Autonamierzanie

Rozmowy o serii Resident Evil na tematy nie pasujące do pozostałych for
Awatar użytkownika
Mostek

Autonamierzanie

Post autor: Mostek »

Jest coś dziwnego w mojej wersji RE 2 na PC. Odpalam normalnie grę, naciskam celowanie i moja postać nie obraca się w stronę najbliżeszgo przeciwnika tylko mierzy przed siebie. Czy to wina jakiś ustawień czy coś nie tak z grą?
Awatar użytkownika
eRyahXa0S

Post autor: eRyahXa0S »

hm.. to w re jest automatyczne celowanie?xD
Awatar użytkownika
Mostek

Post autor: Mostek »

Tak w RE2(z resztą chyba w każdym) zawsze było sutomatyczne ustawianie się w namiarze na najbliższego przeciwnika po wciśnięciu odpowiedniego przycisku, bynajmniej na psx.
Ostatnio zmieniony czw 31 maja, 2007 przez Mostek, łącznie zmieniany 1 raz.
Linki

Post autor: Linki »

Na pc nie ma autoaima
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Post autor: WESKER-DL »

Mostek pisze:Tak w RE2(z resztą chyba w każdym) zawsze było sutomatyczne ustawianie się w namiarze na najbliższego przeciwnika po wciśnięciu odpowiedniego przycisku, bynajmniej na psx.
W opcjach można sobie to ustawić na konsolach a na marginesie nie w każdym RE było auto-aim
Oglądaj na YouTube - RESIDENT EVIL CGI | WIECZNY MROK EVIL TV odc. 37
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Zaszczyk

Post autor: Zaszczyk »

Ja mialem 2 wersje re2 na psx i w zadnej z nich nie bylo auto-aim'a. Wydaje mi sie że w re2 w ogole nie ma auto-aim'a ale nie moge tego sprawdzic, co innego w re1 i re3 czy tez recv ;)
Linki

Post autor: Linki »

Zaszczyk pisze:Ja mialem 2 wersje re2 na psx i w zadnej z nich nie bylo auto-aim'a. Wydaje mi sie że w re2 w ogole nie ma auto-aim'a ale nie moge tego sprawdzic, co innego w re1 i re3 czy tez recv ;)
W wersji na Gc jest
nemesisdestro

Post autor: nemesisdestro »

Linki pisze:Na pc nie ma autoaima

autoaim jest w RE2 na pc, ale tylko w trybie arrange(? dobrze to napisałem?) który na pc jest dostępny od początku. W original/normal mode na PC i PS nie ma autoaim. Nie wiem tylko czy w wresji na PS'a jest taki tryb jak arrange więc nie będę siał plot :smiech3:
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Zaszczyk pisze:Ja mialem 2 wersje re2 na psx i w zadnej z nich nie bylo auto-aim'a. Wydaje mi sie że w re2 w ogole nie ma auto-aim'a ale nie moge tego sprawdzic, co innego w re1 i re3 czy tez recv ;)
w wersji GC napewno jest, sprawdziłem nhiedawno więc potwierdzam
PSN - WESKER-DL / społeczność FB - RESIDENT EVIL PL / Grupa FB - EVIL TV FanPage
Awatar użytkownika
Nemesis US

Post autor: Nemesis US »

Tak jak napisał Wesker w wersji GC jest autonamierzanie, ale osobiście zawsze wolę grać bez tego elementu, zapewne wyni8ka to z przyzywczajenia na PSX, gdzie autaim'a nie było, a przynajmniej tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Post autor: MiGoo »

Z tego co pamietam, na PC autonamierzanie bylo tylko w RE1 i RE3 (w RE2 tylko Arrange). Ogolnie jest to denerwujaca sprawa (autonamierzanie oczywiscie), szczegolnie w RE3, gdyz potac czasami kierowala sie nie na to co powinnna (np. w RE3 na beczki najpierw, a nie na innych przeciwnikow)... Tak wiec wg mnie jest lepiej, jak ow autonamierzania nie ma :)
Awatar użytkownika
Niero
Kontakt:

Post autor: Niero »

MiGoo, jeśli chodzi o RE3, to inny przycisk służył do celowania w beczki, a inny do zombiaczków ;)
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

Tak jak mówi Niero, w RE3 były dwa przyciski do celowania: celuj we wszystko (beczki i otoczenie miało wyższy priorytet) oraz celuj tylko w przeciwników. Dlatego też ja np. pod standardowy przycisk celowania dałem sobie to drugie celowanie, a z tego pierwszego korzystałem tylko, gdy chciałem rozwalić jakąś beczkę. Według mnie takie rozwiązanie było idealne. Dodatkowo RE3 chyba jako jedyne z serii miało przycisk "zmień cel" - gdzie Jill sama przestawiała się na kolejnego przeciwnika.
Awatar użytkownika
Niero
Kontakt:

Post autor: Niero »

W RE2 też po naciśnięciu przycisku AIM Leon zmienia cel ;)
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Niero pisze:MiGoo, jeśli chodzi o RE3, to inny przycisk służył do celowania w beczki, a inny do zombiaczków ;)
To ci niespodzianka (nie wiedzialem o tym :P) :D
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez MiGoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

nie sprawdzałeś wszystkich przycisków? na GC poprostu dwatylnie Trigerry za to odpowiadają
Awatar użytkownika
MiGoo
Zarząd
Kontakt:

Wersja na NGC to jedna sprawa, a na PC to druga :P Na Gacusiu spokojnie przelaczalem sobie cele, ale glownie chodzilo mi o PC :P tak czy siak autonamierzanie jest do bani (ze japonce musza w taki durny sposob ulatwiac rozgrywke w grach)...
Awatar użytkownika
WESKER-DL

Co do tego się zgodze, nie wyobrażałem sobie przechodzić Misji Hunka z auto namierzaniem :rad2:
Awatar użytkownika
Mr_Zombie
Kontakt:

Post autor: Mr_Zombie »

MiGoo - autonamierzanie jest do bani w grze, gdzie możesz sobie spokojnie celować (vide fps'y, tpp z celownikiem itp). Jednakże jeżeli wchodzisz do pomieszczenia i tylko słyszysz, że jest tam przeciwnik (bo kamera tak sprytnie jest umieszczona, że pokazuje drzwi i twoją postać -- i to wszystko), to bez autonamierzania musiałbyś strzelać na ślepo.
Awatar użytkownika
WESKER-DL

I tak w wielu przypadkach jest :) szczególnie w RE2/RE3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe (ogólne) dyskusje o serii”