak na polskie realia, i cieszą nas wyrazy uznania, oraz krytyki, o ile jest uzasadniona. Jesli coś się nie podoba na zlocie, coś chcialibyście zmienić, to zawsze można powiedzieć to organizatorom- nei jesteśmy zadufanymi w sobie dupkami którzy uważają że "zbawiają polską scene RE", co widać choćby po tym, że sami, po poprzednich zlotach, potrafiliśmy przyznać przed sobą i innymi, że wiele rzeczy do końca nie zagrało. Drażni mnie natomiast postawa kogoś, kto nigdy na zlocie nie był, ale uważa się za pierwszego uprawnionego do objeżdżania wszystkich dookoła. Szakala rozumiem, był na dwóch zlotach, widział co tam było- więc miał prawo oczekiwać, że i następne takie będą. Mylił się, przyznał racje i zwrócił honor- i mam nadzieje że pojawi się na kolejnych zlotach, o ile sie odbędą, i nie będą tylko miejscem do wypicia piwa.

Co do statusu "oficjalny", to na mnie spadły obowiązki związane z kontaktem z firmą Cenega, i, możecie wierzyć lub nie, ale mieliśmy mieć materiały reklamowe (bowiem to był warunek firmy, w zamian za wsparcie i reklame w sporym portalu internetowym- reklama ich gry, akurat wtedy wychodziło RE6 na PC). Niestety, po ich stronie ktoś nawalił, materiały nie dotarły do nas, ale byli honorowi i przyrzeczone fanty (wcale niezłe, jakby ktoś pytał) przysłali. Kto wie, gdyby w Polsce działała filia Capcomu, to pewnie do niej wysłalibyśmy maila z próbą zainteresowania ich tematem, jednak takiej mozliwości nie ma (teoretycznie jest, ale zapewne Capcom Europe zleje nas ciepłym moczem, nie przejmując się kraikiem zwanym Polską).

To że na zlocie pije się piwo i coś mocniejszego- no kurde, zauważcie, że zloty to są spotkania przede wszystkim znajomych. Nawet jakby następny zlot byłby naprawdę super-hiper oficjalny i zjawiłoby się 200 ludzi, to i w tym gronie będą starzy znajomi, z którymi chętnie piwa się każdy napije. Z poprzednich zlotów wnioski zostały wyciągnięte, i na świetlice nie można było wchodzić z alkoholem, co było naprawde sumiennie pilnowane, nie tylko przez organizatorów, ale i innych zlotowiczów (na zasadzie"pies ogrodnika"- mi pozwolili wejśc z piwem, to i ja mu nie pozwole ;) ). I każdy kolejny zlot, na który będą wybierać się nowe osoby, będzie miał takie zasady.

Co do samych stanowisk z grami, to było ich sporo, i zapewne da sie to powtórzyć. Raczej już nie w tym roku, ale gdyby zacząc planowanie zlotu wystarczająco wczesnie, to naprawde można coś dobrego osiągnąć.

Z drugiej strony, zlot bez dużych sponsorów nie może być za duży. Znaczy, w teorii, może pojawić się 200 osób. Tylko że wtedy nie będzie dla nich wystarczająco dużo sprzętu i ogólnie zrobi sie straszny rozpiernicz, a to odbije się na organizatorach. Poza tym, wtedy, jakby to byl oficjalny zlot, to chyba trzeba zatroszczyć się już o jakieś służby bezpieczeństwa, znajomośc dróg ewakuacyjnych itp., nie wiem, nie znam się na przepisach. Zawsze wiadomo, że deklaruje sie 60 osób, a zjawia się 20, wiec w tamtym roku też byliśmy spokojni, ale na wszelki wypadek ustawilismy limit na 70 osób (widze już te szydercze uśmiechy, sami nie wierzyliśmy że tyle sie zjawi, i... nie pomyliliśmy się).

JackHammer ma sporo racji- co do stawiania sobie jakiegoś celu. Wyznaczyć sobie cel np. 40 osób, i starać sie do tego dopiąć. Zresztą, jeśli oferuje pomoc przy organizacji, to w 2015 roku na pewno z niej skorzystamy ;)

Szakal i Salvin również mają częściowo racje- złotego środka nie da sie znależć, a jeśli zlot ma mieć status zlotu, a nie spotkania, to musimy zaoferować coś więcej niż popijawę, na co wpadlismy już wcześniej, i uważam, że pod tym względem się poprawiliśmy...

A co do Krausera... No cóż, już taka natura żeby wszystko krytykować. Przyjedź na zlot (zlot, nie pomyl z letnimi popijawami ;) ), i sam zobacz jak to wygląda. Daleko nie masz (zresztą, już raz chciałeś się wybrać: http://www.mwrc.pl/forum/viewtopic.php? ... c&start=40 ). Ostatnio to nie było spotkanie pedałów i pijaków (aczkolwiek dzięki, to mnie tchnęło żeby ruszyć dupę i udowodnić że się mylisz), i następny jaki będzie szeroko rozgłaszany też mam nadzieje taki nie będzie. Przyjedź, sam zobacz, zapoznaj się z innymi. I jeśli dopiero wtedy uznasz, że zloty są gówno warte, powiedz nam to, wyliczając dobitnie co nie grało i co trzeba poprawić. Wtedy przyjmiemy kontruktywną krytykę na klate od kogoś kto widział i wie, a nie sugeruje sie tylko relacjami z poprzednich zlotów (co do których przyznajemy, że nie zagrały do końca) oraz zdjęciami na ktorych są puszki z piwem (na zdjęciach to i Afganistan wygląda na fajny kraj z ładnymi krajobrazami górzystymi, a nie zawsze tak musi być)...
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Post autor: Saladyn »

Zlot czy konwent, musi być pewien profil i uwzględniac obecne realia. Byłem na Lubelskich Dniach Fantastyki, kilku Falkonach, dwa razy na Ziemiach Jałowych i raz na Zakonkach.

Każda impreza ma swój profil - jeden stawia na luz i klimat post apo, inny na LARPA westernowego, inny na panele z autorami polskimi i zagranicznymi. Trzeba się spotkać po środku miedzy tym, co się chce a co mozna, jaki konwent czy zlot chce sie robić, a na jaki przyjadą ludzie.

Sam jeżdże po spotkaniach, gdzie po panelach prelekcyjnych czy larpach jest nasiadówka z piwskiem i kończy się o 3ciej rano.

Sponsoring pomaga, ale chodzi głownie o organizatorów i uczestników. Nie poddawajcie się też chcę kiedyś na zlot zajechać :D
If there are any questions, direct them to that brick wall over there
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

W programie mozna dać:

- szybki konkurs memów
- konkurs wiedzy o serii
- blok filmowy z wyświetlaniem serii RE Andersona i animowanych komputerowo
- prelekcje (sa tu na forum różne tematy)
- może jakąś dyskusję / panel dyskusyjny - forum, przyszłość/ewolucja serii
- zawody w MERCACH (różne części)

rozwiązania z innych konwentów - dyplomy, waluta konwentowa wydawana na aukcji na zakup nagród

Wszystko w zależności od funduszy i sponsorów, ilosci ludzi.
Awatar użytkownika
J.Krauser

Post autor: J.Krauser »

Ty tak piszesz Saladyn, piszesz a i tak chciałbyś przyjechać na gotowe. Najlepiej tak komentować i nie dać nic od siebie.
Spoiler!
One man forced to seek REVENGE
Awatar użytkownika
Saladyn
Kontakt:

Mogę wam dać pięć złotych :D
Awatar użytkownika
Nemesis96

Post autor: Nemesis96 »

Witam serdecznie wszystkich.
na forum nie było mnie ze 2 lata (przepraszam). Zawsze od pierwszego zlotu organizowanego przez WeskeraDL i NemesisUS chciałem na takie coś się wybrać. Powód nie bycia? Brak lat 18 -.-. Na ten zlot genialnie się składa że 3 Marca 2014 mam 18-tke :smiech5: Także mam zapewnione że jak zlot się odbędzie to dostanę hajs i przyjadę wraz z kolegą :D Jeśli będzie potrzebny jakiś sprzęt czy coś ja z miłą chęcią wezmę swój, trochę gratów posiadam :) Teraz regularnie znów będę śledził forum, wiec mniej więcej ogarnę co tu się dzieje :D. Mógłbym parę fantów zaoferować do konkursów (tylko powiedzcie do kogo mam się zgłosić). Zostać "mini sponsorem", gdyż jestem kolekcjonerem konsol i mam np. parę figurek x2 lub mangę z serii RE MD. Mam też tzw. "flagi" z pierwszych 3 części residenta. Do wygrania możemy dać różne nagrody takie jak plakaty, wlepki, odznaki.
Pozdrawiam! :rad12:
Ostatnio zmieniony śr 04 gru, 2013 przez Nemesis96, łącznie zmieniany 1 raz.
Zlot Fanów Resident Evil - 18.02.2011 :D

Resident Evil is:
my passion,
my life,
my adventure
:)
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

Czasu co prawda jest mało na to, aby teraz stworzyć jakiś wielki, maga, wyrąbisty zlot ale może warto zrobić coś, o czym jednak świat poza zainteresowanymi osobami usłyszy. Nie twierdzę że koniecznie są potrzebne takie rzeczy jak jakieś identyfikatory, smycze itd. Może warto pójść odrobinę w innym kierunku. Trzymać się nadal ogólnych zasad ale wrzucić na pewnego rodzaju luz. O co mi dokładnie chodzi? Każdy i tak wie, że jedzie się tak głównie po to, aby pograć. Są konkursy ale ciągle te same, ciągle Merce, konkurs wiedzy i 'Jaka to melodia'. Może teraz coś innego? Może jakiś turniej ala system pucharowy? Turniej który trwa przez cały zlot, tak że trzyma w napięciu i zaciekawieniu? Mogę przynieść RE: DBG i w to zrobić jakiś turniej. Zasady są dość proste i można je załapać już podczas drugiej partii. Zresztą jest kilka osób które już kojarzą tę grę.

Miejsce pewnie standardowe. Termin też, czyli pewnie na połączeniu lutego z marcem...
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

Tytułem wstępu: jestem już na tym etapie życia, że tak naprawdę na zloty przyjeżdżam głównie dla ludzi, dla tych "pedałów i pijaków", a nie na "konwent Resident Evil"; w efekcie nawet kilkugodzinne siedzenie z Deusem i Escą w Malibu, czekając na pociąg, wspominam jako mile spędzony czas. Nie jeżdżę też na żadne inne zloty i mam zero zdolności organizacyjnych, więc jestem ostatnią osobą, która nadaje się do dawania rad na temat zlotów.

To powiedziawszy, uważam, że ostatni zlot był sporym krokiem w dobrym kierunku. Organizacja była dobry. Był fajny wystrój sali i korytarzy; były gadżety dla uczestników; były konkursy ze świetnymi nagrodami + inne rozrywki. Do niepicia w świetlicy wszyscy się dostosowali, więc udało się utrzymać porządek - było czysto, nie śmierdziało wódą i piwem, nikt się szlajał pijany pomiędzy porządnymi zlotowcami.

Oczywiście jeżeli chodzi o oficjalność zlotu to największym problemem jest to, że brak nam sponsora (sponsorów). W tym roku chłopakom udało się zorganizować Cenegę + reklamy na różnych portalach internetowych, za co wielki plus. Ale niestety nawet Cenega nie załatwi nam sprzętu do grania, a z tym zazwyczaj jest największa bida (tzn. konsole zawsze się znajda, zawsze jednak cierpieliśmy na niedobór telewizorów). I tu uważam, że trudno jest wymagać od organizatorów, by załatwiali skądś na własną rękę kilka, czy wręcz kilkanaście, konsol i telewizorów. Jasne, fajnie byłoby, gdybyśmy mieli stanowiska z konsolami, fajnie przyozdobione, najlepiej jeszcze jakoś od siebie odgrodzone (by jeden telewizor nie zagłuszał drugiego), ale bądźmy realistami. Dlatego zawsze to wyglądało tak, że każdy w ramach możliwości starał się przywieźć coś od siebie (wiadomo, osobom, które mieszkają bliżej bądź dojeżdżają na zlot samochodem łatwiej jest zabrać TV, niż komuś, kto przez kilka godzin wlecze się pociągiem).

Niestety, zlot "Resident Evil", ze względu na przedmiot zlotu (czyt: serię RE), ma pewne specyficzne ograniczenia i właściwości. Dotyczy on jednej serii gier, która nie ma swojego oficjalnego przedstawiciela w Polsce; dotyczy on też gier video, czyli naturalnie "cieszenie" się zlotem wymaga sprzętu, a samo "cieszenie" się grą zazwyczaj sprowadza się do tego, że jedna (góra dwie) osoba siedzi z padem, a reszta łakomie patrzy na telewizor, czekając, aż tamtej osobie się znudzi i odda pada. Jest też to seria gier, która w pewnej chwili swego życia przeszła kryzys tożsamościowy i tak naprawdę to, co mamy obecnie (post-RE4), nijak ma się do tego, co było dawniej (pre-RE4). Dodać do tego różnej jakości materiały dodatkowe (filmy, komiksy, książki), które niektórzy fani kochają, inni nienawidzą, i w efekcie powstaje baza fanów, która nie dość, że sama w sobie jest nieliczna, to jeszcze jest straszliwie podzielona. Trudno jest więc tutaj zorganizować pewną rozrywkę, która wybiega poza standardowe wlepianie wzroku w monitor (niestety, ale nie mamy tu luksusu, że możemy zaprosić pisarzy bądź twórców gier; Mikami ani Kamyia nie przyjadą na zlot :/), albo która zadowoli wszystkich (niektórzy woleliby się pociąć, niż zmusić się do oglądania wybryków Andersona, inni z kolei uważają komputerowe filmy za gnioty :P).

Podoba mi się jednak pomysł Saladyna, jeżeli chodzi o prelekcje oraz panele dyskusyjne. Jest to bowiem coś, co i tak jest prowadzone na forum, a na zlotach zazwyczaj kończy się na krótkich dyskusjach w mniejszych grupkach, które szybko cichną.

Co bym zmienił na przyszłych zlotach, to na pewno postawienie większego nacisku na integrację z nowymi osobami. Może to tylko moje odczucie, ale na ostatnim zlocie miałem wrażenie, że większość stałych bywalców szybko zamknęła się w swoich grupkach (albo wręcz i pokojach), a nowe osoby zostały zostawione same sobie.

Jeżeli chodzi o miejscówkę, to wydaje mi się, że motel w Sulejowie sprawdza się do zlotów: jako taki standard mieszkalny jest, ciepła woda jest, łóżka są, do sklepu (Biedronka lub ten sklepik "osiedlowy") jest w miarę blisko i można się tam przejść na piechotę; jest świetlica (a nawet dwie); Piotrków Trybunalski jest mniej więcej w centrum Polski, więc tak naprawdę nikt nie jest pokrzywdzony jeżeli chodzi o dojazd (i mało kto musi zapierniczać na drugi koniec Polski, jak to było np. w przypadku podróżny z Gdańska do Krakowa). Czy chcieć czegoś więcej? Jasne, można powiedzieć, że jechanie tam po raz kolejny może trochę nudzić, ale powiedzmy sobie szczerze: podczas zlotu pokoje są po to, by było gdzie się wyspać, gdzie zjeść (wypić) i wymyć. Cała reszta dzieje się w świetlicy oraz ewentualnie poza ośrodkiem (jak np. ognisko na zeszłym zlocie). Jeżeli ktoś znajdzie lepszą miejscówkę, to super. Ale jeżeli nie, to nie widzę powodu, by na siłę zmieniać (chociaż nie obraziłbym się, gdyby w okolicy otworzono nowy, lepszy, bar :P).

Aha, a jezeli chodzi o sam temat główny tematu - czyli "sondę zainteresowanych", to jestem zainteresowany i jeżeli Bóg/Matka Natura/los da, to się zjawię. Tym razem może postaram się też przywieść coś od siebie jeżeli chodzi o dekorację sali.
Ostatnio zmieniony pt 20 gru, 2013 przez Mr_Zombie, łącznie zmieniany 1 raz.
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

Mr_Zombie jak zwykle rzeczowy, i jak zwykle ma rację. I ma chłop pogląd na historię zlotów, bo jeździ od wielu lat.

Napiszę tylko, że również uważam, iż panele dyskusyjne i prelekcje to dobry pomysł. Z drugiej strony, warto coś takiego zorganizować mając gwarancję, że osoba prowadząca będzie mieć realnie zainteresowane tym co mówi, audytorium - najchętniej aby były to osoby nieznające dobrze serii, bo trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś będzie tłumaczył czy akcja RE3 dzieje się po, w trakcie czy przed RE2, osobom które mają wiedzę taką jak Mr_Zombie czy Mikhail (i tym sposobem mamy już pierwszych ochotników-prelegentów ;)).

No i do zalet DRESSo dodałbym jeszcze niskie ceny, no i wspomnienia... Gdyby te ściany umiały mówić :)

A co do niskiego niekiedy stopnia integracji, tworzenia grupek itd. Dla mnie nie byłoby niczym dziwnym, gdyby kilka osób ze starego RCSu pojawiło się na zlocie i wieczorami udawało się do swoich pokojów w wiadomym celu. Albo nawet siedziało tam cały dzień. Znacie się tak wiele lat, być może część z Was nie widziała się szmat czasu i chcąc reanimować znajomość, nie będzie snuć się między konsolami na świetlicy czy też zagadywać do pierwszy raz widzianych w życiu osób :). Nie każdy będzie mieć ochotę zawierać znajomość z osobą, którą widzi pierwszy i może ostatni raz w życiu ;).
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

W pierwszym tygodniu Stycznia pojawi się oficjalny topic III zlotu ZN wraz z opisem atrakcji, prelekcjami (mam pomysły na 2 fajne tematy), kosztami. Pozdrawiam
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Zablokowany

Wróć do „Zlot Fanów RE: Zima 2014”