W cieniu znanych i lubianych czyli...

Ogólne dyskusje o postaciach i przeciwnikach napotykanych w serii Resident Evil (bez ograniczeń na konkretne części serii)
nemesisdestro

W cieniu znanych i lubianych czyli...

Post autor: nemesisdestro »

...najbardziej niedocenione postaci w serii. Świat RE jest przepełniony różną maścią postaci żeńskich i męskich, które w takim lub innym stopniu miały swój udział w serii, niektóre to praktycznie twarz serii, jak choćby Albert Wesker czy Jill Valentine lub Leon S. Kennedy. Inne nie miały takiego szczęścia i to postaci pojawiające się poboczne, w jednej może dwóch częściach. Które postaci pojawiające się w serii według was zasługują na nieco większą uwagę, których bohaterów warto było by wysunąć na przedni plan by nieco odświeżyć skład postaci pierwszoplanowych serii, lub czyją historię powinniśmy móc poznać lepiej?

Moje typy:

1) Nicholai Ginovnef (RE3)- gość który po odpowiednim poprowadzeniu mógłby być łotrem na miarę Weskera, tymczasem widać go tylko w RE3 i przelotnie w którymś outbreaku o ile dobrze pamiętam. Wystarczy sobie pomyśleć historię, w której zdaje się, zwykły najemnik/zwiadowca pnie się po szczeblach kariery w górę a po wydarzeniach w RE5 udaje mu się przejąć schedę po albercie, tyle że najlepiej bez tych matrixowych gadżetów, jak czarne okulary, płaszcze i super szybkość...po prostu przydałby mu się nowy, własny styl w byciu czarnym charakterem ;). Z resztą jest sporo rzeczy o których nie wiadomo o nim, np wydarzenia po RE3, co daje twórcą szerokie pole do eksploracji jego historii (lub nawet jakieś info co się z nim działo przed incydentem w Raccoon city). Jak wiadomo bohater jest na tyle interesujący na ile interesujący jest jego przeciwnik, Nicholai mógbły naprawdę wiele namieszać :)

2) Alyssa Ashcroft/Kevin Ryman ( Outbreak, O File 2) - w przypadku zarówno dziennikarki jak i eks gliniarza r.p.d. istnieje sporo możliwości rozwoju charakterów postaci oraz ich pogłębienie, przy odpowiednich zabiegach byliby ciekawymi materiałami na protagonistów w serii, w końcu incydent w raccoon city jest zarówno datą do zapamiętania tak samo jak dla fanów serii co i w samym uniwersum gry.

3) Lisa Trevor (Remake) - to dość nietypowy wybór, w końcu mówimy o postaci zamienionej w niemal niezniszczalne monstrum, ale fajnie było by spojrzeć wstecz i móc samemu poznać wydarzenia której jej się przytrafiły, wątek fabularny w remaku z nią związany jest naprawdę spoko - domek w lesie, podziemna kryjówka, pamiętniki napisane w specyficzny sposób, przywołujący na myśl osobę, która została skrzywdzona nie tylko fizycznie ale i psychicznie itp itd. Lisa wcale nie musi być postacią grywalną jakiejś gry ale zdecydowanie miło było by poznać jej losy nieco przed jak i w trakcie eksperymentów dla niej.

To są moje typy, jakie Wy drodzy forumowicze macie zdanie?

PS celowo nie dałem ankiety ponieważ bohaterów jest naprawdę sporo a i tak na bank kogoś bym pominął ;)
Ostatnio zmieniony pt 26 mar, 2010 przez nemesisdestro, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Łasy

Post autor: Łasy »

1 .

Robert Kendo - ( RE2 ) miał dobre chęci, chciał ochronić naszych bohaterów ale mu trochę nie wyszło :p Gdybyśmy mieli możliwość zagrania w RE 1.5 to poznalibyśmy go nieco bardziej, bo podobno tam jest bardziej " rozwinięty " . To co mamy z RE2 i kronik mi narazie wystarczy .

2.

Mikhail Victor - HERO ! Mało kto w RE tak wyraźnie się poświęcił dla uratowania naszych bohaterów ;) Wysadzenie wagonu, poświęcenie i odwaga wygrały mój głos . Więcej pisać chyba nie muszę .

3.

Steve Burnside - uczuciowy chłopak no ;) Kochał Claire ( o czym dowiadujemy się wyjątkowo późno ) i też był po trochu postacią tragiczną ( coś jak Lisa ), wg . mnie Capcom strasznie zrypał sprawę zabijając tego gostka ;) Mógł posłużyć w następnych grach* jako nawet ciekawy protagonista :p Podobał mi sie jego wątek, nawet ciekawa postać .

*nie o kroniki mi chodzi, o takie resy gdzie akcja byłaby po RE5
TROLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOLOL
Awatar użytkownika
Diadem

Post autor: Diadem »

1. Sherry Birkin
Wystarczy powiedzieć jedno - córka Williama Birkina. Jak można o kimś takim zapomnieć? Naprawdę nie trzeba chyba dużo główkować, aby pchnąć jej losy do przodu, bo możliwości na pewno sporo by się znalazło. Poza tym mała dorosła przez te wszystkie latka i na przykład Ada Wong to dla niej starucha ;)

2. Nicholai Ginovaef
nemesisdestro pisze:gość który po odpowiednim poprowadzeniu mógłby być łotrem na miarę Weskera, tymczasem widać go tylko w RE3 i przelotnie w którymś outbreaku o ile dobrze pamiętam. Wystarczy sobie pomyśleć historię, w której zdaje się, zwykły najemnik/zwiadowca pnie się po szczeblach kariery w górę a po wydarzeniach w RE5 udaje mu się przejąć schedę po albercie, tyle że najlepiej bez tych matrixowych gadżetów, jak czarne okulary, płaszcze i super szybkość...po prostu przydałby mu się nowy, własny styl w byciu czarnym charakterem ;) .
Podpisuje się pod tym rękami i nogami :rad7: Idealny następca Wesker'a, który stawał się już nieco irytujący, co chyba wyczuli panowie z Capcomu pozbawiając go życia. Nicholai ma inny charakter, nie wywodzi się z nurtu naukowego, ale z nurtu wojskowego i zapewne miałby jakiś swój inny sposób na podbój świata.

3. Barry Burton
Barry jest już stary, ale moim zdaniem całkiem jary ;) Mógłby jeszcze wyjść z ukrycia i zostać wplątany w jakiś grubszy incydent, może znowu z udziałem swojej rodziny?
Deus Ex
Zarząd

Post autor: Deus Ex »

1. HUNK - tajemnicza i bardzo interesują postać, która jedyne czego się do tej pory doczekała do dodatkowe tryby/scenariusze w poszczególnych częściach: RE2, RE4 i RE UC, nigdy nie będąc bohaterem głównego wątku w żadnej części. Chociaż może to i lepiej? Gdyby tak twórcom przyszło do głowy umieścić HUNKa w linii głównej jakiegoś scenariusza znikłaby cała magia i otoczka osoby Mr Death :rad10: .

2. Billy Coen - charyzmatyczny, nieco zamknięty w sobie i nieufny, ale wierny towarzysz i świetny partner dla Rebbeci. Co prawda, mamy okazję zagrać nim w RE Zero i RE UC - jednak to tylko jeden, kręcący się wokół wydarzeń z Arklay wątek. Zbyt mało jak na postać o takim potencjale. Z poczuciem humoru, choć czasem ironiczny doskonale wie jak rozwalać zombiaki.

3. Barry Burton - dobrze powiedziane - stary ale jary. Widzieliście jak daje czadu swoimi kopniakami i zdzielając majinich przez łeb swoim pistoletem w RE5 Mercenaries Reunion :smiech3: ? Co prawda ani trochę go nie postarzyli ale chętnie ogląda się starego znajomego w akcji. Zasłużył z całą pewnością na coś więcej niż mała rólka w dodatku do najnowszego RE.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Deus Ex, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Szakal
Moderator

Post autor: Szakal »

1. Sherry Birkin - przecież córeczka Williama dorosła przez cały ten czas i pewnie odziedziczyła geniusz po rodzicach, może chcieć go wykorzystać do naprawy zła wyrządzonego przez ojca.

2. Rebecka Chambers - niewiele wiemy na temat jej losów po akcji w rezydencji Spencera, mogłaby się znów pojawić w części opisującej jej ucieczkę z miasta, byłby to piękny powrót do Raccon sprzed wybuchu.

3. Ada Wong - postać przewijająca się to tu to tam, uważam, że uczynienie jej główną postacią którejś części, albo następczynią Weskera mogłoby być ciekawe.
Złe oko moderacji czuwa.
Ether

Post autor: Ether »

1. Sherry Birkin - Córka jakże ważnej postaci dla serii mogła by zostać przedstawiona na dwa sposoby. Jako dorosła panienka mogłaby dołączyć do grona wrogów Umbralla Inc. (chociaż po RE5 chyba już nie ma z kim walczyć...) lub też "geny" by wygrały i zajęłaby się ulepszeniem dzieła tatusia :smiech3:

2. Billy Coen - Po zakończeniu RE0 wydało mi się marnotrawstwem pozwalając mu tak po prostu odejść. Co prawda on sam nie ma porachunków z Umbrella jakiś szczególnych ale od czego CapCom ma scenarzystów ;)

3. Rodzina Trevorów - Nie chodzi mi tu o jakąś nową totalnie historię a raczej o danie im szansy przeżycia. Albo pokazanie początków z ich perspektywy. Wszak ich losy wydają mi się najbardziej tragiczne w całej serii RE.
Ether
Veronica

Post autor: Veronica »

Nicholai Ginovaef - idealny zastępca Weskera. Zimny i wredny. To on powinien byc czarnym charakterem w kolejnej części, bo chyba nikt oprócz niego i HUNKA nie ma takiego prestiżu na miano bad assa

Carlos Oliveira & Billy Coen - każdy z nich przeżył swoje i tyle. Myślałam jeszcze przed wydaniem UC, że będzie jakiś epilog o nich, a tu nic. Obie postaci są na tyle dobre, że powinno cos jeszcze o nich byc od strony Capcomu.
Resident Evil rządzi!!!
Awatar użytkownika
Chris93

Post autor: Chris93 »

Brad Vickers - wszyscy uważają, że to tchórz jednak ja myślę, że to bohater z krwi i kości. Kto normalny latał by tyle czasu nad posiadłością ? Mógł śmiało odlecieć, a jednak został po kompanów z drużyny ;) . Chciałbym przyjrzeć się bliżej tej postaci poznać choć ciut więcej z jego przeszłości. Brad marnie skończył. Niech spoczywa w pokoju R.I.P :diab10:

Barry Burton - zapomniano przedstawić dokładniejszą historię tej postaci. Barry to bardzo fajna postać z charakteru i szkoda, że nie wystąpił w żadnym innym RE po za Gaiden jako główny bohater.

Rebecca Chambers - to samo co wyżej - nie wiemy co się z nią stało po wydarzeniach z Raccoon City. Liczę na jej wielki powrót ;D

Ark Thompson - myślę, że ta postać zasługuje na coś więcej niż jeden spin-off. Ark jest bardzo ciekawą postacią i szybko go polubiłem liczę chociażby na remake Gun Survivor aby móc się przyjrzeć tej postaci jeszcze bliżej :smiech3: .
Ostatnio zmieniony pn 15 lis, 2010 przez Chris93, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daaaamin

Post autor: daaaamin »

Carlos Oliveira, i Nicholai Ginovaef, a może bardziej Carlos Oliveira vs. Nicholai Ginovaef ;)
Chyba się rozpisywać nie trzeba...

Deus Ex: A ja uważam, że trzeba... :roll:
Ostatnio zmieniony wt 16 lis, 2010 przez daaaamin, łącznie zmieniany 1 raz.
Peace Through Power, Kids!
Awatar użytkownika
mentos

Post autor: mentos »

Ada Wong - najfajniejsza z wyglądu babka w serii RE, chciałbym by dostała główną rolę w jakimś RE i przy okazji poznać lepiej jej historię, gdzie pracuje dla "Organizacji".

Billy Coen - tutaj również przydałby się powrót, bo ile można oglądać Chrisa? Chociaż w sumie jego wątek zakończył się w RE0 o nie wiem jak mieliby umotywować jego powrót
ODPOWIEDZ

Wróć do „Postaci i przeciwnicy w serii Resident Evil”