Jakoś tydzień temu minęło 10 lat istnienia Forum. Nie zostało to nigdzie wspomniane, dlatego chciałbym pokrótce przypomnieć dzieje grupy "Moderator".
Osobiście wybory Moderatorów z roku 2007 uważam za najważniejsze wydarzenie w historii tego Forum. Jestem pewien, że gdyby w tamtym czasie, Diadem nie założył tego tematu i nie zwrócił uwagi na panujący problem offtopu i ogólnego bajzlu, Forum by dzisiaj już nie istniało. A jeżeli by istniało, nie dałoby się już tutaj nic napisać ani ciekawego przeczytać.
Forum MWRC istnieje od lutego 2007 roku. Początkowo porządku strzegli tutaj administratorzy (MiGoo, Linki) oraz grupka ówczesnych redaktorów/moderatorów (Wesker-DL, Capcom i inni). Ponieważ Forum w początkowej fazie swojego istnienia intensywnie się rozrastało, zaczął panować bałagan w tematach, co dało się odczuć i co poskutkowało założeniem tego tematu przez Diadema, który zaproponował wybór grupy Moderatorów, których głównym zadaniem stało się później uporządkowanie Forum oraz czuwanie nad przestrzeganiem regulaminu. W grudniu 2007 roku zostało wybranych 6 moderatorów – Barry, Diadem, FurryPiter, Necraria, Nemesis US oraz Recoil. Moderatorzy ci bardzo szybko zaprowadzili porządek a z Forum zniknął offtop. Diadem po okresie kilkunastu dni został awansowany na Redaktora i wciąż intensywnie moderując Forum, opracował m.in. Timeline serii Resident Evil, po różnych perturbacjach doprowadził także do dalszego „rozrośnięcia” się szeregów osób odpowiedzialnych za Forum. W kolejnym roku, do grona moderatorów dołączył AT, wśród szeregów niebieskich oglądać mogliśmy także AdaMa555, Bzdursky'ego, Barry'ego Norrisa, Salvina, Szakala, J. Krausera. Moderatorami forum były także osoby będące niegdyś Redaktorami, m.in. nemesisdestro oraz ja.
Jako stary użytkownik i osoba znająca forum na wylot, jako wybitnych Moderatorów oceniam Necrarię, Diadema oraz Recoila. Nie było dziełem przypadku, iż cała trójka pełniła w różnym czasie funkcję Administratora. Bardzo dobrze oceniam pracę Bzdursky'ego (kolejny admin) oraz Salvina. Wszyscy pozostali Moderatorzy również dobrze wypełniali powierzone im zadania.
Mamy rok 2017 a Forum jest w stagnacji. W niektórych wątkach od dawna panoszy się offtop, który w wielu miejscach próbowałem zwalczyć samemu, notorycznie usuwając posty nie na temat, edytując, przenosząc posty itd. Gdyby logi czynności mogły mówić, potwierdziłyby moje słowa. W obecnej chwili porządek na Forum zależy od garstki kolorowych.
Ekipa jaka odpowiadała za porządek zwłaszcza w początkowym czasie istnienia Forum, to była bardzo mocna drużyna, która chociaż bardzo restrykcyjnie przestrzegała surowego skądinąd Regulaminu, co miało również przeciwników, to odniosła pełen sukces w działaniach a z Forum przez lata można było korzystać w sposób komfortowy, bez obawy o offtop i kłótnie. Wiem, że część z tych osób z sentymentem wspomina tamte czasy
Cóż mogę jeszcze powiedzieć. Forum z uwagi na archaiczną wersję silnika oraz powtarzające się mniejsze i większe usterki, mocno traci na funkcjonalności. Pilnowanie porządku jest w obecnym czasie utrudnione, ale jakoś staramy się sobie radzić.
Od siebie mogę dodać, że w tych ciężkich czasach, zrobię wszystko co będę mógł, aby wieloletni dorobek osób, których zasługi dla Forum przewyższają moje, nie poszedł na marne.