Poziomy trudności

Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Poziomy trudności

Post autor: Recoil »

RE7 pretenduje do miana najtrudniejszej części cyklu. Jakie są Wasze wrażenia z doświadczenia na poszczególnych poziomach trudności? Czy najłatwiejszy rzeczywiście jest taki łatwy, czy najtrudniejszy jest frustrujący? I co się na to składa? Zapraszam do dyskusji.
Fluid Project
Calm Down People!
It's Just A Little Lie...
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Poziom trudności jest w sumie prosty do ogarnięcia. Grałem na Normalu i gra nie była dla mnie większym wyzwaniem. Teraz zacznę na Madhouse i liczę na wymagające granie.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Tryb madhouse ma kilka zasadniczych różnic, przede wszystkim inne! Rozmieszczenie przedmiotów, co jest dla mnie ultra plusem bo serio musimy szukać w innych miejscach a czasem walnąć niezłego zonka w stylu, kurde wydawało mi się, że to tutaj leżalo. Przeciwników jest więcej a samych monet antycznych jest 33 a nie 18 jak w przypadku dwóch niższych poziomów trudności. Save wykonamy tylko mając kasety więc też urozmaicili. Ten tryb będzie od nas wymagał wyższego skila ale jest do rozpykania ;)

Poziom normal na którym skończyłem pierwszy raz grę to pikuś, pod koniec zostaje ogrom broni i amunicji.
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Czy na madhouse rozmieszczenie przedmiotów jest losowe (za każdym razem inne) czy po prostu inne od normal/easy, ale zawsze takie samo w madhouse?
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Inne w trybie madhouse ale nie losowe.
Ostatnio zmieniony ndz 29 sty, 2017 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Czyli też można wyuczyć się na pamięć.
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Jasne, że można ale już jak chcesz 100% zebrać to już musisz na nowo poszukać i w trudniejszych warunkach, w sumie fajna opcja. Pomyślmy jakby teraz wydali znów RE2 chociażby z zupełnie inaczej rozmieszczonymi przedmiotami i przeciwnikami w starej grafice, kto by nie chciał zagrać? Poczuć trochę nowości w zapamiętanym wcześniej układzie :) fajnie, że nie wydali tylko trudniejszego trybu ale urozmaicili go w taki sposób.
Awatar użytkownika
Recoil
Moderator
Kontakt:

Nie neguję. Potwierdzam. A remake 2 przyjąłbym czy to ze zmianami (vide remake) czy ze starym rozmieszczeniem. Byle była w duchu pierwszego remejku.
Fluid Project
Calm Down People!
Awatar użytkownika
ptgt

Post autor: ptgt »

Jeśli chodzi o Madhouse to chyba największym problemem jest brak checkpointów. Również sporym wyzwaniem okazała się dla mnie walka z Marguerite (ta babka to prawdziwy pain in the neck...).
Awatar użytkownika
RVRE

Post autor: RVRE »

A jak to jest z tym brakiem checkpointów? Jak umieramy, to koniec gry jak w RE 1-3?
Awatar użytkownika
ptgt

Post autor: ptgt »

Mniej więcej. Gra automatycznie wczytuje Twój ostatni manualny zapis.
Ostatnio zmieniony sob 04 lut, 2017 przez ptgt, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Są checkpoiny tylko bardzo rzadko porozmieszczane i gra potrafi cofnąć o jakieś 2h wcześniej. Ale Madhouse jakiś przesadnie trudny nie jest. W sumie najgorzej jest na początku jak Jack nas ściga. Potem to z górki.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

No już tylko do platynki został mi ten tryb i faktycznie nie jest trudny. Także śmiało można odpalać, bardziej zbliża nas do klasyków serii ;)

Ps. Zagrajcie w Ethan must die, to jest dopiero hardkorowy tryb :D
Ostatnio zmieniony sob 04 lut, 2017 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RON!N

Post autor: RON!N »

Może troszkę wstyd przyznać, ale według mnie już Normal, zwłaszcza podczas walki na piły z papą, to jakaś frustracja :pff4: Niby żaden problem, wystarczy go ciąć piłą ile wlezie ale czy on pada od tego czy trzeba coś 'nie spotykanego' zrobić? Podchodzę do tej walki już nty raz, i piłą i z broni go męczę, i nawet próbowałem przeciąć piłą skobel. Ogólnie zaobserwowałem że gra jakoś nie pomaga, co jest oczywiście OK. Z drugiej strony poziomy Easy/Normal nie są dla hardcorów tylko dla ludzi którzy chcą przejść historię. Powtarzanie kolejny raz tego samego (animacji odwracania przez tatuśka podczas zabierania psiaka z haka znienawidziłem już do końca życia :szok6: ). W samej grze (po za tą walką) jest OK.
YouTube | Twitch | Instagram | Twitter
Nadchodzący zlot fanów: 2023
Awatar użytkownika
RVRE

Post autor: RVRE »

Nawalaj go też workami. Są bardzo pomocne.

EDIT: Tnij ile wlezie, jak kucnie, to tnij dalej i tak chyba trzy lub cztery razy trzeba.
Ostatnio zmieniony pn 06 lut, 2017 przez RVRE, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RON!N

RVRE pisze:Nawalaj go też workami. Są bardzo pomocne.
Ba, wiem o tym :)
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Oo widzę, że kupiłeś :D spoko, najważniejsze, żeby ciąć go do momentu kucnięcia (odsłania się) i wtedy największy damage zadajemy (czy to normal czy madhouse), także kiedy odsłoni się przy kucaniu walimy jak najmocniej, dwa, trzy razy i po walce.

Ps. A odnośnie poziomu trudności, auto aima nie ma w opcjach :rad6:
Ostatnio zmieniony pn 06 lut, 2017 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RON!N

WESKER-DL pisze:Oo widzę, że kupiłeś spoko
Hehe, puki co to najdroższa gra ever dla mnie. Aby zagrać w RE7 wydałem 6500 zł ;)
WESKER-DL pisze:najważniejsze, żeby ciąć go do momentu kucnięcia (odsłania się) i wtedy największy damage zadajemy
Czyli jak kleknie wówczas walić z shotguna w plecy :smiech1:
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Nie, używaj piły w trybie ciągłym (przytrzymujesz wtedy dwa przyciski). Generalnie przy tej walce używaj tylko piły. Worki są przydatne bo wytrącają Jacka z równowagi ale możesz je olać i skupić się na zasadzie --> on atakuje a Ty czekasz i wtedy zadajesz cios (nawet to przytrzymanie piły jest dobrą metodą). Jego ataki w głównej mierze składają się z trzech uderzeń pod rząd i wtedy robi przerwę na Twój cios.

Ps. Ja narazie wydałem na re7 - 800zł :D ale nie żałuje ;)
Ostatnio zmieniony pn 06 lut, 2017 przez WESKER-DL, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RON!N

WESKER-DL pisze:używaj piły w trybie ciągłym (przytrzymujesz wtedy dwa przyciski)
A widzisz, coś chyba poprzestawiałem w opcjach bo nie mam podpowiedzi jak używać pewnych rzeczy a o tym że piła może działać w trybie ciągłym nie wiedziałem. Zorientowałem się o tym teraz, bo wcześniej, gdy na samym początku przechodzimy pod takim czymś z końskich nóg gra nie powiedziała co wcisnąć aby kucnąć.
WESKER-DL pisze:Ps. Ja narazie wydałem na re7 - 800zł ale nie żałuje
Fakt, nie pisałem o tym bo gry nie przeszedłem ale gra się baaardzo miło. Czas odszczekać że to będzie niewypał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Resident Evil VII”